Ce este NLP

„Cand am citit prima carte despre Programare Neuro-Lingvistica am pus-o deoparte pentru un an de zile.

Nu m-am mai atins de ea pentru ca mi se parea prea uimitor. Nu se puteau atinge acele rezultate! Asa credeam pe atunci!”

Marius Simion (fondator NLP Mania)

Ce este N.L.P. – Neuro Linguistic Programming (Programare Neuro-Lingvistica)

E plin internetul de definitii foarte detaliate a ceea ce inseamna NLP. Asa ca nu o sa iti repet acele definitii, ci iti voi spune ce inseamna pentru mine NLP-ul.

Eu vad in NLP un manual de utilizare al propriului creier. La scoala am invatat despre geografie, istorie, matematica dar nu si despre cum sa te simti bine, despre cum sa traiesti fericit si implinit, cum sa ai relatii frumoase, cum sa ai incredere in tine si sa iti traiesti pasiunile.

NLP este un mod de viata

Ma gandesc la NLP mai mult ca la un mod de viata decat ca la o stiinta.

NLP-ul lucreaza cu „modele” de gandire, insa chiar NLP-ul este un model de gandire optimizat pentru a atinge excelenta.

Apelez la NLP de fiecare data. Cand eram la facultate, eram mai mult absent de la ore. Mergeam numai la cate o ora sa cunosc profesorii inainte de examene si sa le „decodific” structura mentala.

Observam cat de repede vorbesc, ce tip de cuvinte folosesc, cum se misca, etc. Si apoi cand mergeam la examen ma foloseam de aceste „trucuri” pentru a comunica mai usor cu ei.
La scoala de soferi am vrut sa dau mai repede examenul, inainte sa termin cele 40 de ore de condus. L-am „modelat” pe instructor si i-am „descifrat” strategia lui mentala de a conduce, apoi am aplicat-o la mine. Dupa 12 ore de condus aveam examenul luat. Pana atunci nu am condus nici o alta masina.

Cand am inceput sa scriu pe NLP Mania l-am luat pe prietenul meu Pera Novacovici sa aflu cum gandeste el cand scrie articole. L-am intrebat ce e important pentru el cand scrie, la ce se gandeste, ce il motiveaza, care sunt etapele mentale pe care le aplica cand scrie, etc.

Sunt doar trei mici si banale intamplari, dar NLP-ul il poti utiliza in orice situatie de viata.

  • In relatia de cuplu, principiile NLP te ajuta sa ai o relatie implinita si fericita, plina de iubire si pasiune.
  • Obiectivele tale le poti atinge mai usor prin tehnicile de clarificare mentala folosite in NLP.
  • Stapanirea oricarei forme de comunicare, de la scris, vorbit in public, limbaj non-verbal, toate intra in NLP si le dezvolti la nivel de maestru
  • Gestionarea si controlul emotiilor si gandurilor tale prin exercitii practice eficiente instantaneu
  • Daca vrei sa ajuti pe cineva sa isi modifice emotiile si gandurile, NLP-ul are metode de coaching si exercitii pe care le poti aplica cu alte persoane

Cel mai important principiu in NLP: „Harta nu e teritoriu”

Imi place mult aceasta metafora cu „harta”, pentru ca vorbeste despre diferenta dintre „perceptia realitatii” si „realitate”.

Noi avem acces numai la „perceptia realitatii” si niciodata nu putem avea acces la „realitate”. Nu ma refer aici la o realitate spirituala sau metafizica ci pur si simplu la realitatea psihologica a unei situatii. Nu putem cunoaste in totalitate o situatie, cunoastem doar parti din ea, asa ca ne construim o „harta” ca sa ne ghidam in viata.

Acest principiu vorbeste despre relativitatea si subiectivitatea experientei noastre de viata. Altfel spus, nimic din ceea ce noi gandim si percepem nu stim sigur ca este nici complet, nici exact, nici corect, nici bun, nici rau. Tot ceea ce cunoastem este o „varianta” a realitatii, filtrata prin educatia noastra, prin simturile noastre.

De exemplu vine la mine Andrei si imi spune „nu pot sa merg pe bicicleta”. In structura de gandire subiectiva a lui Andrei, afirmatia „nu pot sa merg pe bicicleta” este adevarata. Andrei chiar crede ca asta este realitatea pentru el. Harta mentala a lui Andrei contine aceasta regula „nu pot sa merg pe bicicleta”.

Insa, realitatea e alta. Andrei poate sa mearga pe bicicleta. Ceea ce il impiedica este convingerea lui ca ii este imposibil sa o faca.

„Harta nu e teritoriu” mai inseamna si ca exista o mare diferenta intre ceea ce credem noi ca suntem capabili si ceea ce suntem cu adevarat capabili. In spatele „hartii” noastre limitate exista o realitate, un „teritoriu” mult mai vast, mai plin de succese, de realizari.

E poate cel mai profund principiu pe care il cunosc despre viata. Pentru mine „Harta nu e teritoriu” inseamna ca fericirea nu depinde de intamplarile din viata ci de cum privesc eu acele intamplari.

„Harta nu e teritoriu” face diferenta dintre „ce gandesc despre o situatie” si „realitatea obiectiva” a unei situatii, a unei experiente de viata. Oamenii isi conduc viata dupa „harti” si nu dupa „teritoriu”.

NLP in viata de zi cu zi

Metodele NLP sunt preluate de la cei mai buni psihologi ai lumii. Cei care au pus bazele NLP (R. Bandler si J. Grinder) au folosit doar tehnicile psihologilor care aveau succes.
La aceste tehnici s-au adaugat in timp si unele create special de cei doi, dar si de cei care au inceput sa studieze acest domeniu nou.
Poti sa folosesti NLP pentru a avea mai mult control asupra vietii tale, sa ai mai mult succes si sa comunici mult mai eficient cu ceilalti.

In esenta, invatand NLP vei putea sa:

  • faci mai usor si mai bine ceea ce inainte faceai cu efort
  • iti construiesti motivatia interioara si increderea in succesul tau
  • gandesti mult mai clar, mai pozitiv, mai eficient
  • comunici mai eficient si prin „decodificarea” limbajului non-verbal al celorlalti
  • iti controlezi tu singur emotiile, decizi cum doresti sa te simti si nu cum iti dicteaza ceilalti

NLP-ul a fost descris ca fiind „o cale spre excelenta”, dar pentru mine ramane un mod de viata al elitelor, al oamenilor de succes.

Prin NLP ajungi sa fi maestru in:

  • comunicare persuasiva
  • identificarea emotiilor celorlalti
  • schimbarea emotiilor tale si ale altora
  • modificarea comportamentelor tale si ale altora
  • eliminarea conflictelor interioare
  • citesti usor ce e in mintea altor oameni (prin cunoasterea in detaliu a limbajului non-verbal)

Ce se schimba in interiorul tau prin NLP:

  • ai mai multa incredere in tine
  • esti mult mai optimist
  • dispare orice teama (de esec, de abandon, de boli, etc)
  • esti mai relaxat si calm
  • tu devii stapanul propriei vieti

Daca ar fi sa scriu o concluzie despre ce este NLP as zice ca este calea prin care intelegem „cum” avem succes. In spatele succesului sunt ascunse strategii mentale, emotii, convingeri si valori, roluri si scopuri iar NLP-ul detaliaza toate acestea si le pune la dispozitia tuturor.

APARIȚII MEDIA