5696 vizualizări

Ce poti invata de la genialul actor Dan Puric despre limbajul non-verbal

– Ce nu stiai despre interpretarea zambetului, oftatului, tusitului (cele mai dificile elemente din limbajul non-verbal) – 

Salutare si bine ai revenit pe NLP Mania!

Zilele trecute te-am batut la cap cu schema celor 7 niveluri de dezvoltare in domeniul comunicarii. (Daca nu ai citit articolul, uite aici toate cele 7 nivele de comunicare.)

Am explicat multe deja despre limbajul non-verbal si am dat cateva exercitii de cum sa folosesti exemplele in comunicare.

Acum e timpul sa discutam amandoi despre cum iti folosesti tonul vocii ca sa comunici perfect.

Am gasit pe youtube un video fain de la un spectacol al lui Dan Puric.

Mi-a placut mult cum foloseste el schimbarea de ton si gestica. O sa vezi cat de mult transmite tonul lui in timpul filmului.

Te invit sa faci un exercitiu. Observa doar tonul vocii actorului, nu te gandi la ce spune, observa doar tonul vocii si gesturile.

 

Ce informatii poti afla daca asculti corect tonul vocii unui om

De fapt, te intereseaza ceva mai mult decat tonul vocii, dar imi e mai simplu sa denumesc asa tema de azi. Ce te intereseaza pe tine este tot ce tine de vocea oamenilor.

Vocea unui om iti spune cat de puternic sau de slab este acel om, daca e sanatos sau bolnav, daca are incredere in el sau nu are deloc incredere nici in el si nici in alti oameni.

Eu nu mai am nevoie neaparat sa ma uit la cineva ca sa il cunosc bine. Imi e suficient sa aud cum vorbeste un om, sa ii aud tonul, ritmul de vorbire, volumul vocii, caracteristici speciale etc.

Vreau sa iti explic la ce sa fii atent cand vorbesti cu cineva si sa incepi si tu sa te folosesti de smecheriile acestea.

Zilele trecute, cand inca eram la Bootcamp in Grecia, nu mai stiu care dintre cursanti m-a intrebat ceva si i-am raspuns fara sa fiu prea convins de ce am zis, ceva legat de organizarea unei excursii  de grup, cred.

Nu o sa ghicesti ce mi-a zis ! 🙂

Mi-a spus: „Marius, ai vazut ce patesti daca ne inveti asa de bine sa citim limbajul non-verbal!” Ma „citise” in cateva secunde 🙂 Nici nu a facut vreun efort! Deja a citi limbajul non-verbal a devenit o obisnuinta in viata cursantilor mei si sunt super mandru de ei, toti.

Dar hai sa iti zic la ce sunt atent cand vorbesti cu mine ca sa pot „citi” vocea oricui.

1) Calitatile vocii: voce ridicata – voce joasa

2) Miscarea buzelor: miscari mici – miscari ample (stii expresia aia „vorbeste cu gura inchisa”)

3) Ritm si viteza de vorbire: vizualii vorbesc repede – kinestezicii vorbesc rar

4) Intensitate si volum:  voce puternica – voce slaba

5) Separatori vocali: pauze, sunete (ăăăă etc.)

6) Sunete particulare: ras, oftat, tusit

7) Sursa vocii: voce abdominala, voce toracica, voce claviculara

Vreau sa te gandesti la cineva cu care ai vorbit de curand la telefon. Te rog chiar sa iti amintesti vocea acelei persoane si nu neaparat cuvintele spuse.

Vreau sa facem impreuna un mic exercitiu ca sa vezi ce bun esti la a extrage informatii dupa vocea unui om.

Incepe sa iti amintesti vocea cuiva din trecutul tau. Cu cat mergi mai departe in trecutul amintirilor tale, cu atat iti vei aminti doar vocea, dar nu neaparat si cuvintele rostite de acea persoana. Cauta printre amintirile tale o persoana fata de care esti liber si detasat, unde nu e implicata emotie negativa, ca sa nu iti vina in minte cine stie ce intamplari.

Aminteste-ti doar vocea acelui om si hai sa o analizam impreuna.

In primul rand, o sa observi daca vocea este puternica sau slaba. Daca esti atent, iti vei da seama la orice om daca are o voce ca si cand a tinut post negru o saptamana sau daca are o voce plina de energie.

In general, persoanele interiorizate au vocea mai moale si mai inceata, ca volum. Persoanele extrovertite au voci mai puternice, ca sa se faca auzite de la distanta. E ceva necesar pentru cele doua tipuri de persoane sa isi adapteze vocile in functie de personalitate. Niciodata nu vei tine mai mult de 1 minut un extrovertit sa vorbeasca incet. Va uita ca doarme copilul si va incepe sa vorbeasca iarasi tare. Tot asa, sa pui un introvertit (se stiu ei de la cursuri ca le zic sa vorbeasca mai tare 🙂 ) sa vorbeasca tare, ii consuma energia pe care cu greu a reusit sa o acumuleze.

Asa sunt si eu, imi consum energia cand vorbesc. Asa ca dupa ce tin cate o zi de curs, ma doare tot corpul si gatul de la cat am vorbit.

Dar nu am terminat aici…

Dupa ce iti dai seama din puterea vocii daca omul e introvertit sau extrovertit, vei trece sa analizezi daca vorbeste repede sau lent.

Daca e si extrovertit si iti vorbeste si repede, poti fi sigur ca e o persoana agitata. Persoanele extrovertite au mintea mai activa si mai agitata decat introvertitii. Cand insa si viteza de vorbire este rapida, atunci in mintea acelui om se deruleaza imagini si modul in care vorbeste o sa fie unul haotic, pur si simplu o sa sara de la un subiect la altul cand nici nu te astepti.

Ca sa il tii la subiectul discutat, trebuie sa ii stabilesti niste repere vizuale; de exemplu, daca discuta despre concediu, trebuie sa ii pui in fata ochilor litera „C”, scrisa pe o hartie, sau sa faci un semn care semnifica relaxarea, poate te lasi pe spate. Nu conteaza exact ce semn este, important e ca fiecare subiect discutat sa fie „punctat” si de un gest care se poate vedea. Asta o sa il tina pe acel extrovertit cu mintea cat mai apropiata de acel subiect.

Sper ca asta sa te ajute sa decodifici mai bine cum de unii oameni sar de la un subiect la altul si ce ai de facut ca sa poti discuta pana la capat un subiect care te intereseaza pe tine.

Miscarea buzelor si deschiderea gurii este importanta pentru ca iti arata cat de atent este acel om la ce anume spune. Oamenii care „deschid gura” cand vorbesc sunt oameni care „vorbesc cu ceilalti”, pe cand oamenii care vorbesc cu „gura inchisa” sunt oameni care vorbesc „pentru ei insisi”.  Acesti oameni, care vorbesc pentru ei insisi sunt mai inchisi si mai misteriosi, se supara mai repede, tocmai pentru ca nu sunt oameni care sa aprecieze comunicarea si relatiile, prefera sa stea mai mult singuri si sa caute sa isi vada de treaba lor fara sa fie batuti la cap de tine.

Pauzele si sunetele le poti interpreta ori ca moduri de a atrage atentia asupra a ce urmeaza sa fie spus, ori ca lipsa de experienta in comunicare. De exemplu, cand eu vreau sa punctez, sa subliniez ceva, o sa fac o pauza inainte de a spune acele cuvinte pe care le vreau sa ramana intiparite in mintea ta.

Daca un om incepe sa foloseasca multe „ăăăăă” sau „îîîîîîîî” sau „aaaaaa” , atunci inseamna pur si simplu ca nu ii vin cuvintele si ca foloseste aceste sunete ca sa aiba vreme mintea lui sa gaseasca cuvintele potrivite.

Ai vazut filmul de la inceputul articolului? Dan Puric, ca si multi alti actori buni, foloseste extraordinar sublinierea mesajelor prin pauze. Pauzele creeaza anticipatie si emotie in cel care asculta, asa ca foloseste-te de aceste pauze cand vrei sa trezesti curiozitatea oamenilor.

Daca insa o pauza este mai lunga de 3-5 secunde, ea poate spune ca dezaprobi ceva. Daca sunt in fata ta si tu propui sa mergem sa bem o cafea, iar eu stau si tac mai mult de 5 secunde, mesajul este unul de dezaprobare, ca si cand nu sunt de acord cu propunerea ta.

Uneori in pauza mai mare de vorbire poti insa sa te gandesti, dar atunci figura ta va trebui sa exprime asta.

Asa ca prima etapa ca sa inveti sa folosesti pauzele este sa le observi la actori. Uita-te la filme, la piese de teatru filmate si observa pauzele in vorbire pe care le folosesc actorii intentionat.

Mai e ceva…uneori, in pauza de vorbire, poti sa opresti miscarile corpului. In momentul in care faci o pauza si iti impui si nemiscarea corpului, cresti si mai mult anticipatia si curiozitatea. E ca si cand ai zice „atentie, urmeaza ceva ce iti opreste rasuflarea”.

Cum poti sa „citesti” rasul unui om

Tipul rasului unui om poate sa iti zica enorm de multe despre el. Cam cate tipuri de ras cunosti?

Iti amintesti rasul cu „Hă, hă, hă” pe care il are Basescu? Acel tip de ras sau cel si mai cunoscut, cu „Ha, ha, ha”, transmite inconstient un mesaj de incredere in sine. Oamenii care au ras de acest tip par sa aibe incredere in ei si sa fie tot timpul stapani pe situatie. Posibil si Basescu sa se simta asa! Acest tip de ras il au oamenii cand sunt relaxati. Nu fac politica, e doar un exemplu care mi-a venit in minte.

Mai este apoi tipul de ras „He, he, he” care sugereaza o masca vesela peste un suflet stresat. Asa se simt cei care au acest tip de ras. Tipul de ras „he” nu este deloc contagios si iti da impresia ca nu este complet sincer. Pare tot timpul ca ascunde ceva. Oamenii au tendinta sa se tina la distanta de aceste persoane care rad asa. Oamenii care rad asa mascheaza stari de nesiguranta.

Rasul de tip „Hi, hi, hi” este un ras potrivit la copii, dar daca apare la adult este o expresie a unor emotii inca nematurizate complet. Este un ras sincer, din inima, dar ascunde fragilitate si pare sa aiba legatura si cu ascunderea unor adevaruri. Ca si cand persoana care rade asa are ganduri ascunse si nu vrea sa le afle nimeni, gandeste ceva si vrea sa fie singura persoana care stie un secret.

Rasul de tip „Ho, ho, ho” are legatura cu situatiile noi si neprevazute. Persoana care rade asa se simte bine, dar parca nu complet. Exista o doza de neincredere in acest tip de ras, poate din cauza asta rasul de acest tip este destul de rar si de scurt. Acest tip de ras nu te relaxeaza, ci doar iti atrage parca atentia asupra persoanei care rade asa. (Nu are nici o legatura cu rasul lui Mos Craciun din filmele americane.)

Mai exista o forma de ras care e problematica, rasul cu „Hu, hu, hu”. Acest tip de ras exprima traume si suferinte. Aproape ca nici nu poti sa il consideri ras pentru ca el provine de la un om plin de suferinta.  Acest tip de ras seamana mai degraba cu un plans, are un sunet potrivit unui film de groaza…asa ca tine-te la distanta!

Oamenii uneori ofteaza, iar oftatul poate sa iti arate inca ceva in plus despre ei. Oamenii veseli nu ofteaza. Oftatul e normal pe fond de oboseala si durere, dar daca devine o obisnuinta iti va modifica tot psihicul. Oftatul este un fel de mesaj catre creierul tau care afla daca tu esti fericit sau te doare ceva fizic sau psihic. Daca cineva ofteaza des, ii va trimite creierului mesaj de tristete si depresie. Daca apare rar, atunci nu e nici o problema, dar daca observi ca o persoana ofteaza des, atunci ai in fata o persoana pe cale sa devina depresiva. Avantajul la oftat este ca, daca il constientizezi, il poti opri rapid. Iar daca opresti oftatul, mintea nu mai primeste mesaje de tristete.

Un om care ofteaza este plin de emotii negative care ii tin mintea blocata. Ca sa comunici cu un om care ofteaza des, e nevoie sa il scoti din acel mediu si sa ii dai un pic de energie.

Oameni care tusesc in timp ce discuta cu tine pot sa fie de doua tipuri. Eu, acum cativa ani, am facut o pneumonie si nu am tratat-o asa ca m-am ales pentru toata viata cu o tuse seaca si cand vorbesc incep sa tusesc usor. Tusea in vorbire arata iritarea fizica sau psihica. Daca nu exista o cauza fizica, atunci poti sa spui ca persoana care incepe brusc sa tuseasca (cand ai atins un subiect sensibil al discutiei) se simte iritata de acel subiect.

Sursa vocii se refera in zona plamanilor care e folosita mai intens pentru a sufla aer in corzile vocale.  Oamenii care au voci mai groase sunt oameni care folosesc partea de jos a plamanilor ca sa expulzeze aer pentru vorbirea lor. Aceasta voce e numita „voce abdominala”. Vocea abdominala este caracteristica oamenilor mai relaxati, mai calmi si temperati. Persoanele cu voce abdominala sunt uneori predispuse sa ia in greutate si sa fie mai lente si introvertite.

Vocea „toracica” este a persoanelor care se implica in multe actiuni si care se simt bine in comunicarea unu-la-unu. Acest tip de voce se aude pe un ton mai ridicat si ritmul e mai rapid.

Vocea „claviculara” este specifica oamenilor rapizi care gandesc repede, nu neaparat corect. Dar defectul predominant aici este lipsa de fermitate si hotarare. Oamenii cu voce „claviculara” isi consuma rapid energia si trec apoi la alt proiect, chiar inainte sa-l termine pe cel pe care l-au inceput. Bineinteles, asta nu e o regula, un om care s-a dezvoltat suficient poate sa isi gestioneze bine proiectele si energia si sa le duca toate pana la capat deci nu iti poti gasi o scuza :))

Daca tot am ajuns aici, vreau sa iti propun sa faci un exercitiu:

1)  Spune propozitia „Afara ploua” pe un ton vesel, apoi pe un ton trist.

2) Observa ce simti cand modifici tonul si ce mesaj transmiti prin ton mintii tale.

Acum ca ai aflat toate detaliile legate de vocea ta si a celor cu care vorbesti tu zilnic, hai sa vedem cum poti folosi aceste lucruri in viata de zi cu zi.

Alege o intamplare din viata ta care te-a marcat negativ si aminteste-ti-o. O sa observi ca daca iti vin in minte cuvinte, ele o sa fie spuse pe un ton negativ, incarcat cu tristete, suparare etc.

Acum vreau sa te rog sa modifici tonul acela din mintea ta. Pentru asta, te rog sa alegi un ton pe care il folosesti cand vorbesti tu si esti fericit.

Un alt exercitiu pentru a iti amplifica puterea vocii:

– inspira adanc pana ai plamanii plini cu aer

– spune cu gura clar deschisa: „Buna ziua!” pana simti ca o spui cu putere, dar fara sa urli 🙂

Modificarea tonului vocii este elementul care face diferenta intre o comunicare de calitate si o proasta comunicare.

Exista oameni care vorbesc orice, pe acelasi ton. E ca si cand ai folosi in toate mancarurile doar acelasi gust, acelasi condiment.  Nu mai e diferenta intre momentele vietii, nu mai sunt condimentate prin nimic.

Tonul vocii il exersezi „furand” meserie de la cei care se folosesc de aceste „trucuri” de limbaj cu usurinta. Asculta actori, asculta traineri de succes, asculta politicieni (ca sa faci diferenta)…

Dupa ce esti atent la tonurile vocale folosite, incepe sa iti modulezi tonul vocii tale ca sa transmita doar tonul mesajul dorit de tine.

Sa iti zic un secret. Cand te folosesti doar de cuvinte fara sa tii cont de ton, mintea rationala a ascultatorului intervine si analizeaza rece tot ce spui. Daca folosesti pe langa cuvinte si un ton potrivit, atunci partea emotionala a mintii celui cu care vorbesti preia conducerea si impactul este mult mai mare.

Primul tau exercitiu este ca azi sau maine sa iei o propozitie pe care sa o repeti pe mai multe formule de ton. De exemplu „Esti un om norocos!” poti spune pe un ton ironic, pe un ton admirativ, pe un ton trist, pe un ton vesel etc. Alege 3-4 asemenea variante si gaseste tu o propozitie pe care sa o spui unor oameni pe tonuri diferite. Apoi observa reactiile lor!

Tema de casa

Incepe chiar de azi si fa urmatorii pasi de actiune:

1.  Citeste un paragraf la alegere din acest articol cu voce tare, asa cum vorbesti tu in mod obisnuit.

2. Acum modifica tonalitatea si citeste acest paragraf pe un ton ca si cand vrei sa convingi pe cineva.

3. Acum inspira adanc si umple plamanii cu aer, mai ales partea abdominala (tine o mana pe abdomen ca sa observi daca la inspiratie, se umfla aceasta zona), si citeste paragraful cu voce cat mai puternica.

Foarte bine! Acum spune-mi intr-un comentariu mai jos ce diferente ai observat!

Iti doresc o saptamana frumoasa!

Pe curand,

Marius

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *