16395 vizualizări

Cele 3 greseli care distrug increderea in tine

Eu am fost cel mai mare dusman al meu, cel mai agresiv critic, cel mai prost mentor. 

​Am fost la un pas sa imi distrug definitiv increderea in mine prin trei greseli pe care le-am facut ani de zile. 

Aceste 3 greseli, pe care probabil le faci si tu zilnic, iti distrug increderea in tine:

1. Dialogul interior critic
2. Comparatiile gresite 
3. ​​​​​​Roluri impuse din exterior

Dialogul interior critic 

​​

Cum apare acest dialog critic – De cateva zile o duc pe Adeline la gradinita. Are aproape 4 ani si pana acum am tot amanat sa o ducem la gradinita pentru ca voiam sa stea cu noi cat mai mult. 

In fiecare zi sunt mai mult sau mai putin socat de cum aud ca vorbesc parintii cu copiii lor. Si imi dau seama ca ​​​​asta e cauza care ne-a bagat in cap modul nostru de a ne critica. 

Intr-o dimineata, ajung cu Adeline la gradinita si era cu lacrimi in ochi ca nu voia sa plec de acolo. Strategia mea e simpla. Stau cu ea cat are nevoie ca sa se simta in siguranta. 

Bineinteles ca asta nu e chiar pe placul educatoarelor dar nu au ce face, ma suporta si asa. 

Si in timp ce eu stateam in vestiara cu copilul deja pregatita sa intre in grupa, apare o mamica cu fetita de mana, trasa cam cu forta, urland din toate puterile. 

Iar replica mamicii a fost „esti asa de urata cand plangi incat sperii pe ceilalti copii.” 

Ia imagineaza-ti tu ca adult sa iti spuna cineva „bai, esti atat de urat incat sperii oamenii” sa vezi cum te-ai simti! 

Gandeste-te ce simte copilul cand ii spui indirect ca este un pic monstru, din moment ce poate speria copiii. 

Iti dai seama ca m-am abtinut cu greu sa nu zic ceva, desi ma durea sufletul pentru bietul copilas sa auda asa ceva. Adeline cand o vedea pe fetita cum plange, bineinteles ca se agata de mine si plangea si ea mai tare. 

Noroc ca pot sa stau cu ea dimineata pana cand o vad ca se linisteste si o asigur ca sunt acolo cat are ea nevoie. Dupa 30-40 de minute imi spune ea ca vrea sa mearga sa se joace cu copiii. 

Ti-am dat povestea asta cu un scop. Acest dialog interior pe care il folosim ca sa ne distrugem increderea in noi insine, nu a picat din luna. E o continuare a mesajelor pe care le-am primit cand eram copii. 

Frica mea cea mai mare 

Povesteste​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​sc des la cursurile de NLP care a fost frica mea cea mai mare. Si toata lumea se mira, dar asta e adevarul. 

Frica mea cea mai mare a fost sa nu isi dea seama oamenii ca sunt prost.  Nu imi era frica ca oamenii ma vor crede prost. 

Eu stiam ca sunt prost. Asa auzisem toata copilaria mea, nu erau dubii pe seama asta. 

Dorinta mea era doar sa pot ascunde asta, sa nu cumva sa iti dai seama ca sunt prost. Speram sa pot sa te pacalesc ca sunt inteligent. Si imi era teribil de teama sa nu te prinzi ca, in realitate, sunt prost. 

Imi amintesc vocea mamei cand eram copil si greseam la scoala ca imi zicea ca sunt prost. Imi amintesc cum ma compara cu colegii mei si deduceam de aici ca asa stau lucrurile, sunt prost. 

Si imi amintesc cum ani de zile in mintea mea dialogul meu interior era legat de cat de prost si incapabil sunt sa realizez ce imi doresc in viata. 

De fapt mi-am dorit asa de mult sa inteleg cum sa scap de acele ganduri, de acel dialog interior negativ, incat am ajuns sa studiez si psihologia si programarea neuro-lingvistica pana cand din hobby au devenit profesie si misiune personala. 

Cum functioneaza dialogul interior 

Dialogul interior este vocea gandurilor tale. Dialogul interior vorbeste doar ceea ce a fost programat sa vorbeasca. ​​​​​​​​​​​​​​​​

Imagineaza-ti un computer. Ceea ce e programat sa faca, asta va face. Nu stie sa faca nimic altceva. Nici macar nu e el vinovat, ci cei care l-au programat. 

Asa cum micuta de la gradinita era programata de mica sa creada ca e urata de sperie oamenii, asa fiecare dintre noi am fost programati sa credem cate ceva gresit despre noi insine. 

Si partea proasta este ca, cu fiecare repetare, noi intarim programul. In loc sa anulam programul, il repetam si il intarim. 

Cand zic la cursuri ca Bandler (tipul care a inventat NLP-ul) este un geniu, exact la asta ma refer. El a zis ca mintea si gandurile functioneaza pe baza cuvintelor pe care le are un om in vocabularul sau. Nu poti gandi ceva ce nu ai un cuvant sa exprimi acel lucru. 

Si a mai venit cu o idee geniala. A fost atent la cum oamenii se programeaza sa gandeasca fara sa inteleaga cum se produce aceasta programare. A studiat aceasta programare automata pana cand a gasit cheia prin care poate programa sau deprograma mintea. 

Iti dai seama ce a descoperit? Exact ceea ce cautam eu sa inteleg: cum anume sa „sterg” dialogul negativ din mintea mea si sa „programez” altul pozitiv. ​​​​​​​​​​​​​

Imagineaza-ti ca ai acces la aceasta metoda. Pentru mine parea SF cand am dat prima data de NLP.  

Primul pas pe care l-am facut a fost sa modific dialogul interior. In cateva zile vedeam schimbari. Dupa ce ani de zile m-am luptat sa gandesc pozitiv, dupa doar cateva zile incepeam sa vad diferenta. 

Daca inainte de acele exerciti NLP 90% din gandurile si emotiile mele erau negative si imi ziceam ca nu am cum sa reusesc, nu pot sa fac ceea ce vreau, nu merit sa am succes, dupa ce am folosit strategia NLP gasita de Bandler in 2-3 zile am inceput sa ma simt ca si cand castigasem la Loto, senzatia era ca sunt un om norocos si ca sigur pot sa fac ceea ce vreau. 

Parca eram alt om doar dupa cateva zile. Si atunci inca nu stiam nici macar 1% din NLP-ul pe care il stiu si il predau acum. 

Si ca sa iti fac o supriza, ma gandesc ca ai nevoie de cateva tehnici ca sa iti modifici si tu dialogul interior critic. 

Pun la cale un curs scurt, pe care il primesti pe email, in care iti explic tehnica NLP prin care sa stergi dialogul interior negativ. 

Daca vrei acces la tehnica, da-mi un semn, un comentariu scurt la finalul articolului si o sa ai acces la tehnica zilele urmatoare. 

Iti scriu in continuare celelalte doua erori pe care le faci si iti distrugi increderea in tine. ​​​​​​​​​​​​​​​​

A doua greseala grava care distruge increderea in tine este comparatia cu alte persoane. 

Iti scrisesem mai sus ca eram deja antrenat de mic sa fiu comparat cu altii care reuseau mai bine decat mine la matematica, la fizica, la chimie. 

Ajunsesem sa ma simt incapabil pentru ca eu nu excelam in niciunul din acele domenii. Dupa ce ani de zile traiesti comparat cu altii, devine un program mental sa te compari singur cu ceea ce fac sau ceea ce au alti oameni din jurul tau. 

Si niciodata nu te compari cu cineva care e mai jos decat tine, e ca si cand cauti intentionat acele comparatii care te fac sa te simti rau. 

Atunci cand esti copil si te simti comparat, de fapt iti spui ca parintii tai nu te accepta asa cum esti si, probabil, le-ar fi placut mai mult sa il aiba pe celalalt copil in locul tau. 

Comparatia te face sa nu te simti iubit si acceptat. Cand tu te compari cu altul, cand te uiti la realizarile altor persoane si nu la ale tale, de fapt e un semn ca nu te accepti si nu te iubesti tu pe tine. 

Cred ca primul pas ca sa ma accept eu pe mine a fost sa opresc comparatiile. Sa nu ma mai compar cu alti oameni, sa nu ma mai gandesc ce au reusit altii si eu nu am reusit. 

E dificil sa opresti comparatiile pentru ca fac parte din tine, daca ai fost comparat cand erai copil. Iti vine greu sa nu te compari. 

Stiu oameni care au zis „pai daca nu ma compar, nu mai pot sa evoluez”. Din fericire, lucrurile nu stau chiar asa. Evolutia o faci atunci cand te compari cu tine insuti. 

Cand ai o directie si te uiti in urma si vezi daca ai mai facut un pas in aceea directie pe care tu ai ales-o. 

Daca te uiti in urma, vei vedea ca ai fost comparat cu altii doar la acele lucruri la care nu erai bun. Daca erai bun la ceva acolo nimeni nu zicea „cum se face ca esti cel mai bun?” 

Pur si simplu comparatiile care au fost facute in viata ta au fost facute pe domeniile gresite. Erai evaluat exact in zona ta unde nu excelai. 

Comparatiile functioneaza cam asa: 
Compara cat de bun este un peste sa se catere intr-un copac si la final se constata ca pestele nu e bun de nimic din moment ce nu se poate urca intr-un copac. 

Iti zic ce am invatat in toti acesti ani de cand am scapat de auto-comparatiile pe care le faceam si imi distrugeam increderea in mine. 

Am invatat sa pun sub semnul intrebarii comparatiile din mintea mea. Am invatat sa nu mai ma evaluez in domeniile care nu imi plac. De exemplu nu o sa ma auzi plangandu-ma niciodata ca nu sunt bun la fotbal, tocmai pentru ca nu imi place. Cum nu o sa ma simt lipsit de succes nici pentru ca nu sunt bun la matematica, pentru ca stiu ca sunt bun la alte lucruri, care imi plac mai mult. 

Mi-am format acest obicei sa fiu atent la ce imi place. Si apoi sa ma compar pe mine cu mine insumi. Sunt azi mai bun decat am fost ieri la acel domeniu care imi place? 

O sa iti zic un secret. Poti evolua doar in acele domenii care te pasioneaza, care iti aduc placere in viata. 

Nu o sa poti evolua intr-un job pe care il detesti tocmai pentru ca nu iti face placere sa inveti in plus. Nu o sa ajungi cel mai bun intr-un domeniu decat daca esti pasionat de acel domeniu. 

Pasiunea, placerea, este motorul care te face sa excelezi. Ajungi sa stai noaptea treaz ca sa studiezi ceea ce iti face placere. Asta e pasiune, asta e calea spre succes. 

Multi cred ca succesul vine prin suferinta si sacrificiu. In realitate succesul vine doar prin pasiune, pentru ca poti excela atunci cand stapanesti bine acel domeniu. 

​​​​​​​​​​​​​​​​​Mai ai un pic de rabdare si citeste si eroarea a treia pentru ca poate sa te ajute mai mult decat primele doua.  


A treia eroare: rolurile gresite pe care le joci in viata 
​​​
Sunt zile in care iti vine sa nici nu te ridici din pat, ai senzatia ca parca nu iti place nimic si tragi de tine ca sa faci si cele mai simple lucruri. 

Cand simti asta e din cauza ca nu esti pe drumul tau. ​​​​​
Unul dintre citatele pe care le-am invatat si le am in cap ca o mantra suna cam asa:

„Doar pe calea fericirii tale vei gasi invatatura pentru care ai ales sa traiesti aceasta viata.” – R. Bach 

Fericirea este o busola. Nu este un obiectiv, ci este o busola. 

Fericirea ta iti spune daca acum joci rolul potrivit, in piesa potrivita a vietii tale. 

Daca nu esti in locul si in rolul potrivit, nu o sa te simti fericit cu ceea ce iti aduce viata. 

Gandeste-te la ce anume vrei sa eviti in prezent in viata ta. Care sunt persoanele, care sunt actiunile, care sunt locurile pe care iti doresti sa le eviti. 

Cu cat sunt mai multe lucruri/persoane/actiuni de evitat cu atat tu nu esti fericit. 

Iar fiecare zi in care nu esti fericit este o zi in care iti sabotezi increderea in tine. Pentru ca in aceea zi te uiti in oglinda si iti spui „nu merit, nu sunt capabil, nu pot”. 

Asta se intampla pentru ca nu sti cine esti cu adevarat. 

Si cand nu sti cine esti cu adevarat, ajungi sa crezi ca esti oricine. 

O greseala cu rolurile si identitatea 

Eu-l tau real este ca un actor. Un actor joaca multe roluri, nu se blocheaza intr-un singur rol. 

Eu acum sunt blogger, autor de articole. Dar cand termin acest articol de scris, reintru in rolul de tata, sot, prieten. 

Apoi, in weekend, cred ca o sa tin un curs in locul Simonei, sotia mea, pentru ca are ea ceva de rezolvat. Atunci sunt in rol de trainer. „Eu” -ul meu o sa aiba rol de trainer atunci. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

In fiecare rol pe care il jucam in viata, folosim alte valori, alte moduri de gandire, simtim alte emotii, facem alte actiuni, spunem alte cuvinte. Ne simtim diferit in fiecare rol. 

In rol de parinte simti iubirea si grija, protectia pentru copil. Apoi ma urc in masina si ajung acasa la parintii mei. Si ma simt iar copil cand primesc grija lor.  

In rol de sot simt afectiune si acceptarea partenerului. Si ma simt acceptat si iubit. 

Dar ce se intampla cand joci rolul gresit in situatia gresita? 

Cand mergi la servici dar esti inca in rol de copil? Sau cand mergi acasa la familie si esti in rol de manager? 

Ajungi sa nu te mai regasesti, sa te simti la locul nepotrivit. 
Imagineaza-ti un trainer blocat in rol de trainer iesind cu prietenii la o bere si discutand politica sau orice alte banalitati ale vietii. 

Imagineaza-ti ca se ridica in picioare si le spune ca acum o sa le prezinte el cum stau lucrurile. O sa fie ultima iesire cu prietenii la bere. 

Mi-a venit un mare manager la o sedinta de consiliere. Imi zicea „Marius, nu pricep ce se intampla. La birou toata lumea ma asculta si face ce zic eu. Si acasa nimeni nu ma baga in seama, nu ma mai regasesc nici cu sotia nici cu copiii.” 

Apoi tot el continua si imi spune cat de corect se poarta cu familia… „si le zic ca in fiecare vineri sa facem o sedinta cu toti sa stabilim obiectivele pentru saptamana urmatoare… si le spun ce au de facut…” ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

​​​​​​​​​As putea sa iti vorbesc despre roluri si identitate 2 zile fara oprire. Acum vreau doar sa iti dau asa un mic subiect de gandire. 

Sa imi zici in ce roluri te simti tu cel mai bine si in ce roluri simti ca nu esti suficient de bun. 

Pentru ca iti dau si aici un secret: sunt roluri in care esti foarte bun. In acele roluri primesti respect, esti valorizat, esti laudat si te simti implinit si fericit. Si iti e greu sa iesi din rolurile in care te simti bine. Iar asta produce blocaje emotionale. 

Te blocheaza rolul in care te simti bun. De exemplu am lucrat cu multe femei care se simt foarte implinite in rolul de mama, dupa nasterea copilului. 

Si fiind in acel rol de mama, neglijeaza orice alt rol. Si ajung sa nu se mai regaseasca in rol de sotie, prietena, profesionista, etc. 

Cand te-ai blocat intr-un singur rol esti ca un actor care refuza sa joace alte roluri. 

Dar un actor genial nu este cel care joaca un singur rol in cariera sa ci cel care are flexibilitatea sa iasa dintr-un rol si sa intre il alt rol imediat. 

Flexibilitatea este cheia. Cand dispare flexibilitatea asta de a iesi dintr-un rol, dispare si increderea in tine. Te simti bine intr-un rol, dar ai alte 100 de roluri de jucat pe care tu le refuzi. 

Si in acel moment incepi sa iti pierzi si fericirea si increderea. 

Solutia e simpla. Priveste-ti viata ca un actor. Vezi in ce roluri te simti bine si in ce roluri nu te simti bine. Apoi exerseaza-le pe cele la care nu esti inca foarte bun. Cele la care esti deja bun, le joci de la sine, esti natural. 

Rolurile fac diferenta intre succes si esec. Cand esti complet asumat intr-un rol, ai parte de succes si iti hranesti puterea interioara. 

Cand doar te prefaci ca esti pe calea fericirii tale, dar nu iti asumi cu adevarat rolul pe care ar trebui sa il joci, atunci e ca si cand calci pe cioburi de sticla si fiecare pas e o tortura pentru tine.​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​

P.S. Da-mi un comentariu cu ce parere ai despre acest articol si ce intrebari ai legate de ideile din text.

Pe curand,

Marius Simion

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

  1. NICOLAE spune:

    Buna dimineata,

    Foarte fain articolul.
    Vad foarte multi oameni care sunt nefericiti pentru ca isi doresc mai mereu altceva doar pentru ca un alt semen are acel ceva.
    Pe de alta parte cred ca foarte multi dintre noi vedem fericirea ca avand compononenta materiala covarsitoare.
    As spune ca noi oamenii ne preocupam foarte mult de imaginea noastra exterioara pentru cei din jur si mai putin de „interiorul” nostru iar acest lucru ne oboseste.
    Sa nu uitam:putera, frumusetea , iubirea tot ce este bun vin din interiorul nostru, din suflet.
    Toate bune.

  2. Adina spune:

    Salut, Marius!
    de cativa ani, 2-3, incerc sa dau la o parte toate cortinele care au fost trase de altii sau de mine peste eu-l meu. Si cred ca baza pentru o viata cel putin echilibrata (nu mai accept usor termenul de „fericire”)este cresterea stimei de sine. Exercitiul care ma sustine, dar pe care trebuie sa recunosc, nu il practic consecvent, este ca, la sfarsitul zilei, sa ma apreciez pentru toate realizarile din ziua care se incheie. Am insa nevoie si de sprijin exterior, in sensul de metoda, asa ca iti voi fi recunoscatoare daca imi vei trimite materialul la care faci referire in articol: „Si ca sa iti fac o supriza, ma gandesc ca ai nevoie de cateva tehnici ca sa iti modifici si tu dialogul interior critic.
    Iti multumesc si te felicit pentru viata pe care o traiesti!
    Adina

  3. Alannya jones spune:

    F bine explicat…. Vreau ajutor pt schimbarea dialogului meu interior…

  4. Enacache Cosmin spune:

    Vreau si eu tehnica.

  5. Anca Voron spune:

    Imi doresc tehnica

  6. Maria spune:

    Buna Marius,

    Excelent articolul tau, se simte ca il scrii din experienta si din inima:)
    Apropo de tehnici de stergere a dialogului negativ, ar fi ultra-binevenite. M-am regasit in toate cele 3 greseli dar cea mai frecventa, cea care a devenit o a 2-a natura, este dialogul interior critic.Cat despre roluri(si ma gandesc aici la cele din analiza tranzactionala, e clar ca ma simt bine in rolul de copil si uneori in cel de parinte cu aere de pedagog. Ma simt complet inconfortabil in rolul de adult( usor sindrom Peter Pan) si deci in roluri de responsabilitate. Rolurile in care ma blochez pt ca sunt buna sunt cele de prieten sau de salvator. Mi-ar placea sa fiu buna in roluri de antreprenor sau expert intr-un domeniu( datorita celea de-a 2-a greseli, cea a comparatiei, ajung mereu la sindromul impostorului). Multumesc pt. articol si orice tehnici.

  7. Cristina spune:

    Bună seara, Marius. Mă regăsesc în primele două greșeli pe care le-ai exemplificat. Al treilea tip de greșeală m-a pus pe gânduri. La un moment dat mi se părea că sunt ipocrită că mă port cu unele persoane într-un fel și în cu totul alt fel cu altele și mă gândeam la cum ar putea părea asta pentru un observator – adică o combinație de greșeala unu cu greșeala doi. Îmi place „mantra” ta și e foarte fain spus că fericirea nu este un obiectiv ci o busolă, așa cum emoțiile sunt un indicator pentru faptele noastre, bune sau neinspirate. Îți mulțumesc că dăruiești lumii din lumina ta.

  8. Rodica spune:

    Mulțumesc mult Marius! Abia aștept următorul articol!

  9. Cristina Teodorescu spune:

    Buna Marius
    Genial articol!
    Imi doresc tehnica pt oprirea dialogului interior.

  10. Claudia spune:

    Salut Marius,
    Iti citesc cu foarte mare interes articolele scrise de tine, iar pe această cale doresc sa iti multumesc pentru acest lucru. Prin intermediul lor am reusit sa ma cunosc mai bine. Abia astept mailul referitor la ,,tehnica NLP prin care sa stergi dialogul interior negativ”

  11. Route spune:

    Foarte bun articolul, multumesc mult! Astept cu nerabdare urmarea.

  12. Ella spune:

    doresc tehnica. Multumesc

  13. GABRIEL spune:

    Doresc tehnica in legatura cu dialogul interior.

  14. Mihai Laur spune:

    Imi doresc tehnica. Multumesc Marius pentru acest articol minunat!

  15. Alina Stancu spune:

    Foarte interesant! Îmi doresc și eu aceasta tehnica, pentru dialogul interior.

  16. Magda spune:

    De fiecare data cand imi verific mail-urile, tresar de fericire si nerabdare sa citesc articolele tale. De cand te-am descoperit, m-am descoperit si pe mine. Incep sa ma inteleg/accept mult mai usor pe mine si pe cei din jurul meu.
    Asa ca,da, imi doresc tehnica si orice ma va ajuta sa devin mai buna in orice mod. Multumesc pt tot.

  17. Pantea Samuel spune:

    Doresc tehnica pentru sistarea dialogului interior negativ.

  18. diana spune:

    Imi place cum scrii.
    Exprimarea este fireasca si fluida iar continutul este chiar plin de substanta.
    Categoric m-ai facut curioasa cum pot sa sterg programele de autocritica.

  19. Amy spune:

    Foarte bun articolul. Imi doresc tehnica

  20. Valentin spune:

    Salut,este splendid ceea ce ai scris in acest mail si DA sunt roluri pe care am invatat cum sa le tin cat de cat sub control(acela de om muncitor,la servici :))…si acela de sot si tata,sau acela de presedinte de bloc)cum eram pana acum cateva luni cand am aflat clar despre slabiciuni ale mele evidente si clar diferenta dintre mine ca si actor si ca si personalitate.Am mult de munca sa ma pun pe picioare insa citind ceea ce tu scrii imi da putere la turbina mea puturoasa,care eu o mentin asa si merg ca un diesel la turatii mici distrugand turbina ……am sa dau din ce in ce mai tare turatie vietii mele si am sa incerc cat pot sa ies din anumite blocaje pe care le stiu ,le simt si care ma tin in loc.Este intradevar esential sa iti placa ceea ce faci numai ca eu sunt atat de departe de ceea ce as vrea sa fac………..

    Cu stima,.

    1. Camelia spune:

      Esti extraordinar! Mi-as dori sa ma inscriu la cursurile tale, o mica obstacol ar fi ca locuiesc in alta tara, dar poate exista o solutie😃 iti multumesc pentru acest acest articol! Te salut cu drag!

  21. Valentin spune:

    Si DAAA imi doresc sa cunosc tehnica Marius

  22. Elena spune:

    Buna Marius! Frumos articol, te pune pe ganduri. Tocmai de aceea as dori si eu tehnica NLP prin care pot sterge/ opri dialogul interior.
    Multumesc, si mult in ceea ce faci.

  23. maria spune:

    imi doresc si eu tehnica pentru dialogul interior. multumesc

  24. DORU STANCESCU spune:

    EXCELENT ARTICOL .MULTUMESC .IMI DORESC TEHNICA

  25. Flori spune:

    Bună Marius.
    Sunt foarte încântată de articolele tale, deoarece prin intermediul articolelor incep usor usor sa ma cunosc mai bine. Mă regăsesc destul demult in prima greșeală si mi-ar face o deosebită plăcere sa primesc email-ul referitor la ,,tehnica NLP prin care sa stergi dialogul interior negativ”.
    Multumesc frumos.

  26. Yllia spune:

    Abia ce te-am descoperit. Eram in cautarea unui ajutor psihoterapeutic…o groaza de probleme si fobii personale de rezolvat.
    Minunat articol!

  27. Georgeta spune:

    Articolele tale, deosebit de interesante si utile, si acum imi dau seama, sunt
    chiar necesare pentru persoanele care vor sa se cunoasca si sa inteleaga cum este posibil sa iasa din capcanele mintii. Atunci cand nu iti merge bine, cand nu esti pe calea ta de dezvoltare, prima tentatie este sa te autosabotezi, prin autoinvinovatire si gandire negativa, chiar daca o faci involuntar sau incerci sa te supraveghezi. Acum am convingerea ca NPL-ul ajuta.
    Faci un mare serviciu oamenilor care te urmaresc. Multumesc.

  28. Alexandru Ioan spune:

    Salut. Excelent articol. Avand in vedere ca trec printr-un moment crucial si dificil, as avea nevoie cu siguranta de tehnica ta.
    Multunesc anticipat
    ALEX

  29. Andreea Georgiana spune:

    Foarte interesant! Doresc tehnica in legatura cu dialogul interior.

  30. Silvia spune:

    Buna… doresc si eu tehnica pt ștergerea dialogului interior … mulțumesc si succes in toate

  31. Simona spune:

    Buna seara, Marius! Am inceput de curand sa te citesc si chiar discut in casa despre revelatiile descoperite in materialele tale. Imi place „fericirea e o busola”. Doresc tehnica in legatura cu dialogul interior. An Nou cu sanatate si bucurie!

  32. Andrada spune:

    Salut Marius!
    V-am regăsit în articolul tău foarte mult și aș dorii tehnica despre care ai scris în articol!

  33. Ana spune:

    Buna seara,Marius si La multi ani cu ganduri bune!!imi doresc si eu tehnica dialogului interior.

    Multumesc cu recunostiinta!

  34. Cristina spune:

    Genial articolul! Imi doresc tehnica.

  35. Timur spune:

    Bun articolul. Imi dai si mie tehnica, te rog

  36. elena patru spune:

    doresc tehnica schimbarii dialogului interior critic.

  37. moldovanu Andreea spune:

    bunaa! vreau si eu tehnica!

  38. Alexandra spune:

    Multumim pentru acest articol! Imi doresc si eu tehnica.:)

  39. Ana Maria Vulpe spune:

    Excelent articol,:):):) m am regasit în totalitate în descrierea facută …îmi doresc şi eu tehnica

  40. Mihaela spune:

    multumesc, vreau tehnica

  41. Laura spune:

    Multumim pentru articol.Doresc si eu tehnica

  42. Carolina spune:

    Multumesc din suflet ca ai aparut in calea mea , citesc acum exact ce am nevoie la moment sa aflu. Dimineata am incercat sa fac o meditatie de conectare cu sinele meu superior , si, credeam ca nu am izbutit , dar acum imi dau seama, ca, de fapt DA ! Pentru ca El m-a condus spre acest superb articol ! Sunt profund recunoscatoare pentru aceste pretioase informatii !

  43. Radu spune:

    Multumesc pentru articol! Imi doresc si eu tehnica 🙂

  44. Sanda spune:

    Tot timpul îmi spun că nu poți căuta mere într-un păr…
    Mă bucur că am citit azi articolele tale!
    Vreau tehnica ,mulțumesc mult!

  45. Andreea spune:

    Foarte interesant articolul! Daca se poate as dori si eu tehnica de schimbare a dialogului interior. Multumesc!

  46. Cori spune:

    Buna Marius,
    Iti mulțumesc ca existi!
    Caut răspunsuri și soluții de ceva timp și pe blogul tău am găsit ceea ce cautam în absolut fiecare articol.

    Ma interesează foarte mult tehnica de schimbare a dialogului interior.

    Multumesc

  47. Elena spune:

    Felicitari!
    Ma intereseaza mult tot ce scrii si desigur, as vrea si tehnica de schimbare a dialogului interior.
    Multumesc!

  48. Minodora spune:

    Doresc și eu tehnica. Va mulțumesc.

  49. Mihai spune:

    Salut Marius.

    Articolul asta a venit la fix pentru mine la timpul potrivit. Trimite-mi te rog frumos si mie tehnica de care vorbeai in articol.

    Multumesc frumos.

  50. Roxana spune:

    Super!

  51. Trandafir spune:

    Salut,
    Foarte bune articole, le citesc cu interes. Te rog sa îmi trimiți tehnica despre care vorbești în articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *