2036 vizualizări
Codul moral Asiatic – regula numarul 8 – Masculinitatea psihologica si Vointa personala
Salut si bine ai revenit pe NLP Mania!
Saptamana trecuta ti-am povestit despre unul dintre cele mai importante elemente dupa care eu ma ghidez in viata – emotia interioara de multumire si apreciere a ceea ce am deja.
Aceasta emotie, pe care am antrenat-o zilnic o perioada de 5-6 luni, ma ajuta sa trec peste perioadele pe care alti oameni le considera dezastruoase. Avand acest antrenament, pentru mine aceste perioade sunt doar un pic mai complicate.
Gandeste-te la ceva care te-ar distruge emotional. Imagineaza-ti cum ar fi sa ai suficienta putere interioara incat sa percepi acel eveniment ca pe ceva banal si usor de trecut.
Cum ar fi viata ta atunci? Ce fel de om ai putea sa fii daca ai avea aceasta putere in interiorul tau?
Aceasta capacitate de a percepe “partea plina a paharului” se poate antrena. In NLP acest lucru se numeste “reincadrare”, adica schimb atentia mea de pe elementul negativ pe partea pozitiva a unui lucru.
Nu pot schimba un eveniment care deja s-a petrecut, dar pot schimba modul in care eu ma gandesc la acel eveniment. Imi amintesc o vorba: “Un prost este nefericit si in paradis, pe cand un intelept este fericit si in iad”. Despre asta este vorba cu starea de multumire interioara. Cauta partea pozitiva in orice, pentru ca orice eveniment contine in el ceva pozitiv. Gandeste-te ca un eveniment nu este negativ sau pozitiv prin el insusi, ci doar puterea noastra sau slabiciunea noastra il face sa il vedem bun sau rau.
Dezvoltarea vointei si a fermitatii interioare
Acest element al codului moral de purificare interioara se refera la autodisciplina. Autodisciplina este foarte legata de sacrificiu.
Sacrificiul este un simbol al renuntarii la legaturile pamantesti din dragoste pentru ceva sau pentru cineva. Sacrificiul este cel mai puternic simbol al dragostei. In toate traditiile lumii, sacrificiul a fost pus la loc de cinste. Sacrificiul este simbolizat prin foc. Focul ca putere care arde si purifica ceva material si transforma in caldura spirituala toate lucrurile.
Sacrificiul este legat de ideea de schimb. Schimb ceva mai putin valoros din viata mea cu ceva ce acum consider mai valoros.
Aceasta este ideea iesirii din zona de confort. Schimb zona de confort, calduta si placuta, cu ceva mai important pentru mine.
In toate traditiile lumii, sacrificiul are puterea de a transmuta materia in energie interioara.
De a te ajuta sa te desprinzi de lanturile in care erai legat pana acum si de a te impinge sa zbori, sa iti implinesti legenda ta personala.
Sacrificiul este o victorie interioara – a psihicului asupra fizicului, este victoria omului spiritual asupra omului animal.
Iti amintesti ce spunea si Pera Novacovici despre zona de confort? Cat timp stai in zona de confort, nu ai cum sa reusesti nimic in viata.
Aceasta regula a codului moral Yama – Niyama spune exact acest lucru: cand ceva te face sa te simti confortabil, fii atent la acel ceva pentru ca este un potential pericol pentru tine.
Aici sunt doua elemente de discutat:
– Atasamentul (dorinta obsesiva)
– Detasarea (cand emotia e in echilibru cu ratiunea)
Cand te lasi dominat de emotiile placute si nu te gandesti ca tot universul este in schimbare… crezi (mintindu-te singur) ca tot timpul o sa ai parte de acel confort (emotional, fizic, financiar etc). Acesta este atasamentul, dar cum vezi, este doar o iluzie. In spiritualitate, atasamentul este un rezultat al ignorantei, pentru ca trebuie sa fii ignorant ca sa crezi ca nimic nu se schimba. Sau mai rau, sa speri ca lucrurile rele sunt trecatoare, dar ca lucrurile bune sunt definitive! 🙂 Amuzant!
Cum poti sa te antrenezi pentru a iesi din zona de confort?
Fa-ti o lista cu toate lucrurile de care esti legat. Uita-te in jurul tau si vezi ce lucruri din exteriorul tau sunt responsabile cu starile tale pozitive. Apoi intreaba-te cum te-ai simti daca ele ar disparea din viata ta.
Asa iti dai seama de cat de dependent si atasat esti de exterior.
Cand observi ca prea multe lucruri din exterior iti determina starea emotionala, atunci e momentul sa actionezi si sa practici elementul 8 al codului moral. Daca ai putine elemente de care esti conditionat din exterior, atunci inseamna ca deja il practici. Dar am intalnit la foarte putini oameni aceasta situatie.
Civilizatia noastra prin mass-media ne indeamna sa ne bazam confortul pe lucruri din exterior. Iar pe masura ce devenim din ce in ce mai legati de acestea, suntem din ce in ce mai putin liberi. Suntem atasati, conditionati de ceea ce avem, nu de ceea ce suntem.
Cunosti deja acest scenariu, asa ca nu iti explic mai mult.
Cum sa te folosesti de vointa in dezvoltarea personala
Sacrificarea zonei de confort este TOT TIMPUL primul pas in dezvoltarea personala. Daca pana acum te-ai intrebat care e primul lucru pe care trebuie sa il faci cand vrei sa evoluezi, sa te dezvolti, acum ai raspunsul.
Se incepe de la renuntarea la ceva ce iti “place”. Daca iti place sa te joci pe calculator, atunci trebuie sa renunti la asta ca sa mergi mai departe. Bineinteles, ma refer la lucrurile care iti plac, dar care nu iti ajuta in mod clar.
Daca iti place sa citesti, atunci citeste in continuare.
Dar fii constient de ceea ce te ajuta si ceea ce nu te ajuta.
Sacrificarea zonei de confort are trei componente:
– Sacrificarea confortului fizic
– Sacrificarea vorbirii fara rost
– Sacrificarea gandurilor negative (pesimiste)
Poate ca este prea dur termenul de sacrificiu, dar de fapt o sa simti ca renunti la o parte din tine cand iti sacrifici confortul.
Sacrificarea confortului fizic
Iti amintesti filmul Gladiatorul? Sau orice alt film cu un personaj eroic care a castigat simpatia publicului.
Toti acesti eroi aveau o trasatura comuna: isi sacrificau confortul pentru a realiza ceea ce si-au propus.
Cand un om nu sacrifica confortul fizic, se inmoaie, devine slab si fara vointa. Cu cat un om este mai dornic de confort, cu atat acel om este mai slab.
Cine nu e dispus sa sacrifice propriul confort fizic, nu are suficienta putere pentru a merge pana la capat pe un drum.
Sacrificarea confortului fizic consta in cateva elemente de baza. Eu ti le spun pe cele pe care le folosesc , dar sigur ca sunt multe altele:
– Am renuntat la a ma uita la TV sau la filme din care nu am nimic de invatat
– Am eliminat din alimentatia mea ceea ce stiu ca este nesanatos
– Aplic constant tehnicile de autocontrol erotic pe care ti le-am descris in articolul de aici
– Tin toate posturile religioase de peste an ca sa imi dezvolt vointa
Alte metode ca sa iti antrenezi aceasta capacitate este sa renunti din cand in cand la ceea ce stii ca iti place sa mananci: dulciuri, sucuri, paine, carne etc. Aceasta metoda de a sacrifica confortul placerilor te elibereaza de o adevarata sclavie a simturilor.
Mintea are nevoie de satisfacerea simturilor ca sa poata sa te domine. Daca simturile tale sunt tinute sub control, mintea intra si ea sub controlul tau.
Orice lucru care iti place excesiv reprezinta o slabiciune. Orice lucru care iti place excesiv, dar renunti la el, l-ai depasit si ti-a crescut puterea interioara.
Sa iti explic cum iti poti da seama daca ai facut ceva bun sau nu. Dupa ce renunti la un lucru care iti facea rau, o perioada o sa simti o stare de disconfort. Dar dupa ce criza trece, o sa te simti usurat. Daca apare aceasta etapa de usurare, atunci tu ai “recastigat” puterea pe care ai pierdut-o lasandu-te dominat de acel confort al placerii.
Sacrificarea (renuntarea) vorbirii fara rost
Acest element l-am mai explicat in alte articole. Vorbirea este in stransa legatura cu agitatia mentala. Cand un om are tendinta sa vorbeasca fara rost, inseamna ca mintea sa este agitata si nu simte starea de pace si multumire interioara.
O vorbire continua este cea care produce o minte in continua agitatie.
Exercitiul pentru tine este sa stai cateva ore pe zi fara sa vorbesti si sa fii atent la faptul ca taci. Doar atat si e suficient sa iti linistesti agitatia mintii. O sa vezi ca dupa cateva zile de practica te poti concentra mai usor, mintea devine mai puternica si ferma.
As da orice ca sa te fac sa intelegi practic cum este cand mintea ta e sub controlul tau deplin. Cand simti mintea ca este un simplu instrument de gandire. Trebuie sa gasesc o metoda potrivita sa iti explic clar aceasta, pentru ca un om care stie (simte) ca mintea este doar o parte (un instrument) din EU-ul sau este un om care si-a depasit 99% dintre probleme.
Sacrificarea mintii si a gandurilor negative
Renuntarea la minte si la gandurile negative este partea cea mai dificila, dar nu imposibila. Se poate face doar dupa ce le-ai facut pe cele anterioare. Cand ai invatat sa taci, poti invata sa iti opresti si mintea. Cand opresti mintea, o poti pune sa gandeasca ce vrei tu.
Daca treci printr-o perioada dificila din viata ta, mintea preia controlul si gandeste ce vrea ea. Dar daca ai mintea sub controlul tau, o sa gandeasca doar ceea ce vrei tu.
Cum ar fi sa ai un interviu de dat si in loc de panica sa iti controlezi tu mintea si sa simti calm si incredere in tine?
Cineva m-a intrebat daca nu cumva renunti la conditia de OM daca aplici aceste metode. Eu zic ca om este mai degraba cel care isi cunoaste toate aceste capacitati, nu cel care nu stie ca le are si nu le foloseste.
Dar parerile sunt impartite, cine nu ajunge la struguri, tot timpul va spune ca sunt acri.
Legatura dintre sacrificiu si masculinitatea psihologica
Sacrificiul este o trasatura psihologica masculina. Fiind o trasatura psihologica si nu una fizica, inseamna ca exista si la barbati, si la femei.
Capacitatea de sacrificiu amplifica masculinitatea. Barbatii care doresc sa isi amplifice masculinitatea si mai mult pot sa se foloseasca de aceasta informatie.
Ia gandeste-te la o femeie care se uita la un barbat care prefera confortul. Cum il vede ea? Ca un barbat care emana masculinitate sau ca un barbat slab?
Cand iti sacrifici propriul confort (fizic, verbal, mental), poti sa treci la urmatorul nivel al dezvoltarii tale. Dar daca preferi locul caldut si dulce al zonei tale de confort, atunci doar un miracol iti poate modifica viata. Eu nu cred in miracole, decat daca sunt meritate.
Puterea de sacrificiu de sine (de fapt, a sacrificiului confortului tau) este cea mai apreciata calitate in spiritualitate. Si nu cred ca e o greseala asta.
Pe curand,
Marius Simion
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii