5029 vizualizări
Partea a doua la Regulile de Igiena Mentala, Invidia si Sexualitatea
Bine ai revenit pe NLP Mania!
Dupa cum ai citit in prima parte a articolului (clik aici pentru prima parte), mintea ta poate sa fie la fel de “infectata” cu toxine cum poate sa fie corpul. Asa cum poti sa hranesti un corp cu alimente toxice, tot asa si mintea poate sa fie “hranita” cu toxine.
Imi amintesc ca dupa 1989, dupa revolutie, intrase pe piata din Romania un nou produs miraculos… sucul la pahar, pe care il cumparam la colt de strada, sucul ala chimic, cu gust de medicament expirat… Cine isi aminteste de el? 🙂
Pe atunci nici macar nu stiam ca era un fel de otrava la pahar si beam cantitati industriale. A fost nevoie de 2-3 ani pana cand sa afle lumea ca de fapt era o bomba chimica pentru organism si sa fie incet, incet eliminat de pe piata. Dar cate lucruri nu stim inca despre acesti poluanti?!
Tot asa, nu stim ca sunt multi poluanti psihici in jurul nostru.
Mintea primeste toti acesti poluanti si pe moment spunem “ce bine ma simt” cand ascult muzica house (cred ca asa se scrie) sau rock, sau manele…
Cum de anumite melodii sunt toxice pentru psihic? Am lasat pe saptamana asta sa iti dau cateva exemple. Totul se reduce la emotiile pe care acele melodii le activeaza si le hranesc in tine.
Imagineaza-ti muzica ca si cum un jet de apa spala un borcan murdar. Cand jetul de apa intra in psihicul tau poate sa il spele sau poate sa il murdareasca si mai mult.
De exemplu, imi amintesc cand am ascultat la inceput muzica lui Richard Clayderman. Imi placea, dar nu stiam de ce ma facea sa ma simt trist. Simteam o melancolie si o stare de tristete care imi parea nenaturala. Am comparat apoi starea data de alte melodii cu cele ale lui Clayderman. Apoi am inceput sa fiu din ce in ce mai atent la ceea ce simteam cand ascultam o melodie.
Cum poti sa iti dai seama singur daca o melodie este potrivita pentru tine sau nu:
1. Primul pas pe care trebuie sa il faci cand asculti o melodie sau cand privesti un film este sa “iti intorci atentia asupra ta” si sa observi obiectiv si lucid, cum anume te simti in acel moment. Apoi sa iti imaginezi ca acea stare a ta va deveni permanenta si se va amplifica si ca nu vei reusi sa scapi de ea nici daca vrei. Intreaba-te apoi daca iti doresti sa simti permanent aceasta stare. Asa vei sti daca o melodie este potrivita pentru tine sau nu.
2. Pasul urmator consta in a te intreba daca exista o stare superioara fata de cea pe care o aduce in tine melodia respectiva. Exista oare o stare care sa fie mai importanta pentru tine decat cea pe care o simti chiar acum? Daca DA (si in 99% dintre cazuri raspunsul este DA), atunci intreaba-te ce alta melodie ar trebui sa asculti ca sa iti lasi mintea “invadata” de acea stare. Apoi cauta acea melodie care iti aduce starea superioara.
Acesti doi pasi sunt suficienti pentru ca tu sa nu risti sa iti intoxici mintea, si automat si emotiile, cu stari negative de care te vei chinui apoi sa scapi.
Imi amintesc de un amic care cu ani in urma s-a despartit de o iubita si era asa de deprimat, incat tot ce facea era sa asculte… melodii deprimante!
Cum sa treci de la depresie la bucurie prin muzica:
Cand mintea ta este intr-o faza de depresie, nu ai cum sa sari direct la muzica vesela pentru ca nu o suporti. Mintea are obiceiul de a se “supraalimenta” cu exact ceea ce deja exista in ea. Adica daca esti vesel, mintea cauta si gaseste si mai multa veselie, dar daca esti trist, o sa cauti tot ceva care sa iti intretina tristetea. Acest lucru eu il numesc inertie a mintii. Este ca si cum mintea nu doreste sa isi schimbe starea initiala, prefera sa pastreze starea pe care deja o are.
Asa ca trebuie sa treci treptat de la o stare la opusul ei, dar despre cum sa faci acest lucru o sa scriu in detaliu intr-un alt articol. Acum ma concentrez pe alte moduri de a purifica mintea de “toxine psihice”.
Continuare la codul moral asiatic
Ramasese de data trecuta sa iti explic celelalte reguli ce le aplic eu pentru a-mi pastra mintea clara si limpede si fara riscul de a o polua cu emotii negative.
Primele doua reguli pe care le-am explicat saptamana trecuta au fost:
- Nonviolenta
- Respectarea adevarului
Cateva detalii in plus despre primele doua reguli, despre cum sa aplici practic ceea ce ti-am explicat saptamana trecuta.
Ce anume se intampla daca nu respect nonviolenta? In primul rand, daca iti umpli mintea de violenta, primele efecte o sa fie ca tot ceea ce tu gandesti ca solutii la probleme o sa aiba o parte de violenta in ele. Tu o sa vezi viata ca o lupta, unde doar cel mai puternic supravietuieste. Daca deja vezi viata asa, atunci mintea ta deja este plina de violenta.
Pentru tine este chiar acum momentul sa incepi sa descoperi nonviolenta. Ca prima recomandare pentru a descoperi nonviolenta iti sugerez Aikido sau Judo, dar practicat cu un veritabil maestru, nu cu un simplu antrenor. Diferenta dintre un antrenor si un maestru este ca primul iti arata cum sa folosesti aceste arte martiale in lupta, pe cand celalalt te invata cum sa iesi invingator fara sa lupti, daca e posibil.
Cand ai mintea prea plina de violenta, esti agresiv cu obiectele sau cu persoanele care sunt inferioare tie si lipsite de putere. Daca ai senzatia ca cei din jurul tau sunt violenti, culmea, dar asta inseamna ca ei te percep pe tine ca violent si au tendinta de autoaparare.
Deci daca iti vine in cap ideea ca cei care te inconjoara sunt persoane agresive, atunci tu ai acumulat prea multa agresivitate in tine. Nu stiu ce ai facut ca sa acumulezi in subconstient idei agresive, poate ca ai fost supus cand erai copil unor agresivitati si s-au acumulat in tine, apoi (din cauza acelei dorinte de inertie a mintii) ai continuat sa doresti agresivitate sau poate ca doar asa ai observat ca te simti acceptat in anumite grupuri; ideea este ca agresivitatea o sa iti provoace conflicte cu ceilalti.
Uite aici cele cinci metode prin care un copil acumuleaza in el agresivitate:
– Bataie
– Critica
– Pedepse pe care nu le intelege
– Certuri la care doar asista
– Abuzuri sexuale
Pentru ca mintea ta sa devina curata de emotii negative si sa poti sa iti pregatesti mintea pentru a avea emotii pozitive, daca iti doresti cu adevarat sa simti cat mai des stari de fericire, e nevoie de eliminarea agresivitatii din subconstient.
De ce spun ca ai nevoie de o minte antrenata pentru stari de fericire? Iti amintesti proverbul care spune ca un intelept este fericit si in iad, iar prostul este trist si in paradis?
Am vazut oameni care tocmai aflasera ca scapasera de o boala incurabila si ei erau disperati pentru ca deja se gandeau ca sigur o sa moara din alta cauza. Sau am vazut oameni care ramasesera fara casa si fara niciun ban si erau super fericiti ca au ramas macar cu un caine ca prieten.
Conteaza mentalitatea lor, spui tu! Asa este, dar acest cuvant, “mentalitate”, inseamna doar antrenamentul mental prin care mintea ta devine obisnuita sa fie fericita si in cele mai dure situatii. Sau… devine obisnuita sa fie nefericita si in cele mai minunate conditii. Tu alegi!
A doua regula pe care am discutat-o saptamana trecuta era despre respectarea adevarului. Ce se intampla in mintea mea cand respect adevarul? Senzatia este una de claritate si sunt convins ca ai auzit de expresia “mi s-a luat o piatra de pe inima”. Aceasta expresie este folosita foarte des in legatura cu limpezirea unei situatii. Cand se descopera un adevar, cand o situatie neclara devine evidenta si sunt intelese toate lucrurile ascunse, atunci auzi aceasta expresie.
Cu cat mai multe lucruri adevarate spui, cu atat esti mai “usor”, mai autentic. Aceasta usurinta psihologica o sa devina a doua ta natura. Aceasta este adevarata autenticitate. Antrenarea mintii pentru a spune adevarul despre orice o sa te ajute sa spui adevarul despre tine. Cum sa faci acest lucru?
Urmareste seara cand te pui in pat sa vezi daca in ziua respectiva ai omis sa spui lucruri care reprezentau parte din adevar sau ai spus in plus lucruri care nu erau adevarate. Daca observi aceste lucruri, nu te critica, nu te invinovati. Nu esti vinovat de nimic tu. Mintea ta este cea antrenata negativ, tu nu esti mintea ta. Ea este cea care crede ca asa te ajuta. Nici macar nu iti propune ca maine sa te schimbi, doar observa seara ceea ce ai facut in cursul zilei, iar schimbarea o sa apara. Nu adauga la problema aceasta si sentimentul de vinovatie, pentru ca nu castigi nimic. Ia lucrurile asa cum sunt, cand esti autentic iti accepti si lipsurile, nu te invinovatesti pentru ele. Stii cine esti si stii ca vei fi atent pe viitor, dar sentimentul de vinovatie, de autoacuzare face parte si el din emotiile negative de care vrei sa scapi.
3) Regula 3 a codului moral – Eliminarea invidiei
Aceasta a treia regula a codului moral este cea care iti ofera sentimentul de libertate. Daca invidia este o emotie negativa, apasatoare, opusul ei este senzatia de libertate interioara.
Un om care simte ca ceea ce are el este exact ceea ce are nevoie pentru a fi fericit si implinit este un om cu adevarat liber.
Dar invidia cuprinde mai multe domenii:
– Esti invidios pe persoane
– Esti invidios pe bunuri
– Esti invidios pe capacitatile intelectuale
In forma sa cea mai bolnava, invidia este cea care indeamna la furt. In lumea de azi se fura orice, pentru ca oamenii au fost invatati ca ii reprezinta dorintele. Societatea iti spune ca tu “esti ceea ce doresti”.
Daca doresti o masina scumpa si o ai, inseamna ca acel om esti tu – unul cu masina scumpa. Daca doresti o casa mare, inseamna ca tu esti un om cu casa mare. Esti definit in mod fals prin lucrurile pe care le ai. Nu esti nimic daca nu poti sa te lauzi cu ceva, daca ceilalti nu te invidiaza pentru ceva. Cam acesta este mesajul societatii moderne.
Ai vazut filmul “Nebunia Zeilor”? Este un film genial despre conflictul dintre civilizatia moderna si un trib din Africa in care nu se stia nimic despre civilizatie. Totul incepe cand un avion zboara peste pamantul acelui trib, iar pilotul arunca pe geam o sticla de coca-cola goala.
Daca pana in acel moment toti membrii tribului au trait fara sa doreasca nimic de la celalalt, pentru ca toti aveau de toate cate existau in jurul lor, acum a intrat in scena un “cadou de la zei” care era unic.
Toti il doreau, era bun la toate, era folosit ca instrument de spart, era folosit ca instrument de cantat, era folosit in ritualurile de vindecare etc. Era nepretuit! Asa ca oamenii din trib au inceput sa se bata pentru el. Dupa o perioada, au decis insa ca nu merita sa se lupte pentru el si ca zeii care l-au aruncat probabil ca erau nebuni, asa ca unul dintre ei a plecat sa arunce obiectul misterios dincolo de capatul lumii. Cauta filmul si urmareste-l, sigur o sa iti placa.
La nivel mental, invidia inseamna lipsa de lacomie. Incearca sa vezi asta intr-un sens mai larg, care sa cuprinda toate aspectele vietii tale. Daca gandesti acum mai profund, o sa vezi ca acest lucru are legatura si cu relatiile de cuplu.
Intr-un cuplu suntem in masura sa ne evaluam perfect “lacomia”, dorinta noastra de a-l “avea” pe celalalt.
In relatia de cuplu lacomia se manifesta in comunicare prin dorinta mea de a fi mai presus decat partenerul. Se manifesta in relatia sexuala cand totul se invarte in jurul meu si nu ma gandesc la partener. Lacomia de a absorbi totul de la celalalt, de a il face sa traiasca prin mine si pentru mine, este ca si cum l-ai baga in inchisoare pe celalalt.
Cand simti ca lacomia ta nu este satisfacuta, iti apare gelozia. Gelozia si invidia merg mana in mana, il doresti pe celalalt, dar daca ar fi natural sa “fie al tau” ca o proprietate, atunci nu ar exista aceasta emotie de gelozie. Tocmai deviatia spre nenatural a acestei emotii de placere, de a-l detine pe celalalt, o transforma intr-o emotie negativa, nefireasca.
Aceasta emotie nefireasca apare pe un fond psihoemotional al unei persoane care nu este antrenata sa practice “non-invidia”.
O persoana trebuie sa invete sa “lase de la sine”, sa ofere celuilalt suficienta libertate, incat celalalt sa nu fuga. Tot timpul cand dorinta de libertate a partenerului devine mai puternica decat avantajele pe care le are emotional din acea relatie, partenerul pleaca. Ofera-i libertate si partenerul ramane. De ce libertate?
Pentru ca libertatea este una dintre valorile cele mai profunde ale psihicului nostru. Face parte dintre valorile care definesc existenta. Nu ca specie umana avem nevoie de libertate. Dorinta de libertate este mai profunda decat existenta noastra ca oameni, orice fiinta vie doreste sa fie libera. Chiar si un animal doreste libertatea proprie. Asa ca aceasta dorinta asa de profunda in noi, daca o respecti in celalalt, celalalt o sa inteleaga ca il respecti.
Cum ai putea sa spui „imi respect partenerul” daca nu ii respecti aceasta profunda si intensa dorinta, care este atat de adanca in interiorul sau? Fara respectarea libertatii celuilalt, nu exista nici macar de departe termenul de „respect” intre cei doi.
Cum poti sa iti antrenezi mintea sa nu mai fie invidioasa?
Antrenamentul pentru aceasta regula a codului moral face parte din traditia buddhista. In aceasta traditie se spune ca lipsa dorintelor te elibereaza de invidie.
Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa discerni, sa separi dorintele profunde, benefice pentru existenta ta, de cele limitate, superficiale. Cum poti sa iti dai seama care sunt dorinte profunde si care sunt superficiale? Pai dorintele superficiale le au toti si stii de ele, dorintele profunde sunt dorinte care care au un fond nobil, suprauman.
Orice dorinta care transcede propria ta fericire, dincolo de tine, este o dorinta profunda.
De exemplu (acum o sa dau un exemplu exagerat), ti-ai da un deget ca sa ai o masina faina? Probabil ca nu! Dar ti-ai da un deget ca sa iti salvezi copilul de la moarte? Mai mult ca sigur ca da! Poate ti-ai da si viata pentru asta. Intelegi cat de profunda este una dintre dorinte si cat de superficiala este cealalta?
Separarea dorintelor benefice de cele superficiale este prima etapa in antrenarea mintii pentru a elimina invidia si lacomia. Invidia a aparut in tine ca urmare a sentimentului ca nu esti complet.
Ca iti lipseste ceva ca sa fii implinit. „Oare ce imi lipseste?” Asta te intrebi zilnic in interiorul mintii tale subconstiente. Si cum nu ai gasit inca raspunsul, cauti sa aduci spre tine tot mai multe lucruri, persoane, informatii, ca poate una dintre ele este exact ceea ce iti lipseste si o sa te simti implinit.
Despre sentimentul de implinire o sa discutam mai pe larg alta data.
Pasul urmator pentru eliminarea invidiei este concentrarea pe o resursa infinita. Orice emotie este o energie, foloseste atentia si capteaza in interiorul tau momentele in care admiri pe cineva fara sa doresti acel lucru. Starea de admiratie este opusa invidiei. Cand admiri pe cineva sau ceva, il lasi complet liber.
Nu doresti acel lucru, dorinta se instaleaza doar in cei care nu au invatat inca faptul ca libertatea face un lucru sau o persoana sa merite acea admiratie.
Admira un cal salbatic liber pe campie, o sa ii vezi frumusetea si o sa ai ce admira. Apoi prinde-l si tine-l captiv cativa ani si nu o sa mai admiri nimic la el.
Invata sa admiri si urmareste-te daca simti dorinta egoista, de posedare a acelui lucru, persoana etc. Cand poti sa te bucuri de orice, de fericirea altuia, de frumusetea unei persoane fara sa o doresti, atunci ai trecut de acest nivel de dezvoltare personala.
4) Regula a patra – Sexualitate si autocontrol
Acum o sa iti dezvalui primele informatii dintr-un sistem sofisticat de evolutie. Toata existenta noastra se bazeaza pe actul sexual. Oscilam intre doua extreme. Nastere si moarte. Sexualitatea este dorinta instinctiva cea mai mare, pe cand moartea este frica instinctiva cea mai mare.
In ambele se ascund secrete uriase care ne pot propulsa in dezvoltarea noastra. Nu se poate ca in cele mai misterioase si importante momente ale vietii noastre sa nu existe ceva care sa ne dea de gandit.
Toata industria modei, toate razboaiele, toate marile averi din lumea asta, toate operele de arta au in spate dorinte erotice sau teama de moarte, sau ambele.
Toate razboaiele pornesc din dorinta cuiva de putere, de bani. Puterea are la baza actul erotic, cucerirea erotica. Masculul alfa care isi transmite linia genetica. Doar ca pe un fond psihomental deviant, aceste emotii s-au transformat. Ca un rau care trebuia sa curga pe un anumit curs, apoi a fost deviat si curge in alta directie. Asa si aceste dorinte erotice au fost pervertite si au alimentat setea de putere, de razboi, de distrugere.
Energia erotica este una dintre putinele care te fac sa iti pierzi luciditatea. Este asa de intensa si de puternica, incat iti modifica comportamentul, face dintr-un om calm un om agresiv, iti modifica deciziile, iti modifica emotiile si personalitatea.
Asa ca lipsa de control a acestei energii este precum un uragan, te poarta in orice directie fara nicio logica.
Si daca ti-as spune ca aceasta energie este o emotie ca toate celelalte si poate sa fie sub controlul tau? Poti sa o folosesti la dezvoltarea personalitatii tale.
In Evul mediu, in Asia, tehnicile de control ale energiei erotice erau invatate doar de regi si de marii aristocrati. Nu e vorba de cum anume faci sex, ci de cum anume iti controlezi dorintele sexuale pentru ca ele sa nu te controleze pe tine.
Cand o energie devine prea mare pentru capacitatea ta de control, te va controla ea pe tine.
Si dintre toate energiile cu care ne confruntam, doar cateva reusesc sa devina asa de mari, incat sa depaseasca puterea ta de control (mania uneori, frica deseori, erotismul tot timpul).
Chiar nu putem sa descoperim cum anume sa ne folosim de cea mai mare energie de care dispunem?
Traditia Taoista a studiat mii de ani aceasta energie si a descoperit lucruri uimitoare, cum ar fi faptul ca persoana care isi exerseaza autocontrolul energiei erotice devine un adevarat stapan al tuturor celorlalte emotii. Nici nu e dificil de inteles, din moment ce iti controlezi ceea ce e cel mai dificil, iti poti controla si emotiile celelalte care sunt mai slabe.
Femeilor le este mai usor sa controleze aceasta energie, nu am auzit de multe femei care sa isi piarda controlul si sa violeze un barbat.
Pentru barbati, este necesar un antrenament pentru o perioada de timp. Dar beneficiile sunt pe masura.
Cine practica aceste metode stie la ce ma refer, iar in curand (daca exista interes) o sa vin cu detalii despre aceste tehnici de autocontrol erotic.
Ideea este ca, practicand un antrenament constant al autocontrolului erotic, ajungi sa faci dragoste nu doar cu corpul. Mintea si emotiile, impreuna cu corpul tau si al partenerului, devin parte a unui joc amoros. In acel moment, toate aceste elemente se contopesc si dispare senzatia de Eu si Tu.
Stiu ca nu se poate intelege logic ceea ce scriu acum, trebuie sa incerci.
Asa cum nu am cum sa iti descriu o melodie sau un parfum pana nu incerci tu singur, tot asa nu am cum sa iti descriu ce simti in timpul in care faci dragoste, dupa ce reusesti sa controlezi energia erotica in exces.
Din punct de vedere psihoemotional, persoana care se antreneaza in aceasta regula a pastrarii autocontrolului energiei erotice isi amplifica puterea de a controla TOATE starile si emotiile interne prin care trece vreodata.
Devine stapanul absolut al propriei fiinte. Gradul de autocontrol mental creste, mintea devine echilibrata si sanatoasa, sunt eliminate orice ganduri negative, pesimiste. Emotiile pozitive sunt de o intensitate asa de mare, incat poti spune ca “matura in calea lor” orice emotie negativa, iar subconstientul devine curat si plin de emotiile pozitive pe care le doresti.
– Va urma –
Marius Simion
PS. Mi-am dat seama ca este destul de mult de explicat la fiecare regula a codului moral asa ca am doua alternative: ori descriu mai putin, ori mai pun cateva articole pe tema asta. Ce parere ai, cum ti se pare ca e mai potrivit sa fac?
Iti recomand si:
Cele 5 reguli pentru igiena mentala si un cod moral ca sa iti dezvolti puterea mintii
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Desi analiza este foarte completa,la un moment dat este greu de urmarit,asa ca optez pentu varianta mai succinta
Imi plac mult subiectele de pe blogul tau si modul in care le abordezi.de fapt sunt probleme cu care ne confruntam o mare parte din noi daca nu chiar toti(dar multi nu recunosc)
Eu sunt pentru adaugarea catorva articole. F interesant, Marius! E publicata pe site si continuarea codului moral, 4-10?
Ola! Mai multe articole!