5024 vizualizări
Cum poti avea succes, chiar daca esti lenes si comod, prin 2 trucuri psihologice

Bine ai revenit pe NLP Mania!
Este oare posibil sa fii lenes si totusi sa ai succes?
Asta e intrebarea care m-a marcat toata viata si la care am gasit raspuns cu 8 zile in urma.
Adu-ti aminte de toate diminetile in care nu ai chef deloc sa te ridici din pat… si suna ceasul… si afara e inca intuneric… si in pat e cald si placut… si iti vine sa mai dormi macar inca o ora, dar nu se mai poate.
Poate uneori te revolti impotriva acestei injustitii, dar apoi te gandesti ca toti oamenii procedeza la fel pentru ca…“asa e munca”.
Prin 2005 mi-am spus ca vreau sa verific pe pielea mea daca chiar asa trebuie sa fie. Oare nu se poate sa ai succes in viata si sa iti traiesti viata asa cum vrei?
Am inceput sa citesc despre psihologia si modul de gandire al oamenilor care au avut succes si am descoperit o chestie interesanta la care pana atunci nu m-am gandit.
Credeam ca toata lumea de altfel, ca succesul in viata vine dupa multa munca si mult efort. Dar am ajuns sa imi pun intrebarea daca chiar asa este sau uneori nu e necesar sa fie multa munca si mult efort.
Stii ce am aflat in acea perioada?
Succesul nu vine din efort, ci din perseverenta.
Imagineaza-ti ca doi sportivi alearga sau doi taietori de lemne taie un trunchi gros de copac sau doi constructori construiesc o casa. Cel care ajunge sa isi atinga scopul nu este cel care face un efort supraomenesc si apoi pica lat de oboseala, ci cel care “se grabeste incet”, adica care e perseverent.
Perseverenta (nu efortul) este cheia sucesului tau
Cand am inteles acest lucru, mi-am schimbat complet strategiile pentru orice. La inceput incercam sa fac eforturi uriase si aveam perioade cand mergeam la clienti sa le propun proiecte zilnic. Ajunsesem sa conduc 5000 de km pe luna pana cand am avut acel accident in care m-am invartit cu masina peste cap.
Dupa acest dus rece pe care universul mi l-a facut, m-am oprit.
Am decis ca trebuie sa schimb nu doar modul de lucru, ci si modul de gandire. Am schimbat o convingere (“trebuie efort ca sa am succes” ) cu o alta convingere (“ca sa am succes e suficient sa fiu perseverent”) mai potrivita pentru modul meu de a fi.
Muncesti atat de mult, incat nu mai ai timp sa iti folosesti creierul la dezvoltarea ta
Acum probabil o sa dai din cap si o sa fii de acord cu mine. Stiai chestia asta, de ce ti-o mai repet. O stiai de multi ani si uite ca vin eu si ti-o repet de parca m-am trezit si eu destept acum.
O stiai! Si o folosesti? Esti atat de sincer incat sa imi spui daca iti folosesti creierul si altfel decat mecanic?
Majoritatea oamenilor care nu au succes (si ma gandesc si la tine pe moment) nu mai au timp sa isi foloseasca creierul din dotare. Ai tot atata inteligenta, daca nu, chiar mai multa decat mine sau decat oricare alt om care are succesul (asa cum isi vede fiecare succesul in viata). Si totusi din cauza unui sistem care te-a acaparat inca din scoala si pe care l-ai invatat de la parinti, profesori, prieteni, nu te gandesti ca esti un robot mental.
Zilnic faci asa de multe lucruri, incat nu iti mai ramane timp sa gandesti. Si nici energie!
Am un prieten evreu si am invatat de la el un banc. Sa nu se supere evreii pe mine din cauza bancului, dar e foarte adevarat si genial. Bancul suna cam asa: “Stii de ce nu muncesc evreii? Pentru ca daca ar munci, nu ar mai avea timp sa castige bani!” Nu stiu daca evreii nu muncesc, dar stiu sigur ca unii dintre ei (asta am invatat-o de la acel prieten al meu evreu) muncesc mai mult cu capul.
Ce inseamna sa muncesti, de fapt, cu inteligenta?
Tu zici ca si tu iti folosesti inteligenta in munca zilnica. Dar te inseli. Tu iti folosesti doar memoria.
Adica ai memorat 1000 de scheme de care ai nevoie zilnic in serviciul tau si le folosesti automat pe acelea.
Aceasta e cea mai mare si poate singura capcana a esecului tau. Ai impresia ca muncesti inteligent, dar tu muncesti mecanic. Esti mandru de tine pentru ca iti folosesti inteligenta ca sa muncesti, dar de fapt iti folosesti banala memorie.
Sa iti spun un secret pe care nu il voi mai repeta (decat de fiecare data):
Inteligenta ti-o folosesti doar in momentul in care inveti ceva nou!
Inteligenta inseamna = inter-legare
Adica sa gasesti legaturi intre lucruri noi.
Tu din munca pe care o faci gasesti legaturi, dar doar din memorie. Am lucrat si am discutat cu multi oameni care isi doresc sa isi vada obiectivele implinite. Multi se dau de ceasul mortii ca nu reusesc sa faca mai mult decat fac in prezent.
Si ii intreb atunci: “Ca sa faci exact aceste lucruri pe care le faci in prezent, a trebuit sa inveti ceva?”
Pai da! Imi spun ei. “A trebuit sa invat sa lucrez pe calculator, sa invat sa citesc, sa invat sa scriu, ba chiar sa calculez cat fac 1+1.“
Problema cu succesul e ca se obtine doar de catre cei care sunt dispusi sa invete. Gandeste-te ca atat cat stii tu acum stiu inca cateva milioane de alti oameni. Au succes doar acei oameni care afla ceva in plus si se folosesc de acele lucruri pe care ei le stiu si altii nu le stiu.
Imi citesti articolele mele pentru ca vin si iti spun lucruri pe care inca nu le stii. Dar daca ti-as povesti lucruri pe care deja le stii ? Nu ai citi nimic.
Are succes mai mare cel care a inventat computerul, si nu cel care foloseste computerul.
Succesul tau depinde de doua lucruri:
- Perseverenta ta
- Creativitatea ta
Te-ai demotivat complet? Foarte bine. Asa am facut si eu la inceput. Apoi mi-am pus intrebari.
- Secretul perseverentei
Cum as putea sa fiu perseverent si sa ma simt bine?
Cum as putea sa fiu perseverent atat cat sa nu ma chinui pe mine si sa ajung sa nu mai imi placa ceea ce fac?
Ca sa fii perseverent trebuie sa iti pastrezi complet o stare emotionala pozitiva cand faci un anumit lucru. Daca azi nu iti place sa faci ceva, maine nu o sa iti placa chiar si mai mult.
Asa functioneaza psihologia ta. Daca nu iti place ceva un pic azi, maine ajungi sa amplifici acea neplacere.
O sa iti dau poate unul dintre cele mai ascunse secrete ale mele. Nu cred ca l-am spus la mai mult de 8 oameni pana acum.
De fiecare data muncesc doar exact atat cat imi face placere, cat ma simt bine.
Ce banal! E super banal si super eficient, dar nu stii de ce. De fiecare data cand tu faci o actiune, mintea ta cauta placere in acea actiune. Daca sufera, o sa spuna STOP acelei actiuni. Iar eu nu vreau ca mintea mea sa imi spuna sa nu mai fac o actiune pe care o stiu utila.
Asa ca daca scriu un articol, ca acum de exemplu, la primul semn ca nu mai am chef sa scriu, ma opresc si ma duc sa ma uit la pestii mei din acvariu sau ma plimb, sau ma uit la televizor la un film SF – daca gasesc ceva bun – sau citesc ceva ce imi place sau fac o tehnica de meditatie sau de respiratie.
Secretul este sa asociezi imediat ceva placut peste actiunea pe care o faci. Astfel incat mintea sa faca conexiune intre actiunea pe care o stii ca iti e necesara (scrisul articolului) si ceva placut.
Daca muncesti si iti apar ganduri si emotii de neplacere, in acel moment trebuie sa te opresti. Dar ce fac majoritatea oamenilor si apoi cand ii intrebi despre job-ul lor il definesc ca “scarbici” si nu serviciu…?
Majoritatea oamenilor isi amplifica emotiile neplacute date de actiunile lor pana in asemenea grad incat prind o adevarata ura sa munceasca.
Daca folosesti acest mic truc pe care ti l-am aratat, poti sa iti transformi in placere orice actiune si sa ajungi asa sa fii perseverent.
Crezi ca poti sa fii eficient si perseverent facand ceea ce iti provoaca scarba si ura? Niciodata!
Dar crezi ca o sa poti sa fii creativ si sa inventezi ceva intr-un domeniu care iti provoaca scarba si dezgust?
Nu iti mai dau raspunsul, ca il stii si singur din proprie experienta!
- Secretul creativitatii
Sa fii creativ este o arta. Necesita multa lene si mult confort. Daca ai facut un pic de efort, ti-a disparut toata creativitatea.
Din pacate, prea putina lume stie ce e creativitatea pentru ca toti traiesc inglobati de munca memoriei. Scoala te-a invatat ca memoria e importanta. Sa iti amintesti bine comentariul la romana sau cati locuitori are insula Noua Zeelanda este mai important decat sa poti veni cu o idee noua si originala. Asa te-a invatat scoala, iar tu trebuie sa te dezveti rapid de aceste proaste obiceiuri.
Invata sa iti antrenezi creativitatea zilnic. Tehnicile sunt banale si multe si simple si gratis.
Ai tot ce iti trebuie ca sa fii creativ. Copilul din tine este partea ta creativa. Joaca-te, amuza-te din nimicuri si o sa iti retrezesti in tine partea creativa.
Da-ti voie sa te bucuri cand ploua afara si esti fara umbrela. Cand erai copil chestia asta te-ar fi distrat nemaipomenit de mult, iar acum te deranjeaza. Cauta sa fii iar copil si sa te bucuri din orice, doar asa creativitatea ta supravietuieste dupa ce ai terminat scoala.
Un mic exercitiu de creativitate pe care il poti face este sa te pui sa desenezi fara sa te gandesti ce o sa iasa acolo. Sau deseneaza cu ambele maini odata. Sau deseneaza alternativ cu stanga si apoi cu dreapta.
Nu conteaza ca nu ai talent, functia mentala a creativitatii nu tine de talent, ci de relaxare si amuzament.
Inventatorii toti se amuza si se distreaza cand vin cu ceva nou. Daca ar sta concentrati si ar trage din greu la munca, nu ar fi capabili sa fie geniali.
De ce crezi ca singurele momente cand iti vin idei geniale sunt momentele in care nu muncesti? Cand te relaxezi si esti ori sub dus, ori in pat si atipesti… tocmai pentru ca atunci memoria e oprita.
Mai sunt multe de discutat despre succesul tau, dar azi am vrut doar sa iti spun ca a venit vara si tu nu ai vazut-o din cauza ca esti prea concentrat.
Se spune ca pauzele lungi si dese sunt cheia marilor succese. Poate ca cineva a vrut sa ascunda un adevar in aceasta mica gluma in versuri.
Poate ca chiar asa este, incepe doar sa iti pui aceasta intrebare. Nu conteaza daca iti dai acum sau mai tarziu raspunsul.
Mai important decat un raspuns este o intrebare, pentru ca din intrebari se naste ceva nou. Din raspunsuri traim exact cu cat stim, dar din intrebarile pe care ni le punem incepem sa producem schimbari in viata noastra.
Provocare pentru tine
M-am gandit sa te provoc azi sa imi spui care e cel mai mare succes pe care l-ai obtinut in viata ta pana azi si care a fost secretul tau. Care a fost strategia care te-a ajutat sa iti atingi acel obiectiv?
Vreau sa fac aceasta pentru ca NLP Mania este o comunitate de invatare. Si eu cel mai bine invat de la alti oameni care au reusit sa faca ceva ce eu inca nu am reusit. Si daca apar zeci de obiective descrise si zeci de strategii pe care le vei scrie la comentarii, iti dai seama cata lume o sa aiba de castigat, inclusiv tu.
Pe curand,
Marius Simion
Iti recomand si:
Ai o mentalitate de Rege sau de Cersetor?
Vreau sa ma dezvolt dar nu ma pune sa invat ceva nou!
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii