18456 vizualizări
Cum sa atragi oamenii si sa creezi o impresie pozitiva
Bine ai revenit pe NLP Mania!
Primul lucru pe care trebuie sa il folosesti cand discuti cu cineva este chiar numele acelei persoane. Daca stai sa te gandesti, numele este chiar primul lucru pe care o persoana il primeste la nastere.
Este cel mai aproape de esenta ta. De cele mai multe ori ai primit nume chiar inainte sa te nasti. Asa ca numele te defineste. Si iti place cand persoana cu care discuti e interesata de tine. 🙂
Ce idee iti da asta? Ce ai putea sa inveti din aceasta? Iti dai seama ca daca tie iti place sa se vorbeasca despre tine, si altora le place sa vorbesti tu despre ei…
Cum sa creezi o buna „prima impresie”
Orice persoana cu care discuti prefera sa se discute despre el/ea decat despre tine! Aici sa nu ai niciun dubiu.
Tu esti pe locul doi, iar acea persoana pe primul loc in mintea ei/lui.
Cu ceva vreme in urma, am citit despre un test facut pe mai multe persoane. Era un om care intra intr-un grup si incepea sa povesteasca despre el.
Apoi erau intrebati oamenii ce parere au despre acel om. Majoritatea spuneau ca le-a dat senzatia de nesinceritate. Nu cred ca iti doresti asa ceva!
Tot in acelasi test, acelasi om intra in alt grup de persoane si incepe sa ii intrebe pe acei oameni despre ei, despre viata lor. Apoi de-abia le povestea despre el exact aceleasi lucruri pe care le-a povestit si anterior in prima faza a testului.
Bineinteles ca si acesti oameni au fost intrebati ce parere au despre acest om. Ce crezi ca au raspuns? Cei mai multi au spus ca li se pare ca e un om sincer si de incredere.
De unde vine aceasta diferenta?
Cand intri in contact cu cineva, produci „prima impresie”. Daca prima impresie e una pozitiva, ai sanse sa dezvolti mai usor relatia cu acele persoane.
Trucul ca sa iti faci o prima impresie pozitiva consta in a nu vorbi despre tine pana nu esti intrebat!
Ia aminteste-ti cand ai cunoscut pe cineva de curand si a inceput sa iti povesteasca despre masina lui, despre casa si despre cati bani l-au costat toate mingile cu care joaca fotbal sau mai stiu eu ce alt hobby… Nu te-ai plictisit de moarte?
Aceasta metoda de a vorbi despre celalalt se completeaza cu ceea ce o sa inveti in continuare.
Stii de ce unora le e greu sa vorbeasca despre alte persoane? Pentru ca nu stiu cum sa deschida si sa continue discutia.
Nimeni nu te-a invatat pana acum…
Sa pui intrebarile potrivite
Iti vine simplu sa vorbesti despre tine pentru ca doar povestesti. Stii destul de multe despre tine! 🙂
Dar habar nu ai nimic despre persoana din fata ta pe care tocmai ai cunoscut-o…
Cum sa discuti despre acea persoana?
Exista si aici un truc pe care nu il folosesti la potentialul maxim.
Foarte multi oameni, dintre cei care au participat la cursurile mele sau cu care lucrez sedinte individuale, imi spun la final ca au ramas uimiti de faptul ca le-am pus foarte multe intrebari… diferite!
O sa te invat si pe tine ce fel de intrebari sa pui ca sa creezi interactiune. Aceasta interactiune este teama ta. Ai impresia ca nu o sa stii ce sa mai spui dupa ce porneste conversatia.
Foarte bine, nici eu nu stiu ce sa spun… asa ca intreb!
Aici este un alt truc pe care trebuie sa ti-l spun.
Ai posibilitatea sa pui intrebari care sa atinga:
• Comportamente si actiuni
• Emotii si sentimente
• Valori si principii de viata
Un set bun de intrebari atinge toate aceste trei elemente. O sa iti dau exemple din fiecare si o sa vezi si tu pe care le simti mai potrivite pentru tine.
La inceput, o sa iti fie mai usor sa pui intrebari despre comportamente si actiuni. Apoi, pe masura ce exersezi, o sa poti pune usor si intrebari despre emotii si sentimente, iar cand ajungi sa pui intrebari despre valori si principii de viata, esti deja maestru in interactiune si o sa vezi singur ce comunicare perfecta o sa ai cu oricine doresti.
Uite in continuare cateva exemple pe care te rog sa le adaptezi tu la viata de zi cu zi.
„Zilele trecute am fost sa ma intalnesc cu un prieten bun care tocmai a venit in oras dupa 10 ani de absenta.”, spune cineva intr-o discutie in care tocmai ai aterizat si tu…
Ce optiuni ai aici?
Intrebari pe comportamente si actiuni:
1. Unde a fost prietenul tau toti acesti ani?
2. Cat timp ai petrecut cu el zilele astea cat a stat in oras?
3. Ce ati facut impreuna in aceasta perioada?
Intrebari pe emotii si sentimente
1. Cum te-ai simtit sa il vezi dupa atata vreme?
2. Cum crezi ca a fost pentru el sa te vada dupa atata timp?
Intrebari despre valori si principii
1. Cat de importanti sunt pentru tine prietenii?
2. Ce crezi ca e mai valoros, un prieten care are nevoie de tine sau un prieten de care ai tu nevoie?
Acestea sunt doar exemple de intrebari, dar o sa observi ca daca pui intrebari de genul acesta, persoanele o sa reactioneze pozitiv pentru ca sunt intrebari profunde.
Evita intrebarile cu „de ce” pentru ca sunt intrebari superficiale si nu creeaza legatura si comunicare.
Intrebarile cu „de ce” sunt acuzatoare. Nu plac nimanui. Cand intrebi „de ce”, e ca si cum „iei la intrebari” in sens negativ 🙂
Mie nu imi place cand „ma iei la intrebari”, dar imi place cand esti interesat de mine ca om.
Tie la fel, tuturor la fel.
Puterea intrebarilor
Ai vazut cum sa formulezi intrebarile de baza. Acum vreau sa iti arat ce alte intrebari poti sa folosesti ca sa mentii si sa dezvolti o conversatie si o relatie puternica.
In primul rand, noteaza-ti intrebarea „cum?”
Orice ar povesti un om (sa zicem ca iti povesteste ca si-a schimbat moblia) cauta sa gasesti un element de care sa te legi si sa intrebi:
– „cum asa?” („cum de ai schimbat mobila asa rapid in toata casa?”)
– „cum ai reusit sa obtii asta?” („cum ai facut sa iti gasesti exact mobila care ti-a placut?”)
– “„cum te simti?” („cum te simti cu noua mobila in casa?”)
– „cum s-a modificat viata ta? („in ce sens e mai bine cu noua mobila?”)
– „cum te vad acum altii?” („cum s-a modificat viata ta acum?”)
Sau cand vine cineva cu o parere noua despre orice…
– „cum stii ca asa este?”
– „pe ce anume te bazezi cand spui asta?”
Acest set de intrebari te pune in capul listei cu persoane care stiu sa intretina o conversatie. Asta e cel mai important element intr-o comunicare. Sa stii ce sa spui dupa ce te-ai prezentat:) si dupa ce ai folosit numele celui cu care discuti.
Puterea feedback-ului inversat
Mai mult decat intrebarile, poti sa folosesti un alt truc care sa amplifice calitatile tale de a stabili relatii eficiente.
In timp ce omul iti povesteste despre ce si-a mai cumparat nevasta sau ea iti povesteste despre cum si-a cumparat ultima rochie, tu trebuie sa inveti sa oferi feedback inversat.
Deci acum deja esti expert in a folosi numele persoanei, in a face complimente si a folosi „pentru ca…” in mijlocul complimentului, esti expert in a gasi intrebarile potrivite… iti mai ramane sa te implici mai mult in discutie.
Asa ca va trebui sa inveti sa „rezumi” discutia.
– „Deci sa inteleg ca dupa ce ai fost sa iti iei rochia, ai fost si la coafor si acolo te-ai intalnit cu Loredana?”
– „Cand ai spus ca nu ti-a placut cum iti statea cu rochia, te refereai la cea rosie sau la cea neagra?”
– „Deci a venit cu tine sa iti arate masina de testdrive sau doar ti-a dat cheile?”
Toate intrebarile de acest fel au scopul de a te „intoarce” pe firul discutiei. Au atat rol de clarificare, cat si de amplificare a comunicarii.
Pe tine te intereseaza poate mai putin sa clarifici, cat sa amplifici comunicarea. Persoana cu care tu vorbesti se simte bine cand insisti sa afli detalii. Cand simte ca vrei sa afli mai mult, isi spune in minte: “Acest om este interesat de discutie”.
Acum ai in mana toate elementele ca sa te faci atractiv pentru oricine. Cel mai important este sa faci o buna impresie, iar acum stii deja ce ai de facut. Citeste si prima parte a articolului pentru ca sa iti clarifici elementele de inceput ale comunicarii cu o persoana necunoscuta.
Eu am aplicat aceste metode cand inca nu eram in stare sa vorbesc cu cineva fara sa imi tremure vocea sau sa imi transpire palmele de emotie. Am vazut ca a mers, iar asta m-a facut sa am mai multa incredere in mine. Indirect, mi-am castigat aceasta incredere in mine comunicand prin aceste tehnci.
Eu le-am gasit tot studiind ani de zile carti despre comunicare si vazand pe cei care comunica perfect. Aveam in jur cateva persoane care se faceau placuti de toata lumea. Eu a trebuit sa ma lupt sa invat cum sa fiu agreabil.
Acum oamenii spun despre mine ca atunci cand vorbesc cu ei se simt valorizati, se simt bine discutand cu mine.
Astept sa imi spui cum ai aplicat tehnicile de la articolul anterior si cum iti par aceste intrebari. Cand doresti, scrie-mi cum ai inceput sa aplici aceste intrebari si poate ai inca neclaritati.
Imi dau seama ca un articol nu are cum sa acopere toate situatiile posibile in viata de zi cu zi, asa ca da-mi exemple de situatii concrete si o sa iti spun exact ce e de facut si cum poti comunica in acele situatii.
Pe curand,
Marius Simion
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii