6776 vizualizări

Cum sa devii mai convingator prin puterea magica a mainilor tale

Bine ai revenit!

Saptamana trecuta ti-am pus acea intrebare despre ce crezi ca inseamna cand un om isi tine ascunse mainile.

Am primit peste 150 de raspunsuri si vreau sa iti multumesc pentru implicarea ta.

Majoritatea raspunsurilor au fost corecte.

Persoanele care isi ascund mainile au, in primul rand, ceva de ascuns. Poate sa fie doar o pata de pe maini, dar poate sa fie si un gand pe care il au si vor sa il tina secret. E normal uneori sa ne ascundem gandurile.

Cand iti ascunzi ambele maini, cel cu care vorbesti identifica acest gest ca un potential pericol. Mainile ascunse imi spun ca persoana poate sa tina o arma si sa ma raneasca.

Asa s-a format mii de ani in subconstientul nostru aceasta conexiune intre mana ascunsa si arma. Chiar daca in prezent e mai greu sa fie asa, mintea mea inca gandeste ca daca iti tii mana ascunsa, nu imi place de tine.

Persoanele care isi tin mainile ascunse sunt vazute de ceilalti ca oameni nesinceri, posibili agresori, posibili rauvoitori.

In istorie, personajele puternice isi tineau cate o mana ascunsa si una la vedere. De obicei, mana dreapta era ascunsa. Simbolul masonic in care se tine o mana ascunsa (cum esti obisnuit sa il vezi pe Napoleon)  transmite tocmai ca doar o parte din adevar este aratata si o parte din adevar este ascunsa.

Problema este ca mana ascunsa este cea care poate sa tina si o arma. Chiar daca „arma” poate sa raneasca doar emotional, un om care isi ascunde doar o mana iti va spune doar o parte din cine este el cu adevarat.

Lasa-te ghidat de instinct cand intalnesti oameni care isi ascund mainile. Cineva spunea intr-un comentariu saptamana trecuta ca nu poti interpreta gestul asunderii mainilor fara sa iei in calcul si alte gesturi. E foarte adevarat!

Uneori iti ascunzi mainile pentru ca stai comod cu ele ascunse, dar vezi sa nu iti devina obisnuinta.

Foarte multe secole mainile au fost o oglinda a cine esti tu in societate. Taranii aveau mainile aspre, iar nobilii aveau mainile fine si ingrijite. Asa ca in mintea noastra mainile si-au pastrat inca simbolul de oglinda a cine suntem noi.

* * *

Vreau sa te invat ce sa faci cu mainile cand ai de convins pe cineva, cand trebuie sa explici sau sa tii o prezentare.

Eu tin des cursuri si imi folosesc mainile ca sa exprim mai bine ceea ce predau, dar si ca sa conving. Ma gandesc la mainile mele, cand am cursuri, cum se gandeste un dirijor la bagheta lui.

Bagheta unui dirijor este cea care produce emotii in cei care asculta muzica. Mainile mele sunt cele care amplifica puterea unei emotii intr-o prezentare sau calmeaza agitatia dintr-o sala plina de oameni.

Ce fac cu mainile in timpul unui curs sau in orice alta discutie:

– captez atentia si o dirijez spre un anumit lucru

– amplific energia si automat si emotia unei persoane sau a unui grup

– micsorez (diminuez) energia prea mare a unui grup (dimiunez agitatia)

Eu sunt prea lenes ca sa ma misc foarte mult. Dar la cursuri o fac deoarece cursantii mei imi dau atata energie, incat imi misc si mainile, si picioarele. Dar dupa curs, pic lat si dorm cateva ore, daca ma lasa Simona si nu ma ia la vreo plimbare. :)) Dupa un curs de cateva ore in care am fost complet atent la fiecare miscare si privire a 20 de oameni, crede-ma ca nu am chef de nicio plimbare.

* * *

Cum sa te joci cu energia si emotia grupurilor

Revenind la gesturile mainilor tale, tine minte ca un gest cu palma de jos in sus amplifica energia si emotia celui din fata ta. Pe cand un gest cu palma de sus in jos calmeaza si micsoreaza energia si emotia din grup sau din persoana cu care vorbesti.

Doar ca sunt niste reguli ca sa aplici aceste trucuri.

Cand esti in fata cuiva si vorbesti si vrei sa ridici nivelul de energie, pur si simplu tii mainile cu palmele in sus si vorbesti despre orice care iti permite sa faci gestul de ridicare a palmelor.

Poate ca vorbesti despre baloane care se ridica sau despre cum se ridica costul benzinei, nu conteaza subiectul. Orice se ridica poti sa folosesti ca sa iti ridici si tu mainile.

Viteza cu care ridici mainile trebuie sa fie potrivita, nu foarte lenta, dar nici rapida ca la Kong-Fu, incat nu iti poate urmari cu privirea mainile. 🙂

E suficient sa faci de cateva ori gestul de ridicare a mainilor, pe o distanta de cativa centimetri. Imi e dificil sa iti explic care sa fie viteza de ridicare a mainilor. Mi-a venit o idee! 🙂

Ridica acum mana la nivelul ochilor si apoi coboara mana in mod natural. Observa cu ce viteza ai coborat mana. Asta e si viteza cu care trebuie sa faci aceste trucuri cu gesturile. Viteza este cea naturala a corpului tau. Cand cobori mana, nu cobori cu viteza prea mare; tot asa si la gestul de ridicare a mainii, va trebui sa folosesti aceasta viteza.

Fa acest gest cand ai in fata ta o persoana pesimista, o persoana fara energie, o persoana prea linistita si care ar avea nevoie de un pic de entuziasm.

Iti imaginezi ce util este pentru cei care trebuie sa vorbeasca in public sa isi poata energiza participantii! 🙂

Acum sa vorbim despre coborarea mainilor

Cand esti in fata unui om prea agitat sau a unui grup care e agitat si vorbeste continuu, poti sa calmezi energia (emotia) prin acest gest simplu de coborare a mainii.

Viteza de coborare a mainii trebuie sa fie foarte lenta. Mai lenta decat la exercitiul anterior cand a trebuit sa ridici energia. Daca acum cobori rapid mana, emotia oamenilor nu se poate „agata” de mana ta si pur si simplu doar dai din maini ca un pinguin care da din aripioare si nu zboara.

Coboara mana ca si cand ai simti agitatia lor. Cu cat agitatia e mai mare, cu atat viteza de coborare trebuie sa fie mai mica. Pur si simplu, acordeaza-te la energia si emotia celor din fata ta.

La inceput, o sa fie mai greu, pentru ca nu e ceva rational si logic. Dar, oricum, lucram cu emotii, asa ca nu e nevoie sa fie rational si logic. Nicio emotie nu e rationala! 🙂

Asa ca doar exercitiul o sa te ajute sa simti cum trebuie sa folosesti acest mic truc magic.

Eu uneori am nevoie doar sa tin mainile coborate si doar cu degetele sa fac gestul de coborare a energiei. Alteori, e nevoie sa folosesc toata mana si sa fie foarte vizibil gestul de coborare. Iar uneori mi se mai intampla sa folosesc chiar ambele maini deodata.

Regula e simpla, cand e emotie mare si multa, e agitatie. Cand e multa agitatie si energie, trebuie sa faci gesturi lente si sa vorbesti lent si incet. Eu uneori tac complet din gura ca sa dau voie sa se linisteasca energia din sala. Functioneaza de fiecare data!

Cum sa faci pe cineva sa se simta rau folosindu-te de mainile tale (iti dai seama ca am pus ironic acest subtitlu)

Din pacate, multa lume face acest gest si isi face prietenii sa se simta rau. Gestul este cel de a arata cu degetul aratator spre cineva. Acest gest este acuzator, chiar daca il faci in gluma, creierul unui om este setat sa se apere de cel care face acest gest.

Apararea poate sa fie fizica (cazuri rare) sau poate sa fie doar prin limbaj sau apararea poate sa insemne ruptura emotionala intre acele persoane.

Uneori te aperi de cineva care te acuza (chiar daca doar prin gesturi) rupand emotia care te leaga de acea persoana.

Un alt gest negativ pe care il fac oamenii este pocnitul din degete ca sa atraga atentia cuiva. Daca pocnesti din degete ca sa ceri cuiva sa fie atent, tocmai i-ai spus acelui om ca nu dai doi bani pe el ca sa merite sa ii retii numele.

* * *

Cum captezi atentia unui grup folosind mainile

Priveste un film cu un scamator, magician etc. O sa vezi ca gesturile mainilor sale sunt foarte clare si parca danseaza cu mainile.

Mintea ta este obisnuita sa urmareasca cu cea mai mare atentie mainile mele pentru ca in maini se poate ascunde un pericol, asa ca mintea aloca multa atentie gesturilor unui om.

Deci, daca nu iti misti mainile, pur si simplu nu vei reusi sa aduci atentia asupra ta. Cand discuti cu cineva, atentia acelui om se distribuie cam asa:

 

Observa cat de multa atentie alocam mainilor si cat de putina atentie cuvintelor. Iti dai seama cat de importante sunt mainile tale cand comunici cu cineva, daca aproape jumatate din atentia unui om este indreptata spre mainile tale???

 Asa ca daca vrei sa captezi atentia cuiva, trebuie sa iti exersezi miscarile mainilor.

Hai sa te invat un mic truc legat de captarea atentiei.

*

*             *

Cele trei niveluri ale miscarilor mainilor tale

Exista oameni care gandesc in imagini, acestia isi misca mainile rapid si mult. Ii vezi vorbind si parca desenand prin aer cu mainile, la nivelul ochilor, foarte ridicate.

Daca vorbesti cu un asemenea om, daca nu iti misti mainile si tu in acelasi ritm rapid si sus, pur si simplu nu ii vei capta atentia.

Exista oameni care isi misca mainile la nivelul pieptului atunci cand vorbesc. Acesti oameni sunt mai atenti la cuvinte si la sunete decat la gesturi, dar si lor le poti capta atentia prin gesturile tale daca iti misti mainile tot la nivelul pieptului.

Si exista oameni care isi misca mainile la nivelul abdomentului. Acesti oameni isi misca cel mai putin mainile, pentru ca ei sunt interesati de conservarea energiei. Asa ca pentru a capta atentia acestor oameni, ai nevoie sa iti misti mainile lent si rar.

Insa esenta pe care vreau sa o intelegi este ca intr-o sala de curs nu ai cum sa observi daca oamenii isi misca mainile sus, la mijloc sau jos. Asa ca tu va trebui sa faci miscari cu mainile pe toate cele trei niveluri.

Iar in discutiile cu prietenii tai sau cu necunoscutii, lasa-i pe ei sa gesticuleze, obseva ce gesturi fac, apoi preia si tu acelasi nivel de gesticulare, aceeasi viteza a gesturilor.

Daca vezi ca cel cu care vorbesti isi misca foarte lent mainile, iar tu vii ca un uragan si iti agiti mainile, o sa te considere un om pe care nu se poate baza, un om agitat si nervos.

Daca cel cu care vorbesti isi misca rapid si energic mainile, dar tu tii le misti lent si incet, o sa fii considerat un om fara energie, fricos si timid.

Este foarte important sa te adaptezi la ritmul gesturilor celor cu care discuti daca vrei sa transmiti convingere si putere. Daca vrei sa transmiti timiditate si slabiciune, poti sa nu fii atent deloc la aceste lucruri.

Ca sa transmiti putere, aminteste-ti si de gestul pe care ti l-am explicat saptamana trecut in articol, pentru ca acel gest este unul facut des de oamenii puternici si vei transmite nonverbal ca ai mare incredere in tine cand vorbesti.

Cel mai mic gest al tau poate avea efecte 

Cand iti place ceva, cand acorzi incredere cuiva, faci acel gest cu degetul mare ridicat si pumnul strans.  Fiecare deget simbolizeaza ceva diferit. Am facut o mica lista cu ce inseamna fiecare deget si o sa te rog sa imi spui daca iti plac informatiile astea.

Degetul mare simbolizeaza forta si puterea (simbolul pamantului). Oamenii stapani pe ei, oamenii puternici sunt vazuti deseori aratandu-si degetul mare. Isi tin mainile in buzunare, dar isi lasa la vedere degetul mare.

Degetul mare simbolizeaza forta pe care tu o ai, dar altul nu o poate avea. Pur si simplu, degetul mare este cel care defineste puterea. Aminteste-ti de gladiatorii care erau crutati de imparat daca acesta ridica degetul mare in sus si erau ucisi daca intorcea degetul mare in jos.

Degetul mare reprezinta forta imperiala, sceptrul de putere. Ascunderea degetului mare poate sa fie un indicator de teama.

Degetul aratator simbolizeaza relatiile dintre oameni (simbolul apei). Degetul aratator indreptat spre cineva transmite cine face regulile si cine le incalca. Cand indrept degetul spre cineva, ii arat ca greseste si deci eu sunt cel corect.

Tot aratatorul este considerat si degetul vietii, asta datorita legaturii cu energia apei care reprezinta sexualitatea. Cand indrepti degetul aratator spre cineva mesajul este: „Nu te accept asa cum esti”, iar in subconstientul nostru acesta este interpretat ca un mesaj de abandon, de lipsa de valoare personala.

Degetul mijlociu simbolizeaza energia (simbolul focului). In unele traditii, e considerat degetul mortii. Cand vecinul iti arata degetul mijlociu, inseamna ca te iubeste asa de mult, incat i-ar placea sa te vada mort. 🙂

Degetul mijlociu este uneori semn ca acea persoana doreste sa te domine. Te enervezi cand cineva iti arata degetul mijlociu tocmai pentru ca e semn ca iti vrea viata, energia, vrea sa te supuna cu orice pret.

Degetul mijlociu e legat de afirmarea personalitatii, asa ca cine iti arata degetul mijlociu iti spune, fara sa stie ce face, ca „eu am personalitate puternica, iar tu esti un nimic in ochii mei„.

Degetul inelar simbolizeaza emotia (simbolul aerului). Acest deget este in stransa legatura cu simbolul inimii. De aceea, pe acest deget de la mana stanga se poarta verigheta.

Simbolul inelului este de a pastra aceeasi directie de rotire a energiei iubirii. Cand orice inel se poarta pe orice deget, energia acelui deget (vezi simbolul degetului respectiv) se amplifica.

E ca si cand nu dai voie acelei energii sa isi modifice traiectoria, deci ea revine la infinit in acelasi sens de rotatie, ca si cand o tot acumulezi la nesfarsit.

Degetul mic simbolizeaza cautarea interioara (simbolul eterului spiritual). Degetul mic este considerat magic. Fiind mai firav, singura lui putere consta in cunoasterea interioara, in dezvoltarea laturii mistice, oculte, spirituale. Asa ca degetul mic este semnul dezvoltarii si al cunosterii.

Inelul purtat pe degetul mare amplifica puterea, inelul purtat pe aratator te face spontan si charismatic, inelul purtat pe degetul mijlociu te face dinamic si energic, inelul purtat pe inelar iti amplifica calmul si iubirea, inelul purtat pe degetul mic iti amplifica puterea spirituala.

* * *

Te rog sa imi spui daca ti-a placut sa iti trimit provocari prin aceste intrebari despre limbajul nonverbal. Daca iti place sa fii provocat sa iti pui mintea la contributie, am pentru tine inca o intrebare la care te rog sa raspunzi, doar ca e o intrebare mai grea decat saptamana trecuta:

Ce crezi ca inseamna cand un om isi freaca mainile in timpul unei discutii?

 Cand iti dai seama de raspuns, scrie-mi imediat un comentariu.

P.S. Daca ti-a placut articolul, te rog sa intri pe pagina de FaceBook si sa dai share si la prietenii tai:  http://www.facebook.com/nlpmania

Cu drag,

Marius

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *