4767 vizualizări
Cum sa iti transformi emotiile si sa le folosesti in dezvoltarea ta
Bine ai revenit pe NLP Mania!
Cred ca eu am o… obsesie cu dezvoltarea personala. Norocul tau! Pentru ca altfel as fi superficial si as trece peste elemente pe care alti traineri sau consilieri nu le prea iau in calcul – ma refer la emotii.
Astazi vreau sa iti povestesc un moment din trecutul meu.
Aveam vreo 23 de ani si era chiar ziua mea de nastere. Iubita mea imi organizase o mica petrecere acasa cu cativa prieteni, cam 8-10 prieteni, pentru ca stia cat de antisocial eram in acea perioada.
Asa ca aveam pregatite prajituri, bautura, mancare si cam tot ce e nevoie la o asemenea comemorare a imbatranirii mele. Prietenii se distrau, mancau si beau. Eu ma tot uitam la ceas si nu trecea prea repede timpul. Spre dimineata (nu pricep nici acum de ce au stat pana la ora aia…), unul dintre prieteni scoate un CD si zice ca are un spectacol de dans irlandez pe acel CD. Eu… cu toata sinceritatea de care eram capabil la varsta aia… incep sa rad in hohote. Am rezistat la chef pana atunci, dar sa mai vad si un dans era chiar prea mult pentru mine. Bineinteles ca nu a ascultat de parerea sarbatoritului, asa ca a pus CD-ul cu “Lord of the Dance”. Am zis ca orice durere dispare la un moment dat, asa ca mi-am facut curaj sa ma uit si eu…
Fir-ar sa fie daca mi-am dezlipit ochii de ecranul computerului pe toata durata CD-ului!!! Nu imi venea sa cred ca imi placea. Ma uimea modul in care acei oameni se sincronizau, ma atrageau melodiile, fiecare avand alta emotie.
Cat a durat tot spectacolul, am ramas in aceeasi pozitie in care m-am asezat initial, as zice ca nu am clipit.
Ei bine… si ce e cu asta? Mare chestie… mi-a placut un spectacol!
Nu crede ca am invatat sa dansez, nici ca irlandezii, nici ca romanii. Martor imi e sotia mea, care a spus ca daca nu o dansez la propria noastra nunta, divorteaza a doua zi. Nici acum nu stiu sigur daca a glumit sau nu! Am dansat… dar numai eu stiu cu ce efort!
Totusi…
Nu e numai atat. Din acel moment, am inceput sa fiu atent la un alt tip de emotii. Mi-am dat seama pentru prima data ca acele emotii le poti avea prin arta. Si pana in acel moment stiam ca toata lumea zicea ca arta e buna la ceva, dar eu nu pricepeam la ce. Eram deja interesat de dezvoltare personala, dar asta insemna pentru mine:
– Putere de concentrare mentala
– Memorie foarte buna
– Vointa cat mai ferma
– Capacitate de relaxare
– Etc.
Dar dupa cum vezi, din toate astea lipsea ceva. Nu puneam deloc accentul pe echilibrul intre capacitatile mentale si cele emotionale… Tot ce aflasem despre emotii se reducea la “inteligenta emotionala”, dar era prea putin.
Am fost sigur ca ceva se ascunde in spatele acestor emotii… ceva care e posibil sa ma ajute tocmai la dezvoltarea mea personala – nu stiam ce si nu stiam cum o sa ma folosesc de ce o sa descopar.
Fir-ar sa fie, gasisem exact “veriga lipsa”.
Capacitatile mentale nu erau suficiente… era nevoie de emotie. Bine, nu era o informatie noua, mai auzisem de asta. Toata lumea spunea in cartile pe care le citeam ca emotiile pozitive iti cresc eficienta (era foarte logic).
Problema era ca nu gasisem niciunde, niciodata un MANUAL de dezvoltare al acestor emotii. Eu sunt omul manualelor. Am nevoie de o metoda, de un exercitiu practic, de o tehnica care sa aiba un inceput si un sfarsit.
Am cautat peste tot, dar ce aveam nevoie sa aflu despre cum anume imi influenteaza emotiile dezvoltarea, nu am gasit niciunde.
Asa ca am luat singura decizie pe care eram in stare sa o iau atunci: am inceput sa fac un studiu pe mine.
Din bruma de informatii de la care am inceput, am dezvoltat in prezent urmatoarea schema de dezvoltare personala care include emotii, pe care ti-o arat si tie acum.
Probabil ca o sa imbunatatesc in timp aceasta schema. Chiar si la prima vedere, poti sa observi cat de multe emotii sunt acolo comparativ cu cat de putine capacitati mentale. Din pacate, societatea noastra ne invata sa reprimam emotiile si sa nu le percepem decat pe cele absolut necesare supravietuirii:
– Curaj – Frica
– Dorinta – Repulsie
– Iubire – Ura
Cam astea sunt necesare ca sa fim buni consumatori. Dar uita-te de cate alte emotii are nevoie omul ca sa fie complet, sa poata sa treaca de la etapa de supravietuire la cea de TRAIRE – ca cei 4 % dintre oameni care pot spune ca au o viata complet implinita si fericita.
Ceea ce vreau sa spun este ca am descoperit un secret al dezvoltarii personale. Am gasit apoi o metoda sa aduci in tine aceste stari emotionale. Metoda consta in combinatia dintre anumite exercitii de NLP si arta.
Cum sa folosesti emotiile ca sa iti dai seama daca mergi pe drumul corect – busola emotionala
De ce ai nevoie de emotie? Care sunt beneficiile tale din emotie?
Ei bine, armonia este singura busola pe care o ai in dezvoltarea ta personala. Daca esti capabil sa simti starea de armonie a unui moment, a unui lucru, atunci poti singur sa iti dai seama daca esti pe drumul cel bun sau daca ceva nu este in regula.
Stiu ca este una dintre emotiile abstracte, dar tintesc sus. Ai nevoie de un indicator al tau, personal. Acest indicator este perceptia armoniei din spatele frumusetii. O sa iti explic ce vreau sa zic.
Mi-am dat seama ca fara PERCEPTIA FRUMUSETII e dificil sa iti dai seama daca mergi in directia potrivita sau nu. Stiai ca sunt oameni care nu pot sa simta nici o stare emotionala cand privesc la ceva frumos? Daca te regasesti aici, atunci ai neaparata nevoie sa citesti pana la capat…
Apoi am gasit o carte in care am citit ca atunci cand in jurul tau observi lucruri frumoase si le percepi ca fiind cu adevarat frumoase, mintea si emotiile tale sunt echilibrate. (“Profetiile de la Celestine”, de James Redfild)
A trecut ceva vreme pana cand sa imi dau seama ca perceptia frumusetii este un fel de autoevaluare a dezvoltarii personale. De fapt, dezvoltarea personala inseamna sa devii echilibrat.
In acest echilibru interior, o parte mare o are frumusetea. Cand spun frumusete, nu ma refer la acea frumusete legata de dorinta. Cand vad o masina sau o persoana si zic: “Mama, ce buna e…” asta nu e frumusete, ci dorinta.
Frumusetea este complet separata de dorinta. Vezi, de exemplu, un pom sau un apus de soare, dar nu vrei sa il iei acasa. Asta e frumusete.
Concluzia mea, dupa atata timp, a fost ca atunci cand esti pornit pe drumul dezvoltarii tale personale, trebuie sa incepi sa percepi frumusetea – si asta chiar la inceput.
Daca reusesti sa percepi rapid frumusetea, atunci poti sa evaluezi rapid daca esti pe drumul bun sau nu in ceea ce faci sau in ceea ce gandesti. O sa iti explic in articolul viitor cum sa folosesti asta.
Ai nevoie de asta ca sa iti evaluezi nivelul la care ai ajuns. Dar nu numai atat. Perceptia si interiorizarea in mintea si emotiile tale a starii emotionale pe care le simti cand admiri ceva frumos sunt esentiale pentru SCHIMBAREA ta.
Am mai vorbit despre subiectul asta in alte articole si sigur o sa mai amintesc. In articolul urmator, o sa iti explic cum sa folosesti frumusetea ca metoda de dezvoltare personala.
Tema pana data viitoare:
Cauta 10 emotii pozitive pe care ai vrea sa le ai si scrie-mi ce ai gasit. O sa le folosim ca sa cream exercitii pentru dezvoltarea acestor emotii. Fa rapid o lista si pune-o intr-un comentariu. Apoi fa o lista cu emotiile negative de care vrei sa scapi. Pune si asta in comentarii, pentru ca vreau sa ma apuc de lucru si sa gasesc exact exercitiile potrivite pentru emotiile tale.
– Va urma –
Pe curand,
Marius
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
o observatie, am citit de pe telefon si nu se vede imaginea/harta din articol
10 emotii pozitive: bucurie, iubire, incredere, incantare, recunostinta, incantare, inspiratie, optimism, amuzament, pace interioara.
Emotii negative: anxietate, frica, vinovatie, devalorizare, tristete, depresie, furie, nervozitate.
Multumiri, Marius!!!