3130 vizualizări

Cum te poate ajuta NLP sa iti depasesti problemele

Salut si bine ai revenit pe NLP Mania!

Acest articol poate ca trebuia sa il citesti prima daca cand ai intrat pe NLP Mania! Dar nu aveai cum sa faci asta pentru ca l-am scris doar acum (22.09.2011).

Cum inca mai primesc intrebari legate de ce anume inseamna NLP, vreau sa iti explic cum stau lucrurile cu acest domeniu.

Ce este  dezvoltarea personala si ce nu este

Iti amintesti cu zece ani in urma care erau dorintele tale? Ce anume te pasiona pe atunci? Dar defectele tale de atunci ti le mai amintesti? Iti amintesti toate acele lucruri pe care iti era dificil atunci sa le faci, iar acum le faci cu usurinta? Poate ca voiai sa poti comunica mai bine, poate ca voiai sa ai independenta financiara, poate ca voiai o relatie de cuplu etc.

Si poate ca acum chiar ai obtinut toate acestea si te simti fericit sau te-ai simtit pentru moment fericit, iar acum iti doresti alte lucruri.

Dezvoltarea personala este un proces! Este trecerea de la starea ta actuala la starea pe care o doresti tu.

Cine esti si cine ai vrea sa ajungi? Aceasta trecere de la cel care esti in prezent la cel care vrei sa ajungi in viitor este dezvoltarea ta personala.

Eu includ in dezvoltarea personala tot ceea ce tine de:

–          Capacitatile de comunicare

–          Abilitatile profesionale

–          Informatiile necesare pentru sanatatea ta

–          Atitudini si emotii

–          Convingeri despre tine si despre viata

 

Sa le luam pe rand:

Capacitatile de comunicare

Poate ca te-ai gandit ca e simplu sa comunici, dar haide sa citesti in continuare daca toate aceste zone de comunicare le ai bine dezvoltate sau ai nevoie sa lucrezi asupra lor. Avem deci mai multe tipuri de comunicare. Eu pot sa fiu bun sa comunic intr-o anumita zona, dar sa fiu dezastruos cand comunic in alt domeniu. Urmareste in continuare tipurile de comunicare si identifica daca le ai toate suficient de bine dezvoltate.

  1. Comunicarea de relaxare

Aceasta este comunicare cu prietenii tai, cu amicii, cu familia. Acest tip de comunicare este cel mai usor si mai comun. Majoritatea oamenilor il au bine dezvoltat. Cand comunici pentru relaxare de obicei…esti relaxat. Exista o stransa legatura intre capacitatea ta de a te relaxa si modul in care comunici. Asa ca acest tip de comunicare il ai cand esti relaxat si cu siguranta comunici foarte bine. Esti in mediul cel mai intim, te simti bine cu acesti oameni, deci totul iti favorizeaza comunicarea.

  1. Comunicarea profesionala

La serviciu/scoala ai parte de alt tip de provocari legate de comunicare. Aici nu esti in acel mediu in care totul e in favoarea ta. Aici ai parte de concurenta, de prieteni care in realitate cauta sa te sape, de colegi care sunt poate invidiosi. Stiind toate aceste lucruri, nu o sa te simti la fel de viteaz cand comunici asa ca apar primele dificultati de comunicare.

  1. Comunicarea cu sexul opus

Acest tip de comunicare deja este o forma de “vanzare” a propriei persoane. Te doreste sau nu te doreste? Asta este intrebarea! Si ca sa te doreasca trebuie sa te ambalezi frumos. Asa ca si comunicarea ta sufera transformari. Uneori ti-ai adaptat perfect acest tip de comunicare, alteori simti ca mai ai de imbunatatit la modul in care comunici verbal si nonverbal.

  1. Comunicarea sociala

Aceasta comunicare o folosesti cand vrei sa rezolvi ceva. Mergi la banca si vrei un credit, mergi la piata si vrei cartofi mai buni etc. Orice negociere, relatie, cerere se bazeaza pe acest tip de comunicare sociala. Aceasta comunicare are, bineinteles, alte reguli si iti trebuie alte capacitati emotionale pentru a o folosi perfect.

 

Abilitatile profesionale

Abilitatile profesionale fac si ele parte din dezvoltarea personala. Le-am inclus aici pentru ca daca nu esti dispus sa inveti meserie tot timpul, altii o sa ti-o ia inainte. Dezvoltarea abilitatilor profesionale se bazeaza iarasi pe o schimbare psihologica, pe o schimbare de mentalitate.

Psihologia abilitatilor profesionale include:

–          Motivatia pentru dezvoltarea abilitatilor

–          Convingerea ta ca poti sa inveti mai mult si mai eficient

–          Actiunea si antrenamentul perseverent

Aceste trei caracteristici fac legatura dintre profesia ta si dezvoltarea personala. Fara motivatie nu ti-ai dezvolta niciodata abilitatile. Fara sa fii convins ca esti capabil de mai mult, te vei sabota singur inainte de a incepe. Fara actiune si perseverenta vei fi doar un teoretician care stie ca poate, dar nu face niciodata nimic din ce stie. Asa eram si eu pana acum 7-8 ani si stiu ce vorbesc.

 

Informatii privind sanatatea ta

Vad multi oameni in tara la noi ca nu au habar de lucruri elementare legate de sanatate. Eu includ informatiile despre sanatate la dezvoltare personala tocmai pentru ca exista o ignoranta cumplita in acest domeniu.

Inclusiv in randul celor care se considera suficienti de invatati.

Iau doar cateva exemple:

–       Oamenii nu stiu sa interpreteze corect simptomele oboselii, ale durerilor de cap, ale racelilor repetate, ale cosmarelor, ale dorintei de mancare exagerate etc.

–         Nu sunt cunoscute sau sunt ignorate efectele consumului de sare (statistic, romanii consuma sare intr-o singura zi cat are organismul nevoie in 20 de zile)

–          Sunt ignorate efectele consumului de carne si paine alba, cafea, zahar.

–       Nu sunt cunoscute efectele vitaminelor si consumul de legume este minimum si considerat doar “o garnitura” la alimentatie…

Sunt cateva elemente care tin de sanatate si e nevoie sa afli cat mai multe informatii pe aceste domenii:

–          Alimentatie

–          Sport si odihna

–          Sexualitate

–          Somn corect

Alimentatia se refera la necesarul de vitamine, minerale, alimente sanatoase, alimente toxice etc. pe care le folosesti sau eviti sa le folosesti.

Sportul si odihna se refera la ce tip de sport ti se potriveste si cum iti alternezi ritmul de odihna si de oboseala.

Atitudini si emotii

Dezvoltarea ta personala include si activarea unor noi atitudini. Trecerea de la o atitudine de teama la una de curaj, trecerea de la o atidudine dependenta la una independenta, trecerea de la o atitudine de supunere la una de actiune.

Sunt multe atitudini care trebuie dezvoltate, fiecare atitudine este potrivita intr-un anumit context de viata. Si frica este potrivita cand esti in pericol si ai nevoie sa fugi. Daca nu ti-ar fi frica atunci, e posibil sa iei decizii proaste si sa mori. Problema e cand ai doar atitudini de retragere si teama.

Teama este sursa tuturor esecurilor tale.

Despre teama o sa mai discutam, dar pe moment tine minte doar ca singurul tau dusman este teama. Teama vine din senzatia de separare pe care un om o are cand se gandeste la relatiile dintre el si alte persoane, dintre el si univers. Daca nu te simti ca faci parte dintr-un intreg, atunci apare senzatia de teama. Daca te simti abandonat, lasat pe dinafara, eliminat etc., atunci apare teama.

Dezvoltarea personala implica si transformarea emotiilor.

Emotiile sunt combustibilii pe care se bazeaza formarea de atitudini pozitive puternice.

De exemplu, o atitudine de invingator se bazeaza pe cateva emotii antrenate:

–          Optimism

–          Curaj

–          Curiozitate

–          Entuziasm

–          Umor

–          Spontaneitate

–          Diplomatie

–          Fermitate

–          Umilinta de a invata

–          Flexibilitate

 

Toate aceste stari psihice (emotii) iti genereaza o atitudine interioara de invingator. Fara aceste emotii antrenate si repetate in interiorul tau nu o sa se creeze rapid si corect atitudinea de invingator. Acesta a fost doar un exemplu de atitudine si de emotii, dar lista poate continua.

Cand vorbim de dezvoltare personala si de emotii, ne gandim la trei elemente:

  1. Amplificarea emotiilor pozitive si eliminarea celor negative
  2. Controlul complet si deplin al emotiilor personale
  3. Diversificarea si antrenarea de noi emotii necesare

 

Dezvoltarea ta personala legata de emotiile tale trebuie sa cuprinda toate aceste 3 elemente. Altfel, poti sa ai emotii negative prea multe si sa nu ai energie (emotiile pozitive iti dau energie, iar emotiile negative iti scad energia). Poti sa nu iti stapanesti emotiile si sa o iei razna cand nu e momentul potrivit… sau poti sa simti doar putine emotii si asta sa te faca sa fii limitat si sarac emotional.

 

Convingeri despre tine si despre viata

Aceste doua tipuri de convingeri sunt cele care iti dau energia si motivatia sa mergi mai departe.

Cum spunea batranul Ford legat de convingerile despre tine: “Daca esti convins ca poti sa faci un lucru sau daca esti convins ca nu poti sa faci acel lucru, in ambele cazuri tu ai dreptate!”

Convingerea ta iti garanteaza succesul sau esecul!

Marele secret este ca aceste convingeri se pot modifica.

Hai sa le luam un pic pe rand.

Convingerile despre tine sunt acele convingeri legate de propria ta persoana. Sunt convingeri de genul:

-“Eu sunt foarte bun la tenis!” sau “Sunt foarte bun trainer”sau “Am o voce placuta! “sau “Stiu sa ma imbrac sexy” etc…

Apoi mai sunt o alta categorie de convingeri tot despre tine:

–          “Merit sa am noroc in viata!” (convingeri de merit)

–          “Pot sa mut muntii din loc! “ (convingeri de capacitate)

Imagineaza-ti apoi un “NU”in fata acestor convingeri si vezi partea  negativa a lor. Cand  pui un “nu”in fata acestor convingeri, ele devin niste lanturi pentru tine.

Aceste convingeri despre tine nu te definesc ca om, ci sunt ale tale doar pentru o perioada de timp, pana cand decizi sa le schimbi sau se modifica de la sine, prin intamplarile vietii.

Convingeri despre viata

Al doilea tip de convingeri este cel despre orice altceva si nu despre tine. Sunt numite convingeri despre viata. In aceasta categorie de convingeri iti dau urmatoarele exemple:

–          “Niciun rau nu vine vreodata singur”

–          “Oamenii se nasc buni!”

–          “Politicienii sunt corupti”

–          “Dupa furtuna vine vreme buna!”

–          “Banii nu aduc fericirea!”

–          “Nu este bine sa stai cu picioarele pe scaun cand mananci”

Am ales doar cateva exemple care mi-au venit rapid in minte. Aceste convingeri sunt nenumarate. Sunt sigur ca stii si tu sute de exemple (aceasta este o convingere de-a mea ).  🙂

Convingerile despre viata iti pot limita actiunile. Pentru ca daca tu esti convins ca banii nu aduc fericirea subconstientul tau o sa te tina departe de bani. In exemplele de mai sus am amestecat convingeri pozitive cu convingeri negative, asa este si in interiorul nostru. Avem un amestec de convingeri de tot felul. Unele ne imping de la spate, altele ne trag inapoi.

Foarte pe scurt iti explic ce sunt convingerile in realitate.

O convingere este un simplu si banal gand care este repetat in mintea ta de asa de multe ori (spus de tine sau de oricine altcineva), incat nu il mai analizezi rational.

Daca o informatie vine spre tine de suficient de multe ori, ea devine “plictisitoare”pentru mintea rationala si intra in subconstient ca un adevar absolut.

Exista pana si in teoriile conspiratiei un principiu care spune ca apare in Protocoalele Francmasoneriei si suna cam asa: “Trebuie sa repetam in presa o minciuna pana cand ea devine adevar!”

Nu stiu daca sunt reale sau nu acele protocoale, dar stiu sigur ca este reala metoda. Daca ii spui unui copil sau adult de suficient de multe ori o afirmatie, o regula, chiar prosteasca – ea devine adevar absolut in timp.

Dar daca e asa usor sa creezi o convingere, asta inseamna ca tot asa usor e sa iti creezi orice convingeri doresti tu sa ai si sa scapi de acele convingeri care te tin pe loc.

In NLP exista tehnici pentru a scoate convingerile negative si pentru a adauga convingeri pozitive in personalitatea ta. Poti invata acele tehnici la cursurile de NLP Practitioner chiar, adica la primul nivel.

 

Si cu aceasta ajungem la intrebarea zilei…

Ce este NLP si ce nu este?

 

NLP-ul (Programare Neuro Lingvistica) este un cumul de metode si exercitii care te ajuta sa obtii schimbari in interiorul tau. Are multe definitii, unii spun despre NLP ca este calea spre excelenta, spre optimizarea persoanei.

NLP-ul se refera in special la urmatoarele aspecte ale omului:

–          Comportamentele tale

–          Emotiile, strategiile mentale, atitudinile tale, capacitatile interioare

–          Convingerile despre lume

–          Valorile in care tu crezi

–          Convingerile despre tine

–          Misiunea sau scopul tau in viata

Pentru aceste elemente NLP-ul a adunat tehnici de la cei mai buni psihologi din lume si le-a pus intr-un singur sistem.

De la modificarile comportamentelor nedorite pana la descoperirea misiunii si obiectivelor tale in viata, NLP-ul a gasit cele mai eficiente tehnici si le-a “tradus”pentru toata lumea.

Exista doua directii ale NLP-ului. Una este cea clasica, cea de dezvoltare personala. Cealalta este cea terapeutica, care te ajuta sa iti rezolvi problemele cu care te confrunti.

Adica daca ai o problema emotionala si suferi, asta este din cauza ca undeva, ceva nu faci sau nu gandesti cum trebuie despre tine sau despre evenimentele vietii tale. Universul nu o sa se schimbe pentru tine, dar tu o sa poti sa iti adaptezi modul de a gandi, astfel incat sa te trezesti fericit si impacat.

Asta pot face tehnicile de NLP. Cineva ma intreba daca e normal sa iau lucrurile pozitiv cand ele clar sunt negative… pai cine spune ca sunt negative?

Si o simpla ploaie este negativa pentru un om deprimat, dar aceeasi ploaie este o binecuvantare pentru un indragostit! Important e ca poti privi acea ploaie ca un indragostit sau ca un sinucigas. Aceasta schimbare de gandire e la indemana ta si e normala.

O sa revin cu mai multe detalii despre NLP si tehnicile de pe NLP Mania .

 

Pe curand,

Marius Simion

 

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *