5673 vizualizări

Esti sclav pentru ca nu stii sa doresti, nu pentru ca nu ai obtinut ce iti doreai!

Bine ai revenit!
(imi pare rau ca nu am mai reusit sa inregistrez audio acest articol din lipsa de timp)
Cat de greu iti este sa nu fii gelos, cat de greu iti este sa nu fii nervos? Cat de greu iti este sa nu judeci o greseala a altei persoane? Cat de greu iti este sa nu te aprecieze lumea?
Cei mai multi oameni pentru asta traiesc. Sa fie apreciati de ceilalti, sa fie cu un milimetru macar mai sus decat cel mai bun prieten sau cel mai mare dusman. Cum te simti sa fii cu un milimetru sub nivelul prietenului tau cel mai bun? Sincer!
Cum te simti daca iubitul/iubita te insala?
Ce urmaresc cu intrebarile acestea idioate?
Vreau sa iti distrug importanta de sine!!!
Un om cu importanta de sine se vede deasupra celorlalti. Pe un om cu incredere in sine nu il intereseaza sa se compare cu ceilalti.
Importanta de sine te tine la distanta de ceilalti oameni… pentru ca esti diferit, superior. In acelasi timp, esti … singur cuc. Nu o sa recunosti asta, dar daca te simti singur, sa stii ca e si din cauza ca consideri ca nu ai ce cauta cu ceilalti oameni. Fie ca ei nu te merita, fie ca tu nu ii meriti.
Oricare din motive ar fi, te simti singur si suferi.
Daca esti intr-un cuplu, atunci incepi sa simti gelozie. Gelozia apare din cauza ca este o ruptura de comunicare intre tine si partener.
Faptul ca nu ai incredere in el/ea nu e din cauza ca ar putea sa te insele, ci e din cauza ca PE TINE ar putea sa te insele. TU esti cel important aici, nu actiunea. Vreau sa spun ca gelozia apare tot in situatia in care exista importanta de sine. Atunci dispare si increderea in sine.

De fapt, tot ce vreau este sa te fac sa nu suferi, sa simti exact opusul suferintei… fericirea.
Uite o chestie foarte, foarte ciudata. Am cunoscut asa de putini oameni care stiau cum apare starea de fericire, incat pot sa ii numar pe degete.
O sa fii tentat sa imi spui ca fericirea apare cand ti-ai implinit un vis, cand ti-ai atins un obiectiv.
🙂   Nu e deloc asa…

O sa iti spun ceva socant pentru cultura noastra de roboti care consuma ceea ce ni se livreaza la oferta Metro sau Real.

In budism, se spune ca suferinta este cauzata de aparitia dorintelor (ei spun ca, in spatiul dintre doua dorinte, omul este fericit. Cand mintea este ocupata de dorinta, atunci fericirea nu apare). Atunci inseamna ca…

Fericirea apare atunci cand mintea ta nu isi mai doreste nimic. Cand mintea ta si-a indeplinit o dorinta …pentru moment e liniste in minte…

Cum o fi aia, sa nu mai imi doresc nimic….?  Mai bine mort decat sa nu am nici o dorinta… 🙂

Ok, ai dreptate, dar stii bancul de la Radio Erevan, cand s-a pus intrebarea despre cum de i s-a dat soldatului rus o bicicleta? Iar raspunsul era: “Da, e adevarat, dar nu i s-a dat, ci i s-a luat!”

Ce viata e aia fara dorinte? Perfect adevarat, dar cu o mica corectie… e fals! 🙂

Uite unde e greseala:

Iti amintesti articolul despre focarele energetice? Uite link aici.

Ce este o dorinta?

Toate dorintele noastre sunt nevoi care parasesc nivelul nevoilor firesti si incep sa fie raportate la planul social.

Adica:  am nevoie de o masina de spalat = e perfect logic, normal, natural.

Am nevoie de o masina de spalat super- ultra-extra = apare numai din cauza societatii de consum. De fapt, nevoia migreaza si se transforma in dorinta.

Din acel moment, ea nu mai este naturala. Din acel moment, e ca un spin intrat prin piele, asa ca nu o sa iti mai dea pace pana cand nu il scoti, pana cand nu iti implinesti aceasta dorinta. De ce se comporta asa? Pentru ca a fost alterata… nu mai e ceea ce trebuia sa fie, adica o simpla nevoie!

Dupa ce ai implinit dorinta … esti super fericit… pentru cateva ore.

De ce esti fericit atunci, de fapt? Pentru ca mintea inca nu ti-a propus o alta nevoie pe care sa o transferi in plan social. Inca e pace in mintea ta. Dar, ai rabdare… in cateva momente o alta nevoie se va transforma in dorinta… si o iei de la inceput!

O sa te gandesti daca iti ajung banii pana la salariul urmator ca sa iti iei si o lada frigorifica… dar unde o sa o pui in apartament? Fir-ar sa fie… iti trebuia un apartament mai mare, si nu la etaj, pentru ca tot timpul ai probleme cu vecinii… Oare cum o sa poti sa platesti rata la casa si sa iti ramana si pentru lada frigorifica… partenerul si asa cheltuie aiurea prea mult… de ce naiba nu am ascultat ce a zis mama si nu mi-am cautat pe cineva bogat/bogata…

Asta e un discurs mental din momentul in care mintea o porneste iar la vale, iar transforma o nevoie in dorinta si ti-o pune pe tava…

Cum sa faci diferenta intre nevoie si dorinta

Nevoia e simpla si se reduce la solutia unei probleme. Poate fi o nevoie fizica, poate fi o nevoie relationala, poate fi o nevoie de cunoastere, o nevoie spirituala… dar ramane a ta.

Nu apare si nu se dezvolta prin raportarea la ceilalti, la societate. Nimic nu iti influenteaza nevoile. Pe cand dorintele sunt influentate de catre societate.

Societatea e foarte pervers alcatuita. Tot timpul e cineva deasupra mea si tot timpul e cineva sub mine. Ma gandesc cu invidie si cu gelozie la cel cu un pas inaintea mea si ma gandesc cu mila si orgoliu la cel de sub mine.

Iti dai seama cate dezechilibre cauzeaza numai aceste trei niveluri? Cel de deasupra mea, eu si cel de sub mine. Pur si simplu, nu mai sunt eu stapanul nevoilor mele ci:

  1. Sunt bucuros ca am mai mult decat cel de sub mine
  2. Sunt trist ca am mai putin decat cel de deasupra mea

Intre aceste doua limite, eu sunt sclav. Aceste limite sunt peretii celulei mele de sclav al dorintelor.

Ce e de facut?

Poti sa renunti la dorinte? Nuuuu.

Atunci singurul lucru pe care il poti face in momentul de fata este sa iti dai seama care sunt nevoi si care sunt dorinte.

Mintea ta te pacaleste si iti spune ca ea (mintea) esti chiar tu. E fals si asta. Numai chestii false stim despre noi.

E adevarat ca numai meditatia te scoate cu adevarat deasupra acestor situatii, dar o sa incerc sa explic un pic ce se petrece acolo.

Deci, mintea preia nevoia… o transfera si o leaga de informatiile din societate si din momentul respectiv…. o transforma in dorinta…. apoi te controleaza. Daca eu as fi puternic si nu m-as lasa influentat de moda societatii, as lasa nevoia sa ramana la nivelul ei de origine. Dar nu am aceasta optiune si imi transform nevoia in dorinta… ca sa fiu in pas cu moda, sa fiu integrat in grupul de amici etc.

Tot ce faci din momentul ala este sa urmezi ceea ce iti spune mintea… Problema apare cand tu consideri ca mintea esti chiar Tu. Adica e o problema de falsa identitate.

In definitiv, cine esti tu? Cine sunt eu? (o sa am un articol numai despre subiectul acesta, unde o sa vorbesc despre sistemul minte+emotii+corp…)

Cum sa nu te urmezi pe tine? Asa ca, daca tu doresti ceva, ti se pare firesc sa te lupti pana la epuizare pentru ce iti doresti. Greseala porneste din faptul ca noi credem ca mintea are control asupra noastra. Si chiar are, daca o lasam.

Solutia e sa faci un pas in spate si sa iti opresti un pic mintea sa te tot abureasca.

Pentru asta, o sa te invit sa iti alegi o dorinta pe care o ai in prezent.

Dupa ce ai ales aceasta dorinta, vreau sa te uiti la ea ca la un obiect pe care il vezi in fata. Nu ma refer la obiectul pe care tu il doresti, ci la emotia aceasta a dorintei.

Priveste-ti cu ochii mintii dorinta si da-i o culoare. Apoi da-i o forma. Apoi fa-o sa scoata un sunet. Imagineaza-ti ca o atingi si simti ce consistenta are.

Perfect.

Acum pune in minte intrebarea: “Ce beneficii am daca las aceasta forma in mintea mea? Ce avantaje imi aduce? Cum ma va schimba in bine in viitor? Cum ii va ajuta pe altii sa isi imbunatateasca viata?”

Verifica cum te simti in urma raspunsurilor pe care le gasesti. Repeta de cateva ori aceste intrebari si vizualizarea formei dorintei tale. O sa vezi asa daca se schimba in timp raspunsurile tale sau nu.

Acest exercitiu simplu te va ajuta sa iti faci cat mai obiectiva acea dorinta. O sa vezi cum va fi mai clarificata nevoia sau dorinta respectiva.

Ideea mea e urmatoarea:

Daca incepi sa separi dorintele de nevoi, o sa incepi sa renunti la niste lanturi pe care societatea ti le-a pus in fata si pe care tu le-ai acceptat.

Fiecare dorinta, pentru a se implini, iti consuma cantitati uriase de energie. Fii econom cu energia ta! Vezi daca e vreo dorinta la care poti renunta si foloseste energia aceea in alt scop. De exemplu, vrei sa renunti la un obicei. Daca redistribui energia, poti mult mai usor sa produci orice schimbare interioara in acel mod.

Tema de acasa

Cauta sa iti alegi 5 dorinte pe care le ai si vezi cum te-ar face sa te simti daca ar fi deja implinite. Imagineaza-ti ca sunt implinite acum. Cu detalii. Inchide ochii pentru asta si imagineaza-ti! Verifica daca implinirea lor te-a facut sa simti fericire, verifica cum te-a facut un om mai bun si mai implinit. Apoi verifica cata energie ti-a luat ca sa implinesti dorinta respectiva si intreaba-te daca merita sau nu.

O sa vezi, daca raspunsurile pe care le primesti de la subconstientul tau vor fi pozitive, vei reusi mult mai rapid sa iti implinesti dorintele. Dar se poate sa observi ca nu toate dorintele sunt benefice pentru tine si atunci o sa poti sa redistribui aceasta energie asa cum doresti tu.

Pe curand,

Marius

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *