6612 vizualizări
Cum să îți dezvolți încrederea nelimitată în tine – Personalitatea Războinicului
Încrederea în mine este cea mai importantă şi necesară atitudine în fiecare zi din viaţa mea. Nu preţuiesc nici o altă valoare în afară de încrederea pe care o am în puterea mea de a învinge provocările.
Poate pentru că nu am avut-o de la început, poate pentru că am luptat ca să o obțin și acum țin cu dinții de ea.
Am atâtea obiective şi planuri în cap, am o viziune despre viitorul meu pe care nu o pot atinge dacă nu am încrederea în mine.
Același lucru e valabil și la tine. Oricâte planuri ai, oricât de deștept ești, nu poți să te folosești de tot ce ai în cap dacă nu ai destulă putere interioară.
„În momentul în care te îndoiești că poți zbura, încetezi definitiv să zbori.” – J.M. Barrie, Peter Pan
Părinţii, şcoala și societatea te-au învăţat că dacă eşti deştept, o să ai succes; dacă ai capul plin de carte, o să poţi face tot ce îţi doreşti (cam la asta se reduce fericirea?).
Eu ştiu destui oameni mult mai deştepţi decât mine, dar cu mai puţină încredere în ei. Şi rezultatele lor sunt comparative cu încrederea pe care o au în ei, şi nu cu inteligenţa lor.
În realitate, viața nu îi menajează pe cei deștepți, ci îi provoacă la schimbare. Îi provoacă să își dezvolte încrederea.
Unii acceptă provocarea, alţii pe care îi ştiu spun doar: „Ceilalţi sunt idioţi, ar trebui să vadă cât sunt eu de bun şi de deştept şi să mă lase să am succes”. Orgoliul lor este mai mare decât puterea de acţiune.
Aceşti oameni cred că dacă ei ştiu multe lucruri, ceilalţi ar trebui să se dea deoparte din calea lor şi să le asigure lor succesul. Dar nu se întâmplă niciodată asta.
„Imediat ce ai încredere în tine, vei şti exact cum să îţi trăieşti viaţa.”
– Johann Wolfgang von Goethe, Faust
Lecția cea mai dură: umilirea
Cu cât știi mai multe lucruri, cu atât ești un angajat mai bun. Dar asta nu îți asigură decât ceva bani în plus față de cei care nu sunt la fel de deștepți ca și tine.
Uneori ești chiar angajat de cineva mai putin deștept decât tine, dar cu mai mult „tupeu”… și ești frustrat, dar greșești pentru că acel om are ceva ce tu nu ai încă: are forța de a reuși și încrederea că o va face – pe când tu ai doar forța de a munci pentru reușita lui. Poți să te simți frustrat sau umilit, ambele te ajută să ieși din zona de confort la un moment dat.
Când ești învățat de-o viață că informația e cheia puterii, nu îți trece prin minte că acțiunea e cheia puterii.
Sistemul care mi-a deschis ochii după ce m-am simțit frustrat și umilit
Ţi-am mai povestit şi altă dată în articolele de pe site că subconștientul nostru conţine în el tot ce avem nevoie ca să reuşim.
Conţine nişte tipare de personalitate de care am putea să ne folosim – ca nişte reţete de succes. Ai în subconştient tot ce îţi trebuie, doar că acele atitudini sunt încă amorţite, adormite.
Există prestabilit în noi, adânc în subconştientul nostru, nişte moduri de a fi şi de a trăi, de a acţiona, de a gândi care ne pot conduce la a avea succes în viaţă şi a trăi fericiţi.
Aceste moduri de a gândi, de a trăi, se numesc Arhetipuri, adică „modele/tipare primordiale”. Pe aceste arhetipuri se construieşte personalitatea noastră. De asta suntem diferiţi unul de altul şi, în acelaşi timp, ne asemănăm în anumite privinţe unii cu alţii.
E ca şi când Universul ar fi creat la începutul timpului mai multe forme, matrici de personalitate, şi când te-ai născut ţi-a fost atribuită o asemenea formă de personalitate să o dezvolţi, să îi înveţi lecţiile, apoi să treci la următoarea.
Acea matrice de personalitate iniţială este doar cea cu care ai fost „ursit” la naştere, dar nu înseamnă că dacă te-ai născut cu ea, cu ea o să şi mori.
Personalitatea ta originală se poate „upgrada”, se poate dezvolta cu noi caracteristici, cu noi atitudini.
Azi vreau să îţi vorbesc doar de arhetipul/atitudinea/modul de a fi de care cred că ducem mulţi lipsă.
Descoperă Războincul din tine – forța interioară
Aceste modele de a funcţiona, de a acţiona în lume sunt predeterminate şi preexistente în fiecare om. Dar nu toţi le avem activate în aceeaşi măsură.
Cel de care cred că ai mare nevoie în zilele noastre este modelul de a fi şi de a acţiona al Războinicului.
Războinicul este acea parte din tine care se impune, care îţi dă curaj, integritate, forţă, capacitatea de a te concentra pe obiective până la capăt.
Vreau să îţi dau un mic test să verifici dacă ai activat Războincul în personalitatea ta:
- simţi uneori că lucrurile sunt dificile sau că viaţa e grea?
- ai păţit să abandonezi lucruri pe care voiai să le duci mai departe?
- uneori amâni să faci ceea ce ştii că ar trebui să faci?
- te simţi vinovat pentru că nu ai suficientă voinţă?
- când îţi e greu, jenă, sau teamă de ceva, găseşti motive să nu faci acel ceva?
Dacă ai răspuns cu „Da” măcar la una dintre aceste reguli, atunci ai clar nevoie să trezeşti în tine puterea Războinicului.
Modul de gândire pe care îl vei avea când structura ta de personalitate are activată forţa Războinicului este complet diferită de gândirea ta din prezent.
Îţi fac o listă ca să înţelegi cum simte, gândeşte şi trăieşte o persoană care are activată în personalitate atitudinea pe care o numesc „Războinic”:
- caută lucrurile cele mai dificile să le facă şi nu se opreşte până când nu ajunge la rezultat;
- dacă se teme de ceva, face zilnic exact acel lucru până când teama dispare. Orice îi provoacă gândul „îmi e greu să fac asta”, Războinicul luptă împotriva fricii şi face exact acel lucru de care se teme cel mai mult;
- eşti Războinic începând cu ziua în care te ridici din pat şi lupţi cu plăcere pentru visurile tale, indiferent dacă te doare măseaua sau capul;
- eşti Războinic în ziua în care transformi lipsa de chef în putere de muncă şi voinţă;
- eşti Războinic în ziua în care îţi aperi drepturile tale sau ale altuia atunci când oricine încearcă să te înjosească;
- eşti Războinic în momentul în care ai puterea să spui „Nu” atunci când ceilalţi îţi cer ceva şi tu nu doreşti.
Toate acestea fac parte din personalitatea Războinicului, din puterea interioară și încrederea ta.
Ți-am vorbit pe NLP Mania despre încrederea în sine, despre forță și putere interioară. De acum însă, voi vorbi despre Războinicul interior. Rolul tău de Războinic face diferența dintre o viață pe care ți-o dirijează alții și o viață pe care o direcționezi tu singur.
Te-ai lăsat condus de alții din teama (programată) că ai putea să greșești.
Valoarea ta este dată doar de rănile pe care le-ai vindecat în propria ta viață – mergând pe drumul tău, și nu al altora.
Dar tu nu ai fost lăsat să greșești; ți s-a spus că greșeala e rea, că e mai bine să nu faci greșeli.
Așa că nu știi nici să greșești, nici să te vindeci emoțional de unul singur.
În tine zace ascuns un Războinic, dar se teme să iasă la lumină.
Scopul meu este să te scot din întuneric și teamă, să scot la lumină Războinicul din tine.
Pentru că Războinicul este atitudinea de care ai nevoie că să mergi mai departe. Este doar un prim pas, nu este cel mai important, dar dacă asta nu îl faci, nu poţi urca pe următoarea treaptă.
Încrederea și orgoliul – cele două laturi ale Războinicului
Din păcate, lucrurile nu sunt doar roz, aşa cum ţi-am explicat mai sus. Orice războinic, la început, este fără experienţă.
Are nevoie de antrenament, de aliaţi ca să învingă în lupta lui, de mentori de la care să înveţe.
Fiecare monedă are două părţi. Partea ascunsă a războinicului este umbra sa, iar din umbra sa de orgoliu se naşte violenţă.
În umbra Războinicului trăieşte orgoliul său. Războinicul se luptă cu injustiţia din viaţă, dar cel mai mare duşman al tău, ca Războinic, este în interiorul tău.
Am văzut multă lume care încurcă încrederea în sine cu agresivitatea provenită din orgoliu.
Războinicul, când luptă pentru un ideal, nu se mai teme de nimic. Dar când se lasă copleşit de teamă, când şi-a pierdut viziunea şi idealul, devine agresiv şi se teme să nu piardă.
Personalitatea războinicului devine atât de puternică, încât e scurt pasul până la orgoliu.
Orgoliul îl urmăreşte pe Războinic ca o umbră. Este inamicul care îi slăbeşte puterea, îi face pe ceilalţi să se teamă de tine, te face să nu mai vezi când e timpul să mergi la luptă şi când e timpul să te odihneşti.
Orgoliul este ca o negură pe ochii Războinicului. Dacă un Războinic ar trebui să se teamă de ceva, atunci ar trebui să se teamă de propriul său orgoliu, pentru că doar acela poate să îl învingă.
În momentul în care în tine s-a trezit Războinicul, a apărut şi prima sămânţă de orgoliu. Din acel moment, în care ai trezit Războinicul, ai încrederea aceea în tine, ştii deja că poţi face orice îţi propui.
Când ai devenit Războinic, te uiţi altfel la viaţă. Ştii că nu mai sunt obstacole pentru tine: acele lucruri grele sau imposibile de ieri, acum sunt simple şi banale provocări.
Puterea te corupe, aşa că trebuie să fii atent la ce simţi.
Soluția pentru a scăpa de orgoliu
Războinicul trebuie să fie tot timpul în căutarea unei lupte în beneficiul unei cauze sau al unei misiuni mai mari decât el însuşi.
Diferența fundamentală dintre un Războinic şi umbra lui este că războinicul luptă pentru alții, pe când orgoliosul luptă pentru el.
Războinicul este un leader adevărat în zilele noastre, pe când – atunci când războinicul s-a lăsat dominat de umbra lui – el devine un tiran care vrea să cucerească cu orice preţ, trecând peste cadavre fără să îi pese pe cine răneşte.
În final, acest războinic – deviat de la cale – se rătăceşte, îşi îndepărtează aliaţii, prietenii, îşi pierde direcţia şi ajunge să fie tot mai nefericit.
Fericirea pentru Războinic
Războinicul îşi găseşte fericirea în provocare şi în a oferi valoare în viaţa altora. Nimic nu îl împlineşte decât atunci când ştie că în lupta lui a ajutat pe alţii să îşi facă o viaţă mai bună. Nu contează efortul lui, contează binele pe care l-a făcut altora.
În călătoria să, Războinicul devine integru, îşi dezvoltă voinţa, îşi depăşeşte fricile şi – cel mai important – îşi găseşte aliaţi, prieteni cu care face legături profunde, care durează toată viaţa.
Perioada cea mai potrivită pentru activarea Războinicului
Atitudinea de Războinic se formează în jurul perioadei de 14 – 22 de ani. În acea perioadă, sistemul tău psihologic trece prin transformări puternice. Atunci e momentul în care începi să crezi în propria viziune, atunci subconştientul tău te îndeamnă la acţiune, atunci – în mod natural – ai încredere în tine.
În funcţie de mediul în care trăieşti, de părinţi, de şcoală, această încredere o să îţi fie subminată şi sabotată sau o să îţi fie amplificată.
Cea mai mare teamă (provenită din umbra sa)
Cea mai mare teamă pentru un războinic este să fie sau să devină slab, să piardă lupta, să se simtă învins. Dacă se lasă cuprins de teamă, devine pesimist. Gândurile negre îi întunecă judecata. În loc să se gândească la strategie, se gândește la eșec.
Teama este a umbrei, a orgoliului său. Dacă nu cedează orgoliului său, atunci nici teama nu îl cuprinde.
Războinicul dominat de umbra lui devine orgolios, se teme de umilință, se teme de ce spun ceilalți dacă el pierde.
Cum se comportă Războinicul
Când are o problemă, Războinicul se luptă cu ea. Uneori învinge, alteori pierde, ştie asta şi nu se retrage din luptă. Cel mai important lucru pe care ţi-l oferă în personalitatea ta trezirea Războinicului este faptul că nu mai fugi de provocări.
Dacă ai un viciu, începi să te lupţi cu tine însuţi când activezi Războincul. Uneori pierzi şi cedezi, alteori eşti puternic şi îţi impui voinţa.
Accepţi provocările, intri în luptă şi nu abandonezi. Uneori pierzi lupta cu obstacolele din viaţa ta, dar îţi vindeci rănile şi porneşti iar la luptă.
Îmi este cea mai dragă această atitudine, acest fel de a fi şi de a trăi.
Lecția pe care Războinicul trebuie să o învețe
Aşa cum ţi-am zis la începutul articolului, evoluția nu se oprește odată cu învățarea rolului de Războinic în viața ta. Sunt 12 asemenea roluri şi scopul este să le înveţi pe toate pentru a putea să te bucuri în totalitate de ce îţi oferă viaţa – să ai succes pe toate planurile vieţii tale.
Fiecare rol îţi oferă armele potrivite pentru a rezolva probleme din domenii diferite ale vieţii.
Lecţia pe care Războinicul o are de învăţat ca să meargă mai departe este să facă pace cu propria umbră, cu propriile frici. Să poată spune „Nu” fără agresivitate, să fie ferm şi hotărât, dar nu agresiv. Nu am zis că este o lecţie uşoară. Ai aşa mult de câştigat din atitudinea de Războinic, apoi eu vin şi îţi zic că la un moment dat trebuie să mergi mai departe şi să laşi Războinicul în urmă.
Ce se întâmplă dacă te ataşezi prea tare de rolul de Războinic? Pur şi simplu te oprești din evoluție. Refuzi creşterea, refuzi călătoria care se deschide în faţa ta, provocarea de a evolua.
Exemple care să te inspire
Îți dau doar câteva filme la care va trebui să te uiți ca să trezești în tine partea de războinic:
- Braveheart
- Gladiatorul
- Ultimul Mohican
- Matrix
Fiecare film bun a adăugat personajului principal mai multe caracteristici, așa că uneori e posibil să îți zic același film pentru mai multe atitudini. Dar acum privește aceste filme din perspectiva Războinicului, observă lupta cu obstacolele și simte energia și emoția Războinicului.
Metoda pas cu pas
Nu ţi-am dat întâmplător să te uiţi la acele filme. Scopul e să simți în tine atitudinea, emoția de putere. Îmi amintesc când am văzut prima oară Braveheart. Am ieşit de la film convins că dacă dau cu pumnul în perete o să sparg peretele. Bine că nu am încercat, că sigur mă puneau să plătesc daune dacă le spărgeam peretele cinematografului. :))
Ce vreau să înveţi este că ai nevoie de o stare emoțională specifică fiecărui rol, fiecărui arhetip în parte. Nu contează ce arhetip vrei să dezvolţi în tine, metoda e aceeaşi.
Uite ce ai de făcut, dacă vrei să activezi Războinicul, cu această tehnică simplă:
- Primul pas este să găsești un moment în care ai avut în trecut emoția/atitudinea Războinicului;
- Apoi să îți amintești acel moment cu ochii închiși. Să retrăiești cu toate simțurile acel moment în care ai simțit puterea Războinicului în tine;
- Apoi să îți observi respirația și să inspiri puternic ca și când ai „absorbi” din trecut înspre prezent acea energie, acea emoție a Războinicului victorios, încărcat de încrederea, forța și siguranța pe care o are în el;
- Repetă această inspirație puternică de minim 8-10 ori și de fiecare dată observă cum crește în tine și în prezent atitudinea aceea din trecut când te-ai simțit puternic.
Scopul este să îţi faci un program zilnic în care să activezi această forţă a Războinicului.
Metoda e simplă şi super eficientă. Dar e ca şi orice altă metodă – are valoare prin utilizarea ei. Te las să o faci chiar acum şi aştept să îmi zici ce ai simţit după ce ai făcut-o.
Mult succes şi revin în curând!
P.S. Lasă-mi un comentariu sub articol și scrie-mi dacă vrei mai multe despre acest sistem de dezvoltare personală. Dacă te pasionează, o să merg mai departe cu articolele despre Magician, Rebel, Căutător, Rege, Amant, Copilul interior, etc.
Te salut cu drag,
Marius Simion
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Albul si negrul ce transmit? Unii le numesc non-culori, dar trebuie sa transmita si ele ceva 🙂
Albul transmite spiritualitate chiar mai mult decat violet dar trebuie sa fie un alb stralucitor nu un alb mat. Este si culoarea care te rupe de lumea fizica si te conduce spre spiritualitate. Soarele pare sa aiba culoarea alb stralucitor undeva pe la mijlocul periodei intre rasarit si pranz. Aceea perioada este legata de ascensiunea soarelui pana la punctul cel mai inalt al boltei. Apoi, dupa pranz, el incepe sa coboare. Aceea perioada de ascensiune e legata de nuanta de alb stralucitor. Probabil ca asa s-a format aceasta legatura intre alb stralucitor si ascensiune. Iar negru este culoarea transcendentei si a necunoscutului… care poate sa genereze tensiuni si traume… sau eliberare de tot. Negru e o culoare riscanta pentru cel care e atras de ea. Mesajul psihologic al culorii negru este unul de revolta, de orgoliu si teama in fata necunoscutului. E intunericul plin de pericole unde nu stii ce te asteapta. E interesant cat de legata e cultura noastra de existenta si miscarea soarelui, mai mult decat ne gandim.
Buna seara. Articolul acesta mi s-a parut extraordinar de documentat, chiar am avut f multe de invatat, deasemenea lucruri pecare nu le-am stiut.
Subiectul e super. Mi-ar placea sa stiu mai multe despre acest subiect ,daca se poate ;
iar pentru acest articol – m-a incantat.Multumesc frumos.
Ar fi super sa scri un articol pe teme tratamentului fiziologic cu ajutorul culorilor.
foarte fain articolul mi a placut 🙂
Foarte bine scris articolul bine scris articolul. Am avut ocazia sa constat pe propria mea piele ce inseamna privarea de lumina solara cand am lucrat de la 7 pm. la 7 am. in luni de iarna. Chiar daca aveam neoane ( cu lumina alba ), tot am simtit mai tare oboseala si tristetea decat in lunile de vara. Ca o precizare, conteaza si razele ultraviolete, nu le vedem, dar se simt ca o durere surda in ochi si ca o mancarime/apasare foarte usoara pe piele. Asta am simtit cand am indreptat o lampa cu UV spre maini si cand s-au reflectat de pe hartie in ochi ( aveam un test naspa rau in sesiune, mi-am facut o ciorna modificata si o lanterna UV cat unghia de la degetul mare, a mers brici, ca n-a trebuit s-o aprind mai mult de 10 sec in tot examenul, in flashuri de 1-2 sec.- noroc cu tehnica de citire rapida )
Un mic detaliu legat de vanzari : se pot deduce multe din bijuteriile si hainele interioare unei doamne/domnisoare. In principiu, cu cat articolul este mai aproape de piele, cu atat prefera mai mult culoarea respectiva. Hainele exterioare ( geci, paltoane ) nu au o relevanta asa mare, culoarea este aleasa astfel incat sa se asorteze cu orice si de multe ori sunt culori inchise din considerente practice. Observatia nu este valabila la barbati deoarece isi aleg hainele in primul rand pe considerente practice, mai putin estetice si au tendinta saprefere culorile pamantului ( negru, gri, maro, albastru-navy ) ceea ce nu inseamna neaparat ca sunt seriosi si cu picioarele pe pamant.