5914 vizualizări
Instinctul sexual al Competitivului, Artistului, Observatorului

– Continuare –
-inregistrarea audio este realizata de Simona –
Bine ai revenit pe NLP Mania!
Astazi am reluat seria de articole despre instinctul sexual al tipurilor de personalitate si o sa iti povestesc despre caracteristici ale Competitivului, Artistului si Observatorului.
Nu ma mai lungesc la povesti, ci trec direct la lucrurile importante. Vreau numai sa iti sugerez sa citesti inca o data caracteristicile de personalitate ale celor trei tipuri inainte de a continua. Uite aici link-ul: http://www.nlpmania.ro/afla-ce-se-ascunde-in-spatele-personalitatii-tale/
Apropo de personalitate, mi-am amintit de dimineata un banc si radeam de unul singur, asa ca iti povestesc si tie:
“Cica la un spital de nebuni, la final de Decembrie, directorul facea raportul anual si scria.
– Anul acesta am avut 5 nebuni care se credeau Napoleon! Dintre acestia, doar 2 erau cu adevarat Napoleon! “
Pentru mine e unul dintre bancurile tari, cine poate fi mai nebun decat directorul unui asemenea spital? Cine poate fi mai traznit decat un psiholog!
Cineva mi-a spus odata ca verificarea normalitatii mele sta in capacitatea de a fi flexibil. Daca sunt complet sanatos psihic, atunci pot sa ma adaptez usor. Cum sa imi dau seama de asta?
Trebuie sa fiu atent cum ma comport cand sunt cu oameni diferiti. Incearca si tu sa verifici asta la tine!
Fii atent (ca si cum te-ai filma din exterior) atunci cand esti cu cineva mai in varsta decat tine, uita-te la tine cand esti cu cineva mult mai tanar decat tine, analizeaza-ti flexibilitatea cand esti cu cineva cu o inteligenta si cultura mult mai mari decat ale tale, uita-te la tine cand esti nevoit sa vorbesti cu cineva mult mai putin educat decat tine, fii atent cum te comporti cu cineva mult mai bogat si apoi cu cineva mult mai sarac decat tine.
Daca poti sa fii absolut normal si ai subiecte pe care le poti discuta si cu un ministru, si cu un sofer de taxi, sau cu un batran taran care inca ara pamantul cu calul si plugul si poti vorbi pe limba lor, atunci poti sa stai linistit – esti sanatos!
Daca simti ca nu ai ce vorbi cu unii (nu conteaza motivul: sunt ei inferiori, tu prea nervos, ei prea bogati/saraci etc.), atunci fii atent ca ceva nu e in regula. CEILALTI sunt oglinda normalitatii noastre mentale.
Ce vei citi in continuare este o descriere foarte pe scurt despre calitatile si defectele tipurilor de personalitate. Niciun tip de personalitate nu e mai bun decat altul. Toate au puncte tari si puncte slabe. Scopul nostru este sa ne folosim de punctele tari si sa reusim sa eliminam punctele slabe.
Dar haide sa aflam impreuna …
Ce isi doreste Competitivul de la o relatie – sa nimereasca lozul cel mare!
Daca esti un Competitiv, inseamna ca ai un instinct care te face sa doresti sa fii apreciat din punct de vedere erotic si afectiv. Nu te gandi numai la domeniul sexual, tu iti doresti sa fii pus la mare pret. Sa fii pe primul loc este si in acest domeniu ceea ce te motiveaza. Nu iti place ca partenerul sa considere mai importanta familia sa sau cariera. Ori tu esti cel/cea mai important/a, ori sa doarma in pat cu familia sau cariera, nu cu tine!
Iti place foarte mult sa iti ajuti partenerul sa fie si el “cel mai bun” in nu conteaza ce domeniu, ca si cum succesul partenerului se rasfrange si asupra ta. Iti doresti, mai mult decat orice, ca partenerul sa fie mandru de tine, sa aiba motiv de lauda cu tine.
Metoda ta de seductie este de a atrage atentia asupra calitatilor tale uimitoare, pe care te lupti toata viata sa le dezvolti. Spre deosebire de Altruisti, care seduc prin faptul ca isi pun la dispozitia altora calitatile, tu le tii pentru tine si le asezi ca la expozitie.
Ca exemple de asemenea personalitati, poti sa iei toate personajele din filmele americane care isi petrec viata prin salile de sport, incercand sa isi imbunatateasca imaginea – pana la perfectiune.
Ce iti e tie mai usor este sa atragi un partener/partenera. Ceea ce iti este mai dificil este sa pastrezi relatia. Asta pentru ca esti stresat/stresata ca nu reusesti sa te ridici la imaginea pe care tu singur/a ti-ai proiectat-o.
Contradictiile care apar in tine pe nivel relational si erotic sunt destul de intense, tu te gandesti ca ti-ai dori enorm sa fii in intimitate cu cineva, dar in acelasi timp te temi de riscurile unei legaturi afective profunde. Pana si din punct de vedere sexual iti doresti sa fii cel mai bun, asa ca si aici risti sa pierzi persoana iubita din cauza ca iti faci prea multe probleme din cauza asta. Unii dintre competitivi care au aceasta teama sunt inclinati spre cat mai multe cuceriri sexuale tocmai ca sa isi demonstreze ca nu au de ce sa se teama ca nu ar fi neatragatori sau neperformanti.
Atunci cand esti demoralizat, cand te simti complet dizarmonios si cu viata data peste cap, recurgi la trucuri pentru a seduce. Pentru a te asigura ca esti atragator/atragatoare, te lasi privit/privita mai mult gol/goala decat imbracat/a – “asa macar o sa vada el/ea ce pierde daca nu ma apreciaza destul!”
Pentru tine exista un mare risc in relatii. Cel de a nu fi complet sincer. Iti faci doua personalitati. Una, de suprafata, in care esti vulnerabil/a, sensibil/a. Cealalta, mai profunda, in care tinzi sa ii ataci pe cei care nu iti acorda suficiente merite, care nu iti vad valoarea. Daca intalnesti asemenea persoane, poti foarte usor sa devii razbunator sau sa ai accese de furie, gelozie, foarte mult exagerate fata de situatia reala.
Ce ai de facut daca esti Competitiv
Spuneam inainte ca ceilalti sunt oglinda normalitatii noastre. Pentru tine este dificil sa folosesti aceasta oglinda, asa ca va trebui sa faci un efort in plus. Un Competitiv trebuie sa isi analizeze tot timpul reactiile. Trebuie sa te “surprinzi asupra faptului”. E foarte important, pentru a iti depasi toate limitarile de personalitate, sa te straduiesti sa traiesti in prezent cu totul. Adica si cu mintea. Sa pui mintea sa fie atenta la ceea ce gandeste, la ceea ce tu simti emotional. Nu e suficient ca dupa ce a trecut furtuna sa incepi sa analizezi – tu trebuie sa fii acolo constient cand un lucru se petrece. Tu trebuie sa fii constient tot timpul de tine, de cum gandesti, de cum simti. Asta este colacul tau de salvare.
Pentru tine, verbul “a fi” nu are valoare. Tot ce conteaza este verbul “a face”. Din cauza asta, uiti de multe ori de tine si nu vezi decat obstacolele pe care trebuie sa le inlaturi din calea ta.
Motorul tau este senzatia de rusine pe care o ai sau de care iti e teama atunci cand gresesti, cand ceva nu ai reusit asa cum ti-ai propus.
In relatii, tu iti joci un rol de “baiat de aur” sau “fata de aur” – cel mai bun dintre cei mai buni. Iti este greu sa iti accepti esecurile, aceasta este lectia ta de viata. Toti avem si esecuri, asa ca ar fi bine sa te trezesti si sa ti le recunosti pe ale tale. Altfel, te vei invarti in cerc toata viata, vei duce razboaie imposibile si de multe ori neimportante.
Metoda pentru tine este sa iti pui urmatoarele intrebari si sa le gasesti raspunsurile corecte:
“Ce inseamna pentru mine succesul?, Ce valoare am eu daca nu am succes?, Ce a insemnat succesul pentru parintii mei?, Ce inseamna succesul pentru colegii si prietenii mei? Ce legatura exista intre toate aceste intrabari si raspunsurile lor?”
Asta e tema ta de meditatie.
Ca metoda ajutatoare, uite inca ceva pentru tine:
– Gaseste si noteaza 5 domenii in care nu iti pasa daca esti cel mai bun.
– Gaseste si noteaza 5 domenii in care simti ca trebuie sa fii cel mai bun.
– Citeste cele doua liste si observa-te cum te simti. Ce diferente de stare simti? Tensiune sau relaxare, calm sau nelinistite?
– Gandeste-te la inca 5 domenii in care te simti complet relaxat si in care poti sa fii tu insuti complet.
Ce isi doreste Artistul de la o relatie – un salvator
Daca esti tip Artist, atunci pe cat de dragalas si pasionat esti uneori, pe atat de dinamic si agresiv esti in exprimare alteori.
Spre deosebire de celelalte tipuri de personalitate, fanteziile tale nu raman prea multa vreme simple fantezii. Le pui in practica cu prima ocazie!
Viata ta se contureaza in jurul persoanei de care te simti atras/atrasa. Asta inseamna ca pui pe umerii acelei persoane atat sentimentele tale de iubire, cat si pe cele de ura si revolta.
Ai un mod unic de a seduce, faci lucruri care sa impresioneze pe celalalt, dar care pe tine nu te impresioneaza.
Persoana care te atrage are niste calitati pe care ti le doresti sa fie ale tale. La inceput, admiri partenerul pentru acele calitati, apoi exista riscul sa ajungi sa fii rautacios/a cu persoana respectiva pentru ca tu nu ai acele calitati si el/ea le are.
Iubirea si admiratia pe care le simti la inceput se pot schimba in respingere la cel mai mic defect sau greseala a partenerului.
“Talentul” tau in relatii este sa fii atras/atrasa de persoanele care nu sunt disponibile. Daca cineva beneficiaza de atentia persoanei pe care o iubesti, ajungi sa dispretuiesti acea persoana. Crezi ca atentia partenerului ti se cuvine numai tie. Daca persoana pe care o doresti este cu altcineva, cauti permanent defecte acelei persoane ca sa iti gasesti tie argumente ca meriti sa fii cu persoana dorita.
In momentele in care suferi, cauti sa te inconjori si de alte persoane care sufera. Daca nu gasesti asemenea persoane, ii ajuti tu cumva sa sufere pe ei. Asta nu este o chestiune generala, dar pentru un Artist care sufera este o provocare, asa ar vrea sa faca – uneori este atent si isi da seama ca nu ar fi corect, dar instinctul exista.
Un artist este invidios pe operele create de altii. Daca prietenii tai au un cuplu mai solid sau mai fericit decat al tau, esti predispus sa ii invidiezi. Consideri ca si tu meritai asa ceva, dar ca norocul nu a tinut cu tine.
Exista Artisti care au viata intr-un complet haos, in acele situatii devin agresivi fata de cei apropiati sau fata de ei insisi. Agresivitatea lor poate fi verbala, fizica, poate fi un abuz de alcool, tutun, droguri etc.
Ce trebuie sa faca un Artist
Pentru tine, ca tip de personalitate Artist, are valoare foarte mare replica “sunt ceea ce simt”. Artistul va spune in permanenta: “Trebuie sa fac asta pentru ca asa simt ca e bine”. Chiar daca logica ii spune ca nu e bine, daca simte, atunci totul devine corect.
Dificultatea cea mai mare pentru un Artist este sa discearna intre Intuitie si Imaginatie.
Intuitia iti spune ceea ce ar trebui sa faci in mod corect, dar imaginatia este creata de dorintele tale nesatisfacute si iti spune ce sa faci, dar nu tot timpul are dreptate. E dificil pentru tine sa nu iti asculti imaginatia.
Un punct forte al Artistului este ca tot timpul este constient de sentimentele si emotiile sale. Uneori, esti mai atent la ce simti decat la evenimentul care a declansat emotia.
Un punct slab al tau este ca identitatea ta e bazata pe aceste emotii si sentimente (sunt ceea ce simt) si ca aceste emotii si sentimente se modifica foarte rapid. Odata cu aceste modificari, tu te simti ca nu ai o identitate constanta, de multe ori te intrebi cine esti si pe parcursul unei zile raspunsul se schimba odata cu emotiile.
Frica ta este sa iti pierzi intensitatea emotiilor in relatie. Din cauza asta, esti in stres permanent ca nu cumva sa iti dispara iubirea. Pentru asta ai ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa inchizi ochii si sa nu cumva sa vezi greselile partenerului. Pentru ca, daca le vezi, o sa te revolti si iubirea risca sa dispara. Asta e modul tau de a gandi. Nu neaparat corect. In mod normal, iubirea ar trebui sa reziste si unor greseli ale partenerului. Asta e ceea ce ai tu de invatat.
Lectia ta este sa fii atent/atenta la imaginatia ta din timpul zilei. Sa urmaresti cum folosesti imaginatia ca sa imbogatesti emotiile. Daca cineva ti-a zambit, iti vei folosi imaginatia ca sa pui in acel zambet o suita de emotii si sa ti le amplifici pe ale tale la maximum. O sa te gandesti ca persoana care ti-a zambit poate te considera extraordinara, poate ca se gandeste numai la tine si te viseaza etc. In acest fel, emotiile tale devin mai intense pe o baza imaginara.
Fii atent/atenta la fanteziile tale, la discutiile cu tine insuti de peste zi. In ce directie te poarta toate acestea? Care este scopul lor? Care este starea ta emotionala generala? Ce faci cand ceva te scoate din aceasta stare generala? Intreaba-te tot timpul: “Oare ce spune aceasta emotie despre mine?”
Observa tendinta ta de a crea drame in relatiile tale si intreaba-te ce scop ascuns iti atingi prin asta. Care este beneficiul indirect pe care il ai din asa ceva? Ai tendinta sa provoci anumite comportamente la ceilalti? Care e sursa ta cea mai mare de frustrare? Cat de aproape esti de a-i indeparta pe cei dragi?
Aceste intrebari sunt baza de la care un Artist trebuie sa plece pentru a se transforma. Poate pentru celelalte tipuri de personalitate sunt intrebari simple sau chiar fara rost. Tu, cel cu personalitate tip Artist, insa, stii ca se potrivesc ca o manusa pe structura ta. Daca cauti sa eviti raspunsurile, atunci nu vrei inca sa te transformi.
Ce isi doreste Observatorul de la o relatie – nevoia de legaturi intense
Daca esti Observator, ai o intensa dorinta de a nu te implica in viata publica, preferi sa fii omul din umbra si sa te detasezi de tot din jur. Insa cand vine vorba de sentimente si relatii, apare un conflict in tine. Pe de o parte, iti doresti independenta si detasare, pe de alta parte, iti doresti o relatie profunda si o legatura intensa. Nici tu nu stii ce e mai important pentru tine, detasarea si dorinta ta de a-i evita pe ceilalti sau dorinta de o legatura sufleteasca apropiata.
Daca esti Observator, metoda ta de a seduce si de a te face iubit pe care o folosesti este de a dezvalui altora mici secrete. “N-am mai zis nimanui asta!” pare sa fie replica ta prin care crezi ca te faci apreciat. Si de multe ori oamenii chiar apreciaza asta. Dar nu stiu daca o relatie de iubire se poate baza pe asa ceva.
Tu traiesti intre ciocan si nicovala: dorinta ta de a seduce pe cei care iti plac si teama ta de a nu face fata provocarilor sociale. Instinctul te indeamna sa iti doresti sa te faci util si sa fii cel mai bun intr-un anumit domeniu, dar asta devine si frica ta cea mai mare. Daca nu reusesti?
Un Observator care se indragosteste poate semana foarte bine cu cei din tipul 9 (Mediatorul). In acele momente, devii brusc vorbaret si ii uimesti pe cei care te cunosc ca pe o persoana foarte distanta. Daca insa te simti neapreciat in iubirea ta, devii foarte repede distant si nu se mai poate comunica cu tine.
Tu alternezi intre perioade in care ai legaturi puternice cu ceilalti si perioade in care te izolezi de lume.
Modul in care tu creezi relatia de cuplu se potriveste caracterului tau. Ai tendinta sa dai propriile intelesuri relatiei de cuplu, iti creezi o lume personala si incerci sa iti aduci partenerul in acea lume. Toata lumea se invarte in jurul a ceea ce tu cunosti, toate lucrurile le explici prin intermediul domeniului pe care il stapanesti cel mai bine. Daca esti medic, atunci totul in jur e medicina, fiziologie si antibiotice. Daca esti inginer, atunci lumea toata e explicata prin sisteme si formule. Daca partenerul vrea sa se plimbe prin parc, tu iti explici asta prin scaderea glicemiei (daca esti medic) sau prin faptul ca au trecut exact 4 zile, 3 ore si 23 de minute de la ultima plimbare (daca esti inginer). Orice s-ar intampla, tu cauti o explicatie.
Tu cauti un partener ideal care sa iti accepte aceste ciudatenii si care sa inteleaga faptul ca asa esti tu. In tine sunt doi poli: o extrema mentala, intelectuala si o extrema sexuala, emotionala. Ai nevoie de echilibru intre cele doua extreme. Pentru tine, sexualitatea devine o metoda de a reveni cu picioarele pe pamant. Cu capul in nori esti tot timpul din cauza gandurilor si analizelor tale mentale. Asa ca sexualitatea te face sa devii cat de cat realist.
In situatie limita, de respingeri repetate, de depresie – incepi sa te multumesti prin a-ti imagina o relatie, prin a trai in trecut si a privi pozele sau filmele pe care le-ai facut pana in prezent.
Ce trebuie sa faca un Observator
Atunci cand esti pus in fata unui pericol, de a pierde o relatie de iubire sau de a nu face fata cerintelor partenerului, tu te retragi in mintea ta. Sentimentele nu mai conteaza, ceea ce conteaza sunt numai explicatiile rationale pe care tu le cauti si le gasesti. Faci un efort disperat sa intelegi prin ratiune cum anume functioneaza inima. Ceea ce e imposibil! De fapt, tu iti cauti un colt linistit unde poti sa te detasezi de sentimente si sa judeci situatia la rece.
Din acel moment, tu nu mai esti atent la situatia reala pe care o traiesti, ci la comentariile pe care le ai in minte despre situatia respectiva. Cel mai bun exemplu ca sa intelegi cum faci este sa faci ca mine: am fost in excursie la Roma si am facut atatea poze, incat nu am apucat sa vad Roma propriu-zis. Am ajuns acasa si privind pozele, nici nu imi aminteam cand am fotografiat acele cladiri. Nu aveam nicio emotie despre vizita aceea, ci numai niste poze. In loc sa ma relaxez si sa ma bucur de excursie, am facut poze.
Eu sunt Observator, asa ca nevoia mea si a ta este sa ne reconectam la lume. Uite cum sa faci asta:
– Opreste-te un minut si priveste in jurul tau. Priveste camera in care te afli acum. Fa o lista si noteaza tot ceea ce ai observat la camera ta pentru prima data acum. Poate ai observat o zgarietura pe perete (cum am observat eu azi), poate ai vazut ca o carte a cazut in raftul ei in biblioteca etc.
– Cate asemenea obiecte ai gasit? Ce nereguli ai identificat?
Justificarea acestei metode este ca atunci cand suntem prezenti, “vedem” totul. Cand traim in mintea noastra nu vedem aproape nimic.
Cand esti intr-un loc nou, poti face acest exercitiu. Dar prima data trebuie sa fii constient de tine. Observa-te pe tine la inceput, apoi observa ce te inconjoara. Incepe sa fii atent la respiratia ta. Apoi priveste lumea ca si cum nu ai vazut-o niciodata.
Daca esti Observator, foloseste aceasta metoda cat mai des. Pentru tine, este semnalul de alarma care te face sa nu te mai comporti ca un robot, ci sa devii om. Daca nu esti Observator, atunci o sa reusesti sa ii intelegi mult mai bine pe acestia.
Atunci cand un Observator este implicat intr-o relatie, la inceput este foarte emotional si sentimental. Pe masura ce timpul trece, devine mai rece, mai retras in mintea sa. Daca esti Observator, ai nevoie de EXPERIENTE de viata, nu de teoretizari ale vietii. Fii prezent, simte seva fiecarui moment, nu il analiza. Gusta fiecare zi si lasa ratiunea la o parte. Da, stim ca poti sa analizezi lucrurile mai bine decat oricare altul. Nu mai e nevoie sa demonstrezi asta nimanui. Acum e momentul sa traiesti!
Am finalizat primele cinci tipologii de personalitate si le-am descris instinctele sexuale si modul de a se comporta in relatii. A mai ramas ca saptamana viitoare sa afli despre Devotat, Entuziast, Conducator, Mediator.
Eu sunt Observator, asa ca imi e mai clar tot ce tine de acest tip de personalitate.
Vreau sa stiu cum simti tu, in propria piele si avand personalitate diferita, aceste instincte.
Ce se potriveste la tine din ce am scris? Ce nu se potriveste? Ce am uitat sa scriu si ce crezi ca ar fi util si pentru ceilalti? Cum iti vezi partenerul acum, dupa ce intelegi mai bine ce gandeste el/ea? I-ai aratat partenerului descrierea acestor caracteristici de personalitate? E interesat de asa ceva?
Astept sa imi scrii ori un comentariu ori pe adresa contact@nlpmania.ro
Pe curand,
Marius
Iti recomand si urmatoarele articole din aceeasi categorie:
http://www.nlpmania.ro/cum-se-manifesta-instinctul-sexual-pentu-cele-9-tipuri-de-personalitate/
http://www.nlpmania.ro/afla-ce-se-ascunde-in-spatele-personalitatii-tale/
http://www.nlpmania.ro/afla-ce-se-ascunde-in-spatele-personalitatii-tale-continuare/
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii