Limbajul secret al mainilor - Increderea in tine sau teama

Salut si bine ai revenit pe NLP Mania! Azi iti voi oferi niste informatii de baza despre limbajul secret al mainilor si cum poti sa iti dai seama de tipologia psihologica a unui om in functie de cum isi foloseste el mainile. Ce m-a determinat sa scriu acest articol? Ei bine…

Sunt 3 intamplari ce m-au convins sa ma asez la masa de lucru

Casa unde stau e aproape de centrul Timisoarei, pe o strada linistita, foarte aproape de o scoala pentru tineri surdo-muti. Ii vad des iesind de la scoala si mergand spre statia de tramvai si ma uit in special la mainile lor. Ma uit chiar acum pe geam si ii vad cum comunica doar nonverbal. Mainile lor ascund multe secrete. Mainile tuturor oamenilor ascund multe secrete si as vrea sa te invat sa cunosti ce ascund oamenii prin gesturile lor.

***

Mi-am amintit de un curs pe care l-am tinut in primavara. Aveam un cursant care vorbea mai mult decat mine asa ca nu mai reuseam sa imi fac cursul cum trebuie.

Dar cum mie imi place sa fiu in centrul atentiei, i-am facut o mica vraja cu mainile, astfel incat sa taca rapid.  Ti-ar placea sa inveti cum sa comanzi oamenilor doar prin gesturi ce sa faca si ce sa nu faca?

***

Unul dintre filmele mele preferate este „Dune”, facut dupa o carte celebra S.F., poate una dintre cele mai bune carti S.F. scrise vreodata. Acolo, in film, exista o scoala care imbina psihologia cu religia, iar cei care invatau acolo puteau, in timp ce vorbeau verbal, sa isi transmita nonverbal si mesaje prin gesturi ale mainilor, mesaje care nu puteau fi interceptate de altii. Era ca un limbaj secret, magic pentru unii, stiintific pentru altii.

Toate aceste mici „semne” mi-au amintit zilele astea ca nu am scris nimic despre cum se interpreteaza gesturile mainilor si ce poti afla daca inveti sa le citesti.

Psihologia magica a mainilor tale

Mainile tale sunt aproape la fel de expresive cum este fata ta. Cand privesti la fata sau la mainile unui om, iti poti da seama ce gandeste.

Cine se foloseste cel mai mult de maini? Magicienii. Crezi ca din intamplare magicienii isi folosesc asa mult mainile?

Creierul tau este setat de mii de ani sa urmareasca mainile altor oameni. Privirea si mainile sunt conectate. Privirea imi poate spune care e intentia ascunsa a unui dusman, iar mainile imi pot spune daca ma ataca sau nu.

Asa ca mintea umana si-a dezvoltat o atentie foarte mare asupra mainilor si ochilor oamenilor. Se spune ca mai mult de jumatate din atentia ta o acorzi mainilor omului cu care vorbesti. Restul de atentie e indreptat spre discutie si spre mediul inconjurator, spre propriul corp si spre corpul celui cu care vorbesti.

M-a uimit cand am aflat cata atentie acorda creierul miscarilor mainilor. Dar se explica asta prin faptul ca daca privesc mainile oamenilor, pot sa imi dau seama daca sunt in siguranta sau ma aflu in pericol sa fiu atacat.

Mainile au fost tot timpul incarcate cu semnificatii mistice, misterioase, oculte, de catre oameni. Am fost curios sa ma uit in dictionarul de simboluri despre ce a insemnat mana in trecut.

Cel mai interesant mi se pare faptul ca mana stanga e legata tot timpul de rolul de justitiar, de corectitudine, pe cand mana dreapta e legata de nobletea sufletului si de compasiune.

Ce am gasit si mai interesant este ca in unele limbi vechi cuvantul „putere” se pronunta identic precum si cuvantul „mana”.

Am mai aflat ca un rege din perioada precrestina nu a mai putut sa domneasca pentru ca mana lui dreapta, cea care imparte blandetea si compasiunea, a fost amputata.

In psihanaliza se regaseste un simbol interesant, acela ca mana este echivalenta prin puterea sa cu ochiul, asadar, mana devine un simbol al vederii si al puterii.

A pune mainile tale in mainile cuiva inseamna sa te increzi in acea persoana, sa te lasi ghidat.

Mainile iti amplifica puterea de convingere

Stii oameni care gesticuleaza mult cand vorbesc? Eu stiu o gramada si unii imi plac, iar altii ma calca pe creier prin gesticulatul lor obositor.

Acum cativa ani, cand eram student, am stat intr-un apartement inchiriat in care erau vreo trei camere. In una dintre camere era un alt student care o sa imi ramana in minte toata viata ca model al lipsei de putere interioara.

Stii cum mi-am dat seama de asta? Cand dadea mana cu cineva, era tot timpul asa de moale, ca parca tineai in mana un peste mort, cald si umed.

Pur si simplu nu imi placea sa dau mana cu el, norocul meu era ca nici lui nu ii placea prea mult sa dea mana cu nimeni si isi tinea tot timpul mainile in buzunare.

Dar uneori mai uitam si ii intindeam mana si apoi imi aminteam, dar…era prea tarziu.

Oricum pe vremea aia nici eu nu aveam multa incredere in mine, dar am invatat cum sa ii fac pe oameni sa creada ca am incredere mare in mine.

 Puterea strangerii de mana

Ai auzit expresia „prima impresie conteaza”?  Te invat un truc. Daca nu ai prea multa incredere in tine, primul pas este sa ii faci pe oameni sa fie siguri ca tu ai foarte multa incredere in tine.

Asa ca strage-le mana cu putere. Acest gest este uneori primul gest pe care il facem cand intalnim un strain cu care facem cunostinta.

Vrei ca un strain sa te perceapa slab sau puternic? Vrei sa te simta timid sau curajos?

Trucul sa transmiti putere prin strangerea de mana consta in a strange cu putere mana in timp ce privesti omul in ochi si zambesti larg.

Si hai sa iti mai dau inca un mic truc pe care il poti folosi.

Ai observat, cand strangi mana cuiva, ca ori tu, ori acel om are tendinta sa rupa contactul mainilor mai rapid.Daca vrei sa simta ca ai putere interioara, mentine contactul mainilor inca 2-3 secunde mai mult decat simti ca ar trebui.

E ca si cum, lungind durata strangerii de mana, arati acelui om ca poti sa pastrezi acest contact, ca iti place, ca nu te temi de nimic.

Gestul de a strange mana dreapta a unui om provine din faptul ca asa arati cel mai bine ca mana ta dreapta nu poarta o arma, ca nu ii vrei raul.

Pastrand cateva secunde in plus strangerea de mana, ii transmiti nonverbal ca nu ai nici o problema in a te arata vulnerabil, in a sta fara arme si fara aparare, pentru ca te simti in siguranta, te simti puternic oricum.

Dominarea prin strangerea de mana puternica

Este o prostie incercata de multa lume, dar nu faci altceva decat sa lasi o impresie neplacuta. Daca exagerezi prin strangerea de mana, o sa ii arati acelui om ca iti doresti sa pari puternic, dar ca te fortezi pentru asta.

O sa creezi un efect opus celui dorit de tine. Exista alte metode mai puternice, mai psihologice pentru a-ti impune dominarea daca asta iti doresti, dar nu se fac prin strangerea mainii.

Daca incerci sa faci pe cineva sa se simta inferior prin strangerea de mana, creezi doar un sentiment de neplacere in acel om, dar nu il poti face sa te simta pe tine superior lui.

Puterea interioara, increderea in sine nu au nicio treaba cu dorinta de dominare. Orgoliul unui om (orgoliul provine din lipsa de incredere in sine)  este cel care cere oamenilor sa domine si sa fie superiori altora.  Un om cu incredere in sine nu are nevoie sa se urce pe umerii altora ca sa fie el mai puternic.

Strangerea de mana cu ambele maini

Ai vazut ca unii politicieni dau mana si apoi pun si mana stanga peste cele doua maini unite. Acest gest este foarte distructiv pentru o relatie, pentru ca sugereaza dorinta de a pastra cu orice pret mana celuilalt in mana ta, ca si cand o tii acolo cu forta. Gestul acesta creeaza o senzatie neplacuta in mintea celui cu care dai mana, asa ca fereste-te sa il faci.

Cum poti sa creezi senzatia de incredere folosind mainile

Esti obisnuit sa dai mana in semn de salut, dar te-ai dezobisnuit sa tii de mana un adult, altul decat partenerul de cuplu, sau un copil.

Copiii isi transmit incredere cand se tin de mana, sensul acestui gest fiind tocmai de a transmite incredere.

In momentul in care mana ta atinge si pastreaza pe durata mai lunga mana altei persoane, vei transmite acelui om ca ai incredere in el si ca poate sa aiba incredere in tine.

Daca iti e teama sa tii de mana pe cineva sau sa te lasi tinut de mana, asta arata o problema de incredere in alte persoane.

In relatiile de cuplu, cand partenerii nu se mai ating sau chiar evita atingerile, asta arata clar ca relatia are probleme.

Contactul fizic este foarte emotional, depaseste emotia transmisa prin cuvinte.

In Asia sau in unele tari arabe, a fi luat de mana este un gest normal, chiar intre straini. Nu stiam lucrul asta, dar mi se pare o dovada de puritate emotionala.

In Occident, ne-am blocat afectiv si doar ratiunea mai conteaza. Ne intereseaza mai mult eticheta si ce spun oamenii despre noi decat propriile emotii.

Imi dau seama ca m-as simti stanjenit ca o persoana straina sa ma ia de mana asa cum ma tine de mana sotia mea, dar imi dau seama si ca e o limitare mentala.

Mainile iti spun viata unui om

Sunt foarte multe lucruri pe care mainile ti le spun prin miscarile lor. Dar mainile unui om iti pot spune multe si cand nu se misca.

Invata sa observi daca mainile:

– sunt aspre, batatorite sau netede si au pielea fina (asta iti arata ce fel de munca face acea persoana)

– exista sau nu exista cicatrici, zgarieturi, rani mai vechi sau mai noi (iti arata in cel fel de mediu traieste acel om)

– ingrijinea mainilor: sunt curate sau murdare (ne arata perceptia acelui om despre el insusi, ne arata ce crede acel om despre el)

– mainile prea ingrijite la barbati (uneori arata tendinte metrosexuale sau homosexuale)

– unghiile roase inseamna o stare agitatie, stres, nervozitate, care nu poate fi controlata prea usor

– unghiile lungi la barbati inseamna tendinta de a iesi in evidenta sau efeminare

– palmele transpirate – indica stres si teama de ceva

Pe langa aceste elemente pe care le poti afla din aspectul mainilor, mai sunt o gramada care le vei afla din miscarile mainilor.

Gesturi ale increderii in sine

Increderea in sine este baza celorlalte emotii pozitive. Nu poti sa te simti cu adevarat bine in nicio situatie daca nu ai incredere in tine. Pot exista momente scurte cand esti vesel, fericit, bucuros, dar daca nu ai incredere in tine, aceste momente o sa fie scurte si tensionate pentru ca imediat te gandesti la ceva rau.

Increderea in sine este exprimata de oameni prin gesturi ale confortului psihic. O persoana cu incredere in sine se simte confortabil in orice moment, asa ca si gesturile mainilor o sa exprime acest confort.

Unirea degetelor si departarea palmelor – acest gest este unul dintre cele mai puternice care arata confortul psihic al unei persoane.

Cand palmele sunt aproape ca in pozitia de rugaciune, dar nu se ating, iar varfurile degetelor sunt lipite, atunci ai gasit aceasta pozitie a increderii in sine.

Acest gest arata siguranta si puterea pe care o are un om cand stie sau poate ceva. De obicei, acest gest il fac expertii si specialistii, medicii care se simt siguri pe un tratament pe care l-au gasit, avocatii cand stiu exact cum o sa se deruleze cazul, managerii care tocmai stiu ca au luat cea mai buna decizie etc.

Daca vrei sa ii spui mintii tale ca ai multa incredere in tine, fa acest gest chiar acum si observa ce simti.

Acest gest mintea ta te pune sa il faci automat oricum, atunci cand esti sigur pe tine. Deci daca il faci si cand nu esti chiar foarte sigur pe tine, o sa primesti incredere in plus. Pur si simplu, mintea o sa iti ofere mai multa incredere in tine cand faci acest gest.

Asa ca ai doua lucruri cu adevarat importante din acest gest:

1) afli care oameni au incredere in ei, daca ii vezi facand acest gest

2) poti sa iti dezvolti increderea in tine facand tu singur acest gest

Mai am multe de povestit despre cum sa interpretezi gesturile mainilor, dar acum ma opresc aici si ma duc sa mananc ceva ca imi e foame.

Dar sa nu uit…

Am o intrebare pentru tine:

Foloseste-te de tot ce ai aflat in acest articol si de propria ta intuitie si raspunde la urmatoarea intrebare:

Ce crezi ca inseamna cand un om isi tine mainile ascunse, si nu la vedere?

Posteaza un mic comentariu mai jos cu raspunsul tau. Daca ai mai multe variante, scrie-le in acelasi comentariu. Daca se aduna minim 50 de pareri (comentarii), o sa iti spun despre ce e vorba in ascunderea mainilor.

Pe curand,

Marius

Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

Comentarii

  1. Mariana Nastase spune:

    Probabil gestul de ascundere a mainilor este asociat cu o persoana introvertita, care nu are incredere nici in el, dar nici in cei cu care intra in contact. Persoana, ce recurge la acest gest, cred ca se teme sa interactioneze cu alti semeni, dar poate fi interpretat si prin repulsia pe care i-o creaza o anumita persoana. Cu respect, Mariana

  2. Ștefan Viorel spune:

    Un om introvertit, de ce nu, cu probleme în socializare.

  3. Ion Denisa spune:

    Sunt destul de sigura ca toti ajungem in situația în care nu stim ce sa facem cu mâinile noastre. Daca nu stim ce sa facem cu ele inseamna ca ne-am gandit prea mult la impresia pe care o facem si suntem nervosi ca pozitia in care ne aflam nu inspira siguranță, sau putere. Insă unii decid sa isi incruciseze mainile sau sa le puna la solduri, altii si le pun in spate sau in buzunare. Asta cred ca ne diferentiaza pe extroverti si introverti. Acum intrebarea mea e daca sunt singura care crede ca cei care isi tin mainile simplu goale langa corp sunt dubiosi sau sunt eu dubioasa ca am aceasta impresie :))

  4. Elena spune:

    Mainile ascunse tradeaza un copil vunerabil dezvoltat intr-un adult plin de remuscari, vina sau rusine, cu o stima de sine foarte scazuta.

  5. Kiki spune:

    Ai dreptate!

  6. Ramona spune:

    Trimit al 5-lea comentariu, pe 5 septembrie? Nu o să spun de ce cred că oamenii îşi ascund mâinile, dar vă spun exact de ce o fac eu de câteva luni bune (de când sunt mamă): când nu apuc să îmi fac manichiura, care oricum în ultimul timp constă în curăţare+o bază palidă, pun deasupra încă un strat de bază. Nu s-ar observa decât dacă cineva s-ar apropia foarte tare, dar eu ştiu că nu am mâinile cum "trebuie" şi le ascund. În schimb, picioarele îmi sunt impecabile mereu. Aleg picioarele în defavoarea mâinilor, deşi depinzând de "papuci", nu se văd întotdeauna, dar eu mă simt foarte bine ştiindu-mi-le perfecte. Oi fi defectă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.