3242 vizualizări
Obstacolele psihologice ale dezvoltarii tale
Bine ai revenit pe NLP Mania!
Azi de dimineata ma intrebam ce o sa scriu in articolul acesta. Vorbeam cu un prieten pe messenger si ma intreaba de ce are natura asa un rol important in viata noastra psihologica. I-am raspuns cateva minute la intrebari si dupa ce am terminat discutia mi-am dat seama ca tipul asta e un viitor psiholog. Pe moment, m-am infuriat pe el ca ma intreaba lucruri asa simple. Apoi m-am oprit! Daca eu consider ca ceva e simplu, asta nu inseamna ca toata lumea vede la fel lucrurile.
O sa iti spun cateva lucruri despre cum te poti folosi de contactul cu natura si cat de mult ne-a distrus emotional ruptura de viata din natura.
Cum ai ajuns pana in acest an
Imi amintesc un banc pe care l-am citit intr-o carte de-a lui Osho.
Cica un negru se ruga la Dumnezeu si il tot intreba:
“Doamne, de ce am eu pielea neagra?”
“Ca sa nu te arda soarele junglei, fiul meu!”, ii raspundea Dumnezeu.
“Doamne, de ce am eu picioare asa de puternice?”
“Ca sa poti alerga la vanatoare, sa iti hranesti familia!”
“Doamne, de ce am parul asa de cret? “
“Ca sa nu ti se prinda in crengile copacilor in jungla!”
“Atunci, Doamne, explica-mi si mie ce caut eu in New York???”
O gluma cu substrat interesant pentru mine. Pentru ca uneori nu ne aflam in locul in care ni se potriveste cel mai bine.
99% din durata de dezvoltare a speciei noastre a fost in mijlocul naturii.
Ruptura de natura a aparut odata cu industrializarea. Cu revolutia industriala.
Sunt cateva lucruri care s-au schimbat in psihologia noastra incepand cu acea perioada.
- Oamenii pana atunci traiau in comunitati in care se cunosteau toti. Din momentul in care industria s-a dezvoltat, a fost nevoie ca muncitorii sa plece in alte locuri, sa paraseasca locul unde s-au nascut, ca sa isi poata gasi serviciu.
De aici au aparut cateva probleme legate de relationare si comunicare:
A. Oamenii au fost brusc pusi sa comunice cu multi straini. Cat timp ai trait printre ai tai, printre cei care te cunosteau de la nastere, comunicarea era autentica. Te exprimai exact asa cum erai in realitate, fara teama si fara inhibitii, oricum toata lumea te cunostea si te accepta.
B. Industrializarea ne-a modificat acest pattern psihologic. Au aparut trenurile si a crescut mobilitatea populatiei. Iar tu, omule, te-ai urcat prima data in tren cu teama, apoi te-ai obisnuit. Ti-ai luat familia si te-ai mutat intr-un oras unde ai auzit ca se traieste mai bine. Ai lasat in urma pe toti cei care te cunosteau si care te acceptau.
Acesta a fost cel mai mare prag psihologic pe care l-ai trecut in ultimii 300 de ani. Viata printre straini.
C. Fiind printre straini, ai inceput sa nu mai fii autentic, nu erai la fel de acceptat si iubit cum erai printre ai tai. Asa ca ai inceput sa creezi o alta imagine despre tine decat cea reala. Ai inceput sa te temi de cei de langa tine, asa cum si ei se temeau de tine.
D. Teama a fost un alt prag care ti-a marcat evolutia. Teama insa a fost chiar si mai periculoasa. Ne nastem cu teama de moarte si traim cu ea, atata timp cat nu avem o strategie sa o depasim. Toate culturile si-au dezvoltat strategii si ritualuri care te ajuta sa treci peste teama de imbatranire si de moarte. Dar inconjurat brusc de straini, ai renuntat treptat la acele ritualuri. Ai teama de moarte doar cand te simti singur, neiubit, neacceptat. Asa ca aceasta teama si-a facut aparitia si ti-a stricat multe clipe din viata.
E. Ca sa uiti ca esti muritor, ai inceput sa lupti. Te lupti pentru ziua de maine, te lupti pentru bani, te lupti pentru familie, tara etc. Asa de mult te lupti acum, incat uiti sa te bucuri de ceea ce deja ai. Poate ai mai putin decat altii, poate ai mai mult. Dar ce conteaza ce si cat ai daca nu te bucuri de acele lucruri din viata ta. Lupta cu tine, pentru a fi mai bun, mai bogat, mai puternic, mai important te-a secat de energie. Toata viata ta e proiectata spre viitor. Prezentul nu mai exista.
F. Te-ai departat de natura si ai uitat de ritmurile ei. Acum te ghidezi dupa ceas, si nu dupa soare ca sa te odihnesti. Dar mii de ani corpul tau a invatat alt ritm. Acum tu il fortezi sa faca ceva ce nu e obisnuit. Si creezi o lupta absurda in interiorul tau. Culoarea principala cu care ai crescut ca specie a fost verdele din natura din jurul tau. Acum care e culoarea pe care o vezi cel mai des in jurul tau? Zgomotele la care urechea ta s-a adaptat, si automat si mintea, si emotiile tale sunt adaptate de mii de ani, au disparut acum din orase. De cateva zeci de ani (care sunt microscopice la nivelul mileniilor de adaptare a unei specii) sunetele care ne inconjoara sunt claxoanele de masini, tiuitul aparatelor electrice care e foarte nociv pentru starile noastre emotionale, dar nu se prea spune asta. Cu ce sunete s-a hranit mintea ta pentru mii de ani? Poate erau sunete de animale, pasari, vantul, ploaia, cascadele, raurile.
De ce iti spun toate acestea?
Pentru ca e momentul sa te intorci acasa. Citesti articolele mele si ale colegilor mei despre psihologie si dezvoltare personala. Dar nu iti ajuta la nimic daca nu faci schimbari in stilul tau de viata.
Imagineaza-ti ca mergi pe strada si iti intra o piuneza in talpa. Mergi la medic si ii ceri sa te trateze, dar sa nu cumva sa iti scoata piuneza din talpa. Nu esti inca dispus sa faci schimbari. Vrei rezultate diferite, dar nu vrei sa le obtii tu, ci altul pentru tine.
Cum se fac schimbari cu adevarat in viata
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti pui urmatoarele intrebari si sa cauti raspunsurile.
Dar iti recomand sa faci acest exercitiu seara dupa ora 23. Dupa acea ora, subconstientul incepe sa devina mai activ si o sa gasesti raspunsuri adevarate. In timpul zilei raspunsurile tale o sa fie logice si o sa fie intr-un fel induse de cliseele sociale. Seara insa, cand societatea a iesit din mintea noastra, stam singuri si sinceri in fata oglinzii.
Uite aici intrebarile tale:
1. Care sunt cele mai valoroase lucruri din viata mea?
2. Pentru ce merita sa traiesc?
3. Pentru ce ar merita sa mor daca ar trebui?
4. Ce inseamna pentru mine dragostea?
5. Ce inseamna pentru mine fericirea?
Nu te grabi cu raspunsurile. Pur si simplu lasa intrebarile sa isi faca loc in subconstientul tau si sa sape acolo dupa raspunsuri. Cu cat raspunsurile te vor uimi si pe tine, cu atat ele sunt mai profunde si adevarate.
As vrea sa pot sa iti spun ca evolutie se poate si fara natura. Dar nu cred in asa ceva. Cred ca cel mai bun model al nostru este natura.
Prostia secolului al XX-lea a fost ideea “Omul este stapanul naturii”. Aceasta gandire materialista, fara nicio urma de umanitate in ea, ne-a facut sa ne continuam departarea de natura.
Ceea ce vreau eu este sa iti dau cateva elemente de autocunoastere care sa te ajute sa te vezi pe tine legat de natura din care faci parte.
Saptamana viitoare o sa iti dau un exercitiu pentru ca sa te pui in legatura cu ritmurile naturii. Asta o sa iti dea energie si echilibru emotional. Lucrurile simple sunt cele mai profunde. Trebuie sa reinvatam asta.
Vreau sa te rog sa imi spui daca acest articol ti se pare util. Daca acest subiect este interesant. Am primit e-mail-uri de la cateva persoane care mi-au cerut asta, dar vreau sa stiu cata lume e interesata de metode care ne ajuta sa traim in armonie cu natura, ca sa fim impliniti si fericiti.
Spune-mi parerea ta despre articolul de azi!
Cu drag,
Marius
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii