9360 vizualizări
Ranile emotionale de care nu ai scapat
![](https://nlpmania.ro/wp-content/uploads/2018/05/n-SAD-MAN-large570.jpg)
Salut!
Sunt in ultima zi de vacanta si maine plecam spre Timisoara.
Zilele astea am fost la munte intr-o tabara faina cu nepotelul nostru de 8 ani (exersam sa vedem cum e sa ai grija de un copil mai mult de 1 ora 🙂
Bineinteles ca nu am rezistat fara sa iti scriu. Azi noapte nu am avut somn si mi-am facut in minte schema articolului de azi.
Iti zic pe scurt ce o sa citesti:
– tehnica de coaching pentru probleme nerezolvate inca (cum fac eu cand lucrez coaching pe probleme dificile)
– exercitul de NLP pentru vindecarea suferintei in 2 pasi simpli (se foloseste mult in NLP pe orice tip de suferinta si e usor de aplicat)
Ok, incep sa iti explic tehnica de coaching pe care o folosesc eu la probleme nerezolvate rapid pentru ca daca te confrunti cu orice problema la care inca nu ai gasit rezolvare (si nu implica suferinta emotionala) poti folosi chiar acum aceasta metoda.
Tehnica de coaching pentru probleme
Am nevoie de toata atentia ta pentru cateva momente. E important ce o sa iti spun asa ca stai cu mintea (si ochii) aici.
Ca sa poti folosi tehnica asta ai nevoie sa gandesti in termeni de psihologie sistemica.
Iti zic imediat la ce ma refer. Probabil ca ai citit o gramada de articole de dezvoltare personala de pe net, poate si ceva carti, poate deja ai fost si la ceva workshopuri sau cursuri.
Nu stiu daca ai observat ca eficienta acestor exercitii este limitata. Exercitiile par foarte tari si eficiente, dar cand le aplici acasa, ceva nu merge si au efect doar cateva zile sau efectul lor e minim.
(Bineinteles sunt si exceptii si gasesti cate un exercitiu care sa se potriveasca si sa functioneze perfect si sa iti rezolvi problema complet. Dar sunt rare.)
Secretul este ca exercitiile sunt toate bune. Dar aplicarea lor eficienta tine de cum privesti tu situatia ta.
Tu esti cel care faci ca un exercitiu sa functioneze sau nu. E ca la o reteta de mancare. Reteta e buna, dar bucatarul poate sa o schimbe pentru ca uita sa puna un banal piper.
Iti dau un exemplu ca sa iti explic ce vreau sa zic cu „Psihologia Sistemica”
Un om vine la mine si imi zice „nu reusesc sa scap de frica de esec.” Nu are curaj sa porneasca nimic pentru ca se teme ca nu o sa reuseasca.
Nu are curaj sa se duca sa vorbeasca cu cineva de care e indragostit pentru ca se teme de un refuz, nu are curaj sa riste nimic. E victima propriei frici.
El vede frica de esec ca o problema. Eu vad un sistem in care frica aceea a aparut ca sa il protejeze de esecurile posibile. Asa ca il loc sa ma uit cu ura la aceea emotie, o privesc cu recunostiinta.
Aceasta mica modificare de perceptie asupra unei emotii proprii face ca un exercitiu sa fie mult mai eficient.
Una e cand te lupti cu un dusman, alta e cand convingi un prieten sa faca o schimbare.
Orice problema poarta in sine un dar (cadou).
Ani de zile nu am priceput la ce se refera vorba asta. Nu ii gaseam sensul, desi suna frumos.
Acum, fara acest cadou al problemelor, nu as putea sa ajut mii de oameni la cursuri si prin ceea ce scriu.
Nu stiu daca ti-am explicat foarte clar ce am in minte legat de faptul ca o problema nu e in realitate problema, ci doar e perceputa asa.
Am inceput sa ma gandesc si care e cauza pentru care noi vedem problemele asa de dramatic. Mi-am dat seama ca de fapt orice problema este neutra.
Noi vedem problemele ca fiind usoare sau grele, banale sau dramatice, nu in functie de problema, ci in functie de puterea noastra interioara.
Gandeste-te cand erai copil si puterea ta interioara era limitata chiar de varsta ta. Cand considerai problema grava faptul ca un prieten are adidasi la fel ca tine sau faptul ca ai luat o nota mica la scoala.
Daca privesti in urma acum acele „probleme” iti par amuzante, dar atunci erau dificile. Nepotul meu de 8 ani considera una din cele mai dramatice momente din viata lui sa ramana fara baterie la tableta. (… si unii adulti inca vad asta o problema:)
Ceea ce vezi ca problema la un nivel al tau de dezvoltare, pare banal cand privesti de pe un nivel superior de dezvoltare.
Asa ca acest sistem de coaching iti arata cum sa cresti pe treapta superioara in asa fel incat sa privesti „problema” cu alti ochi.
Uite ce ai de facut pentru asta.
Sunt o alta serie de intrebari (zilele trecute ti-am dat pe email intrebarile legate de cum sa atingi obiective) pe care va trebui sa o notezi in agenda si sa o folosesti.
Hai sa vedem care sunt aceste intrebari (nu e important sa le folosesti exact in aceasta ordine):
1. Ce face sa persiste problema mea? Cum de nu am rezolvat-o inca? Cum o sa privesc aceasta problema dupa 10 ani de la rezolvarea ei?
2. Ce beneficii am de la situatia actuala si care o sa dispara daca rezolv problema? (atentie, tot timpul exista beneficii acum. de exemplu sa zicem ca problema ta e ca nu reusesti sa slabesti. ca beneficiu actual poate ca ai acel moment de satietate cand esti cu stomacul plin)
3. Ce nu vreau sa vad in propria mea viata iar aceasta problema tot imi aminteste? (Cu ce altceva din viata mea seamana aceasta problema?)
4. Cat de tare trebuie sa ma doara situatia actuala ca sa fac ceva sa schimb lucrurile? Cat sunt dispus sa sufar pana cand sa fac o schimbare?
5. Care e cel mai rau lucru la care pot ajunge daca nu schimb nimic in situatia de fata?
6. Care e frica mea cea mai mare legata de problema asta? Ce o sa patesc daca se intampla acel lucru de care imi e frica? Ce o sa se intample dupa aceea?
7. Sunt un maestru in a mentine aceasta problema in viata mea. Cum procedez ca sa o mentin de atata timp? Ce avantaje imi confera situatia actuala si nu vreau sa le pierd?
8. Ce vrea sa ma invete aceasta problema la nivel de abilitati, convingeri, comportamente, iar eu ma incapatanez sa nu invat inca?
9. Cunosc 3 persoane care au avut aceasta problema? Cum pot ajunge sa aflu etapele prin care au depasit-o?
10. De ce este importanta aceasta problema in viata mea? Cum face aceasta problema sa ma tina pe loc de atata timp?
Si o intrebare suplimentara care deriva din principiul ca in orice rau este si un bine (yin-yang):
11. Ce imi scapa si nu reusesc sa vad ca oportunitate si avantaj in aceasta problema? Cum pot sa ma folosesc la maxim de aceasta problema in viitor? Din ce unghi nu am privit inca aceasta problema ca sa o vad ca un avantaj?
Aceasta intrebare suplimentara este cea mai importanta pentru mine. Eu stiu ca in orice situatie cu care ma confrunt o pot intoarce in favoarea mea.
Cele mai „naspa” probleme au fost avantaje pe termen lung. Dar le-am vazut prea tarziu, dupa ce am suferit ca un fraier din cauza lor.
Iti dau un singur exemplu: frica mea de vorbit in public.
Asta m-a ajutat enorm (dupa ce ani de zile eram timorat si nu reuseam sa „scap” de problema asta acum tin cursuri la mii de oameni in fiecare an).
Zic ca m-a ajutat pentru ca acum stiu cum sa le explic sa scape de teama asta de vorbit in public, pentru ca eu am trecut prin asta.
La fel si cu increderea in mine. Eram complexat si timid, acum stiu exact ce ai de facut ca sa depasesti orice complexe si orice teama si timiditate si lucrez cu mii de oameni pe tema asta sau pe teme conexe.
Tehnica de vindecare a suferintei in 2 pasi simpli
Imi vine greu sa cred ca cineva o sa priveasca o problema ca un avantaj atunci cand sufera. Asa ca am legat aceasta metoda de coaching de o metoda simpla din NLP pentru vindecarea suferintelor emotionale.
Aceasta metoda de vindecare emotionala se face doar daca e cazul, doar daca te confrunti cu o situatie de viata in care suferi.
Nu cred ca atunci cand zilnic suferi dintr-o problema (gelozie, teama, boala, etc) ai chef de tehnici de coaching. Asa cum daca un om sufera de foame nu cred ca are chef de discutii despre picturile lui Da Vinci sau despre filozofie.
Cred ca prima data trebuie sa pansezi ranile apoi sa faci pasii spre urmatorul nivel.
Ok, nu ma lungesc foarte mult, tehnica e simpla.
Iti dau mai jos cei 2 pasi ai exercitiului.
1. Stai cu ochii inchisi pe fotoliu si revezi in minte „filmul” problemei tale care te face sa suferi. Poate ca iti vin deja in minte imagini si cand le privesti (cand iti amintesti de ele) iti revine emotia de suferinta. E normal asa in aceasta prima etapa a exercitiului.
2. Alege imaginile din mintea ta care te fac cel mai mult sa suferi, apoi imagineaza-ti ca le privesti doar pe acelea, pe rand. Prima data te ocupi de imaginea care te face sa suferi cel mai mult din memoria ta.
Ce ai de facut cu ea: imagineaza-ti ca undeva in departare este un soare care o atrage si imaginea incepe sa se departeze de tine si sa zboare spre acel soare. Pe masura ce zboara spre acel soare imaginea se micsoreaza si devine tot mai stearsa si isi pierde culorile pana cand ajunge doar un punct. Apoi priveste punctul acela cum este ars de soare.
Exerseaza
Treci apoi la urmatoarea imagine. Zilnic repeta timp de 5 minute exercitiul. Poti lua oricare imagine iti vine in minte si care te mai face inca sa suferi cand ti-o amintesti. O sa vezi ca dupa cateva zile imaginile isi pierd puterea sa te mai faca sa suferi.
Incetul cu incetul te vei vindeca de aceea suferinta emotionala si rana din sufletul tau se va inchide. E necesara aceasta vindecare a ranilor emotionale pentru ca altfel nu poti merge mai departe, nu poti progresa.
Imagineaza-ti ca ai o taietura la mana si ca continuu sangerezi pe acolo fara sa te vindeci. Chiar daca primesti sange zilnic, tot stai pe loc. Ai nevoie sa inchizi rana ca sa poti sa mergi mai departe.
Aceasta tehnica te ajuta sa vindeci ranile emotionale, apoi vei putea folosi tehnica de coaching pentru a depasi complet problema. Atentie, nu este suficient sa vindeci suferinta si gata.
Daca nu intelegi in profunzime ce s-a petrecut in viata ta, cum de a aparut problema si ce rol a avut ea acolo, problema o sa revina intr-o forma sau alta.
Nu conteaza ca e vorba de o problema sentimentala sau profesionala sau financiara sau de sanatate. Pana cand nu intelegi ce are sa iti spuna, cum vrea sa te ajute aceea problema, ea o sa revina, de fiecare data mai puternica, ca un semnal de alarma care face zgomot din ce in ce mai tare ca sa te trezeasca din somnul tau.
Scopul problemelor este tot timpul schimbarea
Nu te gandi ca ai o problema „din greseala”. Fiecare situatie care te face sa suferi este acolo pentru ca sa iti spuna ca ai ceva de imbunatatit la tine. Daca suferi din gelozie, atunci va trebui sa scapi de frica.
Gelozia este frica ca tu esti mai prejos decat altii. Iti e teama ca partenerul tau o sa puna ochii pe cineva superior tie. Lectia geloziei este sa te pretuiesti mai mult pe tine, sa te dezvolti permanent ca partenerul tau sa fie tot timpul fascinat de tine.
Cat de mult ai investit tu in tine si in dezvoltarea ta in ultima perioada? E o intrebare care trebuie sa o folosesti permanent.
Problemele financiare nu sunt nici ele intamplatoare. Ele spun ca ceea ce faci acum nu ofera suficienta valoare altor oameni. Problemele financiare vin cu lectia valorii personale.
Daca ai acest tip de probleme atunci poti ori sa schimbi domeniul complet (de exemplu, stiu bancheri care s-au apucat de cresterea cainilor de rasa) sau sa iti cresti permanent valoarea abilitatilor tale.
Am tinut un workshop unor psihologi din sistemul bugetar. Toti castigau foarte putin si se plangeau de asta. Dar cand i-am intrebat ce stiu sa faca, toti stiau sa faca doar evaluari. Cand tu stii ceva ce toata lumea stie sa faca, nu te astepta sa castigi mai mult. Trebuie sa inveti ceva nou, ceva deosebit, ceva ce iti deschide noi perspective.
In final (cum sa folosesti exercitiile)
Te las sa testezi exercitiile de mai sus. Daca simti ca suferi, atunci incepi cu exercitiul de vindecare emotionala si apoi treci la cel de coaching cu intrebari. Daca esti vindecat deja emotional sau nu e vorba de o suferinta, atunci treci direct la exercitiul cu cele 10 + 1 intrebari.
Daca ai timp, eu recomand sa faci exercitiul de vindecare chiar zilnic pana simti ca esti ok. Exercitiul cu intrebarile e util sa il faci macar o data pe saptamana sau de fiecare data cand simti tu ca ai nevoie. Treci prin toate intrebarile. Nu omite nici una. Dar nu mecanic, ca o poezie.
Citeste-le in gand pe rand, cate una. Fa pauza dupa fiecare intrebare si mediteaza asupra ei. Altfel nu functioneaza. Lasa intrebarea sa patrunda adanc in subconstientul tau si sa isi faca magia acolo 🙂 O sa ramai uimit de rezultate!
E un exercitiu profund la care eu revin de cate ori e necesar. Il folosesc des cu clientii mei si il predau si la cursuri.
Da-mi un mesaj scurt si spune-mi care intrebare e cea mai utila pentru tine din cele 10 din articol.
Te imbratisez cu drag!
Marius Simion
NLP Mania
![](https://www.nlpmania.ro/wp-content/uploads/2009/10/Wide_Demonii.jpg)
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Toate sant utile.esti fff bun in ceia ce faci. Am o intrebare cat costa acest curs de nlp?