16262 vizualizări
Secrete despre limbajul nonverbal de care nu aveai habar ca exista
Salutare si bine ai revenit pe NLP Mania!
Iti amintesti intrebarea de la articolul de data trecuta?
„Ce crezi ca inseamna cand un om isi freaca mainile in timpul unei discutii?”
In principal, cand faci acest gest, scopul este de a te calma. Ca si cand ti-ai mangaia palmele spunandu-ti: „Stai linistit, totul o sa fie bine!”. Persoanele care isi freaca palmele usor se simt tensionate, poate au o emotie de indoiala sau de asteptare, ca si cand ceva important o sa se produca, dar nu sunt siguri ca o sa fie bine, asa ca exista o stare de stres in acea asteptare.
Gestul are rolul de a ajuta la calmare. Sper sa iti fie de folos sa poti acum interpreta mai clar aceste miscari ale palmelor.
* * *
Cat de mult te intereseaza tehnicile avansate de comunicare?
Ma gandesc serios si la un curs de 3-4 zile de tehnici de comunicare avansata, dar o sa te anunt cand o sa iau o decizie.
Daca ai citit articolele din ultimul timp, ai vazut ca am vorbit despre comunicare nonverbala prin miscarile mainilor si ale trupului. Am vorbit chiar si de cum poti sa iti amplifici increderea in tine folosind gesturi ale corpului.
Mie mi-a placut foarte mult aceasta metoda pentru ca e foarte logica. Corpul este asa de obisnuit sa ia anumite posturi fizice cand simtim o anumita emotie, incat poti sa iti si antrenezi anumite emotii doar folosindu-te de unele pozitii fizice ale mainilor si corpului.
Spuneam data trecuta ca e super simplu sa iti tii mainile ca un om care are incredere in sine ca sa ii spui creierului tau ca si tu ai incredere in tine. Creierul asociaza pozitiile fizice cu emotiile.
Datorita acestui fapt, cand te simti vesel si fericit, o sa iti vina sa sari de bucurie. Nu prea sunt oameni carora, atunci cand sunt fericiti, le vine sa se puna cu capul pe perina si sa inceapa sa planga.
Tot asa, cand simti o emotie de tristete, nu iti vine sa stai cu umerii ridicati, cu pieptul scos si sa zambesti larg. Tocmai pentru ca mintea si emotiile sunt intr-o legatura stransa cu corpul tau.
Corpul si mintea sunt parti ale aceluiasi sistem si lucreaza impreuna
Daca mintea ta nu e antrenata sa creeze usor si des starea de bucurie, incredere, motivatie, entuziasm, o poti face sa creeze usor aceste stari daca iti pui corpul in acea pozitie care sa fie specifica emotiei respective.
Am lucrat cu multe persoane care au scapat de tristete doar cand au invatat sa isi controleze pozitia corpului.
Un om fara incredere in el, daca isi indreapta spatele, daca respira lent, umpland plamanii complet cu aer, iti tine barbia ridicata, priveste fix mai multe secunde fara sa clipeasca prea des, poate sa isi dezvolte super rapid puterea interioara, increderea in sine.
Dar daca iei un om fericit si il pui sa isi coboare umerii, sa isi plece capul, sa isi stearga zambetul de pe fata, dupa o perioada uita complet sa mai fie fericit. Deoarece corpul, muschii lui trimit spre creier informatie. Iar creierul pricepe ca daca stai asa, ai o stare de depresie, de tristete.
Asa ca ai grija in ce pozitie stai azi, pentru ca postura corporala o sa iti faca ziua fericita sau trista.
Limbajul picioarelor iti spune ce simte un om – daca stii cum sa il „citesti” corect
Pozitia picioarelor unui om, modul in care isi misca picioarele iti pot spune ce gandeste acel om sau ce emotie simte in acel moment.
Picioarele sunt mai „sincere” decat orice parte a corpului. Asta pentru ca, de milioane de ani, picioarele au fost primele care au trebuit sa reactioneze la pericole. Daca un animal de prada ne urmarea, picioarele au trebuit sa reactioneze instinctiv, uneori dincolo de controlul vointei. Daca nisipul pe care mergeai era prea incins, picioarele te-au facut sa sari si sa fugi instantaneu.
E ca si cand picioarele tale sunt mai instinctuale decat restul corpului tau. Asa ca ele comunica mai bine ceea ce se petrece in interiorul mintii si emotiilor tale din acel moment.
Ceea ce gandeste un om nu e asa de important cat e de important ce simte.
Daca un om se gandeste ca vrea sa iti dea o palma, dar nu simte emotia necesara de ura, suparare, atunci gestul de a-ti da palma nu o sa fie facut.
Emotiile sunt mult mai importante decat gandurile unui om pentru ca emotiile sunt cele care indeamna la actiune. Gandurile fara emotie sunt ca masinile fara benzina. Pot sa fie interesante, dar inutile.
Asa ca prefer oricand sa imi dau seama ce simte un om, si nu ce gandeste el.
Deci ca prim element de retinut in limbajul nonverbal este sa iti dai seama ca prin nonverbal interpretam emotii, si nu ganduri.
Dar sa revin la miscarile picioarelor.
Picioarele sunt o completare a informatiilor pe care le ai atunci cand „citesti” expresiile de pe fata unui om. Nici o parte a corpului nu iti poate spune exact ce simte cineva daca nu iei in calcul minim doua asemenea elemente, minim doua parti ale corpului. Daca pe fata vezi zambet, dar restul corpului ramane rigid, fix, imobil, atunci zambetul e fals si ai fost pacalit.
Tot timpul este nevoie de evaluarea facuta pe minim doua zone ale corpului pentru a putea fi sigur ca ai „citit” corect limbajul nonverbal.
Legat de interpretarea nonverbala a miscarilor picioarelor, primul lucru pe care l-am invatat a fost sa „citesc” mersul oamenilor.
Stiai ca exista cel putin 40 de feluri de mers? Fiecare dintre aceste moduri de a merge iti dezvaluie starea de spirit a cuiva, emotiile pe care le simte, siguranta pe care o are etc.
Atunci cand incepi sa studiezi limbajul nonverbal, invata sa privesti cel mai bine mersul oamenilor. Tot timpul cand treci prin oras pe strada, priveste oamenii cum merg diferit. Apoi priveste-le fata si observa corelatia dintre modul in care merg ei si ce citesti pe chipul lor.
O sa vezi ca oamenii veseli merg intr-un fel, oamenii tristi altfel, oamenii autoritari au un mers tintit, dominant, oamenii timizi merg parca pe sticla etc.
In general, oamenii au in minte o tinta spre care se indreapta. Ce este mersul daca nu un mijloc de a ne ajuta sa atingem acea tinta? Mersul unui om arata de obicei ce emotie simte atunci cand se indreapta spre acea tinta, spre destinatia sa.
Un om care merge la plimbare, fara o tinta precisa, o sa aiba un mers diferit de cineva care merge la o intalnire sau la serviciu.
Cum sa evaluezi daca lui/ei ii face placere sa vorbeasca cu tine
Oamenii, cand discuta cu tine, au tendinta sa se apropie sau sa se departeze, inconstient. Daca le place de tine se vor apropia, daca nu le place sa stea de vorba cu tine, tendinta e sa se departeze.
Dar picioarele spun cel mai clar lucrul asta.
Priveste ce miscari au picioarele celor cu care vorbesti. Daca picioarele unui om sunt indreptate in directia ta, atunci se simte foarte bine in compania ta. Daca picioarele sunt indreptate in alta directie, atunci acolo vrea sa mearga acea persoana, nu spre tine.
Directia in care sunt indreptate picioarele arata spre ce destinatie doreste persoana sa se indrepte. Chiar daca vorbeste politicos cu tine, daca picioarele arata altceva, atunci poti sa te intrebi ce anume vrea acea persoana sa faca, pentru ca sigur nu vrea sa stea in acel loc in acel moment.
Atunci cand un strain vine la tine pe strada sa te intrebe orice, ai tendinta sa iti intorci capul si corpul spre acel om, dar picioarele le pastrezi in directia spre care te indrepti. Rar de tot, daca te atrage ceva la acel om, iti vei schimba directia in care sunt indreptate picioarele tale.
Tema ta de casa in aceasta saptamana este sa observi oamenii cu care iei contact daca isi tin varfurile picioarelor indreptate spre tine cand discutati sau sunt indreptati spre alta directie.
Ce e fain la interpretarea gesturilor picioarelor este ca oamenii nu prea stiu sa isi ascunda si sa isi controleze acele miscari.
Toti stim sa afisam un zambet fals cand, de fapt, nu suportam pe cineva, dar e mai greu sa fim atenti si la zambetul fals si la cuvintele noastre si la picioare. Asa ca lasam picioarele neobservate, iar un bun observator poate sa interpreteze mult mai bine ce simtim daca ne priveste directia si miscarile picioarelor.
Observa-te pe tine cand discuti cu cineva de care iti place si cand discuti cu cineva de care nu iti place. Apoi spune-mi cum iti vine sa iti asezi si sa iti indrepti picioarele in acele discutii diferite.
Directia spre care se indreapta varfurile picioarelor este un indiciu al intentiei noastre din acel moment.
Cum sa interpretezi diferite pozitii si miscari ale picioarelor
Cand un om isi misca picioarele, cand apare miscarea de glezne, atunci exista o stare de disconfort, de tensiune emotionala.
Un element important pe care il poti observa la oamenii care te mint este ca in momentul in care te mint, o sa isi inceteze brusc orice miscare a picioarelor. Ca si cand pericolul ii incremeneste. Daca miscarile nu incremenesc complet, atuci macar isi pierd din putere, devin limitate si slabe.
Atentie, lipsa de miscare nu arata neaparat ca cineva minte. Lipsa de miscare poate arata teama, retinere, precautie. Aceste gesturi sunt identificate atat la cei care mint, cat si la persoanele foarte timide sau la cei care vor sa isi diminueze ingrijorarile.
In cazul in care o persoana isi tine picioarele ascunse sub scaun sau le incruciseaza, impulsul arata dorinta de departare, ca si cand acel om vrea sa se fereasca de ceva sau ca si cand vrea sa scape de acolo.
Daca se schimba subietul discutiei, persoana care si-a ascuns picioarele o sa le scoata iar la vedere, ca si cand asta exprima usurarea ca subiectul incomod a fost incheiat.
Cand un om se simte confortabil, nu isi va ascunde picioarele.
O diferenta pe care trebuie sa o poti face: picioarele „vesele” sau picioarele agitate
Sunt oameni care isi exprima bucuria prin miscarile picioarelor. Ai vazut copiii cum dau din picioare cand se bucura? Am vazut oameni adulti care, atunci cand se bucura, isi misca picioarele, le freaca unul de altul, dar fara sa fie agitati.
Cauta sa observi cum se misca picioarele agitate si o sa observi parca cum viteza de miscare este neregulata, creste pe masura ce creste agitatia. Miscarile picioarelor unui om agitat sunt parca agresive, parca are tendinta sa loveasca.
Pe cand miscarile picioarelor unui om vesel sunt frumoase, apar miscari lente sau rapide, dar nu apare senzatia de lovitura in acele miscari, de agresivitate.
Picioarele „vesele” par sa topaie ca un copil, pe cand picioarele „agitate” par sa loveasca precum un bataus.
Picioarele vesele sunt si atunci cand, discutand cu cineva, iti ridici talpile de pe podea, oscilezi si iti pastrezi greutatea un pic pe varfuri, apoi pe calcaie, apoi iar pe varfuri etc.
Observa un om care sta pe scaun sau care sta in picioare si e vesel, o sa vezi aceste miscari ale picioarelor sale ca si cand nu isi poate pastra picioarele nemiscate.
Daca o sa observi un om agitat, acel om o sa isi miste cu viteza gleznele, o sa para ca si cand isi scutura picioarele in mod constant si cu viteza.
La un moment dat, ma uitam la un show TV si eram atent la limbajul nonverbal al cantaretilor. Era un concurs si cantau mai multi candidati.
Erau unii care mergeau pe scena, altii care sareau, erau unii care pur si simplu se ridicau cu cate un picior pe varfuri in timp ce greutatea corpului o sprijineau pe talpa de la celalalt picior, apoi treceau greutatea pe celalalt picior si tot asa. Privind cum isi misca picioarele un om, poti sa iti dai seama daca e fericit sau nu.
Gandeste-te la un copil care e bucuros…face cu corpul un balans, punand greutatea corpului cand pe calcaie, cand pe varfurile picioarelor, ca si cand ar vrea sa pluteasca. Cauta acest mod de miscare si la adulti. Nu o sa fie chiar asa de evident, dar o sa observi miscari de acelasi tip cand sunt veseli, cand au o emotie pozitiva.
* * *
Si cum vreau sa te provoc si de data asta cu o intrebare chiar mai profunda, ma gandeam la urmatoarea intrebare despre limbajul nonverbal:
Ce crezi tu ca inseamna incrucisarea picioarelor atunci cand esti in pozitie verticala (cand stai „in picioare”)?
Daca ai orice idee despre ce crezi ca ar putea sa insemne acest gest din punctul tau de vedere, te invit sa imi dai un raspuns, scriind un comentariu un pic mai jos.
P.S.: Nu uita sa dai LIKE articolului daca ti-a plăcut. E incurajator pentru mine sa stiu daca informatiile pe care ti le ofer iti sunt utile. Mersi mult! 🙂
Pe curand,
Marius
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii