5357 vizualizări
Sistem in 4 pasi ca sa scapi definitiv si simplu de capcana amanarii
Salut si bine ai revenit pe NLP Mania!
Unul dintre modurile in care ma pacaleam eu cel mai rau era sa cred ca „maine” e mai bine sa fac un lucru decat „azi”.
Ti se intampla si tie sa crezi ca ziua de maine e mai potrivita ca sa rezolvi ceva decat ziua de azi?
Ce spui sa vorbim un pic despre capcana amanarilor si ce au facut cei care au reusit sa scape de amanari?
Eu am fost maestru al amanarilor si asta m-a facut un maestru al esecului in viata pentru multi ani!
Pana cand am descoperit un secret care m-a scos de pe „pilot automat” si mi-a redat controlul asupra propriei mele vointe.
Pe masura ce eu scriu, litera cu litera, tu citesti si intri din ce in ce mai mult in mintea mea.
Acum ma gandesc la o poveste de viata pe care imi e greu sa o pun pe hartie pentru ca e a cuiva din familie.
Si cu cat iti spun mai multe amanunte, o sa imi fie mai dificil, asa ca o sa fac lucrurile mai usoare pentru mine si iti zic doar ca a murit acum 2 ani de zile, doar din cauza ca a tot amanat sa mearga la medic.
De atunci amanarea a devenit un subiect important pentru mine, un subiect tabu.
Cele mai importante lucruri le-am pierdut din cauza ca am tot amanat sa le fac.
Ca sa ai succes in viata, e necesar sa indeplinesti 3 conditii:
– sa ai o idee buna
– sa ai un plan de actiune
– sa actionezi imediat
Viteza de reactie e insa cea mai importanta dintre ele, daca amani, poti sa ai orice plan bun, altul ti-a luat-o deja inainte.
Am trecut prea des prin asta ca sa nu o stiu pe pielea mea. Apoi apar regretele si orgoliul. Te lauzi cu ce ai fi putut sa faci si nu cu ce ai facut!
Exista 2 tipuri de amanare: amanarea deciziilor si amanarea actiunilor
Amanarea deciziilor din cauza fricii
Stai confortabil? Esti poate la biroul tau in timpul serviciului sau ai ajuns acasa si te relaxezi citind acest articol impreuna cu mine.
Am fost educati amandoi atat eu, cat si tu, sa nu cumva sa gresim. Am fost recompensati cand faceam ceva corect (dupa niste reguli ale altora) si am fost pedepsiti cand faceam ceva gresit (iar dupa standardele altora).
Asa ca am invatat sa ma feresc de greseala, iar greseala a devenit mai importanta decat reusita. Frica de a nu gresi a ajuns sa imi ghideze actiunile. Dar nu mai faceam nimic din ceea ce era nou, nimic din ceea ce era diferit, pentru ca riscam sa gresesc.
Cand trebuie sa iau o decizie, o aman ca nu cumva sa gresesc si sa iau o decizie proasta.
Acest tip de amanare al deciziilor apare din cauza fricii de greseala. Am fost asa de programati din copilarie sa nu cumva sa gresim, sa ne gandim la greselile noastre ca la niste limite, ca la niste handicapuri, incat acum am ajuns sa ne oprim din drum de teama greselii.
M-am confruntat cu aceasta teama prea mult timp si am ajuns sa o cunosc, sa o inteleg si sa o stapanesc. Apoi teama a disparut, iar greseala s-a transformat din dusmanul meu cel mai mare in aliatul meu cel mai bun.
Greseala e cea mai buna cale sa inveti si sa schimbi ceva in viata ta. Daca nu iti dai voie sa faci greseli, nu progresezi – ramai exact acolo unde erai si ieri.
Imi amintesc de un prieten din copilarie care se lauda ca el nu pierde niciodata cand joaca fotbal. Si avea dreptate, nu pierdea niciodata. Pentru ca nu juca niciodata!
Suna prostesc, dar asa fac multi oameni, prefera sa nu joace, ca sa fie siguri ca nu gresesc.
Viata ta putea sa fi fost azi mult mai buna daca nu ti-ar fi fost asa de frica. Frica ta te-a facut sa amani decizii care ti-ar fi schimbat viata.
Amanarea actiunilor din cauza comoditatii
Dar mai exista si alt tip de amanare, cel in care trebuie sa actionez si sa fac ceva concret.
Acest tip de amanare e si mai rau, pentru ca ma tine pe loc zilnic. Decizii care sa fie super importante nu iei zilnic, dar zilnic ai de rezolvat lucruri care tin de bunastarea ta fizica si emotionala.
Si zilnic le amani pe a doua zi!
Si eu le amanam atunci cand mintea mea era controlata de instincte si de confort.
Placerea confortului ne este inoculata prin toate canalele posibile (televiziune, radio, reviste, scoala etc.). Toti ne promit o viata mai confortabila daca iti cumperi noua masina de spalat cu senzori de nu stiu ce… sau daca iti iei salteaua care te relaxeaza si iti face si masaj…
Confortul a devenit Regele vietii. Deci cum sa nu cauti prima data confortul cand toata lumea il apreciaza asa de mult?
Asa ca mintea mea subconstienta este bombardata cu mesaje care imi spun ca daca am confort sunt o persoana realizata, de succes!
Cauta confortul si esti fericit! Asa pare sa fie mesajul care se aude in spatele tuturor reclamelor din secolul nostru.
Confortul este slabiciunea noastra cea mai mare, iar psihologii din spatele marketingului stiu asta. Stiu sa se foloseasca si sa exploateze tocmai aceasta slabiciune a noastra, aceasta dorinta a noastra de confort.
Asa ca ori de cate ori am de facut o sarcina importanta, o trec tot timpul prin filtrul confortului.
Primul element care conteaza cand am de facut o actiune este sa evaluez automat daca acea actiune imi produce placere (confort) sau neplacere (disconfort).
Asa ca daca am de facut o actiune care imi produce disconfort ma simt un nimeni, un om ratat, tocmai pentru ca nu reusesc sa ma mentin in acea elita de oameni care au parte de o viata confortabila, asa cum toata societatea o promoveaza.
Daca ceva nu imi produce confort, fug de acel lucru. Si nu fug doar pentru ca nu ma simt eu bine sa fac acel lucru. Dar daca o sa ma „cobor” sa fac acea actiune inconfortabila (sa dau cu aspiratorul, sa spal vasele, sa dau acel telefon nenorocit pe care l-am tot amanat, sa imi duc haina la spalatorie etc.) asta ma face sa ma cobor pe mine in ochii mei.
Confortul trebuie sa primeze, confortul e standardul pentru succes. Asa ca daca ies din zona de confort, sunt un ratat.
Asta e mesajul de vanzare al societatii noastre de consum.
Societatea de consum se impotriveste ca tu sa iesi din zona de confort. O sa iti zica: „E bine si caldut in confort, de ce sa iesi de acolo? Doar oamenii fara succes se simt rau si inconfortabil! Tu esti un om de succes tocmai pentru ca ai confort! Ramai acolo si noi o sa facem tot ce nu iti place tie sa faci, o sa si gandim pentru tine ca sa nu te obosesti!”
Oamenii de acum 60-100 de ani nu stiau sa amane.
Imagineaza-ti pe strabunicul tau ca trebuia sa puna graul si in loc sa se trezeasca la ora 04.00 si sa plece pe camp cu calul sa lucreze pamantul, ar fi zis: „Lasa ca o sa fac asta maine sau poimaine”. Daca el ar fi spus asta tu nu mai citeai aceste randuri, pentru ca sigur familia ar fi murit de foame. Graul nu se poate semana decat in anumite momente, nu cand avea chef omul acela, ci cand era anotimpul potrivit.
Ma uit la bunicii nostri si nu vad la ei nici o urma de amanare, parca amanarea a fost inventata doar in ultimii 50 de ani, iar ei au scapat de acest virus.
Am cautat in zadar sa scap de amanare
Mi-a luat mult prea mult timp si am suferit prea multe esecuri din cauza amanarii. Ajunsesem sa ma urasc ca nu am vointa si ca sunt prea prost ca sa fac lucrurile care trebuie si le faceam doar pe cele care imi faceau placere.
Dar placerea era una superficiala, preferam sa ma joc pe computer sau sa ma uit la TV sau sa pierd vremea cu discutii inutile.
Toate aceste lucruri le vad acum promovate in marketing ca fiind lucruri corecte pentru oameni, au devenit parte din normalitatea zilnica.
Dar acum imi dau seama ca in noi exista o parte care vrea sa traiasca doar confortul, iar alta parte care vrea sa evolueze.
Si depinde doar de tine sa asculti ce zice una sau ce zice cealalta.
De la 20 de ani si pana pe la 28 de ani m-am tot confruntat cu amanarea si nu gasisem inca o solutie.
Am citit carti despre managementul timpului, despre cum sa te motivezi mai bine, despre cum sa iti planifici obiectivele, dar nici una nu a dat rezultate.
Zilnic era ceva ce amanam sa fac si gaseam de fiecare data o scuza si imi promiteam ca o sa fie ultima data, dar ma minteam singur de fiecare data.
Pana cand am inceput sa ma satur asa de mult de faptul ca nimic nu imi iesea cum doream, incat am strans din dinti si am cautat sa inteleg ce era cu mine de tot amanam.
Mi-a luat cateva luni in care mi-am batut capul doar cu problema asta. Aveam in minte cartile despre manangementul timpului si despre motivatie, dar fiecare iti dadea ca solutie doar bucatica lor.
Iar eu aveam nevoie de mai mult, de un sistem intreg, cu pasi cu etape care sa ma impinga de la spate ca sa scap din capcana amanarii.
Si am reusit sa construiesc un sistem in patru etape care m-a scos din mocirla in care ma zbateam si nu faceam nimic toata ziua.
Solutia era in fata ochilor mei, dar nu o vedeam inca
Cand am inceput sa lucrez la acest sistem psihologic impotriva amanarii, nu mi-am dat seama cat de eficient o sa fie. Asta era in perioada in care incepusem sa ma dezvolt, iar amanarea ma oprea enorm de mult din drum.
Sistemul gasit a fost cel care mi-a salvat dezvoltarea personala.
Chiar inainte sa gasesc sistemul acesta, mi-am deschis prima firma de cursuri. Si nu faceam nimic cu ea. Era doar un consumator de bani si de timp. Nu ma motivam sa merg la clienti, amanam sa gasesc un contabil bun, eram complet idiot si asteptam sa vina cineva sa ma salveze din prostia ce o facusem cu deschiderea firmei.
Nu speram ca sistemul creat de mine o sa imi schimbe viata asa de mult atat mie, cat si celor care l-au testat.
Dupa ce mi-am dat seama cum functioneaza amanarea si am pus in functiune in mintea mea acest nou sistem, lucrurile s-au schimbat imediat. In primele luni deja am avut asa multe contracte pentru cursuri, incat problema era ca nu mai stiam cand sa ma ocup de ele. Asta doar din cauza ca nu mai neglijam sa iau legatura cu clientii, ca nu mai amanam sa fac ofertele si sa merg sa le discut cu firmele unde voiam sa tin cursuri.
Dupa 6 luni in care am testat pe propria mea piele acest sistem impotriva amanarii, m-am convins ca functiona. Am un prieten bun care avea si el din cand in cand probleme cu amanarea (cine nu are???), asa ca i-am zis ce descoperire am facut.
La inceput, nu m-a crezut ca doar folosind un nou mod de gandire am putut sa scap de amanari. Dar nu pierdea nimic sa incerce, asa ca i-am explicat si lui tot sistemul in patru pasi.
Si m-a depasit. A ajuns mult mai rapid decat mine sa foloseasca perfect sistemul, i-a placut asa mult, incat apoi s-a apucat si de NLP, pentru ca tehnica de baza din acest sistem antiamanare provine din NLP.
In ce consta acest sistem antiamanare
La inceput, a fost complicat, dar pe masura ce lucram asupra lui, am reusit sa il simplific, iar acum e complet echilibrat si eficient cu cele 4 etape care te ajuta sa scapi de amanare.
Cele 4 etape le ai aici:
1) Separa sarcinile importante de cele urgente
Aceasta etapa a sistemului am invatat-o din managementul timpului. Cea mai grava eroare in managementul timpului este sa te concentrezi sa rezolvi prima data lucrurile urgente. Urgentele sunt asa de multe, incat niciodata nu le vei rezolva cu adevarat. Tot timpul o urgenta pare „de viata si de moarte”, dar daca esti sincer cu tine, observi ca o poti rezolva si peste 6 ore sau 24 de ore. Insa urgentele ne motiveaza sa le rezolvam pentru ca ele produc schimbari imediate, care se observa rapid. Cand ai de lucrat la un proiect, dar te suna un amic ca sa il ajuti sa isi schimbe roata la masina urgent, e mai motivanta activitatea urgenta pentru ca pare mai aproape de rezultat.
Aceasta capcana e usor de observat si daca separi lucrurile importante de cele urgente o sa o treci usor.
Lucrurile importante sunt acele actiuni care te ajuta sa iti indeplinesti obiectivul principal pe care il ai.
Lucrurile urgente nu au legatura cu acel obiectiv, dar par si ele importante la prima vedere. Insa daca te lasi „furat” de rezolvarea urgentelor, nu vei mai avea energie si motivatie pentru sarcinile importante.
Solutia potrivita e sa iti aloci doar doua ore pentru lucrurile urgente si sa le faci la finalul programului tau de lucru. O sa vezi ca de fapt doar 10% dintre lucrurile urgente sunt cu adevarat urgente si necesita sa actionezi imediat. Restul de 90% doar par urgente.
Insa lucrurile importante sunt cele care iti asigura painea de toata ziua si fericirea si sanatatea si orice alt lucru pe care ti-l doresti.
2) Vizualizeaza pasii de lucru si rezultatul pozitiv
Aici e etapa de NLP. Tehnica de NLP pe care ti-o explic acum face parte din cursul de NLP Practitioner ce incepe peste cateva saptamani. Asa ca fii atent cum se face, pentru ca fara aceasta tehnica sistemul antiamanare nu functioneaza.
Am testat doar tehnica asta pe zeci de oameni si functioneaza in 90% dintre cazuri ca sa scapi de amanare, doar ea singura. E o tehnica super puternica, asa ca ea e cea mai potrivita ca sa faca parte din acest sistem in 4 etape.
Sa zicem ca ai ales deja o sarcina pe care o tot amani. Ai separat-o de lucrurile urgente, ai ajuns la concluzia ca face parte din cele importante si inca nu te simti confortabil sa o faci si tot o amani.
Uite aici tehnica NLP cea mai eficienta pentru problema ta:
1. Inchizi ochii si stai cat mai calm si confortabil, apoi iti imaginezi ca faci acel lucru pe care il amani.
2. Dupa ce iti imaginezi ca il faci continui filmul acesta al actiunii pana in momentul de dupa actiune, atunci cand te bucuri in sinea ta de reusita, de faptul ca ai terminat cu bine ce ti-ai propus.
3. Acum revii la inceputul „filmului” si il derulezi foarte repede, sarind peste perioada in care faci actiunea si te duci direct in momentul in care savurezi placerea rezultatului.
Dar cand savurezi rezultatul, fa asta ca si cand e real, priveste cu ochii mintii tot ce ai vedea atunci, auzi cu propriile urechi ce ai auzi atunci si simte in suflet tot ceea ce ai simti atunci, bucuria reusitei, amplificata de zeci de ori in imaginatia ta.
Acest mic exercitiu o sa te ajute sa iti programezi mintea sa faca lucruri pe care inainte mintea se ferea sa le faca pentru ca nu stia ca o sa se simta asa bine la final.
Mintea stia doar ca in timpul actiunii o sa se simta rau, asa ca fugea de acel rau. Acum insa ii spui mintii ca o sa ii placa la final, asa ca ea o sa fie dispusa sa te ghideze si tu vei face actiunea ce o tot amanai.
3) Actioneaza pe rand cu fiecare sarcina (PDCA)
PDCA inseamna Plan (planifica), Do (actioneaza), Check (verifica), Act (actioneaza).
Dupa etapa in care ai vizualizat mental si ai simtit emotional succesul tau in actiunea dorita, e nevoie de un plan.
Incepe sa planifici ce ai de facut, apoi o sa vezi ce usor e sa faci ceea ce ai planificat. Apoi verifica daca esti multumit de rezultat si actioneaza iar.
Aceasta etapa e necesar sa o faci pe rand pentru fiecare sarcina ce ti-o propui.
Aici ai nevoie de o agenda sau un calendar electronic care sa te ajute sa tii evidenta.
4) Constientizeaza transformarea ta si a mediului
O etapa pe care am descoperit ca e super utila este ca la finalul sarcinii facute sa te observi pe tine si sa iti pui urmatoarele intrebari:
1. Ce s-a schimbat in viata mea prin aceasta actiune?
2. Cu cat sunt acum mai aproape de atingerea scopului dorit?
3. Cum pot sa ma bucur de fiecare pas pe care il fac spre scopul meu?
4. Ce reprezinta aceasta actiune si acest scop in viata mea din prezent si din viitor?
Aceste intrebari te ajuta sa nu treci prin momentul tau de reusita ca „rata prin apa”, adica fara sa inveti ceva profund din aceste clipe de succes.
Uneori o constientizare a succesului te face sa ai mai multa putere in viitor. Daca treci fara sa observi, fara sa dai importanta, lucrurile se schimba greu.
Asa ca fii atent la propriul succes mic ca sa poti apoi sa te inveti cu succesul din ce in ce mai mare.
La mine a functionat, la prietenii mei care deja au testat a functionat. Stiu sigur ca va functiona si la tine.
E un sistem simplu si usor de folosit. Daca iti doresti, poti sa incepi cu lucruri mai simple, apoi sa il folosesti si la amanarile cele mai complicate.
Eu iti doresc sa il folosesti cat mai bine si sa ai succes in tot ce faci!
Cu drag,
Marius
P.S. Daca iti place metoda, lasa-mi un comentariu la articol si spune-mi ce lucruri te-ai saturat sa le tot amani!
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Iti multumesc mult de tot Marius pentru acest minunat articol, esti o sursa de inspiratie pentru oameni, chiar ma ajuta mult ceea ce am citit.
Cel mai mult aman sa-mi scriu obiectivele pe termen lung.