19720 vizualizări

Afla ce se ascunde in spatele personalitatii tale

Acum mai bine de 100 de ani, in Rusia s-a nascut un om. Acest om a revolutionat viata a numerosi scriitori si artisti ai secolului trecut.

Numele lui poate nu iti spune nimic, iar aceasta a fost chiar dorinta lui, insa cei care l-au cunoscut au dus in lumea psihologiei comportamentale, in lumea cercetarilor stiintifice si a artei, multe dintre invataturile sale.

Numele lui era Gurdjieff. Am folosit aceasta mica introducere ca un omagiu al meu pentru acest om.

De fapt, ce ma intereseaza pe mine se refera la una dintre metodele pe care le-a folosit acesta de-a lungul vietii sale.

Ca pe toti oamenii, ma pasioneaza si pe mine toate informatiile legate de cunoasterea personala. Imi place sa ma cunosc si sa imi anticipez reactiile, gandurile si emotiile.

Inainte de a incepe acest articol, iti propun sa facem un asemenea joc/test de autocunoastere.

Daca esti de acord, putem incepe..

Mic joc/test de autocunoastere

Primul lucru pe care il ai de facut este sa te asezi comod si sa inchizi ochii. Cu ochii inchisi, va trebui sa te gandesti si sa identifici care este animalul tau preferat.

Dupa ce ai identificat care e animalul preferat, gandeste-te ce anume iti place la acel animal. E important sa fie ceva obiectiv, concret – nu ceva de genul: “imi place pentru ca e frumos” – asta e prea general si subiectiv.

Acum, gandeste-te la ce anume nu iti place la animalul preferat. De asemenea, ceva obiectiv si concret. Pentru fiecare dintre aceste etape, acorda-ti cat timp ai nevoie, nu te grabeste nimeni.

Acum, trecem mai departe si va trebui sa te gandesti si sa identifici pasarea ta preferata. Nu ai voie sa te gandesti la nici un pui pe rotisor 🙂 , ci la o pasare cat se poate de vie si fara gust. 🙂

Bineinteles, acum va trebui sa identifici ce anume iti place la pasarea ta preferata. Si apoi va trebui sa identifici ce anume nu iti place la ea. La fel de valabil si aici, va trebui sa alegi ceva obiectiv, concret si clar.

Acum, noteaza sau tine minte ce ai ales si urmareste in continuare articolul sau sari direct la final ca sa afli rezolvarea si explicatiile.

Iarasi despre cum te poti cunoaste mai bine

Incepusem sa iti povestesc despre ce anume a aflat lumea prin intermediul lui Gurdjieff. Acesta a descoperit si dezvoltat o metoda care te ajuta sa iti identifici tipul de personalitate si sa iti dai seama ce anume se intampla la nivelul subconstient al tau.

Mai mult decat atat, metoda aceasta iti permite sa stii in ce directie trebuie sa te indrepti daca vrei sa te transformi in mod pozitiv.

Eu am aflat prima data de aceasta metoda dupa ce – iti spun sincer, nu am fost deloc satisfacut de tot ce citisem in domeniul psihologiei.

Senzatia pe care mi-au lasat-o cartile de psihologie este ca totul e haotic, ca totul e atat de complicat, incat noi, muritorii de rand, nu avem nicio sansa  sa incercam sa studiem si sa intelegem asa ceva.

Intr-un fel, m-am revoltat si poate aceasta revolta a facut sa incep sa caut altceva.

Prima data cand am auzit de eneagrama – asa se numeste metoda lui Gurdjieff – a fost prin intermediul unui amic, acesta citind o carte despre asa ceva si mi-a fotocopiat un fragment.

Am ramas uimit de claritatea explicatiilor si de cat de logic era totul. Deodata, se facuse lumina suficienta, cat sa pot sa merg fara sa imi sparg capul de pereti.

Metoda aceasta de autocunoastere poate fi aplicata de oricine cu un minim de informatii pe care trebuie sa le aiba. Va trebui apoi sa isi gandeasca bine numai ce vrea sa faca in viitor. Dar metoda ii spune care este directia de urmat.

Cele noua tipuri de personalitate

Dupa ce te-ai nascut si ai inceput sa cresti, ai vazut (pe la 4-6 ani) ca lumea din jur nu este exact ceea ce ti-ar placea tie sa fie.

Ai invatat ca nu orice dorinta a ta iti este indeplinita si ca societatea parca nu este in jurul tau tocmai ca sa iti faca tie pe plac.

Brusc, ti-ai dat seama ca nu esti centrul universului. De aici ti-a aparut si o alta senzatie: faptul ca ceva lipseste.. brusc, ai inceput sa simti o ruptura intre tine si societate.

Daca la inceput totul in jurul tau facea parte din lumea ta, acum te percepi tu si langa tine percepi lumea. Nu mai exista unitate, ci mai degraba diferente intre tine si lume.

Din aceasta cauza suntem in continua cautare, zi de zi cautam ceva. Cautam sa redevenim copii poate tocmai din dorinta de a simti din nou gustul acelei unitati initiale.

Acesta, de fapt, este sensul dezvoltarii personale pe care ne-o dorim cu totii.

Aceasta cautare in care esti prins, incepand de cand erai copil, este cea care ti-a modelat personalitatea.  Ai fost obligat sa adopti un anume tip de personalitate tocmai pentru a face fata acestei cautari.

Presiunea evenimentelor vietii tale, oamenii care erau in jurul tau cat ai crescut, ti-au orientat formarea egoului si a tipului de personalitate.

Egoul si personalitatea se dezvolta ca un scut care te protejeaza impotriva societatii. Ai dezvoltat astfel:

 1. o tendinta care iti este predominanta;
 2. o compulsiune (emotie negativa);
 3. o virtute esentiala (pozitiva);
 4. o idee forta care te insufleteste.

Aceste patru elemente-cheie iti definesc personalitatea. De-a lungul vietii, ai tot incercat si uneori ai gresit, alteori ai avut succes, ai invatat astfel care structura de elemente iti este cea mai potrivita.

Apoi a devenit tipul tau de personalitate. Bineinteles, acum am rezumat cat de mult am reusit. Procesul este ceva mai complicat, dar esenta asta este.

Imagineaza-ti ca ai putea sa iti raspunzi la intrebarile esentiale care te framanta:

 • Cine sunt?
 • De ce nu ma simt implinit, multumit?
 • De ce repet aceleasi greseli din nou si din nou?
 • Cum pot sa devin mai bun?

De fapt, la aceste intrebari vreau sa te ajut sa raspunzi in continuare. Asa ca iti propun sa trecem la ceva practic.

Haide sa identificam ce tip de personalitate esti

Spuneam mai devreme ca exista noua tipuri de personalitate. Cu unul dintre aceste tipuri de personalitate ne identificam fiecare.

O sa vezi ca, atunci cand le citesti, ai senzatia ca te regasesti in mai multe. Avem cateva caracteristici din fiecare tip, dar unul ne este predominant.

O sa iti prezint in continuare doua metode pentru a identifica din ce tip de personalitate faci parte. Prima metoda pe care ti-o prezint este cam subiectiva si nu o recomand.

Consta in citirea tuturor caracteristicilor de la cele noua tipuri de personalitate si alegerea celui in care crezi ca te afli.

A doua metoda insa implica o alegere in doi pasi si este mult mai obiectiva si mai exacta. Deci iti propun sa iti explic cum sa procedezi.

O sa iti descriu doua grupuri de elemente de personalitate. Grupul 1 are trei elemente denumite A, B, C.  Grupul 2 are tot trei elemente, dar denumite X, Y, Z.  Va trebui sa le citesti pe toate si sa alegi ce crezi ca te caracterizeaza mai mult din grupul 1 si apoi din grupul 2 – din fiecare grup, vei alege cate un element.

Grupul 1

(A) Am tendinţa să fiu destul de independent şi îmi place să mă afirm. Am simţit că este mai bine să iau viaţa în piept. Mi-am stabilit scopurile, îmi place să mă implic şi să fac ca lucrurile să-mi iasă.

Nu-mi place să stau deoparte – vreau să realizez lucruri mari şi să am impact asupra celor din jur. Nu caut neapărat să mă confrunt cu alţii, dar nu las oamenii în niciun caz să mă dea la o parte.

Cea mai mare parte din timp ştiu ce vreau şi fac totul pentru asta. Am tendinţa sa muncesc din greu, dar şi să mă distrez.

(B) Am tendinţa să fiu tăcut şi îmi place să fiu singur. Nu obişnuiesc să atrag atenţia asupra mea şi nu obişnuiesc în general să mă afirm.

Nu mă simt bine să preiau conducerea sau să fiu aşa competitiv precum ceilalţi. Mulţi pot spune despre mine că sunt un visător, o mare parte dintre trăirile mele se petrec în imaginaţia mea. Mă simt bine dacă nu este nevoie să fiu tot timpul activ.

(C) Am tendinţa să fiu foarte responsabil şi devotat. Mă simt groaznic dacă nu-mi ţin promisiunile şi dacă nu fac ceea ce ceilalţi aşteaptă de la mine.

Vreau ca oamenii să ştie că sunt aici pentru ei şi că voi face tot ceea ce cred că este mai bine. Chiar dacă ei nu ştiu, de multe ori am făcut sacrificii mari pentru ceilalţi.

Deseori nu am grijă de mine. Fac ceea ce trebuie făcut şi mă relaxez (sau fac ceea ce imi place cu adevărat) numai dacă mai rămâne timp.

Grupul 2

(X) Sunt o persoană care are de obicei o imagine pozitivă despre viaţă şi simte că lucrurile se vor sfârşi cu bine. Pot să găsesc cu uşurinţă ceva care să-mi trezească entuziasmul şi găsesc întotdeauna ceva de făcut.

Îmi place să fiu împreună cu alţii şi să îi ajut să fie fericiţi. Mă bucur să-mi împărtăşesc starea mea bună cu cei din jur. Nu mă simt întotdeauna grozav, dar încerc să nu arăt asta nimănui! Amân de multe ori să-mi rezolv problemele.

(Y) Sunt o persoană cu sentimente puternice, cei mai mulţi oameni pot spune când nu-mi convine ceva. Pot fi precaut cu ceilalţi, dar sunt mult mai sensibil decât las să se vadă.

Vreau să ştiu pe cine mă pot baza şi prefer să-mi definesc clar relaţiile cu ceilalţi. Când sunt supărat, aş vrea ca persoanele din jur să-mi răspundă şi să fie alături de mine.

Ştiu care sunt regulile şi nu-mi place ca oamenii să-mi spună ce să fac. Vreau să hotărăsc eu însumi.

(Z) Tind să fiu logic şi mă stăpânesc bine – dar nu  mă simt în largul meu să am de-a face cu sentimente şi emoţii. Sunt eficient – chiar perfecţionist – şi prefer să lucrez  singur.

Când sunt probleme sau conflicte personale, încerc să nu mă implic emoţional în acea situaţie. Unii spun că sunt prea rece şi detaşat, dar nu vreau ca emoţiile să mă distragă de la ce este cu adevărat important pentru mine.

De obicei, nu-mi manifest reacţiile, chiar dacă ceilalţi insistă.

Noteaza acum ce litera ai ales de la grupul 1 si ce litera ai ales de la grupul 2. Cauta in tabelul de mai jos combinatia celor doua litere.

AX        7       Generalist
AY        8        Conducator
AZ        3        Competitiv
BX        9        Mediator
BY        4        Artist
BZ        5        Observator
CX        2        Altruist
CY        6        Devotat
CZ        1        Perfecţionist

Ai identificat in acest moment carui tip de personalitate apartii. Acum o sa iti explic pe scurt ce anume are caracteristic fiecare tip de personalitate.

Tipul 1: Perfectionistul, Reformantul

Este tipul principial, idealist. Sunt morali si constiinciosi, cu un deosebit simt pentru tot ceea ce este corect. Lupta pentru dreptate, dorindu-si intotdeauna sa faca lucrurile cat mai bine, dar fiindu-le intotdeauna teama sa nu greseasca.

Bine organizati, ordonati, pretentiosi, incearca sa mentina standarde foarte inalte, dar din aceasta cauza pot ajunge sa fie prea critici si perfectionisti.

Problemele lor de baza sunt reprimarea maniei si nerabdarea. La cel mai sanatos nivel, cei din tipul 1 ajung sa fie intelepti, realisti, cu discernamant, nobili, foarte morali.

Tipul 2: Cel care ajuta, Altruistul

Tipul grijuliu, care are mereu grija de ceilalti. Persoanele care apartin tipului 2 sunt empatice, sincere si foarte afectuoase. Sunt prietenoase, generoase, gata sa se sacrifice pentru cei din jur, dar pot fi si sentimentale, lingusitoare, cautand sa faca pe placul celorlalti.

Tind sa fie aproape de ceilalti si fac deseori servicii numai pentru ca lumea sa aiba nevoie de ei. Problema lor este faptul ca nu au grija de ei si nu sunt constienti de propriile lor nevoi.

La cel mai sanatos nivel, cei din tipul 2 sunt altruisti, lipsiti de egoism si au o dragoste neconditionata pentru ei si pentru cei din jur.

Tipul 3: Cel care reuseste, Competitivul

Tipul adaptabil, orientat spre obtinerea succesului. Cei din tipul 3 sunt persoane bine bazate, pline de incredere, atractive, fermecatoare.

Sunt ambitiosi, competenti si energici si pot fi foarte constienti de pozitia lor sociala si foarte motivati pentru a se realiza. Sunt foarte preocupati de imaginea lor si de ceea ce gandeste lumea despre ei.

Problema lor de baza este ca sunt foarte competitivi si ajung sa fie dependenti de munca lor. La cel mai inalt nivel, cei care apartin tipului 3 se accepta pe deplin, sunt autentici, devenind modele de urmat pentru cei din jur.

Tipul 4: Individualistul. Artistul

Romantic, introvertit. Cei din tipul 4 sunt constienti de sine, sensibili, rezervati si tacuti. Sunt individualisti, introvertiti, sinceri cu sentimentele lor. Pot fi schimbatori, timizi, prea centrati pe persoana lor.

Sunt retinuti in relatiile cu ceilalti din cauza faptului ca se simt vulnerabili si imperfecti, dar dispretuiesc si fug, in acelasi timp, de modul banal de viata al celorlalti.

Au probleme din cauza faptului ca sunt prea indulgenti cu ei si se autocompatimesc.

La cel mai sanatos nivel, tipul 4 sunt persoane foarte inspirate si creative, in stare sa fie mereu altele si sa-si transforme propriile experiente de viata in elemente de evolutie.

Tipul 5: Ganditorul. Observatorul

Tipul cerebral, intens. Persoanele din tipul 5 sunt intelegatoare, curioase si agere. Sunt capabile sa se concentreze foarte usor, sa dezvolte abilitati si idei complexe.

Independente si inovatoare, sunt foarte preocupate de gandurile lor si de constructiile lor mentale. Se detaseaza usor. Au probleme cu singuratatea, excentricitatea si nihilismul.

La cel mai sanatos nivel, sunt vizionari, fiind pionierii a ceea ce va urma, au idei inaintea timpului lor si sunt in stare sa impuna o viziune complet noua despre lume.

 Tipul 6: Devotatul. Loialul

Persoana de incredere, orientata spre siguranta personala. Cei din acest tip sunt fiinte vrednice de incredere care muncesc din greu si sunt foarte responsabile.

Pot fi si evazivi, batand tot timpul in retragere, puternic anxiosi, traind tot timpul in stres. Sunt deseori ironici si indecisi, dar pot fi si rebeli, sfidatori, reactionand violent.

Au probleme cu suspiciunea si neincrederea, pe care le manifesta atat fata de ceilalti, cat si fata de ei insisi. La cel mai inalt nivel de dezvoltare au deplina incredere in ei, sunt increzatori in ceilalti, curajosi, fiind un sprijin pentru cei slabi.

Tipul 7: Entuziastul. Generalistul

Tipul mereu ocupat, foarte productiv. Sunt inconstanti, multilaterali, optimisti si spontani. Jucausi, spirituali, practici, pot fi si indisciplinati, imprastiati.

Cauta in permanenta experiente noi si excitante, dar devin zapaciti si epuizati din cauza acestei alergaturi nesfarsite. Au probleme cu impulsivitatea si superficialitatea.

La cel mai sanatos nivel, tipul 7 isi canalizeaza talentele spre teluri valoroase, devenind fericiti, impliniti, si plini de recunostinta.

Tipul 8: Conducatorul

Cel caruia ii plac provocarile. Puternic, dominator. Cei care apartin tipului 8 sunt fiinte pozitive, puternice, au incredere deplina in ele. Protectoare, ingenioase, hotarate, pot fi si foarte mandri si dominatori.

Ei simt ca trebuie sa controleze totul, devenind agresivi si incercand sa intimideze. Au probleme cu apropierea reala de ceilalti.

La cel mai inalt nivel, sunt foarte stapani pe sine si isi folosesc puterea sa imbunatateasca vietile celorlalti. Sunt marinimosi, curajosi, putand sa devina mari personalitati istorice.

Tipul 9: Pacificatorul. Mediatorul

Tipul calm, fara griji, multumit de sine. Sunt fiinte primitoare, stabile, de incredere. Sunt buni la suflet, calmi, ii sprijina pe cei din jur, dar sunt mult prea dispusi sa faca pe placul celorlalti numai ca sa evite scandalul.

Ei doresc ca viata lor sa se desfasoare fara conflicte si tind sa se complaca in orice situatie si sa minimalizeze orice tulburare care apare. Au probleme din cauza faptului ca sunt pasivi si incapatanati.

La nivelul de dezvoltare cel mai inalt, devin neinfricati, in stare sa cuprinda totul, sa impace oamenii si sa vindece conflictele dintre ei.

Alte intrebari pentru tine

Ai identificat tipul tau de personalitate? Inca nu ai terminat toata munca. Fiecare tip de personalitate are o subcaracteristica de personalitate. Ai vazut cercul pe care am notat tipurile de personalitate?

Sa zicem ca esti tipul 4 – cel al artistului. Va trebui acum sa citesti despre tipurile invecinate – adica despre 3 si despre 5. Unul dintre acestea doua are influenta si asupra ta.

Identifica si aceasta subpersonalitate pentru ca si aceasta te caracterizeaza, e adevarata ca in masura mai mica, dar apare si la tine.

Ai vazut sagetile din figura de mai sus? Fiecare tip de personalitate provine de la un tip de personalitate si se duce spre un alt tip de personalitate. Urmareste sagetile si vei vedea.

Daca tu esti tipul 4 de personalitate, sageata merge spre tipul 2. Asta inseamna faptul ca pentru a scapa de tot ce este negativ la tipul 4 de personalitate, va trebui sa inveti tot ce este pozitiv la tipul 2, spre care se indreapta sageata.

Dar deja ne-am lungit prea mult acum, vom continua in cateva zile.

“Tema de acasa” si explicatia testului de la inceput

Incearca sa te gandesti cat de mult se potrivesc la tine caracteristicile tipului tau de personalitate. O sa vezi ca daca ai ales corect si sincer de la inceput, aproximativ 80% din ce ti-am descris eu vei regasi la tine.

Nici nu e nevoie de mai mult, in final, suntem oameni, nu masini.

Si acum explicatia testului de autocunoastere de la inceputul articolului.

1. Animalul la care te-ai gandit reprezinta cum te vezi tu pe tine – cu ce iti place si ce nu iti place la tine.
2. Pasarea pe care ai identificat-o reprezinta cum te vad ceilalti pe tine – cu ce le place si ce nu le place la tine.

Interesant este faptul ca mai toata lumea isi da seama usor ce anume ii place la animal si isi da seama greu ce anume nu ii place la pasare.

Asta pentru ca suntem dispusi rapid sa identificam la noi calitati, dar nu suntem dispusi sa ne imaginam ce anume nu le-ar placea oamenilor la noi… noi suntem perfecti! 🙂

De abia astept sa continuam.

Pe curand,

Marius Simion

NLP Mania

 

P.S. In articolul urmator o sa iti arat cum anume sa folosesti informatiile acestea. O sa te invat sa iti identifici ce ascunzi in subconstient si cum poti sa utilizezi eneagrama ca sa iti dai seama ce e nevoie sa faci ca sa te transformi.

Continuarea acestui articol o gasesti aici: Afla ce se ascunde in spatele personalitatii tale – continuare

P.P.S. Eu am pornit de la zero, fara sa fiu fericit cu jobul meu, fara sa fiu implinit in viata personala, fara sa stiu ce inseamna siguranta zilei de maine si, mai ales, fara o viziune de viitor care sa ma faca mandru de cine sunt.

Am fost curios toata viata cum de unii oameni isi ating usor obiectivele, iar altora le este aproape imposibil sau fac eforturi uriase ca sa le atinga. Eu am facut parte din categoria celor care abandoneaza pana cand am descoperit uneltele care m-au dus la succes.

Le-am strans pe toate si le-am pus intr-un curs (sub forma de CD audio). Apasa pe imaginea de mai jos, ca sa vezi tot ce contine acest curs gandit special ca tu sa ai succes:

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

 1. Pera spune:

  Foarte fain articol. Mi-au placut cele 4 elemente care definesc personalitatea. „tendinta care iti este predominanta, o cumpulsiune (emotie negativa), o virtute esentiala (pozitiva) si o idee forta care te insufleteste.” Nu stiam de ele in felul asta.

  Poate folosim la bootcamp.

 2. floaredeiris spune:

  Buna!
  Superb articol!!! Cred ca meriti 10 cu steluta !!!
  In urma testului am constatat ca animalul si pasarea preferata ma reprezinta sau mai bine zis au condus la identificarea personalitatii mele pe care o stiam.

  Felicitari!!

 3. Marius spune:

  Ma bucur ca articolul place, o sa apara in curand si continuarea. Veniti cu idei de alte articole care ar fi interesante.

 4. jeni spune:

  Mai, dar cum s-a potrivit!:)Ca ceilalti ma percep ca fiind zgomotoasa m-a amuzat rau ptr ca parca-o auzeam pe sora-me zicandu-mi Ce sa zic nu sunt nemultumita,de slefuit avem probabil toata viata,asa ca abia astept urmarea.
  Felicitari Marius,faci o treaba de toata isprava,tare folositoare imi sunt articolele tale.Mi-ar placea sa pot face intr-o zi ptr. ceilalti ceea ce faci tu,sa devin asa,un fel de catalizator…

 5. egabrielita spune:

  extraordinar…asa o caracterizare realista, cred ca nu reusea nimeni sa o realizeze prin „metoda traditionala”…la descifrarea testului zoo…am zimbit,dar este cit se poate de adevarat: animal pisica, ce nu imi place, ca zgirie,acopera …pasarea,papagalul, ce nu imi place:tipa, da din aripi si imprastie gunoiul, iar daca se uita in oglinda se zbirleste la „inamic’…trebuie sa duc pisica la reciclat si papagalul la reeducare…astept continuarea,g

 6. jeni spune:

  Spre rusinea mea nu am auzit pana azi de dnl acesta,Gurdjieff.Dar incepend sa caut bag seama ca oferta informatiilor despre dnlui si ocupatiile avute este saracacioasa.Asta,dei cartea sa,Povestirile lui Belzevut catre nepotul sau,se numara printre cele mai importante carti ale lumii!!Dar tot ce am gasit este destul de saracacios dpdv al descrierii invataturilor/credintelor/tehnicilor dnlui.In ce priveste cartea cu pricina am citit un soi de recenzie si mi s-a parut de exceptie,desi sunt constienta ca nu as putea savura la reala sa valoare o astfel de lucrare.Sau nu acum…

 7. Marius spune:

  @ egabrielita
  Fie-ti mila de saracele animale 🙂 imi place cat de plastic ai descris ce fac animalele 🙂

  @ jeni
  Gurdjieff a cam depasit categoria geniilor. Munca lui a transformat oamenii care i-au fost aproape si nu numai pe ei. Un asemenea om apare odata la 100 de ani. Iti dau un exemplu care iti arata modul lui de a fi: era intr-o seara cand trebuia sa prezinte o conferinta despre nemurire in fata unui public de 4000 de persoane care il venerau la acel moment. Dupa ce il asteapta toata aceasta multime pentru cateva ore bune oamenii sunt instiintati ca Gurdjieff nu poate sa vina atunci dar va veni maine.
  Maine seara la intalnire vin numai 2000 de oameni (ceilalti au regretat ca au avut incredere intr-un sarlatan si au pierdut o seara libera). Bineinteles ca nu vine nici de data asta. Oamenii se enerveaza si pleaca. Timp de cateva seri la rand povestea se repeta. In ultima seara – cea in care a aparut in final Gurdjieff- mai ramasesera in sala circa 20 de persoane. Cand a fost intrebat de ce a amanat atat prezentarea a raspuns ca ceilalti 4980 oricum nu ar fi acceptat ceea ce are el de spus. Asa ca prefera sa vorbeasca numai pentru cei care pot rezista pana la capat.

 8. alexx spune:

  fff,,interesant articolul,,astazi am descoperit acest site,,si eu cum nu stiu inca ce fel de personalitate am ,acum am inceput sa ma descopar:),, animalul meu preferat este iepurasul,,iar frica este intradevar ceea ce exista din plin la mine si nu imi place de loc…ca pasare spre uimirea mea sant fascinat de acvila si imi place la nebunie aceasta pasare,,,mai putin faptul ca trebuie sa ucida alte pasari sau animale pt a supravietuii,,lucru in care m-am regasit de altfel prin comportamentul meu..fac alegeri indiferent de ce las in urma mea ,,chiar daca altii sufera,,,m-am regasit la tipul de personalitate nr 5 adica observatorul,,tip care se potriveste ca o manusa,,plus in tipurile 3 si 5 care completeaza din plin personalitatea mea,,,va multumesc ca existati si sper sa invat cat mai multe de la voi,,,Alexandru

 9. Marius spune:

  @ alexx
  Draga Alex iti multumim pentru entuziasmul cu care ne-ai scris imediat ce ne-ai gasit pe internet. Sa sti ca personalitatea este in evolutie continua toata viata. Asa ca fi alaturi de noi pentru informatii practice si in viitor. Asteptam sugestii de noi articole care ar putea fi interesante pentru tine sau pentru apropiatii tai.
  Pe curand,
  Marius

 10. Luxor spune:

  Eu am o problema, cand m-am gandit la o pasare nu mi-a venit nimic concret in minte, doar un paun. Ca in poza asta: http://www.traveladventures.org/continents/europe

  Am vazut unul la fel acum ceva timp in Bucuresti, pe Promaverii si mi-a atras atentia, dar atat.

  Vreau sa stiu ce inseamna asta.

  Multumesc

  1. nlpmania spune:

   Paunul nu inseamna nimic special. Nici una din pasari sau animale nu inseamna ceva anume, ce e important este aceea caracteristica pe care o alegi la animal si la pasare. Aceea iti spune cate ceva despre tine.

 11. @linguaprof spune:

  Numai oamenilor normali se adreseaza articolul? 🙂

  1. Marius spune:

   Nu numai celor normali ci si noua! 🙂

 12. cornelusa spune:

  Buna seara,Marius.Nu stiu ce se intimpla, dar nu resusesc sa confirm inscrierea pe blog.Te rog frumos sa-mi dai un sfat,ce ar trebui sa fac ca sa-mi reuseasca inscrierea pe bolg. scrie:"no posts matched to your criteria ".Am multa nevoie…Multumesc.

 13. nlpmania spune:

  Salut, sa sti ca mai trebuie sa citesti inca odata si cu siguranta o sa ti se clarifice tipul de personalitate. Dar mai mult decat cititul mediteaza asupra a ceea ce inseamna fiecare tip de personalitate. Anunta-ma la ce concluzii ai ajuns. Pe curand

 14. mrc spune:

  destept
  felicitari

 15. Alexandru spune:

  Foarte interesant articolul , dar…. sunt 4 elemente nu 5 cum ai scris tu , si grupurile sunt notate cu 1 2 3 nu cu a b c si x y z deci la mine ar fi fost 11 nu ax , si daca poti sa imi raspunzi as fi tare curios de ce exemplele se iau ca si a b c si x y z , diametral opuse ( sau parca formand un cerc )
  In privinta acuratetei caracterizarii , eu sunt tipul 7 , si mi se potriveste perfect , cand citeam mi se descoperea ce simteam dar nu puteam defini .
  Mai revin pe site ca e interesant .

  1. nlpmania spune:

   Ai dreptate sunt patru elemente si am scris gresit. Multumesc, am corectat. Notarea abc,xyz face mai usoara vizualizarea grupurilor diferite. In prezent lucrez la un articol despre tipurile de personalitate – relatii de cuplu si instinct sexual pentru fiecare tipologie in parte.

 16. cristina s spune:

  fooaaaarte interesant!!

 17. @@@@@ spune:

  Tipul 3.

  M-a ginit 🙂

 18. @@@@@ spune:

  …. desi sunt parca aproape la egalitate cu tipul 8….

  Cum imi dau seama "care e" mai mult?

  1. nlpmania spune:

   Gandeste-te la copilaria ta, atunci un anumit tipar nu era "contaminat" de obiective si dorinte ale adultului. Incearca asa si spune-mi daca ai reusit.

 19. radu spune:

  ce chestie:)) nu stiam ce inseamna testul asta cu animalele si la caine am spus ca nu imi place pt ca are purici, nu asculta de regulile oamenilor si e prea insistent pt o bucata de paine. Partea cu puricii sigur nu mi se aplica…probabil ca trebuie sa refac testul:P

  1. nlpmania spune:

   Puricii pot fii un simbol al agitatiei … poate asta a vrut sa iti spuna testul 🙂 Nu cred ca trebuie sa il refaci ptr ca nu are valoare daca stii la ce se refera 🙂 Pe curand

 20. Mihaela spune:

  Deosebite materiale si real folos….Multumesc.

 21. Cristina spune:

  Mi-am facut testul cu animalul si pasarea…e chiar asa cum ai zis tu ! La pasare, nu gaseam nimic care sa nu-mi placa oare de ce?=))
  Dar m-am gandit mai bine si am gasit totusi ceva…care culmea, e perfect adevarat ! incredibil…
  Apoi, sunt tipul 4, Artist, m-a nimerit si acolo….ma apuc sa citesc despre 3 si 5…
  Bestial articol

 22. sart spune:

  Animalul preferat, cainele. Ce nu-mi place la el, habar n-am.
  Daca aveti vreo idee, e bine-venita.

 23. Iulia spune:

  Animal preferat : calul – ii iubesc nobletea miscarilor, flexibilitatea. Nu imi place ca uneori devine brusc agresiv, dominant.
  Se potriveste cu mine..
  Iubesc miscarea, exercitiile fizice si la peste 30 de ani sunt o fiinta supla.
  Si, da, uneori devin brusc agresiva, reactionez emotional, in situatii de conflict.
  Pasarea preferata : soimul – imi place perspectiva pe care o are, vederea panoramica, din inaltul cerului, si iubesc si singuratatea sa. Ce nu imi place: ca uneori poate fi pus pe fuga/ agresat de niste pasari amarate/ obraznice.
  Ei, bine, sunt foarte buna la intocmirea planului unei campanii/ al unui proiect – vedere de ansamblu.
  Intr-adevar, referitor la ce nu imi place, de multe ori colegii/ cunoscutii imi spun : "De ce il/o lasi pe X sa isi bata joc de tine? E un/o incompetent/a si nu merita!" Aici intervine insa personalitatea mea – sunt 9.. Mediatorul. Adica prefer aproape orice in locul scandalului, al conflictelor.

 24. Ioana spune:

  Mi-a iesit tipul 7, se potriveste:)
  Mi-a placut foarte mult testul cu animalul preferat si pasarea (eu am ales leul si vulturul), am ramas uimita de rezultate.
  Multumesc foarte mult, site-ul tau este exceptional, cuprinde foarte multe informatii de care habar n-aveam. Mi se pare un gest foarte generos sa imparti cu altii atatia ani de munca, informare, experimentare, multumesc din nou!:)

 25. violeta spune:

  M-am regasit la tipul 9.Mi se potriveste perfect,nu terminasem de citit ce urma sa fac dar mi-am zis dinainte ca trebuie sa fie o legatura intre grupul 1 si grupul 2,pentru ca eu asa ma completam.
  Uimitoare au fost si raspunsurile cu animalul si pasarea.Am ales calul si lebada.La ce imi place,am gasit multe raspunsuri,la ce nu imi place nu am avut decat un raspuns pentru fiecare,dar care m-a reprezinta exact.
  Iti multumesc ,Marius ,pentru ca invat atatea lucruri noi de la tine ! Mereu astept sa citesc ce mi-ai mai trimis,dar din pacate,nu gasesc mereu timp sa raspund ….

 26. Cristina spune:

  eu sunt tipul 4 cu influente din 5 si din 2 sau ar trebui sa-mi potentez mai mult anumite calitati din tipul 2. 🙂 mi-a placut ex. cu animalul si pasarea. am indentificat foarte repede si usor ce nu-mi place la pasare; cand am aflat rezultatul am realizat ca stiu demult ce nu le place celorlalti la mine. 🙂 dar felul in care acest exercitiu a cristalizat in mine ceea ce deja stiam, e o treaba minunata care stiu ca va aduce rezultate rapide.

 27. lia spune:

  super articolul.multumesc mult si astept si altele.acum e partea cu testul…..imi place la nebunie maimuta…..adica mi_as dori una.pasarile nu prea imi plac da totusi gasesc papagalii,simpatici.tipul de personalitate….e 1….le-am luat prin excludere….nu sunt chiar sigura.totusi as dori mult sa reusesc sa ajung in alfa….crezi ca e mult pana acolo?…nu-mi iasa si tot incerc.care crezi ca e problema?am uitat sa-ti zic…..am citit cartea autocontrolul metoda silva.e cale lunga pana acolo?

 28. geno spune:

  FOARTE INTERESANT. va multumesc .

 29. dan spune:

  multumesc mult, sunt altruist cu aripa conducator, am urmat un curs de eneagrama, este extraordinara ca modalitate de autocunoastere si dezvoltare- urmand directia de integrare!

 30. Alina spune:

  Foarte interesant, multumim mult pentru aceste informatii!

  Le voi studia cu atentie, sunt foarte folositoare in dezvoltarea personala a fiecaruia.

 31. Marius B spune:

  Ce legatura are eneagrama cu NLP-ul?

  1. Marius spune:

   Nu are legatura cu NLP-ul. Are legatura cu dezvoltarea personala, eu de asta ma ocup. NLP-ul e doar o alta metoda de dezvoltare personala. 🙂

   1. Marius B spune:

    Multumesc pentru raspunsul rezonabil.

 32. Camelia spune:

  Foarte interesant!!! Sunt tipul 4 dar ma regasesc in 3 si 5 ,asa cum ai spus. Multumesc pentru articol, ma ajuta foarte mult, chiar aveam nevoie de un prieten ca tine.Te-am descoperit cu o saptamana in urma si de atunci mananc informatiile tale pe paine.Succes in continuare!

 33. madalin spune:

  foarte interesant ,astept continuarea

 34. anca spune:

  Pantera si vulturul dar eu inca de la inceput nu am putut identifica ceea ce nu imi place …

 35. Valentina spune:

  Buna Marius,

  Vroiam sa te intreb daca ne putem gasi in 2 tipuri de personalitate. Spre exemplu eu ma regasesc in Tipul 4 si Tipul 8, cele 2 fiind destul de diferite. Asta pentru ca din Grupul 1, nu ma pot decide intre A si B. Stiu ca in trecut as fi ales B-ul, doar ca acum ma vad mai mult la A, dar nu in totalitate. Se poate sa ne schimbam asa mult? De asemenea, nu am vazut nici o sageata. Pentru tipul 8, unde se indreapta sageata?

 36. Maria Elena spune:

  Buna seara
  Articolul ajuta foarte mult ptr autocunoastere,eu sunt tipul 5 .Animalul preferat e cainele,imi place la el ca este cel mai bun prieten al omului,nu te tradeaza,iti inteleg sentimentele,dar nu-mi place cand latra.Imi plac perusii,sunt sensibile,au nevoie permanenta de iubire si nu le place singuratatea,ce nu-mi plac la ei este -cand se plictisesc si cand se enerveaza li se umfla gatul,devin violenti,foarte incapatanati si cand le intra ceva in cap ,ies din colivie si zboara cu viteza departe si nici nu mai stii daca se mai intorc,ce imi plac la persusi ca sunt foarte ingrijiti,inainte de masa ,isi fac curatenie.

 37. adriana spune:

  Eneagrama aceasta ar trebui sa poata fi deschisa,presupun.De ce nu pot avea acces la ea? Nu am putut continua testul din aceasta cauza. As putea primi te rog,un raspuns? Multumesc.

 38. ilea valeriu spune:

  admiram ceea ce dorim ca ceilalti sa remarce la noi. lup si lebada.

 39. ANASTASIA ZAITEVA spune:

  BUNA ZIUA MARIUS. SINT PLACUT SURPRINSA SI DE ACEASTA DATA DE UNDE ATITEA CUNOSTINTE ? ESTI FORMIDABIL .ITI MULTUMESC SI SINT RECUNOSCATOARE PENTRU EFORTUL PE CARE-L DEPUI . AM AFLAT CE SE ASCUNDE IN SPATELE PERSONALITATII MELE LA NR.8.

 40. iulian spune:

  Foarte bun si interesant,mai greu e sa iti dai seama cand te regasesti in mai toate::))

 41. PETRUTA spune:

  MA bucur ca te-ai gandit la acest articol.Cred ca fiecare dintre noi vrea sa se cunoasca mai bine eu m-am regasit in tipul 8dar si in 2 si 5 dupa cum spui.Ca animal am ales cainele iar ca pasare porumbelul

 42. Kristina spune:

  M-am regasit…mersi de test..)))

 43. Marian spune:

  Ceva foarte interesant! Multumesc

 44. petrica spune:

  multumesc pt. articol astept continuarea.

 45. madalina croitoru spune:

  Iubesc toate animaleie ,nu pot spune c-am vreunul preferat,cat despre pasare ,prima care mi-a venit in minte a fost bufnita -"oarba,care vede-n intunericTainele necuprinse de cuvant"(N.Crainic);ce nu-mi place la aceasta: faptul ca e p
  asare carnivora cu toate insusirile specifice.
  Cat despre personalitate ,apartin tipului 6-devotatul.
  Multumesc pentru material, l-am citit cu mare atentie si ,recunosc,am inceput sa aplic ceea ce este pozitiv tipului 3,chiar daca e cam dificil.

 46. iosif spune:

  sant ff adevarate si interesante an acelas timp multumesc

 47. Alexandru spune:

  Nu credeam ,am citit cu mare atentie, CZ 1 ma regasec mie la suta,am ales un catelus, imi place la el nasucul si ochi,nu i am gasit nici un defect,deasemeni la pasare ,randunica un mare caracter ,seriozitate,de a face cuib si sa si creasca puii,ce nu mi a placut la ia ca trebuie sa plece iarna in tarile calde si multe pier pe drum, multumesc multumesc, abia la final am constatat ce test deosebit care m ia dat fiori

 48. carmen spune:

  Da, foarte bun articol.Astept continuarea.

 49. GHITA ECATERINA spune:

  Foarte frumos,mie mi-a iesit tipul 2;Altruista,ceea ce ma reprezinta,iar ca animal,cainele si pasare porumbelul,dar exista un dar,DE CE NU MA POT SCHIMBA?nu ma mai simt bine,am o tipologie inflamatorie,ma consum mult pt nedreptati le iau ca pe atac personal si intr-un final sfarsesc prin suferinta si consum interior,pt ca acum imi dau seama ca dictatura BINELUI e interzisa nu toti trebuie sa fie ca mine saritori,onesti…etc,am multe contradictii interioare si pt asta imi spun CUM E VOIA LUI D-ZEU,EL m-a ajutat,ocrotit in orice situatie.VA MULTUMESC ca existati si aveti un suflet bun in dezvoltarea si evolutia oamenilor,tot ce faceti e minunat,cred ca detineti o inteligenta spirituala aparte,va doresc sanatate maxima si fericire exagerata,scz daca am sarit calul dar eu ma simt cam ratacita si parca imi caut identitatea,nu pot vb cu oricine,poate sunt asa din pricina copilariei EXTREM DE NEFERICITA,batai,scandaluri,3 tati si logic 3 temperamete cu tulburari de personalitate,agresiv,alcoolic,gelos si toate astea m-au debusolat in viata,inca odata va multumesc pt invataminte,sunteti super OKKK!!!!!!!!

 50. Ghita Ecaterina spune:

  Fiid tipul 2,sageata se duce la 8,problema este cum invat cei pozitiv in 8,cand trebuie sa ma eliberez de anumite frici,obsesii si sunt lipsita de curaj pt nevoile mele si plina pt ceilalti,iar uni profita de bunatatea mea mi-am dat seama si tot continui si ma vad uneori un aspect al sacrificiului in numele dragostei pt cineva care nu merita,cum ma eliberez si care-i pasi pt o evolutie mai buna,pt ca perfect e doar D-zeu.Aveti articole foarte incurajatoare,banuiesc ca si o experienta,poate chiar pe propia piele si un dar de la D-zeu de a veni in ajutorul oamenilor,zic asta pt ca totul e GRATIS,cand alti dau bani pt cursuri de dezvoltare personala sau pe carti si ….etc,nu toti sunt binevoitori de a face bine.FELICITARI,BRAVO SI IAR BRAVO,cineva acolo sus va v-a rasplatii.CU STIMA SI TOT RESPECTUL PT D-VOASTRA,MULTUMESC ANTICIPAT!!!!!!!

 51. loredana spune:

  la testul cu animale m-am gandit la caine ciobanesc si vultur.bine gandit, bine descris! la testul 2 m-am regasit.pe de o parte ma simt puternica pe de alta parte simt multe slabiciuni care as vrea sa nu le mai am. multumesc pentru articol. a fost de ajutor ca toate celelalte.

 52. Semes Ecaterina spune:

  foarte interesant articolul

 53. Ana spune:

  Absolut interesant! multumesc!

 54. mili spune:

  dragule,
  oricat ar parea de straniu, se potriveste perfect cu ceea ce sunt in realitate.
  cel legat de alegerea animalului si-a pasarii m-a ghicit si mai bine!
  ma si gandesc cum a reusit rusul sa realizeze acest test complex. multumesc foarte mult pentru ca am mai facut un pas in a ma cunoaste mai bine!

 55. Laura spune:

  super articolul, multumesc multl! M-am regasit perfect in rezultatul testului. Tipul 4 de personalitate, artist 🙂 , e bine de stiut ce trebuie sa faci ca sa scapi de ce e negativ. Mii de multumiri.

 56. Tania spune:

  Foarte interesant; ….. m-am regasit 🙂

 57. ioana spune:

  interesant test. as vrea sa stiu daca exista grupuri NLP in Bucuresti

 58. Baciu Veronica spune:

  Interesant !Citesc articolele si aplic metodele propuse cu gandul la elevii mei ,in ce masura le-as putea folosi si la clasa …In ce ma priveste …n-am iesit prea bine din punct de vedere al modului in care ma vad ceilalti ,dar intr-o oarecare masura eram constienta .Acum as vrea sa-mi lamuresti un aspect ,Marius ,si anume daca atunci cand vorbesti de "ce anume ascunzi in subconstient" nu este vorba de fapt de inconstient ?! Eu asa am invatat ca inconstientul este cel care ne arata asa cum suntem ,ca e latura cea mai profunda etc.,iar subconstientul mediaza intre constiinta si subconstient ,este depozitarul continuturilor memoriei ,al deprinderilor ,ma rog …vreau sa-mi explici .

 59. alina spune:

  foarte interesant

 60. LUCIANA COSTEA spune:

  Multumesc…… foarte interesant …..

 61. Nicoleta spune:

  Felicitari,articolele sunt interesante si putem invata foarte mult din experienta altor persoane.Multumim

 62. Monica spune:

  Foarte bun si interesant articol.

 63. ionela spune:

  Multumesc

 64. Criveanu Gabriela spune:

  Multumesc bunului D/zeu ca mi te/a adus in cale!!!..
  Multumesc ca existi…..oameni ca tinesunt o binecuvantare pentru noi….Gabriela…

 65. Lilia spune:

  M-am gindit la un ciine si o rindunica… foarte interesant tot articolul

 66. Natalia spune:

  Eu am scris ca nu imi plac dinti calului si faptul ca te poate musca… Eu am o dantura foarte frumoasa, iar despre partea cu muscatul… Nu prea stiu cum sa interpretez.

 67. Sergiu spune:

  S-a zic ca este super da este, dar dezvoltarea in sfera sex… personal cum se poate verifica constientul.

 68. lacramioara spune:

  Anumalul ales a fost Calul si pasarea Ciocirlia iar tipul de personaliatate Conducatorul ,m-am regasit intocmai.Iti multumesc!Ce sufletel batrin si intelept esti tu.Am un mare respect pt. intelepciunea ta .Mii de multumiri!!!!!

 69. ghiea camelia spune:

  eu m-am regasit in tipul 4 – individualistul – artistul . exact asa
  felicitari

 70. Alexandru spune:

  foarte fain textul 🙂 ce e funny este ca cainele face kk unde vrea el si nu-i pasa 🙂 unu la mana si
  2 la mana este ca intradevar e greu de indentificat ce anume nu imi place la vultur…insa mi-am facut asa o mica caracterizare nu prea subiectiva… ce e interesant aici este ca lumea ma vede puternic, are frica de mine ar dori sa ma gaseasca , sa ma vada, sa ma atinga sper nu si sa ma ucida :)))
  Marius ms pentru toata munca care tu o faci….a venit si ziua cind m-am hotarit sa scriu si eu un comentariu 🙂 cred ca ti-as lasa un mic zimbet de placere pe fata spunindu-ti ca am deja o agenda plina de informatii cheie, notiuni si alte mici paragrafe din nlpmania.ro SI!, pot spune ca am depasit mult mai mult de etapa a 3-a de dezvoltare personala…probabil deja inteleg si simt intelepciunea inauntrul meu… deja gasesc raspunsurile la cele mai grele intrebari adresate singur mie ,genul: cine sunt? unde ma duc? ce sunt? un mare Multumesc incaodata… si eu imi reiau calea mai departe in dezvoltarea personala …
  imi plac provocarile,apar mereu noi intrebari si eu, desigur, cu mare placere caut raspunsurile la ele… bafta tie in continuare in ceia ce faci!

  1. Marius spune:

   Salut, multumesc pentru aprecieri, fain mesajul tau:) Felicitari pentru progrese, succes in continuare!

 71. Angi spune:

  Interesant exercițiu…m-a surprins interpretarea alegerilor referitor la animal și pasăre (într-adevăr la pasăre, chiar dacă am ales flamingo – sincer, oscilam între imaginea păsării flamingo și cea a unui vultur, pe care l-am văzut cândva într-un documentar)
  Apoi, nu am putut să nu mă amuz, pentru că mi-a venit în minte întrebarea: cine ar alege GĂINA la păsări preferate? :))))) (instant însă mi-am adus aminte că s-ar putea să existe un personaj care ar alege găina, că doar se plimbă cu ea pe la toate emisiunile – Iulia Albu 😀 )

 72. Anamaria spune:

  Mulțumesc mult pentru articol. Da, animalul ales a fost tigrul și pasarea porumbelul. Tip-ul de personalitate 7. Este foarte adevărat mi se potrivește de minune tot.
  Mulțumesc Marius.

 73. Virginia spune:

  Multumesc mult Marius. M-am regasit in tipul 4 de personalitate dar cu multe din problemele specifice tipului 6 (neancredere,stres,suspiciune,indecizie,,reactii violente) Din pacate lipseste diagrama (figura)cu sageti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *