2564 vizualizări

Armele tale pentru Noul An

Salut si bine ai revenit pe NLP Mania! 

Am momente in care ma enervez, dar nu recunosc tot timpul. Ma enervez din doua motive: unul e corect, iar al doilea e gresit.

Ma enervez cand vad ca in scoala nu exista o materie in care sa te invete cum sa iti organizezi mintea ca sa iti atingi obiectivele. Asta e motivul corect.

Apoi ma mai enervez dintr-un motiv gresit. Ma enervez cand vad oameni ca isi urmeaza obiectivele dupa…nicio metoda!  Adica pur si simplu asteapta ca obiectivele sa li se implineasca doar pentru ca ei isi doresc din tot sufletul, fara sa stie ca e o intreaga stiinta in spatele organizarii personale.

E gresit sa ma enervez aici, pentru ca nimeni nu i-a invatat pe acesti oameni.

Ne plangem ca alte tari sunt mai dezvoltate decat noi, dar uitam ca in aceste tari se faceau de prin anii ’30 – ‘40 cursuri de dezvoltare personala, care, la noi, de-abia acum incep sa se faca.

Am un bun prieten si mentor in Germania, trainer NLP, fondatorul Asociatiei Romane de NLP.  Am aflat de la el ca in Germania sunt in jur de 1000 de traineri NLP, pe cand la noi in tara nu cred ca sunt 100 care sa tina cursuri.

Dezvoltarea personala este deja la ordinea zilei in strainatate, nu pentru ca e ceva putin important, ci pentru ca deja se face inclusiv.

O alta prietena a facut cursul NLP in Timisoara si acum tine cursuri de comunicare pentru medicii din Austria. Conditia necesara ca sa poata tine acele cursuri era sa aiba diploma NLP.

In articolul de azi iti povestesc cum am scapat de capcana obiectivelor pe care le procesam gresit si cum am ajuns sa imi gandesc si sa imi formulez corect obiectivele. Culmea, dupa aceasta etapa, reuseam sa le ating aproape fara efort.

 

Arena sclavilor si arena nebunilor

Cunosc doua feluri de oameni care ti-ar vorbi diferit despre obiective.

Prima categorie o numesc categoria sclavilor, iar a doua categoria nebunilor.

Un om din prima categorie ti-ar zice: „Pai trebuie sa muncesti ca sa iti atingi obiectivele”. Iar in raspunsul lui, daca te vei lua dupa incruntarea sprancenelor, dupa tonul grav si serios, vei intelege ca „a atinge un obiectiv” nu e o munca simpla, ci necesita efort si sacrificiu.

Fara munca si sacrificiu nu pupi tu niciun obiectiv, sa fie clar.

Si mai e cealalta categorie de oameni, nebunii. Nebunii o sa iti spuna ca niciun obiectiv nu este complicat sa il atingi daca iti folosesti mintea, si nu muschii.

Ei par nebuni pentru un om normal. Omul normal este cel care toata viata lui a fost programat sa nu iasa din reguli, asa ca orice deviatie de la normal ii pare nebunie.

 

Cum recunosti un sclav:

–       sclavul este corect si politicos

–       crede in noroc si in „corectitudinea universului”

–       cere celorlalti sa il respecte

–       ii pasa de parerea celorlalti

 

Cum recunosti un nebun

–       nu ii pasa de ce zice lumea

–       este comod si/sau lenes

–       se bucura de actiune, nu de obiectiv

–       nu crede in noroc, ci crede in el insusi

 

Atat sclavii, cat si nebunii fac parte din aceeasi natiune, au fost ambii programati social sa se considere incapabili sa fie fericiti doar dupa multa munca si suferinta.

Dar nebunii s-au imbolnavit cumva de libertatea de gandire si au inteles ca lucrurile nu stau chiar asa.

Uneori e suficient doar sa gandesti altfel ca sa iti poti atinge un obiectiv. Cred ca asta e mesajul nebunilor care au facut lucrurile altfel in lumea asta.

 

Mesajul nebunilor – armele tale pentru acest an

Dar cum gandesc acesti oameni cand vine vorba de obiectivele lor? Ce anume au diferit in gandire, ce anume e diferit in modul lor de actiune?

Am intalnit 5 chei care pot sa faca pentru tine trecerea de la o gandire ca un sclav care munceste si sufera pentru a-si atinge obiectivele la o gandire in afara cliseelor, asa cum o au „nebunii” care isi ating usor obiectivele.

Aceste 5 chei iti pot schimba asa de mult modul de gandire, incat nici nu observi ca oamenii vor incepe sa se uite la tine ca la un…nebun.

1. Uita tot ce vor altii de la tine.

2. Invata sa te detasezi.

3. Actioneaza constant.

4. Concentreaza-te pe prioritati, nu pe urgent.

5. Petrece-ti timpul cu persoanele potrivite.

 

1. Uita tot ce vor altii de la tine

Ce logic pare asta, dar ce greu este sa o pui in practica. Eu stiu pe pielea mea, pentru ca una dintre lipsurile mele este nevoia de a ma face util altor oameni. Am scapat de ea, dar sa stii ca e nasoala de tot aceasta nevoie.

Suntem foarte devreme programati ca trebuie sa ii facem pe altii fericiti, ca trebuie sa ne sacrificam pentru altii. Asa ca majoritatea dintre noi ne sacrificam peste masura.

Atunci cand uiti de tine ca sa implinesti dorintele altuia, esti deja sclav. Iar un sclav nu primeste respect, ci eventual o bataie pe umar in loc de multumesc sau nici macar atat.

Ca sa poti uita de dorintele altora si sa iti poti trai si tu viata, utilizeaza aceste 3 intrebari:

1) Aceasta dorinta este cu adevarat dorinta mea?

2) Care e adevaratul motiv pentru care am aceasta dorinta/acest obiectiv?

3) Aceasta dorinta ma ajuta sau imi complica viata?

Uneori o sa vezi ca raspunsul o sa fie ceva de genul „vreau asta ca sa nu mai fie conflict in familie” sau „pentru ca asa vrea el/ea”. Cand dorintele tale nu sunt cu adevarat ale tale, vei ajunge sa urasti mai devreme sau mai tarziu pe cel care iti programeaza viata, pentru ca nu ai libertate.

 

 2. Invata sa te detasezi

Cele mai dificile obstacole in calea unui obiectiv al tau sunt teama si dependenta de cineva sau ceva. Teama vine din experientele anterioare nereusite, cand nu ai avut succesul pe care l-ai dorit.

De fiecare data cand ti-ai propus sa obtii ceva ce doreai din tot sufletul, dar nu ai reusit, ai invatat sa te temi de insucces. Detasarea este o abilitate absolut necesara pentru tine acum.

In momentul in care inveti sa te detasezi, vei descoperi ca ai scapat de teama. Cat timp persista teama in tine va trebui sa te confrunti cu totii fratii si surorile ei:

– timiditatea

       – lipsa de motivatie

       – lipsa de incredere in tine

       – nelinistea si anxietatea

       – suprarationarea

       – lipsa creativitatii

       – gandire pesimista

In momentul in care inveti sa te detasezi, toate acestea vor disparea. Detasarea e importanta si pentru ca te tine concentrat pe actiune. Persoanele care nu pot sa se rupa de esecurile lor din trecut isi programeaza singuri propriul insucces si in viitor.

Cum poti sa ai detasarea in 3 pasi:

1) Intreaba-te in fiecare zi: „Cine sunt eu si ce anume este cu adevarat important in viata mea?”

2) „De ce anume imi este cel mai teama in prezent?”

3) „Ce anume nu vreau sa recunosc si sa accept atunci cand imi este teama?”

Detasarea inseamna sa faci un pas in spate si sa te observi pe tine atunci cand esti cuprins de teama si neliniste, atunci cand esti atata de implicat in activitatile de zi cu zi, incat uiti de tine.

Detasarea inseamna sa iti amintesti ca tu esti mai important chiar decat activitatile tale. Cu alte cuvinte, detasarea te invata sa te observi pe tine in fiecare moment din viata ta.

Esti detasat atunci cand intr-o situatie tensionata ai capacitatea sa te observi pe tine, sa observi ce simti si ce gandesti inainte de a reactiona fizic sau emotional.

Esti atasat si implicat atunci cand uiti sa te observi pe tine si esti „prins” complet in filmul situatiei. In acele momente functionezi la minimum de capacitati, atunci esti pe pilot automat.

 

Doar cand esti detasat, disociat, poti sa opresti programarile mentale anterioare, cele care vin la pachet cu teama de esec si cu gandirea pesimista.

 

3. Actioneaza constant

Ai vazut filmul The Secret? Acum cativa ani era super cunoscut. Foarte fain filmul acela. Mie personal mi-a placut enorm de mult. L-am recomandat tuturor prietenilor.

Dar are o mica problema acel film. Toti din film ne invata ca universul este un urias camp de energie si ca e suficient sa ne dorim ceva si sa se implineasca.

E foarte posibil sa se petreaca asta, daca nu ar exista ani intregi de programari mentale anterioare care se opun acestor reguli noi.

 

Asa ca regula „e suficient doar sa vrei si sa gandesti pozitiv” este functionala intr-o societate in care de mic ai fost invatat ca asa stau lucrurile.

Dar daca toata viata ai fost nevoit sa te ridici din pat si sa iti aduci apa de la robinet, ai invatat ca ai nevoie si de ceva actiuni ca sa iti potolesti setea.

Unul dintre factorii care pot sa iti saboteze sau sa te ajute pentru obiectivele tale este transpunerea obiectivelor in actiune.

Hai sa iti dau un mic test sa il faci singur. Gandeste-te la obiectivul tau cel mai important pentru acest an.

Apoi gandeste-te cat ai actionat in ultimele 10 zile strict pentru obiectivul tau, nu ca sa supravietuiesti, nu ca sa te distrezi, nu ca asa ai facut si pana acum.

Ce anume ai facut concret doar pentru obiectivul tau? Cate ore ai alocat obiectivului tau?

Acum fa un calcul.

Daca vei munci exact in acelasi ritm ca in ultimele 10 zile pentru obiectivul tau, in cat timp il vei atinge?

Pe unii ii sperie calculul asta. Si eu m-am speriat cand l-am facut prima data, pentru ca mi-am dat seama ca eram un fraier. Am avut un soc atunci.

A fost prima data cand mi-am asumat responsabilitatea cu adevarat pentru obiectivele mele.

Atunci a fost momentul in care mi-am dat seama ca nu am voie sa las nici o zi sa treaca fara sa lucrez la visurile mele daca vreau sa le vad implinite!

 

4. Concentrarea pe prioritati, si nu pe urgente

Smecheria asta cu focalizarea pe prioritati sa stii ca nu este in obisnuinta poporului nostru. Eu am invatat-o de la niste parteneri din Germania cu care am lucrat la niste proiecte cu ani in urma.

Faceam parte dintr-o echipa de cinci oameni si eu eram cel mai putin eficient si productiv si nu pricepeam de ce. Munceam la fel de mult ca si ceilalti, dar aveam cele mai mici rezultate.

Ti s-a intamplat asta? Adica sa muncesti toata ziua, dar la final de zi sa nu vezi ca ai facut progrese importante? A venit neamtul si am facut cu el o sedinta de coaching.

M-a ajutat sa imi analizez activitatea de la zero. Ceea ce am inteles atunci mi-a ramas in minte ca un indicator de performanta in tot ceea ce fac.

Am inteles de ce nu eram eficient cu obiectivele mele. Ma pierdeam complet in incercarea de a rezolva lucrurile considerate urgente si nu mai aveam timp sa rezolv prioritatile.

De exemplu, prioritar era sa termin de editat un manual pentru bune practici, dar urgent era sa duc la contabil o situatie. Tu ce ai fi ales sa faci? Eu clar alegeam sa rezolv ceea ce era urgent, pentru ca asa am fost dresat de mic.

Pana cand am invatat ca nimic din ceea ce este urgent nu este cu adevarat urgent. Orice urgenta este subiectiva, nu este reala. Bai, dar mi-a fost greu!

Pe bune, a fost dificil sa ma opresc sa rezolv lucrurile care apareau pe moment si pe care simteam ca trebuie atunci pe loc sa le rezolv.

E ceva in educatia noastra care ne predispune catre ineficienta prin concentrarea pe urgente. Iar eu eram complet contaminat de acest virus.

Mi-a luat cateva luni bune, in care lucram efectiv contra propriei vointe, contra propriei logici care imi spunea ca trebuie sa rezolv toate urgentele.

Am invatat in lunile in care am testat metoda colegilor mei ca daca imi concentrez energia pe prioritati, urgentele chiar mai pot astepta.

Am crezut ca este doar o boala a mea, asa ca am inceput sa fiu atent in jur. Se pare ca e un sport national.

Stabileste-ti o metoda personala cu care sa gestionezi urgentele si prioritatile. O sa vezi ca urgentele nu se mai termina niciodata, iar cu fiecare urgenta pe care o rezolvi, de fapt, ai amanat munca la obiectivul tau real.

Cu alte cuvinte, nimic nu este mai important decat obiectivul tau. Acum am invatat lectia asta. Spre enervarea multora din jurul meu.

De exemplu, ma suna contabilul si imi zice: „Am nevoie urgent de copie dupa contractul ala…” Si eu il intreb: „Ce s-ar intampla daca nu ai avea copia azi?”. Dupa ce respira adanc imi spune: „Ok, e in regula si maine daca o am”.

Incepe de anul asta sa observi diferentele dintre consumul de timp si de energie pe care il ai cand esti un om al urgentelor si consumul de timp si energie pe care il faci cand esti atent doar la prioritati. O sa imi multumesti dupa cateva luni.

 

5. Petrece timpul cu oamenii potriviti

O ultima regula pe care nebunii o folosesc ca sa isi atinga obiectivele este socializarea. Suntem inclinati sa petrecem timp cu cei care sunt ca si noi.

Daca oamenii din jurul tau sunt oameni eficienti, vei invata de la ei eficienta. Daca oamenii din jurul tau sunt oameni care se pricep foarte bine sa frece menta, vei reusi sa fii un expert in a freca menta si a nu face nimic cu viata ta.

Pe la finalul anilor 1980 s-au descoperit neuronii oglinda. Ti-am mai povestit in alte articole despre neuronii astia. Pe scurt, povestea e asa. Tu vezi ceva.

Informatia ajunge la neuronii oglinda si iti dau senzatia ca ceea ce ai vazut face parte din tine, ca tine de viata ta.

De exemplu, cand prietenul tau fumeaza si tu il privesti, neuronii oglinda reactioneaza ca si cum tu esti cel care fumezi. Cu alte cuvinte, iti creezi un obicei doar privind la cineva care are acel obicei.

Din acest motiv este asa de important anturajul. Nu exista nicio posibilitate ca atunci cand ai un anturaj prost, tu sa nu cazi sub influenta acelui anturaj.

In timp, tot ceea ce tine de comportamentele si de modul de gandire al anturajului vei adopta si tu. Devii copia celor cu care iti petreci timpul.

Dar asta poti sa o folosesti intr-un mod pozitiv pentru dezvoltarea ta. Cauta oameni de la care ai tot timpul ceva de invatat si care sa te ajute pentru atingerea obiectivelor tale.

La inceput, o sa iti fie greu sa intri in alt cerc social, dar, ca orice lucru, la inceput e greu, iar pe masura ce il faci de cateva ori, devine banal.

Stand in preajma oamenilor care au reusit, vei reusi si tu. Stand in preajma oamenilor care se plang de insucces, vei esua si tu ca ei.

 

Cel mai bun sistem de atingere a obiectivelor

Personal, am testat mai multe sisteme pentru atingerea obiectivelor, unele care implicau doar concentrarea mentala pe obiectiv (cum e cel propus de filmul The Secret), altele care implica mult management de proiect, altele care implica elaborarea de strategii detaliate etc.

Pe niciunul nu l-am gasit atat de eficient ca acela propus de  NLP (Programarea Neuro-Lingvistica).

Ca sa creezi un obiectiv corect ai nevoie de experienta in cateva domenii:

psihologie (Obiectivele pleaca din minte. Mintea ta este principalul factor care iti va influenta atingerea obiectivelor.

Asta in cazul in care nu ti-ai propus ca obiectiv sa ridici 200 de kg intr-o mana, pentru ca atunci ai nevoie de muschi, nu de minte.

Cred ca 99% dintre obiective au nevoie de mintea ta pentru  a le atinge si doar 1% au nevoie doar de actiune fizica.)

management (Ai nevoie de notiuni de manangementul riscurilor ca sa poti sa evaluezi daca un obiectiv este realist sau nu. De exemplu, daca un obiectiv este formulat in termeni abstracti, atunci sansele sa il atingi scad deoarece cresc riscurile.)

lingvistica (Cu cat un obiectiv este formulat mai detaliat lingvistic, cu atat mintea primeste mai multi stimuli pentru a il urma.

Cu cat un obiectiv e formulat mai sarac, cu cuvinte mai putine si fara incarcatura emotionala, cu atat obiectivul este mai putin motivant pentru propria ta minte.)

Cred ca ar fi momentul sa ma opresc. Ce greu mi-e! Mai am atat de multe sa-ti spun. Dar prefer sa te las sa asimilezi informatiile astea si ramane pe zilele viitoare sa ne reintalnim aici pe blog pentru alte noutati pe care ti le pregatesc. 

Deja cred ca stiu despre ce o sa-ti vorbesc si pun pariu ca ti se va parea si tie super interesant. 🙂

 Pe curand, 

Marius Simion

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *