1851 vizualizări

Ce metode folosesti ca sa ai succes? continuare

Salut si bine ai revenit pe NLP Mania!

Am ramas dator cu continuarea la articolul Ce metode folosesti ca sa ai succes in viata ta! si acum o sa iti prezint ultimii sase pasi pe care poti sa ii faci ca sa iti organizezi mai bine o decizie, un plan de actiune, o activitate concreta sau pur si simplu o idee pe care o ai si inca nu stii daca merita sa o pui in practica sau nu.

Primii 5  pasi pe care i-ai citit in articolul Ce metode folosesti ca sa ai succes in viata ta! erau urmatorii:

Pasul 1 – identifica problema si da-i un nume
Pasul 2 – definirea problemei (detalii despre problema, cum te afecteaza pe tine sau pe altii)
Pasul 3 – identificarea SMART (aici se face o prima evaluare a scopurilor tale)
Pasul 4 – Brainstorming – aici pui cap la cap ideile tale fara nici o limita
Pasul 5 – ANALIZA S.W.O.T. (iti dai seama de toate punctele tari, punctele slabe, amenintarile si oportunitatile pe care le poti avea)

In continuare, o sa iti explic cum sa ajungi la strategia ideala pentru situatia pe care vrei sa o rezolvi.

Pasul Sase: Evalueaza si noteaza
Dupa ce ai identificat posibile solutii la punctele 4 si 5, da-le o nota de la 1 la 10 in functie de cat de satisfacatoare sunt pentru tine si pentru cei din jurul tau.
Fii obiectiv, solutiile trebuie sa fie practice si realiste.

Apoi, dupa ce ai pus un punctaj la fiecare dintre ele, alege solutia cu cel mai mare punctaj sau solutiile cu cel mai mare punctaj, daca sunt mai multe.

Avand aceasta alegere in minte, treci la pasul urmator!

Pasul Sapte: Motiveaza-te

Fără un nivel bun de motivare, este putin probabil ca vei obţine cu adevărat un rezultat.

Degeaba ai un plan de actiune si un scop, daca nu ai energia care sa te duca pana acolo. E ca si cum ai avea o masina si o directie, dar nu ai benzina. Dar de unde sa faci rost de motivatie?

Uite ce ai de facut. Scrie o lista de recompense pe care le vei obtine, beneficii pe care le vei avea in momentul in care iti vei atinge acel scop pe care tu singur l-ai ales.

Raspunde la urmatoarele intrebari:

–       Cu ce va fi viata mea mai buna cand o sa imi ating acest scop?

–      Cum pot sa fac viata altora mai buna dupa ce imi ating acest scop? (noi suntem fiinte cu un suflet bun, orice ar zice altii, asa ca ne motivam foarte mult cand putem sa ii ajutam si pe cei din jurul nostru la care tinem)

–       Ce schimbari majore o sa apara in viata mea in acel moment?

–       Ce emotii o sa simt in plus fata de ceea ce imi ofera viata acum?

Apoi noteaza si ce se poate intampla daca nu actionezi! In ce directie te indrepti acum daca nu o schimbi?  Esti ca o corabie care merge in deriva spre o stanca si inca nu intorci carma? Cat timp mai astepti?

Pasul opt: Realizeaza planul de actiune detaliat

Acum e timpul sa faci primii pasi, primele actiuni. Daca inca nu iti vine sa actionezi, atunci gandeste-te daca este ceva ce te impiedica sa actionezi.

O alta strategie care se potriveste unor oameni, dar nu tuturora, este sa spuna prietenilor ca o sa faca un anumit lucru. Apoi sa se gandeasca cat de rau s-ar simti daca nu ar face nimic si daca prietenii o sa se uite “ciudat” in cazul in care s-a abandonat strategia.

Nu merge insa la toti, eu prefer sa actionez fara sa spun nimanui si doar la final sa arat rezultatele.

Fa-ti planul in functie de:

–       Ce resurse materiale ai in acest moment

–       Ce abilitati practice ai formate pana in prezent

–       Ce informatii detii pana in prezent

–       Ce relatii umane ai pana in acest moment

–       De ce resurse (materiale, abilitati, informatii, relatii) mai ai nevoie

Apoi identifica pe rand urmatoarele:

–       Unde va trebui sa te deplasezi

–       Cu ce persoane va trebui sa interactionezi

–       Ce motivatii au acele persoane, cum anume vei reusi sa le captezi interesul

–       Cat timp ai la dispozitie pentru fiecare etapa din plan

–       Care sunt elementele pe care le cunosti si stapanesti mai putin (riscurile cele mai mari pentru tine)

Pasul Nouă: Uită-te la orice opţiuni de dezvoltare personală

Aici, poti dori să adaugi cateva tehnici si strategii de dezvoltare personala. E posibil sa vezi ca nu ai inca toate capacitatile pentru a implementa planul tau cu succes.

E posibil sa ai nevoie de mai multa creativitate, de mai multa incredere in sine, de mai multa detasare, de mai multa spontaneitate, de mai multa putere mentala.

Toate aceste calitati tin de dezvoltarea personala. Cauta pe site, pentru ca o sa gasesti tehnici despre toate acestea.

Pasul Zece: Just Do It!

Acum ai tot ce iti trebuie pentru a actiona. START!

Implica-te in actiunile tale intrebandu-te:

–       Ce anume fac azi din planul meu

–       Ce anume fac maine din planul meu

–       Etc.

Nu planifica pentru luna urmatoare, pentru anul urmator, ci pentru orele urmatoare. Sa se actioneze. Pasii mici si siguri o sa te duca spre rezultat.

Ai observat ca, daca planifici pentru lunile urmatoare, de fapt amani continuu?

Schimba aceasta strategie si incepe sa planifici urmatoarele ore din viata ta.

Asigura-te ca fiecare pas din drumul tau este pe directia dorita de tine. Ofera-ti clipe de recompensa, astfel incat pe masura ce mergi pe drumul tau sa te simti bine, nu sa te simti frustrat.

Fa pauze din cand in cand si relaxeaza-te. Distreaza-te, dar nu uita de actiunile tale!

Pasul Unsprezece: Autoanaliza

Stabileste-ti ca o data pe saptamana sa analizezi tot ceea ce ai facut pana in acel moment si sa reevaluezi ceea ce vei face in continuare.

Identifica :

–       Daca ai folosit la maximum toate capacitatile tale, toate resursele tale

–       Daca ai utilizat timpul tau in mod corespunzator sau ai amanat sa actionezi

–       Identifica daca ai tendinta sa gasesti scuze si motive pentru amanari (daca este asa, citeste iarasi Pasul nr. Noua)

–       Identifica ce etape ai atins deja, ce probleme si ce obstacole au aparut

Apoi, dupa fiecare luna, gandeste-te care e nivelul de satisfactie pe care l-ai obtinut pana acum, evalueaza daca esti multumit sau daca mai doresti sa schimbi planul si sa il grabesti.  Evalueaza cu note de la 1 -10 nivelul de satisfactie pe care  il ai in luna respectiva, apoi pastreaza pana la final aceste evaluari ca sa vezi cum creste lunar gradul tau de satisfactie… sau scade, daca ceva nu merge bine. Asta te ajuta sa iei masuri si sa corectezi planificarea.

Pasul Doisprezece: Succesul sau Restart?

Cu toate informaţiile pe care le-ai acumulat pana in acest moment poti sa actionezi si sa evaluezi performantele tale. Acum e momentul sa evaluezi daca gradul de satisfactie in atingerea obiectivului este multumitor.

Daca nu, atunci e momentul sa te gandesti daca undeva ai gresit sau poate ca obiectivul dorit de tine a fost unul gresit. Poate ca e momentul sa decizi daca sa mergi spre un alt obiectiv sau poate ca doresti sa refaci procesul. Totul depinde de obiectivele tale si de cat de bine simti tu ca ti se potrivesc.

Uneori, in aceasta etapa iti dai seama ca pe langa acest obiectiv atins, doresti sa atingi inca unul sau mai multe care se leaga intre ele.

Nu uita insa sa te bucuri de faptul ca ai atins obiectivul pe care ti l-ai propus. Ofera-ti singur recompensa la atingerea obiectivului.

Dar, de multe ori, recompensa este chiar drumul pe care l-ai facut pana aici.

Diferenta dintre nevoie si problema

In incheiere, vreau sa iti atrag atentia asupra unor greseli care se fac frecvent.

Cei mai multi dintre noi suntem obisnuiti sa rezolvam nevoile, si nu problemele. Ceea ce ne face sa pierdem foarte multe resurse (timp, bani, energie, relatii etc.) si problema sa nu se rezolve, ci doar sa se amane.

Politicienii sunt experti in a nu rezolva nimic, chiar daca actioneaza permanent.

Suntem prea obisnuiti in sistemul in care am crescut si am fost educati sa ne concentram pe actiune, si nu pe rezultatul ei.

E dificil sa faci diferenta intre actiune si rezultat? Asta arata tocmai modul in care am fost educati. Ai fost tot timpul laudat si recompensat (cu salariu la final de luna) pentru ceea ce ai facut.

Sistemul de plata ideal este sa platesti pe cineva in functie de rezultatele obtinute. Te tine cureaua sa fii platit dupa rezultate? O sa spui ca au fost prea multi factori externi care te-au blocat sa iti atingi acele rezultate! Nu ma intereseaza! Trebuia sa ii anticipezi!

Nu uita ca vorbim de dezvoltare personala, nu de scuze pentru esec!

Dar sa revin la nevoi si probleme!

Nevoile sunt toate acele lucruri care iti lipsesc, pe care nu le ai si ai vrea sa le ai!

Problemele sunt toate acele lucruri pe care le ai si NU ai vrea sa le ai!

O nevoie este o lipsa, un gol, o gaura neagra. Cand ai un sac cu grau si el are o gaura, poti sa tot pui grau in el, ca tot gol o sa ramana. Nu continua sa arunci acolo resurse pentru ca e inutil. Cauta problema, pentru ca ea exista si e clara si vizibila (spartura in sac) si rezolv-o.

Gandeste-te la nevoi ca la tot ce iti lipseste si o sa vezi ca poti face o lista cu cateva milioane de lucruri pe care nu le ai. Si chiar daca le-ai avea, nu o sa iti rezolvi prea multe probleme.

Problemele insa sunt relativ putine, ceea ce exista si e rau in viata ta!

Acolo concentreaza-te si o sa vezi ca viata ta se imbunatateste de la sine.

Gandeste-te la problema ca la un zid in fata drumului tau. Trebuie sa il indepartezi, e ceva ce exista si e rau. Nevoia este o groapa fara fund, nu te chinui sa o rezolvi, pentru ca o sa revina iar.

De exemplu, nevoie de bani. Degeaba iti da cineva bani, pentru ca peste 3 luni aceasta nevoie o sa apara iar. Dar intreaba-te ce problema, care exista acum, ai putea sa o rezolvi cu acei bani?

Poate ai putea sa iti rezolvi durerea de dinti, poate ai putea sa rezolvi motorul stricat al masinii, poate ai putea sa rezolvi gaura din acoperisul casei.

Concentrarea ta trebuie sa fie pe problema, nu pe nevoie. Daca nu stii exact cu ce probleme te confrunti, o sa cheltui banii pe nevoi si ele sunt infinite si tot revin.

Uite cum sa faci diferenta intre nevoi si probleme mai simplu:

Nevoile le formulezi tu in felul urmator:

–       “ nu am…”

–       “am prea putin…”

–       “lipseste…”

Toate propozitiile care contin cuvinte ca “nu exista”, “lipseste”, “prea putin”, “insuficient” etc. sunt de fapt liste cu nevoi. Alte nevoi formulate de oameni: “nu am masina”, “nu am televizor cu plasma, nu am o relatie, nu am bani…” etc. Poti scrie 50 de pagini cu tot ceea ce nu ai si ai vrea sa ai!

Problemele sunt formulate  in felul urmator:

–       “prea mult…”

–       “prea greu…”

–       “prea des…”

Cand formulezi problema, se vede imediat ca este ceva ce exista si nu iti place sa fie acolo. “Copilul se imbolnaveste prea des de rosu in gat!”, “Eu intarzii prea des la servici”, “Prietenii m-au abandonat!”, “Sanatatea mea e la pamant”, “Sunt foarte stresat” etc.

Uite o diferenta intre nevoie si problema:

“Nu am fost in concediu de 2 ani” – nevoie

“Ma simt foarte obosit si stresat” – problema

In cazul in care formulezi si actionezi pentru a rezolva nevoia (lipsa concediului), e posibil sa iti gresesti strategia si sa iti faci un concediu, dar nu unul care sa iti rezolve problema, adica poate iti iei concediu si in timpul concediului iti zugravesti casa….

In cazul in care te concentrezi pe problema, strategia ta este complet alta. Poate ca alegi concediu si te relaxezi, poate ca iti gasesti program pentru a merge la masaj, poate ca iti schimbi locul de munca etc.  Ideea e ca in momentul in care identifici problema, ai mult mai mari sanse sa produci schimbari in viata ta.

In cazul exemplului nostru, e posibil sa rezolvi nevoia de concendiu si apoi sa o iei de la capat cu problema inca nerezolvata a oboselii si a stresului.

Gandeste-te la viata ta in termeni de ce anume exista in ea si nu iti place si o sa ai un punct bun de pornire ca sa te dezvolti rapid si eficient! Altfel, o sa te pierzi in amanunte cu tot ceea ce iti lipseste din viata, cu toate nevoile tale. Si da-ti seama ca doar la tine in camera in acest moment sunt mii de lucruri pe care… nu le ai si ai vrea sa le ai, toate nevoi care nu te ajuta cu adevarat sa mergi mai departe. Asa ca nu mai cheltui energie pe ele. Mai ales acum, cand nu ai suficienta. Dupa ce rezolvi toate problemele existente din viata ta, atunci mai discutam despre rezolvarea nevoilor tale.

Pe curand,

Marius Simion

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *