3009 vizualizări

Ce metode folosesti ca sa ai succes in viata ta?

Salut si bine ai revenit pe NLP Mania!

Acest articol poate sa fie denumit si “Cele 12 metode prin care se rezolva orice problema”.
Nu de mult am citit doua carti exceptionale despre cum gandesc geniile. Prima este la indemana sa o citesti (Fii genial – Michael Heppell), dar pe cealalta nu ti-o recomand daca nu ai facut macar nivelul Practitioner din Programarea Neuro – Lingvistica (Strategii de geniu – Robert Dilts). Am citit aceste carti pentru ca una dintre curiozitatile mele de cand ma stiu a fost sa inteleg cum gandesc oamenii care au reusit sa faca lucruri extraodinare.
Modul meu de dezvoltare personala pe care l-am aplicat asupra mea si pe care acum il predau si ti-l explic si tie pe site este sa “copiezi” modelul acelor persoane care au reusit sa faca bine exact acele lucruri pe care le doresti si tu sa le faci.
Poate ca nu iti place acest cuvant, “a copia”, dar gandeste-te ca de cand te-ai nascut nu ai facut altceva decat sa inveti prin copiere, modelare.
Ai invatat sa vorbesti dupa modelul parintilor tai, chiar si accentul tau difera in functie de zona unde traiesti. Ai invatat tot prin model sa mananci sau sa gandesti. Gandesti exact cum gandesc si cei din jurul tau. Nu cred ca un om gandeste complet diferit de cei pe care ii tine in jurul lui.  Daca ar fi asa, s-ar simti complet singur.
Chiar se spune uneori ca senzatia de insingurare iti permite sa faci un salt de nivel de cele mai multe ori. Adica, daca un om nu se simte singur, inseamna ca gandeste EXACT ca toti cei din jurul lui, iar asta il face sa se simta acceptat si sa nu isi doreasca mai mult de la viata.
Daca insa un om incepe sa gandeasca diferit, automat incepe sa se simta un pic singur. De-abia dupa ce schimba mediul (adaugand la cercul de prieteni altii noi, care gandesc asa cum incepe si el sa gandeasca) atunci iar se va simti acceptat si apreciat si va disparea senzatia de insingurare.
Iti scriu toate acestea pentru ca tu sa nu te sperii daca pe drumul dezvoltarii tale personale vor fi momente in care te vei simti singur.
Apoi, mai exista un nivel in care intelegi si accepti ca e perfect normal ca oamenii sa nu gandeasca cum gandesti tu si ca asta nu inseamna ca nu iti sunt prieteni. Cand ai ajuns pe acest nivel, o sa gandesti diferit, dar nu o sa stie nimeni asta, o sa poti sa te intelegi perfect cu toti prietenii tai fara ca ei sa gandeasca ca si tine. Asta se numeste echilibru si flexibilitate mentala si este ceea ce defineste un om complet sanatos emotional, care nu mai are nevoie de aprobarea celorlalti pentru a sti ca convingerile lui sunt corecte.

Ce poti afla despre tine din problemele pe care le ai
Orice problema contine in ea un test. Testul iti arata ce mai ai de lucrat la personalitatea ta. Sunt sapte tipuri de probleme cu care te poti confrunta:

Probleme legate de supravietuire (sanatate) si posesii materiale (bani, lucruri).
Probleme legate de relatii si sexualitate
Probleme legate de puterea ta interioara, de cariera si afirmarea ta in lume

  • Probleme afective si emotionale
  • Probleme legate de creativitate si vocatia ta
  • Probleme legate de curiozitatea de a te dezvolta mai mult si a cunoaste cine esti cu adevarat
  • Probleme legate de fericirea si armonia pe care le doresti in viata

Aceste tipuri de probleme poti sa le ai in functie de nivelul de dezvoltare pe care te afli. In curand, am o surpriza pentru tine. Un bonus GRATUIT pe care o sa il primesti daca te abonezi la cursul ONLINE de dezvoltare a IMAGINII DE SINE (respect de sine, acceptare de sine, incredere in sine) pe care o sa il lansez saptamana viitoare. Acel material o sa cuprinda tot ce vrei sa stii despre nivelurile de dezvoltare pe care deja le-ai parcurs sau pe care o sa le parcurgi in viitor. O sa iti arate ce ai de facut sau ce probleme o sa ai pe fiecare nivel in parte, dar si ce functii psihologice ti se dezvolta pe fiecare nivel atins.

Referitor la aceste probleme, o sa iti explic mai multe in acel material bonus la cursul ONLINE, pentru ca acum vreau sa iti dau 12 pasi pe care i-am cules din modul de gandire al oamenilor geniali, care chiar stiu ce sa faca cand au o problema.

SISTEM IN 12 PASI PENTRU REZOLVAREA DE PROBLEME PERSONALE

Acest sistem de rezolvare a oricaror probleme este folosit de catre terapeuti cand se confrunta cu o persoana care nu are experienta in rezolvarea de probleme. De multe ori, ma cauta cate o persoana  pentru consiliere sau terapie si imi dau seama ca de fapt nu are cu adevarat nevoie de ajutorul meu ca terapeut, ci doar in calitate de consilier. Rolul de consilier nu imi place, nu este vocatia mea sa te invat sa iti rezolvi o problema pe care stiu sigur ca o poti rezolva singur. Asa ca te rog sa citesti cu atentie ce ai de facut ca sa nu dai bani altora sa te invete aceste lucruri esentiale.

Ia o hartie si noteaza-ti, pentru ca daca faci doar in minte acesti 12 pasi, este ca si cum nu i-ai face deloc.

Pasul 1 – identifica problema si da-i un nume

De cele mai multe ori, o persoana care vrea sa obtina un rezultat vede acea provocare ca pe o problema. Nu mai conteaza ca vrei sa rezolvi un rebus sau ca vrei sa descoperi o formula chimica a tineretii vesnice, tu vezi acea provocare ca pe o problema. Prima etapa a sistemului este sa vezi daca situatia respectiva chiar este o problema sau daca este doar o simpla etapa a unui proces pe care oricum stii sa il rezolvi, dar poate ca nu ai rabdare suficienta si te stresezi, iar acest stres crezi tu ca scoate in evidenta problema.

Deci, alege: te confrunti cu o problema adevarata sau doar cu o situatie obisnuita ce o sa treaca? Problema este orice situatie pentru care nu ai resurse, capacitati, informatii ca sa o depasesti si sa iti atingi scopul dorit. Apropo, chiar stii care este scopul tau? Cum arata acel scop? Ce o sa faci cu el odata ce il vei obtine?

Aceste intrebari trebuie sa ti le pui ca prima etapa in rezolvarea unei probleme. Sistemul de rezolvare in 12 pasi te poate duce de la A la B, adica de la momentul identificarii problemei la momentul obtinerii rezultatului dorit.

Pasul 2 – definirea problemei

Noteaza exact care este problema aici. După identificare, scrie exact in ce consta problema. Gandeste-te la problema ca la un obstacol intr-o cursa cu obstacole. In fata este scopul tau. Intre tine si scop este problema. Acum eu te intreb: ce anume te impiedica pe tine sa atingi acel scop?

Fa o lista cu tot ce te impiedica. Dar fii atent. Sunt doua tipuri de obstacole. Sunt unele lucruri care te impiedica prin prezenta lor (de exemplu: “sunt tot timpul stresat si nervos, iar asta ma impiedica sa ma inteleg bine cu partenerul de cuplu”) sau lucruri care nu exista si prin faptul ca nu le ai te impiedica sa mergi mai departe (exemplu: “nu am informatii suficiente despre dezvoltarea personala”, “nu am bani ca sa particip la bootcamp” etc).

Tot aici trebuie sa explici ce anume se intampla cand apare acea problema in viata ta. Care este raul produs de problema, ce efecte secundare apar. Noteaza daca problema este exclusiv a ta sau are legatura si cu alte persoane. Cum anume atinge alte persoane problema ta?

Ideal este sa definesti problema din urmatoarele puncte de vedere:

–          Mediul inconjurator al tau: cum anume influenteaza problema pe cei din jur sau cum problema provine din exterior spre tine

–          Comportamente: ce comportamente ai de cand a aparut problema? Ce comportamente nu mai ai pentru ca problema asta nu te lasa sa le mai aplici?

–          Atitudini: ce emotii iti genereaza problema si cum iti schimba aceasta problema starea de spirit?

–          Convingeri/Valori de viata: ce principii de viata iti incalca aceasta problema si ce compromisuri trebuie sa faci ca sa scapi de ea? (orice compromis de la o Valoare poate sa creeze un conflict)

–          Identitate personala (Eul) : cine esti tu acum ca ai aceasta problema? Problema te-a facut sa te simti diferit? S-a schimbat ceva la identitatea ta, la modul in care tu te vezi pe tine?

Pasul 3 – identificarea SMART a problemei

Acest sistem este folosit pe scara larga in rezolvarea oricaror probleme si presupune definirea problemei si a scopului tau in termeni cat mai simpli. Chiar ieri discutam cu cineva si imi spunea ca vrea sa fie fericit si sa aiba o viata mai buna. Cand am auzit aceasta formulare, mi-am dat seama ca persoana respectiva habar nu avea de fapt ce anume isi doreste, ce anume l-ar face fericit si l-ar face sa simta ca are o viata mai buna. Rolul de consilier – terapeut al meu a constat in a incadra in sistemul SMART ceea ce a spus aceasta persoana.

Deci intreaba-te si scrie raspunsurile pe hartie:

–          Eu ce anume imi doresc exact si precis?

–         Cum o sa stiu cand mi-am atins ceea ce imi doresc? (Ce o sa fie schimbat? Cum o sa fie viata mea atunci?)

Dupa ce ti-ai stabilit ce iti doresti sa se intample sau sa obtii in viitor, asigura-te ca aceste obiective indeplinesc conditiile SMART.

S   –      specific: obiectivul trebuie sa fie foarte legat de acea problema. Sunt oameni care imi spun: “Am

o problema cu partenerul de cuplu”. Si cand ii intreb: „Ce anume iti doresti?”, imi raspund:

“Mi-as dori o casa de vacanta la munte” …

M – masurabil: obiectivul tau trebuie sa fie cat mai clar si masurabil dupa niste criterii alese de tine. Vrei

o casa la munte, dar cat de mare? Cate camere, cati metri patrati? Etc.

A – abordabil : actiunile pe care trebuie sa le faci ca sa iti atingi acel obiectiv le poti incepe chiar acum?

Ai tot ce iti trebuie sau trebuie sa mai faci rost de resurse? Este bine sa stii ce mai ai nevoie ca sa iti atingi scopul.

R – realist:  scopul tau este unul realist si iti face cu adevarat bine tie si celor din jur? Sau este doar o toana de moment si maine o sa te razgandesti?

T – temporizat: sau “incadrat in timp”- incearca sa definesti in cat timp vrei sa atingi acel scop pentru ca altfel mintea ta o sa creada ca are tot timpul din lume si nu o sa incepi macar nici prima actiune pentru a iti rezolva problema ta.

Pasul 4 – Brainstorming – aici pui cap la cap ideile tale fara nicio limita

Nu trebuie sa respingi din start nicio idee care iti trece prin cap. Scrie tot pe hartie pentru ca poate ideea respectiva o sa iti prinda bine in alta etapa a problemei tale. Nu iti da voie sa fii critic pentru macar cateva zile. Scrie pe hartie orice idee, oricat de ciudata ti-ar parea ea. Chiar si visele care au legatura cu problema ta noteaza-le, pentru ca uneori contin elemente care o sa te ajute.

Intrebarile  pe care le poti pune in aceasta etapa sunt:

–          Cum as putea sa ma comport diferit?

–          Cum as putea sa gandesc diferit legat de problema?

–        Cum ar gandi alta persoana daca ar avea aceasta problema? Alege 5 persoane complet diferite si imagineaza-ti cum ar gandi ele in legatura cu aceasta problema.

–          Ce actiuni as putea sa fac?

Nu uita, trebuie sa nu judeci nicio idee sau gand pe care l-ai avea. Mai este timp pentru judecata, acum e momentul pentru creativitate.

Pasul 5 – ANALIZA S.W.O.T.

De ceva ani de zile lucrez cu fonduri europene la proiecte care tin de training si cursuri pentru firme. Ba chiar unul dintre cursurile pe care le predau si care imi place este un curs de management. In acel curs, explic oamenilor cum pot sa priveasca o problema din patru puncte de vedere: Strengths (puncte Tari), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunitati) si Threats (amenintari).

Ce te invit sa faci in aceasta etapa este sa faci un tabel in care sa alegi din tot ce ai scris despre problema ta pana acum care sunt punctele tale tari (elemente din personalitatea ta si competentele tale care pot sa te ajute), punctele tale slabe (defecte si lipsuri care te vor incurca in viitor), oportunitati (elemente din exteriorul tau care te pot ajuta – de exemplu, acest articol), amenintari (elemente din exterior care te impiedica sa iti atingi scopul).

Priveste acum tabelul completat de tine si observa daca mai ai nevoie de puncte tari sau daca sunt prea multe puncte slabe sau daca nu stii cum sa te folosesti de oportunitati, sau daca sunt prea multe amenintari. Asa o sa iti poti gandi mai detaliat strategiile in viitor si nu o sa se mai repete problemele.

–            Va urma –

PS. Nu mai vreau sa lungesc articolele peste 5 pagini, dar nu stiu daca o sa ma pot tine de cuvant. Asa ca acum ma opresc aici si in urmatorul articol o sa te invat cum sa faci pasii de la 6 la 12 pentru rezolvarea de probleme.

Pe curand,

Marius

PS. Nu uita de programul EVOLVE al prietenului meu Paul Coman care te poate invata cum sa iti faci propria afacere pornind de la zero. E un program simplu si eficient pentru ca e incercat deja de multa lume. Intra pe site-ul lui pentru ca are o gramada de materiale gratuite de calitate. Uite aici link: EVOLVE

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *