4283 vizualizări

Cum poti folosi timpul in favoarea ta prin 3 metode psihologice moderne

Bine ai revenit pe NLP Mania!

Azi vreau sa vorbim ca de la om la om. Niciodata nu m-am ascuns de tine si nu am incercat sa te duc cu zaharelul. Am pus cartile pe fata si ti-am zis de fiecare data ca unele lucruri sunt usoare si unele grele in dezvoltarea personala.

Nu am azi o veste prea buna pentru tine.

Vestea rea este ca timpul e scurt pentru toate obiectivele si visurile unei vieti de om implinit.

Vreau sa discutam azi despre timp si implicatiile lui in dezvoltarea personala.

Timpul este una dintre cele mai puternice forte ale universului asa ca daca o intelegi bine, aceasta forta poate sa fie sub controlul tau.

Exista peste tot expresia „traieste in prezent”; a vorbit Eckhart Tolle, a vorbit Buddha si multi alti maestri despre asta. Si exista si opusul ei, varianta psihologiei clasice care zice ca un om echilibrat, sanatos mental si emotional este cel care e orientat spre viitor. Bine ca nu exista si vreunul care sa ne zica ca e mai bine sa fim orientati spre trecut, ca atunci chiar ca am avea batai de cap.

Vreau sa fac un pic de lumina in aceste doua moduri de gandire: orientarea spre prezent si orientarea spre viitor. Sa vedem ce iti aduce una si ce iti aduce cealalta din punct de vedere al dezvoltarii tale personale.

Daca te ocupi si studiezi psihologia sau dezvoltarea personala, probabil ca stii deja ca orientarea spre trecut te face sa fii mai deprimat, mai lipsit de motivatie.

Persoanele care au o mai mare inclinatie spre a observa trecutul sunt persoane cu foarte slaba motivatie pentru a merge spre viitor.

Atunci cand ai trecutul in fata ochilor tai mentali, viitorul aproape ca nu exista in mintea ta.

Cele 3 concepte de timp pe care vreau sa le discutam azi se refera la:

1) Timpul spiritual

2) Linia timpului vietii tale

3) Timpul ca metoda terapeutica

Din punct de vedere spiritual, timpul este o forta divina. In mitologie, timpul este sinonim cu iubirea si moartea, luate impreuna.

Timpul este simbolul transformarii si al evolutiei. Timpul este zeul suprem al transformarii si al mortii.  In spiritualitate, timpul este vazut precum cel mai mare aliat al omului care cauta se evolueze si sa se transforme. Fara timp, nimic nu se misca, nimic nu se transforma si nu evolueaza.

Cu cat un om este mai jos pe scala evolutiei, cu atat are o teama mai mare de trecerea timpului. Pe masura ce evoluezi, teama de trecerea timpului dispare si te gandesti la timp ca la un aliat.

Asta pentru ca evolutia nu inseamna sa iti lungesti viata, ci inseamna sa traiesti cat mai multe momente de fericire si intelepciune.

Timpul in mitologia greaca a fost considerat ca este fiul lui Uranus, zeul care dadea nastere universului. Dar creatia lui Uranus era haotica, continua, lipsita de sens, astfel incat Cronos (fiul lui Uranus), timpul, a fost cel care a oprit acest izvor de creatie nestavilita si necontrolata. Cronos face ca universul sa aiba sens, el tine in mana o secera prin care, simbolic, taie organele genitale ale lui Uranus, iar izvorul infinit al creatiei se opreste. Din acel moment, lumea, universul, incep sa aiba sens, directie, intentie.

Dar Cronos, timpul, inarmat cu secera (care se transforma apoi intr-o coasa a mortii), este un zeu care se simte amenintat de noua generatie de zei, care simbolizeaza umanitatea (aparitia umanitatii). Asa ca isi mananca copiii, dar Zeus scapa. Zeus reuseste mai tarziu sa il inchida pe Cronos si il adoarme.

Cele trei etape:

Uranus – nasterea universului

Cronos – sensul si intentia

Zeus – umanitatea

Momentul in care Zeus il adoarme pe Cronos inseamna, de fapt, acel moment in care omul isi da seama ca timpul nu conteaza in evolutia sa. Adormirea lui Cronos te face sa iti dai seama ca traiesti in eternitate, ca timpul e suspendat.

Asta imi aminteste de replica lui Don Juan din cartile lui Carlos Castaneda: „Nu ai timp si totusi esti inconjurat de eternitate”.

Cand timpul nu mai conteaza pentru tine, atunci evolutia ta este mult accelerata.

Si ca sa inchei prezentarea timpului spiritual, iti voi povesti o mica intamplare prin care au trecut doi discipoli ai lui Buddha.

Se spune ca meditau amandoi sub un copac magic cand le apare in fata ochilor un zeu care le spune ca o sa le raspunda la o intrebare. Primul il intreaba pe zeu: „In cat timp o sa ating perfectiunea divina?” Iar zeul ii raspunde „O sa atingi perfectiunea in atatia ani cate frunze are acest copac urias sub care meditezi”. Iar tanarul se intristeaza si se intoarce la meditatie!

Al doilea il intreaba pe zeu exact aceeasi intrebare si primeste exact acelasi raspuns. Insa reactioneaza complet diferit si spune bucuros „Asa de repede?!” Auzind acest lucru, zeul a ramas impresionat si i-a acordat pe loc eliberarea suprema, atingerea perfectiunii.

Cel mai bun lucru pe care l-am invatat studiind timpul a fost ca mi-am dat seama ca pe masura ce ma gandesc la eternitate mai mult decat la timp, primesc o putere mai mare.

Ca si cand mintea noastra de fapt stie ca timpul nu exista, dar a uitat.

Parca stim ca traim in eternitate, iar mintea este cea care se teme de aceasta eternitate. Mintea are nevoie de trecut, prezent si viitor. Pentru ca mintea nu intelege eternitatea. Dar cand mintea se linisteste, apare eternitatea.

Odata cu aceste momente de liniste mentala, incepi sa ai intuitii de dincolo de timp. Acolo mintea rationala nu o sa patrunda, dar daca opresti mintea, vei avea acces la informatii din zonele superioare ale psihicului tau.

Linia timpului vietii tale

Toti oamenii au tendinta sa se gandeasca la viata lor ca la un sir de evenimente, unii isi amintesc mai bine acele evenimente, altii mai putin bine. Dar acest sir de evenimente este numit in NLP linia timpului vietii noastre.

Aceasta organizare liniara a timpului nostru se intinde in mintea noastra din momentul nasterii pana in momentul in care ne estimam noi cel mai indepartat moment de viata in viitor.

Unii oameni isi imagineaza o linie lunga a trecutului (mai ales cei orientati spre trecut – e foarte logic), iar altii isi imagineaza o linie lunga a viitorului lor. Acesti oameni sunt mult mai motivati sa mearga inainte, sa isi realizeze visurile, sa isi atinga obiectivele.

Aceste diferente sunt in mintea noastra cand vine vorba de cum ne gandim la timp. Iar diferentele de imaginatie a acestei linii a timpului pot sa scrie complet destinul unui om.

Orientarea ta spre trecut te va face sa iti aduci cu usurinta aminte de momentele prin care ai trecut, fie ele frumoase, fie ingrozitoare, iar orientarea spre viitor te face sa traiesti in minte scenarii ale viitorului (ideal ar fi sa fie pozitive).

Exista in NLP foarte multe tehnici care utilizeaza timpul si linia timpului.

Acum vreau doar sa iti identifici propria ta linie a timpului, iar pentru asta te rog sa iti amintesti o intamplare petrecuta in viata ta acum un an de zile si sa o pozitionezi intr-o zona in jurul tau, ca si cand acea intamplare ar fi o poza aflata undeva in raport cu corpul tau.

Fa acelasi lucru gandindu-te la o amintire de acum 5 ani, apoi de acum 10 ani si de acum 20 de ani. Apoi imagineaza-ti ca trasezi o linie care leaga intre ele acele pozitii. O sa vezi urmatorul lucru: cu cat imaginile sunt mai vechi, cu atat apar ca fiind mai distante de tine.

Hai acum sa desenam mental linia viitorului tau. Pentru asta te rog sa iti imaginezi o intamplare care vrei tu sa aiba loc peste 1 an de zile, alta peste 5 ani si alta peste 10 ani, apoi inca una peste 20 de ani. In acelasi fel, traseaza in mintea ta o linie care uneste acele puncte unde ti-ai imaginat tu evenimentele din viitorul tau.

Linia timpului este subiectiva, dar modul in care ti-o imaginezi arata modul in care te gandesti tu la viata ta.

Unii oameni nu isi vad viitorul prea clar, altii au franturi pe aceasta linie, altii pur si simplu nu se simt implicati deloc pe propria linie a timpului.

Unele linii ale timpului pornesc din spate spre fata ta, altele de la stanga spre dreapta, dar sunt fel si fel de forme si de directii si de dimensiuni personale.

Toate evenimentele noastre trecute ar trebui sa fie undeva in spate, iar cele pe care le dorim sa fie undeva spre fata. Daca lucrurile stau invers, atunci persoana se gandeste prea mult la trecut si prea putin la viitor, iar asta te poate face incapabil sa iti atingi obiectivele, dar sa traiesti cu mintea tot timpul in trecut.

Timpul ca metoda terapeutica

Toate intamplarile dificile prin care ai trecut au lasat o amprenta emotionala in viata ta. Daca te gandesti acum la un eveniment tragic din viata ta, o sa iti apara in minte o imagine clara si mare. Daca ar fi fizica, materiala, ai putea sa intinzi mana si sa atingi acea imagine, asa de aproape ar fi de tine.

Cu cat un eveniment s-a intamplat mai recent, cu atat mintea il pune mai aproape de tine. Cu cat trece timpul, cu atat evenimentele din mintea noastra au tendinta sa se pozitioneze mai la distanta.

Fa un test si gandeste-te la o intamplare neutra de ieri. O sa o vezi mare si clara in minte, ca si cand ar fi chiar in fata ta, aproape de tine.

Acum aminteste-ti o intamplare neutra de acum 2-3 luni, ceva banal care nu te-a emotionat. O sa vezi ca e mai la distanta de tine, asa cum e si normal. Pe masura ce timpul trece, punem la distanta amintiri, lasand loc pentru altele noi, din prezent, mai aproape de noi.

Dar unele amintiri parca nu vor sa se departeze de tine. Sunt acele amintiri care te-au facut sa suferi, care aveau cu ele foarte multa emotie. Acea emotie le tine aproape de tine si nu te lasa sa le vezi ca facand parte din trecutul tau si ti le prezinta ca si cand ar fi tot ieri intamplate, chiar daca au trecut 2-3 ani de atunci.

Stii expresia folosita de multa lume „parca ieri mi s-a intamplat”? Aceasta expresie arata cum functioneaza mintea noastra cand e vorba de timp.

Consumam multa energie si multe lacrimi si nu prea merita sa tinem in prezent suferinta din trecut. Dar nu stii inca ce sa faci pentru asta.

Am pregatit un exercitiu super simplu care sa te ajute sa pui acele amintiri acolo unde le este locul, iar prezentul tau sa fie eliberat de suferinta si gandurile din trecutul tau.

Citeste in continuare acest exercitiu scurt si eficient si scrie-mi ce parere ai:

1)  Alege orice gand sau intamplare iti vine in minte care te face sa te simti rau, suparat, trist, pesimist. Inchide ochii si relaxeaza-te numarand de la 10 la 1, lent si calm.

2) Imagineaza-ti ca problema pe care o ai este intr-un spatiu restrans, ca si cand ai avea o camera unde se desfasoara aceasta problema.

3) Apoi vezi undeva o usa magica prin care, daca iesi, o sa treci in viitor, peste 10 ani. Imagineaza-ti ca pasesti in viitor peste 10 ani si ca lasi in urma complet toata problema ta.

4) Imagineaza-ti cum ai vrea sa fie viata ta peste 10 ani, cum ai vrea sa te simti si ce ai vrea sa faci atunci. Apoi adu-ti aminte de camera magica in care ai lasat problema. Si poti sa privesti prin gaura cheii la problema aceea, sa ti-o amintesti dupa 10 ani si sa te gandesti cum anume te mai atinge ea dupa tot acest timp.

5) Intreaba-te ce mai inseamna pentru tine aceasta problema dupa 10 ani si intreaba-te care a fost cel mai important lucru pe care aceasta problema te-a invatat.

Apoi poti deschide ochii si poti chiar sa te gandesti la problema ta ca la ceva usor de rezolvat.

Aceasta metoda o foloseam cu mult timp inainte sa aud de NLP sau de dezvoltare personala. Am gasit-o intr-o carte si m-a ajutat sa inteleg multe lucruri pe care nu le stiam pe atunci. Cand ii spui mintii ca o problema e deja rezolvata de multa vreme, mintea decide ca problema e simpla. Iar tu vei putea sa gasesti mult mai usor o rezolvare la o problema pe care o consideri simpla decat la o problema pe care o consideri dificila.

E ca atunci cand mergi la cineva si ii zici: „Am nevoie sa ma ajuti cu o mica problema” sau ii zici „Am nevoie sa ma ajuti cu o problema mare”.  De fapt, diferenta e in perceptia asupra problemei, dar e posibil sa te simti mai bine vorbind despre problema ca si cum e mica sau ca si cum e deja rezolvata.

Folosirea timpului verbal

Ma opresc aici, dar vreau sa iti mai zic ceva super important. Cand iti spui „nu pot sa merg la interviu”, sau „nu pot sa vorbesc cu X” sau „nu am curaj sa deschid subiectul asta” etc., te pozitionezi in prezent.

O tehnica geniala (nu stiu cine a inventat-o, dar e fabuloasa) este sa nu mai iti vorbesti la prezent despre lucrurile ce nu le poti face, ci la trecut.

Asa ca formularea devine „nu puteam sa merg la interviu”, „nu puteam sa vorbesc”, „nu aveam curaj sa…” etc.

Formularea la trecut ii spune mintii ca deja ai facut, iar mintea incetul cu incetul, o sa accepte. Realitatea e cea repetata de tine de suficient de multe ori, asa ca testeaza si spune-mi ce se intampla.

Eu am folosit metoda asta cu multi clienti cu care am lucrat si nu ii lasam sa imi spuna nimic negativ la timpul prezent, ci doar la trecut. Metoda are succes pe oricine, cu orice problema.

Mergi mai jos la comentarii si spune-mi ce parere ai despre articolul de azi!

Marius Simion

P.S. Mai exista o tehnica, o tehnica de dezvoltare personala pe care nu o gasesti in manualele si cartile clasice de psihologie. O metoda deosebita, astfel ca inca nu se stie exact cum functioneaza, dar, cu toate astea, da rezultatele cele mai bune dintre toate tehnicile. Aceasta tehnica se numeste „oprirea timpului psihic”, iar cei care o folosesc au posibilitatea sa isi programeze dezvoltarea personala viitoare. Cu alte cuvinte, nu am timp sa ma antrenez ca sa am mai multa incredere in mine sau sa am mai mult autocontrol sau orice altceva vreau, asa ca imi opresc timpul psihic si imi reprogramez „trecutul” cu secvente in care parca deja am facut acele exercitii. Tehnica este complexa si e nevoie sa o scriu separat, sa o detaliez ca sa o poti face singur. Dar nu stiu sigur ca exista interes pentru ceva atat de diferit, special,  cum este aceasta oprire a timpului. Daca vrei sa ai aceasta metoda, scrie-mi un comentariu ca sa fiu sigur ca sunt minim 100 de doritori pentru asta, apoi o sa ma pun sa o trec pentru prima data in scris.

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

  1. Florin Pavel Moldovan spune:

    Foarte fain! Foarte interesant! Si , cred eu, foarte interesanta metoda „oprirea timpului psihic”. Asa ca, sunt interesat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *