5329 vizualizări
Factorul Succes si „Masa critica” a energiei psihice
„Care a fost atitudinea interioara care te-a ajutat cel mai mult?” – am fost intrebat la un curs pe care l-am tinut de curand si in care am vorbit de atitudine, schimbare, emotii si personalitatatea ideala.
Pe moment, nu mi-a venit in minte decat o singura atitudine, apoi acasa mi-a revenit in minte intrebarea.
Stii senzatia aceea ca tot iti revine un gand… mie imi suna in minte acea intrebare. Si incet, incet s-a facut lumina in mintea mea. De la o singura atitudine gasita atunci la curs pe loc, a mai aparut una pe care o dezvoltasem in timp si de care uitasem, apoi inca una.
Pana seara, deja aveam clar in minte 6 atitudini pe care le-am dezvoltat in ultimii ani si pe care nu le aveam.
Nu ma gandisem ca sunt atatea, dar acum, ca le-am gasit, vreau sa ti le zic si tie.
Dar inainte sa incep, vreau sa iti zic ce este o atitudine.
Mi-a placut explicatia super simpla din dictionar: „Atitudinea este un fel de a fi si de a te comporta”.
Atitudinea face diferenta dintre succes si esec. Pentru ca ea contine ceea ce simti, ceea ce gandesti, ceea ce faci.
Iar acest sistem format din ganduri, emotii, actiuni este factorul de succes al unui om.
Fenomenul „masa critica” este universal
Pentru ca un om sa aiba succes, are nevoie de echilibru emotional si mental. Daca tu ai foarte multe informatii, dar acele informatii nu le aplici in practica, echilibrul este distrus.
Daca ai putine informatii si vrei sa faci multe lucruri, iar e distrus echilibrul.
Succesul apare dupa ce se aduna o anumita cantitate de emotie (frustrare, entuziasm, motivatie etc.) si o anumita cantitate de informatie (de calitate).
Ca si in fizica, este necesar sa se adune o „masa critica” pentru ca doar asa urmeaza explozia.
Masa critica este un concept pe care l-am preluat din fizica. Iti zic pe scurt ce inseamna.
Atunci cand vrei sa obtii o reactie chimica, nu e suficient doar sa pui cate o picatura dintr-o substanta. Trebuie adunata o anumita cantitate din acea substanta ca sa se produca efectul dorit de tine.
Asa e si in psihologie si in dezvoltare personala.
Cand am inceput sa citesc psihologie si dezvoltare personala, ma asteptam sa apara rezultate dupa 2-3 zile. Eram copil pe atunci si credeam in bioenergie, in paranormal, in tehnici mistice.
In momentul in care am priceput cum sta treaba cu conceptul de „masa critica”, am inteles ca, de fapt, nu era suficient ca sa se produca explozia.
In fizica, in momentul in care masa critica este atinsa de o substanta, acea substanta se transforma in energie.
In psihologie poti spune ca atunci cand ai suficienta emotie si informatie de calitate, acestea se vor transforma in succes si implinire.
Fenomenul de masa critica e universal. Il vei regasi in orice. Masa critica o poti observa si in sens negativ.
Cand zilnic cineva te enerveaza, dar zici ca nu iei in seama, la un moment dat, se acumuleaza suficienta enervare in tine incat acea acumulare se va transforma in reactie agresiva.
E destul sa te gandesti la zilele trecute si probabil ca ai gasit una, doua persoane care te-au enervat.
Solutia: nu lasa sa se acumuleze masa critica. Trebuie sa spui, sa vorbesti cu cel care te enerveaza, sa ii zici ce te deranjeaza. Chiar daca nu inceteaza sa o faca, macar tu ai descarcat acumularea de tensiune.
Daca refuzi sa vorbesti, te trezesti ca nu te mai poti controla si izbucnesti.
Foarte fain am inteles conceptul de masa critica in schimbarea mea dupa ce am citit cartea „Profetiile de la Celestine”, de James Redfild. O sa iti dau in alt articol detalii din carte pentru ca e fain gandit acel sistem.
Factorii de succes: cele 6 atitudini transformatoare
Pentru ca factorii de succes sa se instaleze in psihologia ta, e nevoie si aici de fenomenul de masa critica.
Aici masa critica are rol de a sedimenta aceste obiceiuri de a gandi diferit.
Toate aceste capacitati de mai jos pot sa fie imbunatatite prin aprofundare si repetarea lor. Masa critica de repetare este atinsa in momentul in care observi ca nu mai ai nevoie sa faci consitent repetarea unei atitudini, ci o faci automat.
Doar cand factorii de succes devin automatisme, nu te mai gandesti ca „trebuie” sa ii faci, ci ii faci de la sine si atunci vor aparea schimbari masive in viata ta.
Doar atunci ai ajuns la masa critica de sedimentare a lor, iar urmatorul pas este aparitia succesului.
Dupa ce ai ajuns la masa critica, asteapta-te la o explozie (metaforic vorbind) pentru ca schimbarile vor aparea in foarte multe planuri din viata ta:
- Profesional vei obtine usor mai multe beneficii de imagine, bani, statut, respect.
- Personal vei avea mai multi prieteni, mai mult timp, mai mult impact in viata oamenilor.
- Oamenii din jurul tau isi vor schimba atitudinea fata de tine, vei deveni un leader si un formator de opinie fara sa iti propui asta.
Masa critica, daca nu este obtinuta, te face insa lipsit de autenticitate, fals, atunci cand vrei sa convingi pe cineva. Stiu asta pentru ca am incercat si nu am reusit, pur si simplu eram respins si eram luat in ras. Dupa ce antrenam suficient o atitudine si se sedimenta, ajungea sa declanseze schimbarea fara sa ma mai gandesc.
La fiecare dintre aceste atitudini am lucrat pana cand nu a mai fost necesar.
Iti zic asta ca am mai primit intrebari de genul: „Cat timp dureaza pana cand implementez o atitudine sau un obicei?”
Iti dau mai jos lista cu atitudinile transformatoare la care am lucrat in ultimii ani si iti scriu la fiecare ce inseamna acea atitudine pentru mine.
Daca ceva nu iti este clar, te rog sa imi zici si iti detaliez in comentarii.
Uite mai jos lista de atitudini necesare:
1. Pozitivism mental – stapaneste-ti gandirea!
Pentru mine, atitudinea pozitiva mentala inseamna autoevaluare constanta si autocenzura mentala. Cand observ ca am ganduri care imi dau emotii negative, imi gasesc repede o alta ocupatie, care sa imi capteze atentia in alta parte. Nu ma opun gandurilor, ci doar le directionez spre altceva.
In acelasi timp, sunt atent si imi fac mental autoevaluarea gandurilor in fiecare zi, in fiecare moment. Am invatat sa fiu observator al propriilor ganduri. Pur si simplu sa fiu atent la ce gandesc.
Atitudinea asta m-a ajutat sa fiu autoironic, adica sa pot rade de unele ganduri de-ale mele, sa pot avea dialogul interior pozitiv. Un alt lucru pe care l-am descoperit este ca imaginatia o pot folosi in mod foarte constructiv. Adica desi nu am intr-o zi intamplari care sa imi faca de nota zece acea zi, inchid ochii si ma joc cu „cinematograful” din mintea mea.
Adica imi proiectez eu imagini faine, care sa ma motiveze, sa ma energizeze. Uneori le iau din memorie, alteori pur si simplu le inventez. Nu in fiecare zi ai parte doar de soare, asa ca imi fac soare in propria minte prin imaginatie, de cate ori am nevoie!
- Motivatie interioara – pune-te pe primul plan, ai grija de tine cat mai mult!
Cand lucrez, sunt atent sa nu obosesc fizic sau mental. Pentru ca dupa oboseala urmeaza demotivarea, lipsa de placere, senzatia aceea ca iti vine sa abandonezi. Asa ca sunt atent sa ma opresc la primele semne ca ceva nu e in regula. De obicei, am o stare de agitatie, nu mai stau bine pe scaun, imi vine sa dau din maini si picioare. Atunci stiu ca e cazul sa ma opresc.
Imi caut ceva filme S.F. sau desene animate la care ma uitam in copilarie, orice care sa ii spuna mintii: „Acum e momentul de relaxare”. Nu trebuie sa faci ce fac eu, trebuie sa iti gasesti acele lucruri care te motiveaza pe tine si care pentru tine reprezinta pauza si relaxare.
Poate ca te relaxezi intr-o baie calda cu arome sau pur si simplu la plimbare sau la cumparaturi. Orice ai alege, gaseste acea activitate care pentru tine sa reprezinte relaxarea.
- Obiective si gandire anticipativa – anticipeaza viitorul!
Imi gandesc obiectivele dupa alte criterii decat multi oameni. Cand imi stabilesc obiectivele, ma uit la ce fac cei mai buni din domeniul meu si ma intreb: „Cum ar arata aceste rezultate ale lor, dar multiplicate de 100 de ori?” Adica nu vreau sa ating ceea ce au atins cei mai buni in domeniul meu, ci vreau sa ating de 100 ori mai mult decat ei. Imi gandesc strategia avand acest tip de obiectiv in minte. Asta imi da motivatie.
Nici macar nu ma intereseaza daca o sa ating acel 100 ori mai mult. Ma intereseaza mersul pana acolo, actiunea, jocul de-a viata si de-a strategia. Cand eram mic, jucam jocuri de strategie; acum jocul si strategia sunt mult mai faine, pentru ca ma joc in realitatea vietii mele.
Ceea ce e fain este ca nu poti lua de la capat jocul daca gresesti. Trebuie sa iti asumi responsabilitatea fiecarui moment din viata ta. Fac asta prin faptul ca nu las niciun moment din viata fara valoare. Sunt atent ca tot ce fac sa fie de maxima importanta pentru mine sau pentru ceilalti. In stilul asta, sunt sigur ca nu o sa sufar niciodata de plictiseala. Plictiseala apare cand ceea ce tu faci ai senzatia ca nu e valoros pentru nimeni.
In fiecare zi fac cate ceva pentru obiectivele mele. Uneori lucrez, alteori ma relaxez, ambele lucruri le realizez ca parte din strategie. Nu e nicio zi in care sa nu ma gandesc la un pas din strategie, la o actiune pe care urmeaza sa o fac.
Imi anticipez riscurile si ma pregatesc tot timpul pentru ele. De exemplu, cand am de tinut un curs, imi fac in minte dublu decat ar trebui sa predau. Daca tema cursului implica 4 ore de training, am in minte material pentru 8 ore. Daca am de facut 2 exercitii practice, in minte am 4 exercitii, pentru ca e posibil ca un lucru sa nu functioneze bine si e nevoie sa fac schimbari rapid.
Odata, a trebuit sa tin un curs de teambuilding pentru o firma si aveam de facut cu echipa firmei un exercitiu in aer liber. S-a pornit furtuna cand ne era noua lumea mai draga si a trebuit sa intram in camere. Dupa ce ne-am schimbat de hainele ude, ne-am intalnit in sala de mese de la cabana unde eram si a trebuit sa regandesc exercitiile. Asa ca din acel moment am decis ca tot timpul sa am alternative la tot ce fac.
- Interiorizare si concentrare (focus) – mediteaza zilnic!
In fiecare zi se aduna in mintea ta „tone” de deseuri informationale si emotionale. Avem niste neuroni numiti neuroni oglinda. Cred ca ti-am mai zis de ei in alt articol.
Astia aduna tot ceea ce vezi sau auzi, toate emotiile oamenilor care te inconjoara ajung sa intre si in psihicul tau prin acesti neuroni, toate informatiile pe care le auzi ajung sa intre in subconstientul tau zilnic, indiferent daca ai nevoie de ele sau nu. Asa ca in scurt timp subconstientul tau ajunge un fel de magazie cu de toate.
Si ce este mai nasol este ca nu ai nevoie de toate acele informatii, iar majoritatea te incurca mai mult decat sa te ajute.
Asa ca am invatat sa fiu focusat pe ceea ce fac, sa nu imi las mintea sa fuga de la un subiect la altul.
In fiecare zi, pentru 20-30 de minute, imi las mintea libera de ganduri si o las sa se relaxeze.
Imi imaginez ca stau pe spate pe apa unui lac si ca plutesc, simt valurile care ma relaxeaza si privesc cerul. Ascult muzica de meditatie si las gandurile sa se dizolve incet, incet. Apare dupa cateva sedinte de antrenament o liniste si o pace mentala care te ajuta sa iti „resetezi” computerul mental.
Meditatia nu este o optiune, este o necesitate in perioada asta de timp in care traim. Bunicii nostri intrau in starea asta de reset mental cand munceau pe camp sau cand se intorceau de la munca si priveau un apus de soare, obositi dupa o zi incarcata. Dar noi nu avem luxul asta. Avem nevoie de alte unelte psihologice pentru a da un „reset” computerului mental.
- Curiozitate si dezvoltare continua – investeste in tine!
Nu cred ca are rost sa iti explic de ce este necesara aceasta atitudine. Pur si simplu, daca vrei sa pastrezi ritmul tau simetric cu ritmul de schimbare din jur, ai nevoie sa te schimbi permanent.
Schimbarea trebuie sa devina regula ta de baza. Daca esti o persoana care nu prea simte dorinta de schimbare, cum eram si eu, atunci va trebui sa testezi si sa verifici daca lucrurile bune din viata ta au aparut prin schimbari sau au aparut prin stagnari.
O sa vezi singur ca stagnarea nu te ajuta si ca doar schimbarea este sansa ta de mai bine.
Recomandarea mea este sa iti gasesti nu un hobby, ci o suta. Ca sa te pastrezi tot timpul curios sa inveti ceva nou.
Invata sa deosebesti calitatea de cantitatea informatiei. Nu conteaza sa fie multa, ci calitativa. Orice lucru pe care il faci ar trebui ori sa te faca sa te simti bucuros si fericit, ori sa iti ofere informatie de calitate. Daca nu se incadreaza in niciunul dintre aceste criterii, nu te ajuta.
- Stare de flux si flexibilitate nelimitata – cauta schimbarea!
Mi-am gasit un ritm de lucru, dar ca sa il pastrez, am nevoie de liniste deplina, sa nu fiu intrerupt. Asta se numeste stare de flux. Daca sunt intrerupt, am nevoie de inca 30-60 de minute ca sa imi recapat acel ritm.
Imi fac asa numite ancore de lucru, adica lucrez in locul in care nu fac si altceva. Am un birou la care doar lucrez. Cand am chef sa ma uit la un film pe computer, ma mut in alta parte. Asta pentru ca mintea mea memoreaza ca fiecare loc e destinat pentru ceva anume. Si nu vreau sa ii stric aceasta obisnuinta, ci vreau sa ma folosesc de ea.
Adevarul este ca ma ajuta foarte mult faptul ca inteleg cum functioneaza mintea mea. Iti zic sincer ca nu stiu daca as putea sa dau randament fara sa stiu aceste trucuri ale mintii.
Una dintre regulile din viata mea este sa imi incalc regulile si zonele de confort. Predispozitia mea nativa ma indeamna la inflexibilitate, la stagnare. Eu, daca ma lasi intr-o camera 3 luni de zile si imi dai mancare si un computer la care sa scriu si carti de citit, nu simt nevoia sa ies la plimbare.
Insa imi provoc aceste limite pentru ca stiu ca nu sunt bune. Stiu ca schimbarea este ceea ce m-a ajutat tot timpul, asa ca nu dispretuiesc niciodata schimbarile, chiar daca nu imi sunt pe plac.
Orice schimbare apare o fac imediat, chiar daca strang din dinti pentru ca nu imi place. Multi ani, schimbarile le-am asociat cu gustul amar, dar am ajuns sa le apreciez valoarea cand am inteles ca lipsa de schimbare ii tine pe oameni blocati, iar eu doream sa ies din acest tipar al stagnarii.
Secretul simplu al atitudinilor
Cel mai mult mi-a luat sa descopar care e trucul care face ca o atitudine sa se instaleze ca obicei in psihologia mea.
Am descoperit ca sunt patru elemente care ancoreaza o atitudine, care ajuta la sedimentarea ei:
- Sa iti dai seama ca o atitudine este o decizie de-a ta: pur si simplu sa decizi definitiv ca vrei sa ai acea atitudine, si nu alta, si sa te tii de decizie pana la capat. Atitudinea nu e o intamplare, e o decizie pe care o iei si o mentii.
- Cauta excelenta in antrenarea atitudinii, si nu cauta perfectiunea. Stiu ca nu sunt perfect in atitudinile mele si nici nu imi propun asta. Daca as avea in cap sa fiu perfect in atitudini, mi-as face sange rau pentru ca nu cred sa ajung acolo niciodata. Vreau doar sa fiu bun, nu perfect in ceea ce fac.
- Admira pe cei care au aceeasi atitudine decisa si de tine. Asta face sa poti invata de la ei noi elemente care imbogatesc atitudinea ta, o poti antrena mai usor vazand modelele altora.
- Repeta pana cand nu mai este necesara atitudinea dorita de tine. Uneori o sa iti iasa mai bine, alteori prost, nu conteaza. Acest truc, de fapt, incununeaza fenomenul de masa critica.
Fiecare dintre aceste trucuri iti favorizeaza schimbarea. Primul truc (decizia) iti da directie. In interiorul tau se acumuleaza energie, dar, fara directie, energia o sa o pierzi in actiuni inutile asa cum ai facut pana acum. Doar senzatia ca iei o decizie definitiva iti da directia dorita pentru cursul vietii.
Dorinta de a atinge excelenta te tine motivat. Dorinta de perfectiune iti scade motivatia si te face sa fii intr-o permanenta lupta cu tine insuti. Din lupta cu tine nu ies niciodata invingatori. Doar tu pierzi. Asa ca mai bine formeaza-ti o atitudine de prietenie fata de tine si continua sa te antrenezi, sa te dezvolti, dar fara ura, fara regrete pentru ziua de ieri in care ai cedat in fata tentatiilor. Mergi mai departe pana devii mai bun decat ai fost ieri. Concureaza doar cu tine!
Admiratia si invatarea de la ceilalti reprezinta un truc care te ajuta (aminteste-ti ca neuronii oglinda „fura” atitudini de la cei cu care te inconjori) sa preiei rapid modul de actiune si de gandire al oamenilor pe care ii admiri. Prin admiratie, se activeaza si mai mult capacitatea de invatare rapida, empatia, functia de baza a neuronilor oglinda.
Ceea ce vreau sa iti zic la final de articol este ca daca eu am reusit sa imi instalez noi atitudini, stiu ca poti sa o faci si tu. De fapt, stiu mai bine decat tine ce poti tu sa faci, pentru ca deja am trecut prin asta!
A fost o perioada din viata mea cand credeam ca nu o sa reusesc sa am o atitudine puternica, sa am incredere in mine, sa fiu suficient de deschis la schimbari. Imi era teama de schimbari, imi era groaza de conflicte, imi era greu sa comunic cu necunoscuti, eram depedent emotional si imi era teama ca ceilalti sa nu afle de toate fricile mele si sa isi dea seama cat sunt de slab.
Ce urmeaza …
Zilele urmatoare o sa iti dau un sistem bazat pe fenomenul de masa critica si cum poti sa il folosesti ca sa iti imbogatesti personalitatea cu 3 atitudini de baza pe care si eu mi le-am format si le folosesc zilnic:
- Atitudinea de Razboinic: iti aduce incredere in tine, forta interioara, vointa si motivatie interioara; razboinicul este cel care nu abandoneaza oricat ar fi de dificil, este personificarea puterii interioare.
- Atitudinea de Magician: iti aduce flexibilitate si vei stapani perfect arta comunicarii, puterea de a schimba mintile oamenilor si de a influenta in directia dorita de tine.
- Atitudinea de Rebel: iti aduce starea de flux, creativitate maxima cu ajutorul careia poti sa devii extrem de productiv, de eficient, cand vine vorba de obiectivele tale.
Sunt denumiri metaforice pe care le-am preluat dintr-un nou concept la care lucrez si despre care o sa iti povestesc peste cateva zile.
Acesta este primul pas ca sa iti incepi calatoria care te va transforma dintr-un om obisnuit intr-un erou al propriei vieti.
Lasa-mi un comentariu si spune-mi de care dintre cele 3 atitudini (Razboinic, Magician, Rebel) crezi ca ai mai multa nevoie in prezent in viata ta, ca sa stiu pe care sa insist mai mult.
Pe curand!
Te salut cu drag,
Marius
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii