5562 vizualizări
Secretele din spatele cortinei – cum functioneaza in realitate dezvoltarea ta
Bine ai revenit pe NLP Mania!
Azi scriu un articol un pic altfel. Vreau sa te introduc in spatele cortinei si sa vezi cum gandeste un om care studiaza dezvoltarea personala nu pentru el, ci pentru a-i ajuta pe altii.
Mi-am facut in minte schema articolului si acum o dezvolt in scris. De fapt, cand scriu imi imaginez ca un cititor de-al meu e in fata mea si ii povestesc, vorbesc cu el, imi pune intrebari etc. Aceste tehnici le folosesc in scrierea articolului ca sa fie cat mai natural si mai simplu explicat.
Poti sa fii interesat de dezvoltare personala din doua parti:
1. dezvoltare personala pentru tine
2. dezvoltare personala oferita altora (doar dupa ce ai exersat pentru tine)
Limitele dezvoltarii personale
Imagineaza-ti ca iti conduci masina si mergi intr-o calatorie undeva departe de casa, pe un drum de tara, departe de orice sat sau oras. Si, la un moment dat, incep problemele. Un zgomot se aude din masina si brusc masina se opreste si incepe sa iasa fum de sub capota.
Eu la faza asta m-as panica pentru ca nu ma pricep deloc la mecanica. Poate tu te pricepi mai bine decat mine, dar ia toata povestea asta ca o metafora despre propria masinarie interioara, psihicul tau.
Limitele dezvoltarii tale sunt limitele date de informarea ta. De cat de mult stii sa iti repari propria masina. Dezvoltarea personala ar trebui inclusa in programele de scoala, de fapt acum este. Nepotelul meu e in clasa a doua si are o materie de dezvoltare personala, ceea ce imi pare un semn foarte bun.
Am pe site multi profesori care citesc NLP Mania si imi spun ca folosesc tehnicile de aici pentru elevii lor. Primesc din ce in ce mai multe cereri si propuneri de colaborare si parteneriat cu organizatii care ofera dezvoltare personala tinerilor.
Fara sa iti intelegi bine psihicul nu vei putea avea o viata fericita, asa cum fara sa iti intelegi corpul nu vei putea avea o viata sanatoasa.
Ce trebuie sa cunosti cand iti doresti dezvoltarea
Sunt 3 elemente pe care e necesar sa le stapanesti daca vrei sa ai succes in viata, sa te simti implinit, sa ai relatii fericite, sa ai incredere in tine si sa iti traiesti viata pe care o meriti.
Cele trei elemente concentrate:
• Structura psihicului (cum arata si din ce se compune psihicul tau)
• Schimbarea incepe din atitudinea fata de tine
• Cauta cauza si nu te concentra pe efectul aparent
1) Structura psihicului tau (cum arata si din ce se compune psihicul tau)
Nu e suficient sa iti doresti sa imbunatatesti starile tale emotionale. E ca si cand vrei sa iti imbunatatesti sanatatea ficatului, dar nu ai idee unde e acel ficat, ce rol are, cu ce alte organe e in conexiune si cum e influentat el de stilul de viata.
Asa cum cunosti macar in linii mari cum e construit corpul tau, tot asa trebuie sa iti intelegi si modul de constructie a psihicului daca vrei sa poti avea grija de el.
Cei mai multi oameni neglijeaza o anume parte din psihic, apoi se mira ca au probleme. E ca si cand ai neglija o parte a corpului. Acea parte incepe sa se imbolnaveasca.
Pentru multa lume dezvoltarea personala se rezuma la exercitii. Exercitiile nu au putere si nici efect daca le faci dupa ureche. E ca si cand iei medicamente fara sa ai idee ce efect au.
Cand incepi sa lucrezi la dezvoltarea ta personala e ca si cand intri intr-o jungla, intr-un teritoriu necunoscut. Citesti pe un site sau intr-o carte cate un exercitiu de NLP sau de psihologie. Dar e ca si cand te-as lasa in mijlocul junglei si ti-as da un cutit cu tine.
Daca nu ai o harta, nu te ajuta prea mult acel cutit, maxim sa supravietuiesti o perioada.
Multi cititori mi-au zis ca au folosit exercitii citite sau aflate la cursuri. Iar dupa o perioada nu mai functionau acele exercitii. Sau pur si simplu nu le mai faceau.
Asta din cauza ca nu ai viziunea „de sus” a propriei jungle interioare. E ca si cand cunosti doar un colt de padure, dar vrei sa intri si sa rezolvi problemele din cu totul alta parte. Sau, si mai grav, sa faci eroarea de a crede ca ai ajuns sa cunosti toata padurea.
2) Schimbarea incepe din atitudinea pe care o ai fata de tine
Exercitiile sunt super importante. Te pregatesc sa ai puterea sa te vezi altfel decat te vedeai pana acum.
Fara exercitii nu vei reusi sa te vezi altfel. Dar doar facand exercitii si neschimband modul in care tu te vezi pe tine, e zero.
Scopul exercitiilor e sa te poarte pe o treapta superioara. Dar pasul final consta in a incepe tu singur sa ajuti acele exercitii. Adica sa incepi sa te gandesti la tine cu mai multa dragoste, apreciere, curaj, incredere.
Daca iei doar expresia „am incredere in mine” , de fapt sugereaza ca modul in care tu te uiti la tine este un mod plin de incredere.
Rolul exercitiilor este sa te pregateasca pentru schimbarea reala. Adica exercitiile te antreneaza pentru schimbarea ce urmeaza sa fie facuta.
Nu mai stiu ce mare violonist spunea ca s-a antrenat 20 de ani nu pentru a reusi sa cante perfect, ci pentru a avea incredere ca poate dupa atata antrenament sa cante perfect.
Cu alte cuvinte, antrenamentul, exercitiile doar te ajuta sa iti schimbi convingerile si sunt super necesare pentru acest lucru.
Fara exercitii se mentin convingerile vechi ca „e dificil” sau „e imposibil” sa te schimbi. Un exercitiu este un instrument pe care il folosesti ca sa schimbi ceva in tine.
Iti spun toate acestea ca sa nu te agati la infinit de exercitii si ca sa intelegi corect rolul lor.
Daca faci doar exercitii, dar nu iti schimbi modul de gandire despre tine, nu vei produce schimbarea.
Un exercitiu te poate face sa te privesti pe tine cu alti ochi, dar cand termini exercitiu va tine de tine sa continui sa te privesti cu alti ochi. Daca revii la vechiul mod de a te vedea, exercitiul il faci inutil.
In realitate, cel mai important lucru in viata ta este modul cum te vezi tu pe tine! Daca tu te vezi ca fiind un om slab, asa te programezi sa traiesti. Daca te vezi un om puternic, asa te programezi sa traiesti.
Exercitiile te ajuta sa crezi in tine! Dar schimbarea o vei face prin modul in care te vezi tu diferit dupa ce faci exercitii.
3) Cauta cauza si nu te concentra pe efectul aparent
Nu e suficient sa cunosti ca o masina are roti, volan, caroserie, motor, rezervor etc. Daca ai ramas cu ea in drum, nu te ajuta prea mult sa ii cunosti partile componente.
Daca nu stii cum se leaga toate intre ele, intr-un sistem unitar, coerent, functional, tot degeaba.
Scriu articolul din doua motive. Ca sa inteleaga cei la inceput de drum in dezvoltarea personala ca au nevoie de un specialist si mai scriu si pentru cei care au citit deja 10-20 de carti de dezvoltare personala si cred ca daca stiu 100 de exercitii au si inteles cum functioneaza sistemul psihicului uman.
Daca vrei sa te dezvolti, ai doua sanse: ori apelezi la un specialist, ori devii tu specialist.
Eu am ales a doua varianta pentru ca dupa primele carti de dezvoltare personala am fost fascinat de domeniul asta.
Conexiunea dintre corp-minte-emotii trebuie sa iti fie atat de clara, incat sa nu poti gandi o situatie in afara ei.
Cu alte cuvinte, sa ai tot timpul in minte faptul ca daca te doare ceva fizic, asta iti influenteaza si iti dirijeaza gandurile si emotiile. Dar si invers e valabil. Daca permanent ai o emotie de teama sau stres, asteapta-te sa ai dureri fizice pe undeva prin corp, sa ai ganduri negative, sa nu poti dormi noaptea etc.
Totul e un sistem, totul e legat de tot in viata ta.
Acest principiu zice ca totul se schimba in interiorul tau permanent. Nicio problema nu ramane definitiv in stadiul in care se afla azi. In spatele unei probleme exista o cauza.
Asta e problema cu „diagnosticele”. Eu vad lucrurile in miscare, in proces de schimbare. Nu ma intereseaza cum esti acum, ma intereseaza cum vei fi in viitor.
Am fost sa imi fac analize. Peste tot sunt tratat ca „pacient”, dar nu sunt blonav. Asa ca as vrea sa fiu tratat precum un „client”, nu ca „pacient”.
Dupa vizita la psiholog sau psihiatru, afli ca suferi de depresie, anxietate, atacuri de panica etc. Nu e important de ce suferi. E important doar momentul in care deja ai trecut de ele si ai schimbat lucrurile.
In realitate nu suferi de ele, ci ele sunt doar efectele altor lucruri.
Lucram cu o tanara fata care suferea de anxietate, cand in realitate faptul ca avea 35 de ani si nu avea o relatie stabila o facea sa se gandeasca permanent ca nu e suficient de atractiva si de potrivita pentru o relatie.
Acele ganduri ii provocau anxietatea. Dar daca mergi la medic si iti da pastile de anxietate, sigur nu vei rezolva problema de relatie.
Tine minte ca totul trebuie vazut ca un efect in dezvoltarea personala. Niciodata nu ma uit la o situatie pe care mi-o spune un client al meu spunand „asta e cauza”. Tot timpul caut o cauza mai profunda si il invat sa se ocupe de acea cauza.
Acei oameni care vor sa rezolve insomnia, depresia, lipsa de incredere in sine, teama, anxietatea uita ca acestea sunt doar efecte.
Cauta tu singur cauza sau mergi si vorbeste cu un expert. Pentru ca nu vei reusi sa iti rezolvi anxietatea citind o carte sau o suta de carti despre anxietate daca aceasta e doar un efect.
Trebuie sa rezolvi cauza.
Cauzele problemelor in viata ta
Ok, dar care ar putea sa fie cauzele problemelor?
Am avut o copilarie linistita, fara probleme financiare, fara prea multe griji. Si totusi am crescut fara incredere in mine, am ajuns un adult dezordonat, lenes, haotic, fara planuri de viitor.
Nu poti prevedea ce adult vei fi dupa ce copilarie ai avut. Sunt prea multi factori. Evolutia ta tine si de mediul in care ai crescut, dar tine si de genetica ta, tine de tipul nasterii tale, tine de karma. 🙂
Problemele din prezent au cauze nu in intamplarile prin care ai trecut, ci in modul in care ai vazut tu acele intamplari.
Doi oameni diferiti pot sa treaca printr-un incident similar, ba chiar sa fie in acelasi incident amandoi. Si totusi pe unul sa il marcheze negativ, iar celalalt sa nu il bage in seama.
Asta tine de modul in care el isi „interiorizeaza” – adica ce isi spune si ce gandeste el despre acea situatie.
Am un amic care, cand este parasit de cate o femeie, spune: „Doamne, iti multumesc ca m-ai salvat si de data aceasta!”
Am alt amic care, cand este parasit, are impresia ca toata lumea i-a cazut pe cap, ca nu are noroc, ca e nedrept sa fie parasit asa.
Viata fiecaruia dintre ei este determinata de modul in care ei vad acea situatie.
Metoda mea de a scoate maximul din orice
Fiecare incident, fiecare situatie, fiecare zi din viata mea stiu ca reprezinta o caramida pentru viitorul meu.
Stiu ca fiecare moment al vietii ma programeaza pentru viitor. Asa ca sunt foarte atent la ce gandesc despre orice.
Daca cumva trec printr-o situatie si imi zic in minte: „fir-ar sa fie, ce nasol, ce ghinion am avut” – deja e un semnal pentru mine.
Nu situatia e nasoala, ci eu o intepretez ca este asa in acel moment. Tot ce trebuie sa fac este sa ma uit atent si sa incep sa ma intreb: „Oare de ce tratez aceasta situatie ca fiind nasola? Ma ajuta daca o privesc ca fiind negativa?”
Pur si simplu nu dau voie sa intre programe mentale considerate negative. Le pun sub lupa si le analizez la microscop ca sa inteleg de ce gandesc asa despre situatii din viata.
M-am certat cu Simona acum vreo saptamana. Eu vreau o vacanta linistita de Craciun si Revelion, eventual sa dorm si sa citesc.
Simona vrea distractie, oameni in jur, dans.
Ma gandesc la cat fum de tigara o sa fie intr-o sala de restaurant si ma doare stomacul instant.
Asa ca am tot amanat sa ii dau un raspuns legat de Revelion, pana cand deja s-au ocupat locurile. 🙂 Iti dai seama cat de nefericit am fost 🙂
Ei , de aici am fost certat ca am tot amanat ca sa scap de Revelion. Pe buna dreptate! 🙂
Asa ca ne-am ciondanit si am ramas cu un gust amar si un pic trist dupa faza asta. Dar nu am lasat sa raman cu ganduri negative.
Am inceput sa imi pun intrebari cum ar fi situatia daca as privi-o din punctul Simonei de vedere. Si iti dai seama ca din acea perspectiva nu am mai putut sa fiu suparat pe ea.
O alta faza tot cu Simona a fost la Bucuresti cand am terminat un curs si am plecat de la sala de curs spre aeroport cu gentile dupa noi.
Ne-am oprit sa mancam o pizza ca nu mancasem de dimineata, si cand nu mananc, imi comand cat pentru 3 persoane.
Cu capul pe umeri, Simona mi-a zis ca iar comand exagerat si ca nu o sa pot manca nici jumatate.
Eu, cu glicemia scazuta de foame, incantat dupa un curs bine facut, am vazut asta ca atac la persoana! M-am enervat ca nu ma lasa sa imi aleg ce vreau eu si tot imi da sfaturi.
Bineinteles ca, amandoi obositi, ne-am certat in soapta acolo la masa ca sa nu ne auda lumea! Bine ca nu ne stia nimeni sa ne pozeze :))
Cred ca era haios din exterior. Oricum dupa 5 minute in care eram super convins ca vrea sa imi conduca viata, mi-am pus intrebarea: „Ce isi doreste de fapt Simona in situatia asta?”
Si oricat de pornit eram sa mananc 2 pizza, vinete la cuptor, salata greceasca, a trebuit sa recunosc ca de fapt isi dorea sa nu mor acolo la masa cu stomacul umflat.
Rolul intrebarilor in dezvoltarea personala
Am invatat sa imi pun rapid intrebari. Asta ma salveaza din situatii care altfel mi-ar programa un mod de gandire prostesc.
Fara aceasta arma a intrebarilor nu stiu unde as fi acum. Am inteles rapid ca daca imi pun intrebari asta ma ajuta sa privesc o situatie din mai multe unghiuri.
Ai vazut cumva filmul „Cercul poetilor disparuti”? A jucat in el Robin Williams, actorul care s-a sinucis nu de mult.
Din acel film am invatat ca atunci cand privesc o situatie din alt unghi, pare ca situatia s-a schimbat.
Ce sunt blocajele din viata ta
Blocajele tale tu le vezi ca obstacole, iar mie imi spun doar ca tu continui sa privesti situatia ta doar din unghiul prin care o priveai si pana acum.
Daca ai privi o situatie cu alti ochi, ar putea sa fie complet diferita.
Te cearta sotia pentru ca tu comanzi cat un sat de flamanzi? Poti lua asta ca o insulta (stiu unii care asa vad lucrurile) sau poti sa te intrebi daca nu cumva o face pentru siguranta zborului pana acasa. Daca mancam prea mult, se lasa avionul pe o parte 🙂
Revenind serios, de fapt, daca iti pui intrebari (eu tot timpul incep cu intrebarea: „Cum as putea sa vad situatia asta in asa fel incat sa nu ma mai deranjeze?”), atunci m-as simti diferit.
Blocajele clientilor mei imi spun ca ei nu au inca antrenament sa isi puna alte intrebari.
Asa ca scopul meu e sa ii invat sa vada situatiile din cat mai multe unghiuri.
Sa se vada pe ei din cat mai multe perspective cat mai diferite.
Si cand ai reusit sa gasesti o perspectiva care iti place despre tine, tine-te de ea. Nu te obliga nimeni sa te vezi naspa, tu ai ales asta. Acum e momentul sa incepi sa te privesti cu ochi buni, sa te uiti mai des la clipele tale de succes, si nu la cele de esec.
Ok, ma opresc aici. Ma duc la masa cu Pera Novacovici (doar o salata de data asta) pentru ca iar ne-au venit idei sa punem tara la cale. Te anunt cand am ceva concret! 🙂
Daca ti-a placut articolul si vrei detalii despre ceva anume din articol, da-mi un comentariu mai jos si scrie-mi despre ce ai vrea sa afli mai multe detalii utile pentru dezvoltarea ta!
Cu mult drag,
Marius Simion
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii