2568 vizualizări
Instinctul sexual al Conducatorului si Mediatorului

Bine ai revenit!
Astazi vreau sa incep cu o provocare – vreau sa facem impreuna un mic studiu si sa vedem cat de compatibile sunt cele 9 tipuri de personalitati din punct de vedere al cuplului.
M-am gandit sa facem o intoarcere in timp si sa ne amintim de fosti si actuali parteneri si de tipurile lor de personalitate.
Iti propun cateva intrebari, dar cu siguranta ca o sa te gandesti si la altele si te invit sa imi scrii cateva detalii despre…
Ce tip de personalitate esti tu si actualul partener?
Cati fosti parteneri ai tai au avut tipologii diferite? Ma refer la relatiile de minim cateva luni.
Au fost din tipologii diferite sau au avut aproximativ acelasi tipar de comportament?
Cu care tip de personalitate te-ai potrivit cel mai bine?
Ce tip de partener te atrage mai mult?
Cel care are aceeasi tipologie cu a ta sau o tipologie diferita?
In continuare, te las sa afli despre instinctul sexual al Conducatorului si al Mediatorului si te invit sa imi scrii in comentarii parerile tale despre relatia cu tipuri de personalitate diferita de a ta sau cu parteneri cu personalitate similara cu a ta. Sunt foarte interesante solutiile care pot fi gasite pe baza informatiilor legate de instinctul sexual al celor 9 personalitati si suntem curiosi ce solutii ai gasit tu citind articolele noastre si ce solutii doresti inca sa afli.
Ce isi doreste Conducatorul intr-o relatie – preluarea conducerii
In rolul de Conducator, te caracterizeaza carisma si puterea. In relatiile personale esti pasionat de persoanele la care tii si vrei sa simti ca ai un impact major atat asupra lor, cat si asupra persoanelor din anturajul acestora.
Iti place sa-i stimulezi si sa-i provoci pe ceilalti, inclusiv pe partenerul de cuplu, pentru a scoate la iveala ce e mai bun din fiecare. Aceasta forta poate sa aiba un impact pozitiv sau negativ asupra relatiei tale de cuplu si asupra persoanelor din sfera de influenta a persoanei iubite, dar asta depinde foarte mult de nivelul lor de dezvoltare.
Asa ca mare atentie la carisma si puterea pe care le detii. Este un lucru minunat ca esti inzestrat cu aceste daruri, dar un lucru si mai minunat este sa stii cand si cum sa le folosesti 🙂
Iti place sa fii in centrul atentiei, sa pui in miscare totul in jurul tau: obiecte, actiuni, relatii. Iti place sa fii la curent cu tot ce se intampla, sa ai totul sub control. Tu vrei sa fii cel care face regulile in cuplu. Te simti bine sa stii ca ai participat la actiunea respectiva, dar nu te multumesti cu atat, ci vrei sa se remarce faptul ca ai fost in prim plan, precum si faptul ca ideile tale fabuloase au fost puse in practica.
Esti rebel, ai un simt al umorului alunecos si iti place sa fii “rau”, uneori si cu partenerul. Tu nu te conformezi atitudinii si comportametului celor din grup, ci vrei sa fii aparte, deosebit.
Te enerveaza regulile pe care partenerul tau le are pentru viata, nu suporti sa iti spuna un set de reguli si sa trebuiasca sa le aplici. Nu pierzi ocazia de a te distra pe seama celor din grup si arunci “cate o pastila rautacioasa nefondata” ici – colo, doar de dragul de a starni vrajba intre ei. Asta se petrece in special in grupul de prieteni al partenerului tau.
In relatia de cuplu, esti foarte iubitor si devotat, dar uneori e posibil sa vezi intimitatea ca fiind o lupta pentru putere sau o oportunitate de a-ti creste increderea in tine. Iti place sa stii ca tu esti persoana buna in relatie, ca tu stii cel mai bine ce e de facut, ca tu ai dreptate in tot ceea ce spui si faci. Astfel, in permanenta esti stimulat de o discutie puternica in contradictoriu. De exemplu: intr-o discutie cu persoana iubita sau orice alta persoana, chiar daca tu nu ai dreptate si stii ca cealalta persoana detine adevarul, tu continui sa-ti sustii parerea in contradictie cu aceasta tocmai pentru a demonstra faptul ca tu ai castigat lupta respectiva. De fapt, este o lupta pentru a-ti demonstra tie faptul ca esti puternic, ca tu detii puterea.
Am auzit un citat care se potriveste pentru Conducator: “Puterea nu simte nevoia de a fi demonstrata. Ea apare singura si dispare singura.” Un Conducator cu adevarat echilibrat nu simte nevoia sa fie puternic prin nimic. El este puternic prin faptul ca nu are nevoie de aceasta putere. Il lasa pe partener sa creasca, sa se dezvolte.
In relatii, poti sa fii nerabdator cand vine vorba de delicatete si dur cu cei dragi. Asta tot din cauza faptului ca tu crezi ca stii ce e mai bine de facut si nu comunici cu cealalta persoana, nu astepti sa vezi daca are ceva de spus sau ce anume vrea sa-ti spuna.
Un exemplu bine cunoscut de tine: din dorinta de a-ti satisface cat mai repede persoana iubita, tu treci direct la actiune, uiti de preludiu, lumanarele, flori in camera, atmosfera. Apoi de postludiu, ce sa mai vorbim, intr-o secunda ti-ai luat haina pe tine si ai si iesit pe usa. Tu esti o persoana ocupata, timpul tau e pretios, ai treburi importante care nu pot astepta.
Tu ceri loialitate, consistenta si atentie – acestea sunt trasaturi ale tale, dar le ceri si de la ceilalti. Tu crezi ca puterea si loialitatea sunt acelasi lucru. In urma unui conflict cu persoana iubita sau prietenii, nu mai pui prea mare pret pe acestia si cauti sa-i respingi. Te simti tradat si tinzi sa porti ranchiuna mai mult timp decat alte persoane. Odata ce ai exilat pe cineva din cercul tau intim de prieteni, cu greu il mai accepti in preajma ta.
Atentie: tu te vezi intr-un rol parintesc, de mentor si vrei sa remodelezi oamenii intr-un fel care se potriveste mai bine cu nevoile si planurile tale. Ai, de asemenea, o parere despre fiecare aspect al vietii partenerului, astfel iti este destul de dificil sa mentii o relatie de egalitate. O asemenea atitudine poate fii foarte distructiva in cuplu. Partenerul se satura sa i se spuna in fiecare moment ce are de facut.
In relatia de cuplu faci foarte multe promisiuni, dar nu oferi decat putin sprijin real celorlalti.
Ai inclinatia de a povesti, dar de multe ori poti ajunge la exagerari. Daca vrei, poti deveni cu usurinta foarte carismatic, un adevarat expert in a castiga increderea celorlalti, mai ales a persoanei iubite.
Poate sa iti apara tendinta de a incerca sa-l controlezi si sa-l domini complet pe partenerul tau. Esti foarte gelos, iti vezi partenerul ca pe un obiect si de foarte multe ori incerci sa-l izolezi de prieteni sau de alte persoane. Ii testezi in permanenta pe cei la care tii pentru a te asigura ca prietenia/relatia voastra este solida si sigura.
In relatia de cuplu recurgi pana la a testa persoana iubita cu prietenii tai cei mai buni, recurgi la asa-numitele farse pentru a vedea daca persoana iubita te insala sau poti avea incredere in ea. Problema este ca toate aceste teste ti se par corecte.
Uneori, faci asta inconstient, alteori constient. In oricare dintre moduri ai face-o, tot distructiv este. In cazuri extreme sau de stres indelungat, devii absurd si ceri partenerului sa-ti dea socoteala pana la ultimul banut pe care-l detine. Te asiguri ca nu are bani proprii pentru a nu avea libertatea “sa calce stramb”. Tu crezi ca daca nu are bani, nu te poate parasi. In cazurile cele mai rele, exista situatii extreme in care poti sa comiti abuzuri, acte necontrolate de razbunare, de care ulterior iti pare rau.
Problema cu care te confrunti este ca iti vine dificil sa accepti sfaturile sau, mai ales, comenzile celorlalti, tu stii ca trebuie sa lupti pentru a face fata oricarei situatii si nu vrei sa spui nimanui despre problemele cu care te confrunti si despre gravitatea lor. Cu siguranta te regasesti in urmatorul citat: ”Nimeni nu-mi spune mie ce sa fac!” Astfel, resursele tale de baza, vointa si energia abundenta le irosesti deseori pe conflicte inutile.
Ce ai de facut daca esti Conducator
Pentru a te dezvolta, tu ai nevoie de a linisti aceasta dorinta de a domina, de a fi permanent cel care are autoritate. Accepta ca celalalt poate sa spuna “Nu”, iar asta nu pentru ca are ceva cu tine, ci pur si simplu pentru ca nu e de acord cu ideea.
Cand te angajezi intr-o activitate, oricare ar fi ea, observa daca actionezi cu mai multa energie decat ar fi necesar. De exemplu: cand deschizi usa sau tii ceva in mana, cat de tare strangi pumnul? Cand lucrezi, maturi, cureti sau folosesti ustensile, poti folosi mai putina forta si totusi sa fii la fel de eficient? Atunci cand vorbesti cu cineva, asculta-ti vocea. Incearca sa-ti dai seama care este cantitatea exacta de energie de care ai nevoie pentru a spune ce ai de zis? Exerseaza acest exercitiu timp de o saptamana. Vei vedea ca rezultatele vor da roade.
Important: Combina forta si increderea in tine cu o atitudine relaxata. Ai nevoie sa redevii copil, sa te poti juca si sa il lasi pe partener, macar pentru o perioada, sa fie cel care duce pe umeri responsabilitatile de cuplu. Incearca sa te lasi fara scut si fara aparare pentru catva timp. Stiu ca nu iti este usor, dar ai nevoie sa devii flexibil si adaptabil. Sa fii ca o salcie, nu ca un stejar. Trebuie sa reusesti sa alternezi momentele de forta cu momente de slabiciune in care tu esti cel ocrotit/ocrotita.
Pentru asta, iti recomand sa te gandesti la un moment in care nu ai simtit nevoia de a fi puternic, in care nu ai simtit nevoia de a detine controlul. Observa-te in situatia respectiva, cu persoanele care iti inspirau acea stare. Cum te simti? Cum difera acea zona, acel moment din viata ta de toate celelalte? Fii atent la diferente si incearca sa aduci acele momente in viata ta de zi cu zi.
Sa vedem in continuare …
Ce isi doreste Mediatorul de la o relatie – contopirea sa cu partenerul
Ideea de baza pentru un mediator este ca “eu” si “tu” sa se transforme in “noi”. Nu exista nimic in afara de acel “noi”. Tot ceea ce doreste, ceea ce viseaza are legatura cu “noi”. Sentimentul de unitate intre cei doi parteneri este asa de intens pentru mediator, incat ajunge sa il considere pe celalalt ca o parte din el insusi.
Tu cauti un parteneriat perfect, gandesti in termeni de “viata noastra”, mai degraba decat “viata mea”. Deseori, idealizezi persoana iubita, refuzi sa-i vezi defectele, dar uneori poti deveni si foarte critic.
Mediatorul este un cautator spiritual si are o dorinta aprinsa de a fi conectat cu universul, precum si cu ceilalti oameni. Pentru asta, depui efort ca sa mentii pacea interioara, precum si pacea si armonia in mediul care te inconjoara.
Daca te-ai regasit ca fiind un Mediator, atunci o sa iti povestesc un pic despre cum vezi tu relatiile de cuplu si sexualitatea.
In relatia de cuplu, te concentrezi asupra persoanei iubite si esti constient de acest lucru. De foarte multe ori, renunti la planurile tale pentru a face pe plac sau a fi de ajutor persoanei iubite. In actul sexual urmaresti sa satisfaci si sa implinesti dorintele persoanei iubite, fara sa acorzi importanta si dorintelor tale proprii, faptului ca si tu faci parte din acel dans.
Asa cum spuneam, tu esti constient de acest lucru si iti spui deseori: “Trebuie sa fiu atent la tendinta mea de a ma sacrifica prea mult pentru altii, in defavoarea nevoilor mele”, dar ramai doar cu spusul.
Daca in relatia de cuplu apar tensiuni, discutii contradictorii, tu preferi sa lasi de la tine si sa urmezi persoana respectiva, chiar daca aceasta nu are dreptate. Faci acest lucru din dorinta de a-ti mentine calmul si pacea sufleteasca.
De exemplu: Tie iti plac pantalonii maro si ii spui de fiecare data acest lucru persoanei iubite! Dar aceasta nu tine cont de parerea ta si incearca sa te convinga ca tie iti plac si iti stau mai bine pantalonii de culoare verde. Si uite asa, din dorinta de a incheia aceasta disputa, ii faci pe plac si in final porti pantaloni verzi, fara sa iti exprimi sentimentele si nevoile dorite.
Deseori, in relatii, pentru a-ti rezolva problemele, tu cauti solutii simple si nedureroase. Asta demonstreaza ca ai tendinta de a fugi de paradoxurile si tensiunile vietii prin incercari de a le ocoli.
Foarte important: nu trebuie sa uiti ca singura cale de a trece de o problema este sa o accepti si sa ii faci fata.
Teama ta cea mare este de a nu te certa, de a nu intra in conflict. Ai o teama inconstienta de a pierde energie prin aceste certuri. Dar uneori este necesar si trebuie sa-ti sustii punctul de vedere, chiar daca se isca o cearta intre voi. Partenerul trebuie sa inteleaga ca esti adult si ai si tu nevoi si dorinte personale.
Aceasta ti se trage din copilarie, cand ai inteles ca cel mai bun mod de a opri un conflict este sa cedezi tu. Exact asa si in relatia de cuplu, tu joci rolul de mediator: “Da iubire, facem cum vrei tu”.
Sa indraznesti sa-i spui ca tie iti place lenjeria neagra cand persoana iubita vine imbracata in lenjerie rosie, nici vorba.
In relatiile amoroase esti mai rezervat, nu te aventurezi asa, cu una cu doua. Iti alegi cu mare grija partenerul de viata, esti preocupat de respectabilitatea si imaginea ta in societate si, in multe cazuri, te simti din punct de vedere moral superior altor clase, culturi sau stiluri de viata.
Ca Mediator, se intampla sa ai o latura puritana, precum si o latura perfectionista, ordonata si tipicara. Un exemplu binecunoscut: iti este rusine sa te saruti pe strada, “stai cuminte, ne vede lumea, ce o sa spuna?”
Iti este dificil sa devii independent pentru ca tu ai in minte numai pe partener, nu si pe tine. Esti un satelit care graviteaza in jurul partenerului si isi trage lumina si energia de la el. Ti se potriveste foarte bine complexul “Cenusareasa”, care asteapta salvarea din partea partenerului.
Ce ai de facut daca esti Mediator? – Sa inveti valoarea cuvantului “Nu”
Trebuie sa accepti ideea ca furia nu e un lucru rau si sa incepi sa o vezi ca pe o forta la care ai tot dreptul. Din punct de vedere spiritual, furia ne da puterea de a spune “nu” – sa ne protejam de ceea ce nu ne dorim sa faca parte din viata noastra.
Prin urmare, ar fi de mare ajutor sa incepi sa spui nu lucrurilor pe care nu ti le doresti. Daca te simti vinovat sau temator dupa ce faci asta, doar observa aceste reactii si ramai calm si concentrat. Ai grija, totusi, sa spui “Nu” doar in situatii in care este cazul. Daca gresesti, mai bine sa fie o greseala de “prea multi NU”, macar o vreme, pana te obisnuiesti.
Cand ti se face o propunere cu care nu esti de acord, e mai bine sa faci cunoscute limitele pe care vrei sa le impui, decat sa spui “Da” si sa regreti apoi.
Majoritatea oamenilor prefera sa stie care sunt alegerile si dorintele tale reale, chiar daca tie ti se par neimportante sau neadecvate.
Important: Daca ai ceva de spus, spune! Daca iti vine sa te comporti intr-un fel, atunci comporta-te exact asa cum simti! Daca iti vine sa tipi, sa dai din picioare, fa asta, nu te opri. Lasa emotiile sa curga!
Imagineaza-ti un armasar frumos, puternic, zburand peste campie, liber si plin de energie. Ce parere ai avea sa il vezi legat? Sa il vezi supus de oameni!
Invata sa simti furia in corpul tau. Nu te speria de aceasta, pentru ca asta e drumul tau ca sa te dezvolti. Inchide ochii si imagineaza-ti viitorul! Ce anume vezi? Cum te simti? Ce iti spui in mintea ta in acele momente? Razvrateste-te! Unde simti cel mai pronuntat impact? In afara ta sau in tine? Daca te familiarizezi cu senzatia, nu te vei mai teme atata de ea. Obisnuieste-te in prima etapa sa simti in minte aceasta eliberare, razvratire, apoi o sa o faci si in afara.
Autosugestia ta zilnica ar trebui sa fie: “Stiu exact ce vreau sa spun sau sa fac si am destula putere si convingere pentru a actiona”.
In incheiere…
Personalitatea noastra ascunde multe lucruri de care incepem de-abia acum sa ne dam seama ca exista si ca ne influenteaza viata. Poate ca acum ai aflat de ce era asa de dificil sa iti intelegi partenerul, poate ca o sa ii dai si lui/ei sa citeasca si asa o sa te inteleaga mai bine. Daca nu e curios/curioasa sa te inteleaga, atunci nu stiu ce cauti langa el/ea!
Am ajuns la finalul descrierilor despre instinctul sexual al celor noua tipuri de personalitate. Daca vrei mai multe informatii despre eneagrama si despre cele noua tipuri de personalitate, poti gasi inclusiv cursuri pe Internet. Eu nu cred ca o sa revin curand cu acest subiect, pentru ca deja ne-am lungit prea mult timp si sunt nerabdator sa iti povestesc despre alte metode de autocunoastere si dezvoltare personala.
Pe curand,
Simona & Marius
Iti recomand si:
Afla ce se ascunde in spatele personalitatii tale!
Afla ce se ascunde in spatele personalitatii tale! – continuare
Cum se manifesta instinctul sexual pentru cele 9 tipuri de personalitate.
Instinctul sexual al Competitivului, Artistului si Observatorului.
Instinctul sexual al Devotatului si Entuziastului
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii