3984 vizualizări
Lista obligatorie pentru dezvoltarea ta personala avansata (partea a II-a)
Salut si bine ai revenit pe NLP Mania!
Articolul de azi e continuarea articolului de aici:
Lista obligatorie de urmat pentru dezvoltarea ta personala. (partea I)
– continuare –
Primele principii obligatorii in dezvoltarea ta personala le-ai citit deja data trecuta si ti le amintesc pe scurt:
-
– Concentreaza-te pe prezent
-
– Renunta la control si la lupta
-
– Mediteaza zilnic
In total am adunat 9 principii obligatorii pentru dezvoltarea personala. Dar nu le-am gasit de la inceput si nici nu le-am aplicat in forma in care ti le explic tie azi. Am avut nevoie de mai multi ani pana cand le-am pus pe toate cap la cap si le-am integrat intr-un sistem.
Pentru ca le-am verificat pe pielea mea de atata timp, a venit momentul sa le ai acum si tu pe toate.
Eu inca le folosesc! E ca mersul pe bicicleta. Cand le inveti, nu le mai uiti niciodata.
Citeste azi ultimele 6 principii si fii atent la cel de care ai nevoie cel mai mult. O sa iti zic la final de articol de ce e important asta.
Dormi minim 7 ore si fii zgarcit cu energia ta
Aceasta regula mai pot sa o reformulez si in felul urmator: „Pastreaza-ti energia ca sa o folosesti in scopurile dorite de tine”.
Principiul energiei nu e luat in seama de multa lume si este, poate, cel mai important principiu din dezvoltarea personala, chiar mai important decat tehnicile de comunicare, metodele de a avea incredere in tine etc.
Fara energie nu faci nimic. Esti o masina cu rezervorul gol. O masina care are tot timpul rezervorul gol nu valoreaza nimic. Eventual o duci la sat, o bagi in gradina si lasi gainile sa isi faca cuib in ea si cainele sa o pazeasca. Dar ea devine valoroasa in momentul in care poti sa o faci sa mearga, iar pentru asta are nevoie de energie.
Principiul energiei zice ca poti sa faci in viata exact acele lucruri pentru care ai acumulat energie.
Ca sa iti explic mai simplu, gandeste-te la bani ca la o energie. Nu poti sa cumperi mai multe lucruri decat cat iti permit banii din buzunar. Cata energie ai, atata de buna poate sa fie viata ta in prezent.
Asa ca scopul devine acumularea de energie, cel putin, pentru aceasta etapa din dezvoltarea ta. Apoi vei cheltui cu cap energia acumulata!
Asa ca exista doua feluri de oameni: cei care au ales sa-si consume energia si cei care au ales sa o economiseasca si sa o foloseasca cand se aduna mai multa.
Pe mine, acest principiu m-a salvat. Stii deja, daca citesti blogul meu, ca nu am fost un om cu incredere in mine si nu am avut niciuna dintre calitatile pe care le am acum, nu stiam sa vorbesc cu oamenii, eram timid si interiorizat. Singurul lucru care m-a salvat a fost ca eram curios. Asa ca am inceput sa citesc si am acumulat informatie. Iar informatia am transformat-o in energie.
Am ajuns la concluzia ca daca vreau sa fac orice schimbare, e nevoie sa am putere, energie. Inainte de fiecare schimbare pe care o doream in viata mea (de exemplu, trebuia sa merg la un interviu sau sa incep o cura de ingrasare – eram un schelet ambulant pe vremea aceea – sau pur si simplu sa incep orice nou proiect), imi luam timp cam 1-2 saptamani in care nu consumam decat strictul necesar de energie si faceam tot posibilul ca tot sistemul meu (corp, emotii, mental) sa fie incarcat cu energie.
Pentru asta, primul lucru la care sa fiu atent era la somn, apoi la alimentatie, apoi mai faceam si niste exercitii de respiratie si yoga care amplificau foarte mult energia (daca vrei aceste exercitii, sa imi zici intr-un comentariu la final de articol si o sa le explic pe blog).
Nu evita niciodata privirile oamenilor
Foarte interesant cum poti sa iti dai seama de nivelul de evolutie al unui om dupa privirea lui. Daca observi ca sunt persoane care iti evita privirea, sa stii ca nu are legatura cu faptul ca acele persoane au obiceiul sa minta. Pur si simplu, evitarea privirii inseamna timiditate, nesiguranta, lipsa de incredere in sine.
Prin privire se transmit informatii, nu doar se primesc. Daca ma privesti in ochi, imi transmiti ca esti o persoana increzatoare, imi transmiti ca esti o persoana atenta la ce spun, ca esti o persoana care nu se fereste de ceilalti deci nu ii este teama de mine sau de ceilalti.
Evitarea privirii imi spune ca esti inca la inceput de drum sau ca te-ai blocat pe drumul tau.
Daca inveti sa privesti oamenii in ochi ai doua mari avantaje:
-
1. Inveti sa citesti privirile oamenilor si sa iti dai seama de cum gandesc ei
-
2. Iti dezvolti puterea interioara si increderea in tine
Privirea in ochii celuilalt a intrat in cultura noastra ca fiind un mod de „masurare a fortelor”. Imi amintesc, de cand eram copil, de filmele western in care cei doi pistolari, fata in fata, pe o strada dintr-un orasel din vestul salbatic, se priveau ochi in ochi pana cand unul mai rapid isi scotea pistolul si isi termina adversarul.
Mai exista un motiv pe care majoritatea il ignora. De fapt, face parte din informatiile care sunt pentru dezvoltarea personala avansata, dar ti-l spun.
In momentul in care vreau sa transmit o emotie cuiva, sa zicem calmul, imi activez in minte emotia de calm si pur si simplu privesc spre ochiul drept al celui din fata mea. In acel moment persoana care e privita spre ochiul drept are un moment de luciditate mentala si reuseste sa iti „citeasca” si sa interiorizeze emotia pe care tu o transmiti prin privirea ta.
Mi-as dori sa fac pe blog o sectiune cu tehnici avansate de dezvoltare personala, dar ma mai gandesc cum sa o organizez, cum sa formulez articolele din acea sectiune.
Dupa ce stapanesti aceasta putere a privirii directe, treci la urmatoarea lectie…
Respecta tot timpul parerile celorlalti
Faptul ca altcineva are o alta parere decat a ta e super fain pentru dezvoltarea ta. Stiu multi oameni care nu suporta cand cineva are o parere diferita de a lor. Acesti oameni se simt rau emotional daca cei din jur par sa le contrazica parerea. Ma distrez cand vad asemenea oameni pentru ca stiu cum gandesc.
Imagineaza-ti ca un om, care pune asa mare pret pe propria parere, o face din cauza ca…nu poate sa puna pret pe rezultate concrete.
Cu alte cuvinte, oamenii care au idei fixe, care tin la parerile lor foarte tare, sunt oameni care nu au succes. Succesul e adus de flexibilitate, nu de fixitatea parerilor. Niciun inventator nu a reusit sa inventeze ceva decat daca accepta sa faca schimbari in inventia lui. Imagineaza-ti ca azi am fi putut sa nu mai avem becuri daca Edison ar fi zis in prima zi in care s-a apucat sa inventeze becul ca nu vrea sa schimbe nimic din prima lui idee.
Fugi de oamenii care au idei fixe, dar respecta-le ideile. Adica tocmai acele idei fixe ale lor pot sa fie idei noi pentru tine. Am invatat prin incercare si eroare ca a respecta ideile altora cu adevarat, adica a incerca sa ii inteleg deplin, imi poate aduce avantaje.
Din orice idee care pare prosteasca la inceput poti sa extragi ceva util pentru tine.
Invata sa asculti ideile altora, iar ei o sa iti fie recunoscatori. Daca nu esti de acord cu acele idei, citeste in continuare ce ai de facut.
Spune-ti tot timpul parerea
Chiar daca parerea ta nu coincide cu a celorlalti, spune-o in cel mai diplomat mod cu putinta.
Stii ce am observat? In momentul in care spuneam: „O sa iti zic ce cred eu, dar sa stii ca nu e ceea ce te astepti”, de fapt, trucul asta face parte din tehnicile de comunicare. Ajuta la crearea unui cadru mental de anticipatie, adica il pregateste pe celalalt din timp. Daca faci asta, parerea ta diferita o sa fie mai usor acceptata decat daca i-ai zice din start ideea ta.
Faptul ca iti zici tot timpul parerea o sa te ajute in cateva lucruri care sunt super utile:
-
– vei ajunge rapid sa fii luat in seama de oamenii din jurul tau
-
– iti vei dezvolta increderea in tine
-
– te vei simti confortabil sa vorbesti in public
-
– te vei simti relaxat sa vorbesti cu persoane straine
Teama de a vorbi in public sau cu straini iti vine din faptul ca nu stii cum o sa fie primite parerile tale. Daca inveti sa iti spui parerea de fiecare data, vei scapa de teama asta.
Nu conteaza sa ai dreptate, ci sa ai succes in ce iti propui
Nu pot sa numar de cate ori am gresit. Inclusiv la cursuri, inclusiv in ideile de business, in viata personala, in orice. Pur si simplu sunt un om care face o gramada de greseli. Nu sunt nici mandru de asta, nu sunt nici stresat.
Cand am cate o idee si e gresita, imi recunosc greseala cat pot de repede si schimb ce se mai poate.
Ani de zile poti sa ai o convingere, sa crezi in ceva, sa crezi in cineva, iar apoi sa descoperi ca te-ai inselat, ca ai gandit gresit.
Ai doua variante. Sa incerci sa iti demonstrezi ca nu ai gresit, ca ai avut dreptate si sa iti consumi timpul si energia in acea directie.
Sau sa recunosti ca ai gresit si sa te poti desprinde si sa mergi mai departe sau sa poti face schimbari majore.
Pana nu recunosti ca a fost ceva gresit, nu poti face schimbari.
Mi-am dat seama de asta cand am citit intr-o carte ca marile razboaie ale omenirii au fost tot timpul oprite nu cand erau pierdute, ci cand se schimba conducatorul care le-a inceput.
De exemplu, americanii, in razboiul din Vietnam au fost, de fapt, cei care au pierdut. Vietnamezii i-au epuizat pe americani si se stia ca razboiul e pierdut de americani, dar nu s-au retras, chiar daca erau in pierdere din toate punctele de vedere atat economic, cat si uman, iar avantajele nu existau.
A fost necesar sa vina alegerile, sa se schimbe presedintele, pentru ca era prea dificil pentru presedintele care a initiat razboiul sa isi asume faptul ca a gresit. Doar noul presedinte a putut sa spuna „stop” acelui razboi pierdut de mult.
Oamenii de succes nu au problema in a face schimbari rapid. Ei spun foarte simplu: „Am gresit”. Vad lucrul asta si la copii si imi dau seama ca e natural si corect, dar educatia noastra l-a ascuns si ne-a facut sa ne fie frica sa ne recunoastem greselile.
Nepotica mea de patru ani, cand face cate o prostioara, se uita in ochii tai si zice: „Da, Marius, am gresit!” si merge mai departe, uita complet faptul ca a gresit, nu e legata emotional de greseala.
Ma intreb, oare cat timp o sa isi pastreze acest mod natural de a simti si de a gandi? Are noroc ca si sora mea, si cumnatul meu au facut NLP, sunt interesati de dezvoltare personala, o sa o ajute sa aiba libertate in gandire. Dar o sa vina scoala! Cand o sa mai creasca, o sa o iau la cursurile mele!
Iti dai seama ca, de fapt, cu totii ne-am nascut programati ca sa fim fericit si sa avem succes? Doar ca pana nu ne revoltam impotriva unor programe educationale fara sens, acest lucru natural o sa il piarda acesti copii in primii ani de scoala.
Stiu ca sunt multi profesori care citesc blogul. Nu ei sunt pericolul, ei sunt schimbarea!
Profesorii care sunt parte din comunitatea NLP Mania sunt deja parte din schimbarea pe care o dorim cu totii. Pe o parte dintre ei i-am cunoscut la cursurile mele, cu altii am “vorbit” pe e-mail. Sunt oameni extraordinari, ii simt pasionati de ceea ce fac, asa ca ii ajut cat pot mai bine. Insa cei care educa fara sa aiba macar curiozitatea sa inteleaga mintea umana sunt cu adevarat un pericol public.
Multa lume da vina pe politicieni pentru modul in care merge tara noastra din punct de vedere al economiei, al dezastrului cultural. Eu dau vina doar pe profesori. Nu pe scoala, nu pe sistemul educational, ci pe cei care intra in clasa si se dau drept profesori.
Indiferenta lor, lipsa lor de pasiune a facut ca in prezent Romania sa fie pe ultimul loc in Europa la numarul de persoane care citesc carti, ca la TV sa nu mai existe decat emisiuni din care nu poti invata nimic si oameni inculti care sunt venerati de alti oameni inculti.
Cred ca cel mai periculos lucru e sa lasi profesorii acestia sa educe viitori profesori. E un cerc vicios in care am intrat deja de cateva generatii.
Am fost invitat acum cateva luni la Universitatea din Timisoara de catre o asociatie a studentilor de la psihologie. Erau studenti din ultimul an si i-am intrebat ce fac cand vine la ei un om cu orice tip de probleme emotionale. Si mi-au spus ca ii fac teste de evaluare.
Foarte ok pentru inceput. Apoi ce fac? Si in acel moment nu au mai stiut ce au de facut. Totul se opreste la aplicarea unor teste. E ca si cand te duci la medic doar ca sa ai diagnosticul, dar nu si tratamentul.
Respecta-ti promisiunile sau nu promite nimic
Am vazut ca sunt niste etape aici. Eu am avut probleme cu respectarea promisiunilor. Mi-am dat seama care e principiul cand m-am analizat pe mine.
-
1. Vreau sa ma fac placut asa ca iti promit cate in luna si in stele si tu ma crezi
-
2. Cum nu ti-am facut doar tie promisiuni, ci si altora, ajung sa am pe cap asa de multe, incat nu reusesc sa le duc la indeplinire
-
3. Incep sa caut scuze si sa aman indeplinirea promisiunilor fata de tine
-
4. Pierd aprecierea ta si a oamenilor pe care tocmai prin promisiuni voiam sa ii castig
Cum vindeci problema asta? Uite cum am facut eu.
La inceput, mi-am luat cam sase luni in care sa nu mai promit absolut nimic. Nici macar acele lucruri pe care stiam sigur ca le pot face pentru cineva. Pur si simplu ziceam: „Poate, nu iti promit nimic”.
In timpul acesta, deja nu s-au mai acumulat alte promisiuni, am avut vreme sa ma ocup sa le rezolv pe cele vechi. Asa ca am recastigat iar aprecierea celor din jur.
Si am invatat ca pot sa zic inclusiv „Nu pot sa te ajut” sau „Nu doresc sa te ajut pentru ca ajutandu-te pe tine imi fac mie un deserviciu”.
A fost ca o eliberare. Primul „Nu” e eliberator. Iti vine sa zbori, asa de usor te simti. Incearca asta si vezi cum te vei simti. Astept sa imi povestesti cat mai repede.
Concluzie
Stii si tu ca nu am atins chiar toate regulile dezvoltarii personale. De fapt, am facut o sinteza si ai acum in fata doar cele mai importante principii de dezvoltare personala.
Am nevoie sa stiu ce parere ai, care dintre aceste reguli simti ca e cea de care aveai nevoie in prezent. Stai un minut si gandeste-te care dintre aceste principii inca nu il aplici suficient de mult.
Asa o sa stiu pe care dintre ele sa insist in articolele urmatoare. O sa dau tehnici si exercitii care sa te ajute sa asimilezi acel principiu de care ai nevoie.
Scrie-mi un comentariu si spune-mi parerea ta!
P.S. Am in minte un articol despre cele 7 tipuri de putere personala pe care le poti folosi de acum inainte, dar inca nu am scris decat inceputul. Acela o sa completeze ceea ce ti-a adus articolul de azi si o sa iti explice cum functioneaza dezvoltarea personala avansata. Sa vedem, daca este cerere, o sa il scriu.
Te salut cu drag,
Marius Simion
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii