8900 vizualizări

Misterul celor 5 corpuri – mentalul, inteligenta superioara, spiritualitatea (II)

Am revenit cu partea a doua din articolul despre misterul celor 5 corpuri.

Daca inca nu ai citit prima parte, te invit sa o citesti aici: apasa aici pentru articol

Azi o sa iti povestesc o buna parte din ceea ce stiu despre corpurile mental, cauzal, spiritual.

Hai sa incepem.

Corpul mental

Fiecare dintre aceste corpuri  se dezvolta doar daca il folosesti. Daca stai doar in pat si iti aduce cineva mancarea si tu nu trebuie sa misti decat un deget, atunci corpul fizic este slab dezvoltat.

Daca iti pui in functie oricare dintre corpuri, atunci acel corp se dezvolta si isi va indeplini functiile.

Corpul mental se dezvolta daca iti antrenezi mintea. Rolul lui este sa gestioneze imaginile, sunetele, senzatiile din mintea ta. Tehnicile clasice din NLP se adreseaza acestui corp. Exista la nivelul de Master NLP si tehnici care depasesc limitele acestui corp, dar marea majoritate se adreseaza corpului mental.

Acest corp mental este cel care a preluat functia de Eu pentru cei mai multi oameni din prezent. Corpul mental pare sa fie Eul real, dar si acesta este un Eu fals. Corpul mental (mintea, gandurile, senzatiile) este doar un alt corp care „imbraca”  Supra Eul real.

Rolul corpului mental este sa faciliteze trecerea de informatii de la corpul fizic si energetic spre corpurile superioare (corpul inteligentei si corpul spiritual).

Gandurile produc un fel de presiune (modificare) asupra corpului energetic si tu simti acea presiune in corpul fizic si o numesti emotie. Emotiile sunt undeva la mijloc, intre corpul mental si corpul energetic. Ele sunt niste senzatii despre gandurile pe care le ai.

Tot asa cum ai o anume senzatie legata de o substanta pe care o pui pe limba si spui ca e „dulce” sau „acra”, sau „amara”. Substanta in sine e doar o suma de atomi, iar atomii nu au gust.

Faptul ca ei sunt organizati intr-o anumita forma si ajung pe limba te face pe tine sa decizi ca „iti place” sau „nu iti place” acea forma sub care sunt organizati atomii in acea substanta.

Emotiile sunt exact asemenea decizii de „imi place” sau „nu imi place”, dar nu despre substante fizice, ci despre ganduri. Emotiile apar tot timpul ca urmare a unor ganduri.

Datorita acestui fapt NLP-ul este asa de eficient, pentru ca actioneaza asupra gandurilor. Daca modifici gandul, vei modifica emotia. Emotia nu o poti controla, dar poti controla, cu un pic de antrenament, orice gand.

Imi amintesc ca acum vreo 12 ani aveam in casa un televizor mai vechi si unul mai nou. La cel vechi reuseam sa prind doar 6 canale, dar cel nou avea sistemul de receptie mult mai bine dezvoltat si putea sa prinda peste 150 de canale.

Daca faci legatura cu mintea ta, poti spune ca prin mintea neantrenata poti sa primesti doar cateva emotii, informatii, pe cand o minte antrenata, care a inlaturat bruiajele gandurilor negative, iti permite sa afli informatii profunde, emotii rafinate, sa iesi din mediocritate.

Corpul mental mai are ca functie si organizarea gandurilor  si  a actiunilor tale, de a analiza pe baza trecutului ce ai de facut intr-o anumita situatie.

El este responsabil cu memoria (trecutul) si cu imaginatia (viitorul). Toate aceste informatii sper sa iti explice mai bine cum functioneaza mintea si emotiile tale.

Corpul mental aduna in el toate elementele, psihologia clasica considerand ca acestea fac parte din personalitate:

increderea in sine (cu toate efectele ei: spontaneitate, libertate interioara, umor, autenticitate etc.)

vointa (cu toate efectele ei: concentrarea pe obiectiv, fermitate si stabilitate, putere interioara)

inteligenta emotionala (modul in care iti gestionezi si controlezi emotiile)

Acest corp mental are si el mai multe niveluri de care ai auzit deja:

– nivel constient (mintea constienta)

– nivel subconstient (mintea subconstienta – sediul emotiilor, baza de unde pornesc senzatiile si emotiile)

– nivel inconstient (mintea inconstienta – face legatura cu corpul energetic si fizic si este sediul instinctelor de supravietuire, de reproducere – care au legatura cu corpul fizic (supravietuire) si corpul energetic (reproducere)

Corpul mental se dezvolta prin:

– disciplina (tehnici de concentrare)

– studiu permanent (ce introduci in minte iti influenteaza destinul)

– autoanaliza (gandirea indreptata asupra ei insasi este cea mai dificila functie pe care ea o poate face, dar merita exersata)

Corpul inteligentei superioare

Uneori acest corp este numit corp cauzal, adica acolo sunt memorate toate actiunile noastre din vietile anterioare, sunt memorate toate lectiile pe care le-am invatat, examenele pe care viata ni le-a dat si le-am picat, tot ceea ce stim si tot ceea ce am uitat.

Acest corp este constiinta noastra superioara, omul superior din noi, omul care e dincolo de automatisme, dincolo de limitele personalitatii. Geniile isi antreneaza acest corp.

Asa cum sunt oameni care nu reusesc din diferite cauze sa isi miste corpul fizic (poate boli sau accidente), tot asa marea majoritate a oamenilor nu reusesc nici sa isi foloseasca decat 1% sau mai putin din acest corp al inteligentei superioare.

Am intalnit multi care credeau ca isi folosesc inteligenta in viata de zi cu zi sau in profesie. Dar, de fapt, foloseau doar memoria (si anume corpul mental).

Diferenta e simpla. Mentalul (memoria si imaginatia) este cel care te ajuta sa faci sarcini pe care deja le-ai facut, faptul ca le repeti nu inseamna ca folosesti inteligenta, ci ca folosesti memoria, oricat de dificile ar fi acele sarcini.

Corpul inteligentei superioare este folosit cand ai reusit sa descoperi ceva ce nu stiai pana atunci, cand ai inteles ceva nou, cand „ti-a picat fisa”  si „te-ai prins”  de ceva ce pana acum nu iti era clar.

Starea de flux este o aliniere perfecta intre corpul inteligentei superioare, corpul mental, corpul energetic si corpul fizic.

Corpul inteligentei iti „livreaza” informatiile, corpul mental le adapteaza la momentul prezent, le traduce in limbaj, corpul energetic iti da energia pentru ca acest corp fizic sa manevreze sau sa explice verbal ceea ce ai de spus in acea stare de flux.

Acest corp al inteligentei este la granita dintre psihologie si spiritualitate. Aici e sediul intelepciunii, de aici pleaca toate descoperirile si toate creatiile artistice armonioase.

Acest corp nu poti sa il antrenezi acum. Nu poti sa il antrenezi pentru ca tu citesti aceste randuri cu mintea (cu corpul mental). Singurul antrenament pe care il poti face pentru acest corp este momentul in care spui „nu am inteles, dar imi pun mintea sa lucreze pentru asta”.

Exista cateva principii care activeaza acest corp:

relaxarea mentala urmata de concentrare mentala pe subiectul dorit, apoi iar perioada de relaxare mentala si iar concentrare. Aceasta alternanta este in masura sa iti aduca starea de flux si sa devii constient de corpul tau de inteligenta superioara.

atentia concentrata asupra gandurilor, fara sa iti spui nimic (oprirea dialogului interior), face sa se opreasca gandurile. Iar cand se opresc gandurile, o sa ai pentru prima data senzatia unui nou Eu, pe care pana acum nu l-ai perceput.

Ai perceput pana acum Eul tau fizic (corpul, era imposibil sa il ratezi pentru ca e tot timpul acolo si striga la tine cand nu ii dai de mancare), ai mai perceput si Eul energetic cand erai prea obosit si fara energie sau cand simteai placerea sexuala.

Ai mai perceput si Eul mental cand te gandeai la cate lucruri stii tu si altii nu le stiu sau invers, cand te gandeai cate lucruri stiu altii si tu nu stii. Dar Eul de dincolo de mental inca nu l-ai perceput pentru ca gandurile l-au ascuns, asa cum norii ascund uneori soarele.

Corpul spiritual

Acest corp este uneori denumit si corpul cosmic sau corpul binecuvantarii. Poate ai observat in ce am scris anterior in articol ca fiecare Eu pe care il regasesti in tine te va trece la un nivel superior de dezvoltare. Cu fiecare corp pe care tu il antrenezi, descoperi ca Eul tau e altul, parca mai valoros, mai evoluat.

Dar doar la corpul spiritual ai acces la ultimul Eu, acest nivel este cel al Divinitatii, este singurul Eu etern, care contine in el trei elemente care il fac asa de dorit de multi, pentru care ne dorim fiecare sa evoluam si sa atingem acest Eu sacru.

Cele trei elemente ale acestui corp spiritual sunt:

Fericirea infinita care se reinnoieste continuu in eternitate

Cunoastere absoluta a oricarui lucru din univers (atotcunoastere)

Existenta sau viata vesnica (imortalitate)

Acest corp nu poate sa fie atins prin meditatie, nici prin efort, nimic din ceea ce facem noi nu ne poate ajuta sa activam acel Eu spiritual, sa antrenam acest corp spiritual al nostru.

Asta pentru ca orice actiune este indreptata spre un rezultat. Iar acest corp este insasi cauza tuturor actiunilor. Nu poti sa mergi spre cauza facand actiuni indreptate spre rezultat.

Este ca si cand ai merge spre in fata, dar ai vrea sa descoperi ceea ce ai lasat in spatele tau.

Corpul spiritual, spiritul divin, este cauza primordiala a existentei tale. Nu poti face nimic sa o descoperi, orice ai face, te indepartezi si mai mult de cauza, mergi spre efect.

Singurul lucru ce iti ramane este sa stai tacut, fara sa faci nimic, sa astepti in liniste pana cand toate corpurile tale sunt complet aliniate si tu esti intr-o stare de Super flux. Doar atunci poti sa devii constient de propria esenta spirituala.

Exercitiu de baza in transformarea interioara

Principiul de evolutie este unul singur, chiar daca fiecare scoala spirituala incearca sa ti-l explice in alte zeci de feluri ca sa dea bine si sa para ca vine cu ceva nou.

Singura sansa ca sa evoluezi este sa acumulezi energie. Daca pierzi energie mergi in jos, daca aduni energie mergi in sus. Prea banala formularea? Nu imi place sa ma ascund in spatele teoriilor complicate.

Asa ca o sa iti dau cel mai simplu exercitiu cu putinta ca sa poti evolua si sa iti antrenezi corpurile energetice. Eu iti dau exercitiul, dar exercitiul asta e cam smecher. Va avea efecte DOAR daca il faci. Daca doar il citesti, nu are niciun efect.

Iti descriu pe rand ce ai de facut:

1) Ai nevoie de un program zilnic de 30-45 de minute in care sa poti sta izolat. 15-  20 de minute dureaza exercitiul, dar ai nevoie de inca 10-20 de minute sa stai izolat pentru a „sedimenta” energia acumulata.

2) Exercitiul se face intins pe spate, cu picioarele usor departate, fara sa se atinga, iar mainile le tii pe langa corp. Ai grija sa te acoperi cu ceva ca sa nu iti fie rece pentru ca te vei relaxa.

3) Exercitiul are 5 etape de cate 3 minute fiecare. Acum ca faci 2 sau 4 minute, nu are nicio importanta. Forma clasica a exercitiului dureaza cate 10 minute pe fiecare corp, dar eu am redus-o la 3, pentru ca ai nevoie sa te obisnuiesti cu aceste exercitii.

4) Intins pe spate, esti atent la corpul tau fizic si inspiri pe nas si expiri pe gura, iar cu fiecare inspiratie iti imaginezi ca te incarci cu lumina, energie, caldura, ce doresti tu.

Importante sunt 2 lucruri: sa iti concentrezi atentia pe corpul fizic ramas complet relaxat si nemiscat si sa iti setezi in minte intentia de acumulare, de absorbtie de energie. Fiecare poate sa isi imagineze energia asta oricum, ca o lumina, ca un sunet, ca o senzatie.

Nu conteaza cum o gandeste mintea ta, ci conteaza intentia supramentala de acumulare. Faci asta timp de 3 minute.

5) Apoi treci cu atentia / imaginatia la corpul energetic si il vizualizezi cum vrei tu. Cum ziceam, tot ce conteaza e intentia si concentrarea mentala. Faci acelasi lucru, respiri si iti imaginezi ca absorbi energia acum in corpul energetic, ca o lumina, caldura etc. Iarasi pentru 3 minute.

6) Faci la fel cu urmatoarele corpuri: mental, inteligenta superioara, spiritual. Totul ar trebui sa dureze 5 x 3 min = 15  minute. Dar poate ca vrei sa insisti pe unul dintre corpuri.

7) La final, va trebui sa stai inca 3-5 minute nemiscat si sa fii atent la alinierea, la curgerea usoara a energiei de la un corp spre celelalte, ca si cand corpurile incep sa lucreze impreuna, eliminand orice conflicte, orice tensiuni interioare. Imagineaza-ti ca ai acumulat energie si ca aceasta energie o sa iti ajunga macar pana cand refaci exercitiul.

Daca la inceput eu simteam ca exercitiul imi da energie pentru cateva ore bune, mai tarziu cred ca eram mai bun la concentrarea mentala pentru ca un singur exercitiu din asta imi dadea energie pentru o saptamana. Dar eu il faceam zilnic, asa ca dupa a doua zi deja aveam un surplus de energie, aveam energie in exces.

Exercitul asta se face zilnic. Dupa o perioada de antrenament, cand corpurile tale rezista la si mai multa energie, o sa iti dau si alte exercitii. Dar acum fa-l pe acesta si scrie-mi ce rezultate simti ca apar dupa minimum o saptamana de practica.

Sa nu uit! Nu face exercitiul seara ca nu o sa mai adormi. Iti da atata energie, incat nu mai reusesti sa adormi. Eu il fac cand am de lucru noaptea si nu vreau sa dorm.

Si acum am o intrebare pentru tine: 

Ce crezi ca se intampla cand faci rost de energie in plus? Ce se intampla cu energia in surplus? (scrie-mi raspunsul tau intr-un comentariu mai jos pentru ca asa o sa imi dau seama daca am reusit sa explic clar ce era esential)

Articolul asta mi-a deschis apetitul sa scriu mai mult despre spiritualitate si psihologie, despre a patra forta care e numita „psihologia transpersonala”.

Te rog sa imi spui ce parere ai despre aceste subiecte si daca te intereseaza sa afli mai multe informatii.

Lasa-mi un comentariu mai jos cu ce anume ti-ar placea sa afli despre aceste subiecte. 

Pe curand,

Marius Simion

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

  1. Cristina spune:

    Energia mai multă face să ai mai multă vitalitate și sănătate, mai bună claritate a minții și deschide drumul spre conectarea cu inteligența superioară și mai departe.

    Dacă ai energie în plus, poate că asta îți permite să o dai mai departe altora care au nevoie de ea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *