1963 vizualizări

Preferi emotia riscului sau a sigurantei – succesul sau esecul?

Salut si bine ai revenit pe NLP Mania!

In  padurile tropicale din Venezuela traieste o specie de maimute mici, cu blana maronie, numita maimute capucin. Maimutele acestea sunt asa de fricoase, incat dorm agatate de cele mai inalte varfuri de copaci si nu coboara decat in grupuri de cate 50 de indivizi ca sa culeaga cateva fructe cazute pe jos.

Frica lor este insa cea care ii tine in viata. Asta pentru ca maimutele capucin sunt pe primul loc in lista de preferinte din meniul jaguarului de 100 de kg, pe cand micile maimute capucin cantaresc de abia 4-5 kg.

Grupurile de maimute capucin sunt conduse de femelele tribului. Asta pentru ca masculii au o impulsivitate mai mare si in loc sa culeaga un singur fruct de pe jos, cauta mai multe pana cand se trezesc fata in fata cu dintii jaguarului. Doar 1 din 5 masculi ajung la maturitate, pe cand femelele ajung aproape toate.

Se pare ca tendinta maimutelor capucin este de a alege intre doua alternative:

–          mananc sau sunt mancat

Asa ca de cele mai multe ori, ele prefera sa se multumeasca cu burta goala decat sa umple ele burta jaguarului.

Un experiment care arata cum gandesc oamenii

Prin anii ’80, un mic experiment psihologic a aratat cum anume gandesc oamenii cand e vorba sa isi asume riscuri. Asumarea riscului este ceea ce facem toti cand iesim pas cu pas din zona de confort.

Un grup de oameni a fost intrebat ce anume ar alege intre urmatoarele doua situatii:

  1. primesti o excursie de o saptamana fara nicio conditie  sau
  2. dai cu banul si ai 50% sanse sa pierzi si 50% sanse sa castigi o excursie de 3 saptamani

Tu ce ai alege?

Daca faci parte si tu dintre majoritatea oamenilor, ai alege excursia sigura, cea de o saptamana. Doar 25% dintre oameni risca sa nu castige nimic, dand cu banul ca sa aiba sansa sa castige o excursie de 3 saptamani.

Acesti 25% dintre oameni au in codul genetic o gena numita „gena nevoii de noutate” sau gena D4.

 

Psihologia dezastrelor

Oamenii sunt mai atenti la teama de a pierde ceva decat la posibilitatea de a castiga ceva. In acest articol facem si un  experiment. Am scris cate  3.500  de e-mail-uri cu un titlu si alte 3.500 de e-mail-uri cu alt titlu.

In prima varianta am scris:

–          Salut! Poti sa ai succes maxim in viata daca ai aceste informatii psihologice!

 

Iar in varianta a doua am scris:

–          Salut! Poti sa pierzi totul in viata daca nu ai aceste informatii psihologice!

 

Sunt tare curios care dintre aceste doua titluri o sa atraga mai multa lume sa deschida e-mail-urile.

Singurul semn de atentie la aceste titluri este faptul ca nu am spus cu exactitate ce se castiga si nici ce anume se pierde.

Din ceea ce am studiat pana acum, teama de a pierde este mai motivanta decat posibilitatea de a castiga.

Din aceasta cauza suntem mai dispusi sa iesim din zona de confort doar cand “ne-a ajuns cutitul la os”.  Cand lucrurile ne merg bine devenim lenesi si ne culcam pe o ureche. Cand situatia se strica, incepem sa ne gandim ce anume avem de facut.

O sa scriu dupa cateva zile care dintre variantele de titlu a avut mai mult impact.

 

Puterea impulsivitatii

Gena de care iti vorbeam mai sus, numita gena D4 sau gena cautarii noutatii, este o gena relativ noua in dezvoltarea speciei noastre. A aparut cam acum 40.000 de ani, cam in aceeasi perioada cand Homo Sapiens a emigrat din Africa si a ajuns in Europa, cam in aceeasi perioada cand au aparut primele forme de reprezentare artistica pe peretii pesterilor.

Interesant cum istoricii si geneticienii au ajuns la o concluzie similara. Omul a suferit o mutatie de personalitate cam acum 40.000 de ani.

Aceasta gena este acum prezenta la 25% dintre oamenii de pe intreg pamantul.

Aceasta gena este responsabila cu dorinta de progres, cu dorinta de a depasi regulile (de la cele sociale la cele de circulatie), cu dorinta de a ajunge pe Luna si pe Everest.

Aceasta gena este unul dintre factorii de care depinde succesul sau esecul tau in viata.

Acum ai o scuza daca stai in zona ta de confort sau iesi de acolo. Daca spui: “Eu nu pot”, poti sa cauti scuza in faptul ca aceasta gena D4 nu este activa la tine.

Insa 25% dintre oameni au aceasta gena activa si probabil ca tu esti unul dintre acesti 25%,  pentru ca alfel nu ai “pierde” timpul citind pe NLP Mania informatii despre dezvoltare personala.

Impulsivitate functionala si impulsivitate disfunctionala

 

Alte teste au ajuns la o concluzie groaznica…  Au fost testati oameni ca sa se evalueze nivelul lor de impulsivitate, de dorinta de a risca.

La finalul studiului, concluziile au fost teribile.

Se pare ca persoanele cu un grad mic de impulsivitate, cu dorinta mica de a risca, sunt persoane care isi percep viata ca un esec, persoane cu salarii mici, cu probleme financiare si cu prea putine realizari personale sau profesionale de care sa se mandreasca.

La polul opus, cei cu o impulsivitate mare, cu dorinta de risc, erau cei care sunt complet multumiti de viata lor, persoane fericite, cu multe realizari profesionale si personale, cu un anumit statut social si financiar.

Pana aici, lucrurile par logice.

Studiul insa a aratat ceva uimitor in continuare. Dintre cei care sunt impulsivi si au succesul dorit, doar jumatate reusesc sa se mentina asa, iar cealalta jumatate pierd totul – tocmai din cauza aceleiasi impulsivitati care i-a ajutat sa castige totul.

Vorbim deci de o impulsivitate buna (functionala) si de o impulsivitate rea (disfunctionala).

Ca sa iti dau un exemplu simplu: impulsivitate buna e cand incalci o regula, dar asta nu face rau nimanui, pe cand impulsivitatea disfunctionala este cand devii delicvent cu acte in regula.

Scriind articolul asta, ma gandesc la mine, care nu tai linia continua nici cand nu e nimeni pe strada, decat daca sunt in intarziere sau daca … am ceva de pierdut. Vad in mine exact tiparul clasic descris in acest articol. Un articol scris parca pentru mine . 🙂

 

Impulsivitatea functionala este cea de care ai nevoie

Tot timpul, cand iesi cate un pic din zona de confort, iti activezi functiile acestei gene a dorintei de nou. Iti antrenezi aceasta impulsivitate functionala care iti permite sa iti asumi acele riscuri pe care le poti totusi prevedea, controla, planifica. Aceasta este diferenta intre succes si esec. Capacitatea de anticipare.

Succesul depinde de capacitatea ta de a actiona rapid. Esecul ti-l programezi daca nu analizezi cat de mult poti, toate posibilitatile si toate riscurile.

Cea mai mare problema cu care se confrunta oamenii este teama de risc. Teama de a nu pierde ceea ce deja au castigat. Te simti uneori in aceasta situatie? Nu risti nimic in plus ca sa nu cumva sa nu pierzi si ceea ce ai acum.

Aceasta teama este automanipulare. Te manipulezi singur si iti vei plange de mila in viitor.

Daca vrei sa scapi de aceasta automanipulare iti descriu in continuare toti pasii pe care ii ai de facut.

Tehnica pentru a iesi din zona de confort care iti saboteaza succesul

 

  1. Primul pas este sa iti faci in minte o lista cu toate lucrurile bune de care beneficiezi acum.

Asta te ajuta sa te concentrezi pe tine, sa iti dai seama cine esti si ce reprezinti tu acum in lume. Fara sa stii de unde pornesti nu o sa stii nici unde trebuie sa ajungi.

  1. Acum intreaba-te care sunt lucrurile pe care le-ai pierde daca ti-ai asuma riscurile pe care le doresti, dar nu indraznesti sa ti le asumi.

Aceasta etapa este cea mai importanta. Prima etapa te tine pe loc, aceasta etapa este cea care te pune in miscare. Gandeste-te la cate ai de pierdut in viata daca nu iti asumi aceste riscuri. Gandeste-te la cum va arata viata ta peste 5 ani daca nu faci nimic acum. Gandeste-te la cum va arata viata ta peste 10 ani daca acum nu misti un deget.

  1. Acum gandeste-te cum anume vrei sa fie viata ta peste 5 ani.

Stabileste cat mai exact cum vrei sa fie viata ta. Ce vrei sa ai in viata ta peste 5 ani, pe cine, cum vrei sa arati tu, cum vrei sa te comporti, cum vrei sa vorbesti, ce o sa crezi despre tine peste 5 ani? Etc. Toate detaliile. Fa-ti in minte un scenariu detaliat ca sa ii dai mintii tale un reper despre ceea ce trebuie sa indeplineasca pentru tine.

  1. Acum imagineaza-ti ca fiecare pas pe care il faci in aceasta directie este plin de bucurie si fericire.

Aminteste-ti un moment in care ai fost foarte motivat si fericit sa faci ceva nou. Imagineaza-ti ca iei acea motivatie si fericire si o aduci in acest nou scenariu din viata ta. Ofera-i mintii tale toata emotia pozitiva si toata motivatia ca sa isi activeze puterile subconstiente si sa te conduca la obiectivul dorit de tine.

 

Aceasta tehnica trebuie sa o faci cam 10 minte pe zi. Cu cat o faci mai des si mai concentrat, cu atat mintea ta o sa preia aceasta comanda si o sa te conduca spre acel scenariu pe care tu il vizualizezi.

Subconstientul tau este un computer care trebuie programat. Aceasta tehnica este o tehnica simpla de programare a mintii tale in beneficiul tau.

Scrie-mi daca ai nevoie de lamuriri si iti raspund ori pe e-mail, ori la comentarii mai jos.

Mult succes,

 

Marius Simion

 

Iti recomand si:

Exercitiu pentru amplificarea energiei personale

Descopera secretul omului superior!

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *