17006 vizualizări

Secretele psihologiei omului superior: functiile ascunse ale creierului

Citeste articolele anterioare despre primele doua niveluri de dezvoltare personala:

Primul nivel de dezvoltare personala

Al doilea nivel de dezvoltare personala

Al treilea nivel de dezvoltare personala – nivelul spiritual

Acest nivel de dezvoltare este cel mai fascinant dintre toate. Fara sa iti dai seama, scopul tau este de fapt sa ajungi pe acest nivel. Aici ai toate calitatile pe care le admiri la genii, la artistii adevarati, la sfinti si mistici.

Doar in momentul in care omul ajunge la acest nivel isi implineste menirea in viata.

Iti explic pe scurt un principiu al evolutiei: ca sa ajungi la maximum dezvoltarii tale, trebuie sa lasi in spate toate problemele pe care le ai pe nivelurile anterioare.

Iti amintesti din primele doua articole ca pe primul nivel problemele se refera in special la lucrurile materiale, la relatii si la puterea ta interioara. Pe al doilea nivel, problemele se refera la capacitatea de a iubi neconditionat pe care o ai.

In practica, lucrurile stau in felul urmator.

Problemele sunt independente si fiecare problema nerezolvata este ca o gaura intr-un sac. Eu torn acolo energie si informatie, dar daca am gauri in sac, tot gol ramane acel sac fara fund.

In momentul in care incep sa rezolv cate o problema, energia ce o castig prin acumulare (pentru ca nu o mai consum fara sens) ma ajuta sa activez functii ale psihicului meu pe care inainte nu aveam combustibil sa le activez.

Cu cat o functie psihica este mai rafinata, superioara, cu atat ai nevoie de mai multa energie in interiorul tau ca sa o activezi.

De exemplu, pe primul nivel de dezvoltare psihologica ai ca problema teama ca nu o sa te descurci financiar in viata. Ca sa rezolvi aceasta situatie, este nevoie de un volum de informatie si energie (emotia aceea interioara care iti spune ca poti, ca stii, ca ai incredere in reusita ta) destul de mic comparativ cu necesarul de energie de care are nevoie un alt om care si-a activat creativitatea si genialitatea.

Asa ca pana nu pui suficienta energie in nivelurile inferioare, pana nu ai rezolvat cumva (iti explic imediat cele doua directii ale rezolvarilor), o sa ai consum de energie pe acele niveluri inferioare, iar energia nu o sa iti ajunga si pe nivelurile superioare.

Cele doua metode de dezvoltare si evolutie

Ziceam ca sunt doua directii de rezolvare a consumului de energie, a problemelor de pe nivelurile inferioare.

Gandeste-te la primul nivel de probleme – problemele materiale si de siguranta personala – aceste probleme poti sa le abordezi (in functie de structura ta umana) prin doua moduri:

 1. Poti sa te straduiesti sa le rezolvi si sa lupti sa le rezolvi si sa ai bani, siguranta, sanatate etc.
 2. Poti sa te gandesti ca nu sunt deloc importante pentru evolutia ta si sa crezi cu toata fiinta ta ca evolutia inseamna sa nu te intereseze aceste lucruri (aceasta cale e dificila, pentru ca multi doar se pacalesc ca pentru ei lucrurile materiale nu sunt importante, dar in interiorul lor le doresc).

Prima cale este cea mai potrivita pentru 90% dintre oamenii care traiesc in aceasta societate. Cea de-a doua cale este potrivita pentru calugarii retrasi in manastire sau pentru cei care, chiar daca nu s-au retras intr-o manastire, simt si traiesc intocmai precum calugarii, renuntand la toate cele lumesti.

Calea retragerii nu mai este adecvata pentru societatea contemporana, acum dificultatea nu este sa te retragi, ci sa te pastrezi neobsedat de posesiuni materiale in aceasta lume a tentatiilor.

Te rog sa imi scrii in comentarii daca mai ai nevoie de explicatii despre diferenta dintre cele doua cai de evolutie.

Prima se refera la a trai si a savura viata cu tot ceea ce iti ofera ea, iar a doua se refera la a renunta la elementele inferioare si a te concentra doar pe iubire, puritate (creativitate), cunoastere si spiritualitate.

Dupa cum vezi, a doua cale se refera doar la nivelurile 2 si 3 de dezvoltare psihospirituala. Prima cale de evolutie se refera la toate cele 3 niveluri. Pe aceasta cale iei problemele in piept, te lupti cu limitele tale si pe primul nivel si pe al doilea si pe al treilea.

Dar sa revin la descrierea celui de-al treilea nivel de dezvoltare.

Pe acest nivel de dezvoltare sunt 3 elemente:

 1. Puritatea si creativitatea
 2. Cunoasterea si genialitatea
 3. Spiritualitatea

Aceste elemente se vor activa pe rand. Cand iti ramane energie neconsumata cu problemele nivelurilor inferioare, acea energie in exces pe nivelurile inferioare poate sa activeze uneori pe neasteptate cateva momente  de creativitate, de genialitate, de aspiratie spirituala.

Aceste cateva momente (care uneori dureaza de la cateva minute la cateva zile) sunt asa de intense si de diferite decat tot ceea ce ai trait pana atunci, incat iti devin adevarate obiective personale.

Primul element din nivelul 3 de dezvoltare: creativitatea si puritatea interioara

Cine a simtit vreodata starea aceea de creativitate cand parca nu mai era el insusi si vorbea sau desena sau scria sau compunea sau dansa in asa mod, cum niciodata nu s-ar fi gandit ca poate?

Psihologii numesc aceasta stare starea de flux. In aceasta stare, mintea ta obisnuita este ca si hipnotizata si parca o alta minte, superioara, s-a activat.

Aceasta functie psihica a ta are legatura cu starea de puritate si de noblete interioara. Creativitatea este o caracteristica a mintii pure, a mintii de copil.

Puritatea inseamna claritate in dorinte. In momentul in care faci o actiune, sa nu o faci din scopuri ascunse, ci totul sa fie autentic si adevarat in viata ta. Atunci poti sa activezi acest nivel de dezvoltare personala. Altfel, inseamna ca functiile psihologice ale tale sunt inca pe nivelurile anterioare de dezvoltare.

Caracteristicile tale, cand ajungi sa iti activezi aceasta functie a nivelului 3, se schimba. Devii o persoana care reuseste sa vada lucrurile din perspective diferite. Daca pana acum o problema pe care o aveai iti parea cea mai groaznica problema, din acest moment incepi sa ii vezi partile bune, partile la care nu te-ai gandit pana acum.

Modul in care dormi si visezi are legatura cu aceasta functie. Daca visele tale sunt majoritatea cosmare atunci, aceasta functie a puritatii si a creativitatii este slabita sau cu probleme.

Persoanele care au activata aceasta functie psihologica au un suflet foarte nobil. Nobletea, sacrificiul acela care spune ca este simplu sa dai din putinul tau pentru cineva care are si mai putin iti apare datorita activarii din cand in cand a acestei functii aflate pe nivelul 3 de dezvoltare. Din pacate, doar uneori avem aceste stari de altruism. O persoana care are activata aceasta functie are o voce foarte melodioasa si discutiile sale nu sunt superficiale.

Este o persoana interesata de subiecte profunde, nu o sa discute despre ce a mancat la micul dejun, dar o sa fie interesata sa discute cu tine despre ce carti ai mai citit sau ce tip de arta te atrage.

Diferenta clara care apare in viata unei persoane care a intrat pe acest nivel si si-a activat functia aceasta este ca nu mai e interesata de placerile simple: mancare, sex, putere de dominare asupra altora etc.

Cand ai ajuns la acest nivel, placerile tale tin de domeniul artei, creativitatii. Tu incepi de la acest nivel sa te gandesti cum poti sa evoluezi de dragul cunoasterii, nu doar ca sa iti rezolvi niste probleme.

Stii ca sunt doua motivatii care te indeamna sa evoluezi:

 1. Dorinta de a-ti rezolva niste probleme pe care vezi ca le ai (de exemplu: lipsa stimei de sine, gelozie, teama, anxietate etc.)
 2. Dorinta de a-ti descoperi acele functii ascunse de care doar ai auzit ca oamenii le au si vrei sa le ai si tu (creativitate, genialitate, spiritualitate)

Cand esti la acest nivel de dezvoltare si ti-ai activat bine aceasta prima functie o sa ai, in ce priveste cuvintele de baza in viata ta:

–          Inspiratie, creativitate, spontaneitate, sensibilitate, profunzime, intuitie, timp etern.

Aceasta functie psihospirituala a noastra este cea care ne modifica perceptia timpului. Timpul are alta valoare pentru fiecare nivel de dezvoltare.

Daca pentru un om aflat pe primele niveluri de dezvoltare timpul este un dusman, un inamic care aduce cu sine batranetea, boala, moartea, pentru un om aflat pe nivelurile superioare de dezvoltare, timpul este un aliat, un prieten pentru ca aduce cu sine cunoasterea, detasarea de lumea materiala si de teama de moarte.

O sa mai discutam in viitor de aceste functii psihospirituale. Acum o sa iti explic cum functioneaza si celelalte doua functii ale nivelului 3 de dezvoltare.

A doua functie psihospirituala – genialitatea

Nivelul trei de dezvoltare are, pe langa functia de creativitate si puritate (pe care ti-am explicat-o mai sus), si aceasta functie a genialitatii si a cunoasterii directe.

Cand spun genialitate, ma refer la acei oameni care au o minte asa de vasta, incat cunosc niste lucruri de care noi nici nu ne apropiem sa le intelegem. De exemplu, se spune ca teoria relativitatii este inteleasa perfect in prezent doar de cateva persoane in toata lumea.

Functia aceasta a genialitatii poate sa iti dea capacitatea de a face legaturi intre lucruri care aparent nu au nicio legatura pentru ceilalti oameni. Vezi conexiuni acolo unde ceilalti oameni vad doar lucruri fara sens.

Activarea acestei functii de la nivelul trei de dezvoltare iti da capacitatea de a percepe direct legile universului si de a le intelege si aplica in viata de zi cu zi.

Aceasta functie mentala superioara este cea care te ajuta sa te stapanesti complet. Cand o sa iti activezi aceasta functie, o sa ai controlul complet asupra fiintei tale, asupra emotiilor tale. Aceasta capacitate este cea a ascetilor care isi controleaza corpul si emotiile asa de bine incat nimic nu e prea dificil pentru ei.

Acest element al nivelului trei te ajuta sa faci trecerea spre spiritualitate. Cand cunosti legile universului, urmatorul pas este sa le aduci in tine complet, iar asta o sa faci prin activarea celei de-a treia functii a acestui nivel.

Aminteste-ti ca vorbeam de cele trei niveluri de dezvoltare:

Inferior (cu cele trei functii: capacitatea de protectie si securitate materiala, relatii si integrare in grup, putere si actiune)

Mediu (capacitate de empatie, iubire neconditionata, compasiune pentru toate fiintele)

Superior (cele trei functii: creativitate/puritate, genialitate, spiritualitate)

Functia de genialitate te ajuta cel mai mult sa iti poti controla destinul. Cel mai bine este exprimata aceasta functie in filmul “The Secret” pe care majoritatea il cunosc deja. Acolo prezinta niste oameni care au deja activata aceasta functie si care inteleg universul altfel decat multa lume.

Cand activezi in tine functia genialitatii, o sa te simti pentru prima data cu adevarat bogat. Aceasta functie iti da acces la toate celelalte functii de pe primele niveluri. O sa poti fara niciun efort sa iti activezi orice capacitate mentala sau emotionala. Orice limite ai avea, o sa dispara instananeu.

Tehnicile cele mai rapide pentru a activa aceasta functie provin din traditiile spirituale ale omenirii. Sunt si tehnici moderne, dar mai putine si nu prea cercetate. O sa iti dau in curand si tehnici pentru asa ceva.

Cand ai activata aceasta functie mentala, emisfera dreapta si emisfera stanga a creierului vor actiona in paralel. Nu o sa te mai lasi condus doar de emotii si nici doar de ratiune. Totul o sa fie echilibrat in tine si o sa ai autocontrol complet.

Inteligenta ta o sa fie mult superioara oricarui om pentru ca o sa stii ce este in mintea tuturor fara sa faci niciun efort.  Acest nivel este cel pe care incep sa se dezvolte si capacitatile extrasenzoriale, dar nu vreau sa vorbesc despre asta in acest articol.

Cuvintele-cheie ale omului care isi activeaza aceasta functie psihospirituala sunt: genialitate, inteligenta superioara, discernamant, autocontrol deplin, autoobservare, introspectie, meditatie, eliberare de regulile sociale.

Cea de-a treia functie a nivelului superior de dezvoltare: spiritualitatea

Ceea ce au in comun oamenii care se dezvolta este starea de fericire pe care o simt. Pe fiecare nivel in parte simti o alta intensitate a fericirii.

Daca pe primele niveluri de dezvoltare simti doar bucurie, dar si aceasta limitata de ceea ce obtii in lumea din jurul tau, pe masura ce cresti, bucuria se transforma in fericire (la nivelul 2 de dezvoltare) si apoi in extaz superior (la nivelul 3 de dezvoltare).

Extazul este o stare de fericire foarte intensa, care nu are nevoie de o cauza exterioara ca sa apara. Este starea pe care o au artistii cand creeaza rupti parca de realitate, intrand cu totul intr-o lume a lor. Este starea pe care calugarii o simt cand se roaga in linistea chiliilor sfinte si nu mai au nevoie de hrana sau de somn zile in sir. Poti sa negi toate aceste lucruri, dar lumea e mai mare decat credem noi, iar acesti oameni sunt o dovada vie ca asa este.

Cu cat cresti, cu atat starile de fericire sunt mai intense si mai profunde. O stare de fericire de pe un nivel superior iti poate vindeca si boli fizice, iti poate vindeca orice emotii negative (teama, anxietate, lipsa de sens a vietii, lipsa de stima de sine etc).

Pe acest nivel, avand aceasta functie de perceptie spirituala activata, simti ca totul este cu sens.  Cunosc multi oameni care spun ca in univers unele lucruri sunt rele si altele sunt bune. Aceste diferente dispar cand se activeaza aceasta functie spirituala.

De ce? Pentru ca o sa simti atunci ca ceea ce parea rau inainte are rolul lui. Atunci, daca are un rol clar si necesar, cum sa il mai poti cataloga ca fiind rau?

Prin activarea acestei functii, contrariile se impaca, orice tensiune dispare si o sa simti in tine armonie si echilibru.

Senzatia pe care o ai cand incepe sa se activeze aceasta functie este cea de intoarcere acasa, ca si cum ai fost plecat mii de ani de acasa si acum te intorci.

Nu o sa iti spun cum se simte cand functia aceasta se activeaza in totalitate pentru ca nu am simtit niciodata asta. Stiu doar din carti faptul ca unii o numesc Nirvana, altii mantuire, altii constiinta cosmica, altii iluminare sau eliberare etc.

Cea mai frumoasa descriere am intalnit-o intr-o carte scrisa de un indian si o sa iti scriu doar cateva randuri din acea poezie scrisa de el dupa ce a simtit complet activarea acestei functii.

“Întunericul şi lumina s-au stins amândouă,

Aripile întristării s-au evaporat,

Bucuriile efemere au fugit ca nişte corăbii rapide,

Mirajul simţurilor nu mai există acum pentru mine.

Boală sau sănătate, ură, iubire sau moarte,

Umbre deşarte pe ecranul dualităţii – toate acestea nu mai sunt.

Sarcasmul, hohotele de râs, melancolia sumbră,

S-au topit într-un singur ocean preafericit.

Meditaţia, această baghetă magică,

A liniştit furtuna iluziei.

Trecutul, prezentul şi viitorul nu sunt pentru mine

Decât un etern prezent: Sinele omniscient.

Planetele, stelele, galaxiile sau Pământul,

Mii de cratere în flăcări, cataclisme seismice

Creuzete gigantice ale creaţiei!

Gheţari de raze cosmice, fluxuri incandescente de electroni.

Gânduri ale tuturor oamenilor, trecute, prezente sau viitoare,

Fiece fir de iarbă, eu – însumi sau întreaga omenire –

Cea mai mică parcelă de pulbere cosmică,

Toate acestea se revarsă etern prin Eul meu nou-născut.”

Imens ocean – sânge al Fiinţei mele infinit dilatate!

O bucurie extatică, născută din meditaţie,

Îmi orbeşte ochii înecaţi în lacrimi.

Flacăra ta nemuritoare, beatitudine, străfulgeră

Consumându-mi lacrimile, ţesuturile, toată fiinţa!

Ceea ce m-a uimit in poezia lui a fost faptul ca spunea la un moment dat ca simte fiecare atom din univers ca si cum ar face parte din corpul lui. Asa cum imi simt eu mainile, asa isi simtea el atomii din galaxiile indepartate.

Toate calitatile pe care, pana la acest nivel, le-ai antrenat in tine acum apar complet si le ai definitiv.

In plus, pe langa acele calitati umane (putere, incredere in sine, vitalitate, entuziasm, fermitate, hotarare, onestitate, umor, comunicare, erotism, iubire, tandrete, bunatate, compasiune, altruism, creativitate, puritate, noblete interioara, spontaneitate, candoare, atentie, inteligenta, genialitate) mai apare si aceasta calitate supraumana, perceptia ta ca facand parte din univers.

Fara aceasta functie activata, noi ne simtim despartiti de univers. Dar uita-te la degetele tale, le simti ca fac parte toate din acelasi corp. Tot asa, in momentul cand se activeaza aceasta functie, o sa simti ca tu si toti oamenii sunteti parte a aceluiasi organism, univers viu.

Una dintre diferentele care apar in gandirea ta cand se activeaza aceasta functie este ca vei percepe totul in jurul tau ca fiind viu, plin de viata.

Iti zic si cum sa iti dai seama daca esti sau nu schizofrenic. Daca simti ca percepi totul ca fiind viu si ca asta e ceva ce trebuie sa spui cuiva, atunci ai probleme…

Daca simti ca universul este viu, dar asta e ceva asa de banal si de normal incat nu merita sa deschizi gura sa te lauzi sau sa te plangi din cauza asta, atunci chiar ti-ai activat aceasta functie intr-o oarecare masura.

Fii atent sa nu confunzi insa gandul rational care iti spune ca e logic ca universul sa fie plin de viata, cu senzatia efectiva ca universul e plin de viata. Daca ai doar un gand rational, atunci inca nu ai activata aceasta functie, ci acest gand tine de prima functie a nivelului superior, functia de intuitie, creativitate, perceptie subtila.

O alta capacitate psihologica super utila ce se dezvolta prin activarea macar partiala a acestei functii este detasarea.

Detasarea de probleme, de emotii distructive, de obsesiile gandurilor iti este cel mai mare aliat in drumul tau de dezvoltare personala.

Prin detasare poti sa evoluezi foarte rapid. Un om atasat (atasamentul emotional este opusul detasarii) tinde sa fie obsedat de o problema, revine zilnic asupra ei, asupra cauzelor, dar nu se desprinde niciodata suficient de problema incat sa vada solutii.

Un om detasat se orienteaza spre solutii si pentru asta viteza cu care el se dezvolta este mult superioara.

Am facut aici sinteza sintezei a ceea ce inseamna acest nivel de dezvoltare. Cuvantul-cheie pentru aceasta functie este: intelepciune.

Acest cuvant este cel care defineste suma capacitatilor tale cand iti activezi aceasta functie. Intelepciunea inseamna echilibrul complet intre toate informatiile pe care le ai despre univers, despre viata, despre oameni, despre divinitate. Intelepciunea implica o credinta ferma in valori precum frumusete perfecta, puritate sufleteasca, dragoste, respect pentru sine si pentru oameni, iubire neconditionata.

Avantajul nostru este ca putem sa activam putin cate putin din aceste functii. Scopul meu, prin aceste articole, este sa te sprijin sa activezi incet, incet toate aceste functii.

In prezent, iti vorbesc din proprie experienta despre multe dintre aceste functii pe care mi le-am activat. Dar bineinteles ca tot timpul e loc de mai mult si mai bine. Mai ales pe functiile nivelului 3 am inca mult de lucru, dar primii pasi i-am facut. In continuare, aceasta calatorie o sa o facem impreuna, asa ca te rog sa imi spui ce parere ai despre ce ti-am povestit in acest articol si ce ai vrea sa afli in continuare despre acest subiect. Scrie-mi la comentarii toate intrebarile ce ti-au venit in minte citind articolul de azi si o sa iti raspund din experienta mea.

Pe curand,

Marius Simion

Iti recomand si:

Primul nivel de dezvoltare personala

Al doilea nivel de dezvoltare personala

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

 1. Valentin spune:

  Buna seara! In urma unei suferinte puternice am simtit aceasta stare de care vorbiti,timp de 10 zile,dupa care m am speriat(mi am zis ca nu pot traii social cu aceasta stare,eram atat de,,zen,, incat nu mai puteam conduce la acelasi nivel de concentrare la care o faceam),acum sunt in cautarea acelei stari,dar am parte doar de momente care fac parte din acea stare(10 mn,1 zi) si acestea foarte greu,dupa un nivel de concentrare/,,meditatie,, intense.
  Intrebarea ar fi daca exista un grup,o ,,societatea,, a oamenilor ce simt,au simtit sau sunt in cautarea acestei stari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *