2313 vizualizări
Solutiile vechi nu dau randament la problemele noi! Think different!
Toata lumea vorbeste de “schimbarea perspectivei”! Cand apare o problema, auzi imediat un sfat “priveste din alt unghi” , “priveste din alt punct de vedere” etc.
Cat de usor iti este sa schimbi la comanda punctul de vedere?
In situatiile in care chiar ai nevoie sa reusesti asta, e si mai greu. Atunci o parte din tine se enerveaza cand aude asa ceva… “cum naiba sa privesc din alt punct de vedere lucrurile? Faaaa-o tu, daca esti destept!”
Mi-a venit ideea acestui articol pentru ca am auzit si eu, ca si tine, de o gramada de ori expresia asta si nu stiam ce inseamna.
Niciodata nu reuseam sa imi schimb perspectiva si sa privesc lucrurile din alt unghi. Nu am priceput ce inseamna asta pentru ca nu stiam unde sa caut.
Inainte sa incepem, o sa iti povestesc despre un amic de-al meu, la care m-a uimit pentru prima data aceasta schimbare de perspectiva. El chiar vedea lucrurile dramatice din alt unghi.
Intr-una din zile ma intalnesc cu el in oras si cum aveam vreo 5 minute libere, il intreb cum ii merge! Imi povesteste fara prea multe amanunte ce a mai facut, asa ca imi vine in minte sa il intreb cum ii merge cu iubita lui. Incepe sa rada si imi spune ca l-a parasit si zice “…multumesc lui Dumnezeu ca m-a salvat si de data asta!”
Ei bine, asta chiar este o noua perspectiva… in loc sa fie suparat pentru asta, el privea din unghiul care il facea pe el sa se simta confortabil. Nu conteaza cine avea dreptate, ea ca l-a parasit sau el ca multumea pentru salvarea asta ciudata! 🙂 Important e ca, prin aceasta schimbare de perspectiva, el era echilibrat emotional.
Schimbarea unghiului de vedere este o dovada de echilibru si sanatate emotionala.
Nu este suficient sa vrei sa iti schimbi unghiul de vedere, ai nevoie de practica pentru ca rigiditatea mintii sa iti dea voie sa faci aceasta modificare. Din punctul meu de vedere, schimbarea perspectivei tine de dezvoltarea personala. Este unul dintre mecanismele interne pe care mintea ta le poate exersa ca sa te ajute:
– Sa percepi altfel o problema (ai un examen care te streseaza, o alta perspectiva inseamna sa iti pui mintea in situatia in care deja ai terminat examenul – o sa ai alte emotii atunci)
– Sa iti vina idei de rezolvare originale (tocmai ai fost dat afara de la serviciu, schimbarea perspectivei te ajuta sa gandesti cu mintea unui antreprenor – poti gasi solutii noi)
– Sa amplifici umorul intr-o situatie banala (cand ceva e plictisitor, e suficient sa il percepi din alta perspectiva ca sa devina interesant)
In parantezele de mai sus, am sugerat numai niste mici artificii de gandire, dar o sa iti dau niste exercitii practice ca sa iti amplifici viteza cu care mintea ta trece de la un punct de vedere la altul.
A reusi sa vezi problemele pe toate partile este o dovada de maturitate. Problemele mentale si emotionale apar cand nu reusesti sa te adaptezi la schimbarile din viata ta.
Atunci incerci sa rezolvi probleme noi cu solutii vechi.
Aceasta este greseala fatala care iti consuma multa energie si mult timp inutil. Ai nevoie de o modificare in modul de a privi lucrurile, dar tocmai atunci cand iti este cel mai necesar, uiti ca ai la indemana aceste metode. Daca mintea este obisnuita din timp sa priveasca altfel situatiile, cand iti apare o problema, mintea incepe imediat sa priveasca diferit.
Atunci solutia vine mai repede, este mai eficienta, este mai originala si – de ce nu – mai amuzanta.
Exercitiul 1:
Joaca orice joc care are nevoie de 2 jucatori – dar tu joaca rolurile ambilor jucatori.
O sa vezi ceva ciudat, o sa simti nevoia sa “tii” cu unul dintre “jucatori”. Esti tot tu in oricare dintre roluri, dar o sa vezi cum mintea incearca sa faca un pact cu unul dintre jucatori.
De exemplu, daca joci sah, tu vei muta piesele si pentru Alb, si pentru Negru. Mintea ta va dori ca unul dintre cei doi sa “castige” in defavoarea celuilalt.
Observi ceva ciudat? Tocmai aceasta nevoie de pactizare iti arata faptul ca mintea nu vrea ca tu sa iti schimbi unghiul de vedere! Este asa de copilaroasa, incat se lupta contra ei insisi si vrea sa si castige :)))
Acest exercitiu arata clar cum mintea are probleme cu detasarea, ruperea de un anumit punct de vedere si saltul la o alta perspectiva.
Exercitiul nu este asa usor cum pare la prima vedere, eu ma incurc si acum dupa ani de utilizare a lui.
Stii ca ai gresit in momentul in care incepi sa joci ca sa castige unul dintre “jucatori”.
Daca iti pastrezi luciditatea mentala, detasarea, saltul de la perspectiva unui jucator la celalalt, atunci iti amplifici aceasta calitate mentala extraordinara: schimbarea unghiului de vedere.
Exerseaza de atatea ori, pana cand simti ca – schimband pozitia jucatorului – intri in pielea lui si doresti ca el sa castige, apoi schimbi iar si iar doresti sa castigi de pe pozitia schimbata.
Foloseste acest exercitiu cu orice jocuri ai ocazia. Poti sa folosesti inclusiv jocuri pe computer pentru ca sunt la fel de eficiente, singura conditie este sa trebuiasca sa fie jucate in doi si tu sa iti poti exersa neutralitatea cand joci. Atentie, insa, trebuie sa joci cu dorinta de a castiga – din fiecare dintre cele doua perspective. Fiecare jucator joaca pentru a castiga!
Daca simti ca nu mai ai solutii la problemele cu care te confrunti in viata, asta nu este pentru ca acele solutii nu exista – ci pentru ca mintea ta este rigida si inca nu a schimbat perspectiva – asa ca inca nu vede acele solutii.
Exercitiul 2:
Traiesti intr-un ocean cu aer!
Acest exercitiu este un exercitiu de vizualizare si iti stimuleaza mult si creativitatea. Se potriveste la copii, daca doresti sa ii inveti sa isi schimbe unghiul de vedere, dar e la fel de eficient si la adulti.
Trebuie sa inchizi ochii si sa iti spui in minte o poveste!
Imagineaza-ti ca esti capitanul unei corabii care nu pluteste pe mare, ci pluteste pe suprafata atmosferei noastre. Toate persoanele si tot materialul acelei corabii sunt foarte subtile, asa incat aerul pare pentru ele dens, precum este apa pentru noi. Acele persoane sar in oceanul cu aer si pot sa inoate asa cum noi sarim in apa. Pot chiar sa stea si sa pluteasca pe un nor, pentru ca norul este suficient de dens ca sa ii sustina.
Corabia pluteste printre nori si foloseste panzele complet deschise pentru a naviga. Tu esti chiar pe puntea acelei corabii si rolul tau este de a privi la adancurile de sub corabie ca sa le studiezi.
Ce anume vezi?
Continua sa iti imaginezi tot ceea ce privesti, tot ceea ce simti in timp ce corabia ta imateriala pluteste pe oceanul de aer. Cum percepi tu acel ocean de aer, cum percepi creaturile care inoata prin acel ocean pe care tu acum plutesti? Cum percepi apa pe care plutesc obiecte ciudate ale creaturilor de pe fundul acestui ocean de aer? Cum percepi faptul ca toti se pare ca respira in acest ocean care pentru tine este periculos pentru ca ai muri, pentru ca tu nu ai nevoie de aer, ci de vid ca sa supravietuiesti. Tot acest aer de sub corabia ta te incanta, dar este periculos pentru tine daca te scufunzi in el fara un costum care sa nu te lase sa inspiri.
Ok, continua cat timp doresti tu aceasta vizualizare si cand simti ca ai trait emotia unei alte perspective, mentine-o pentru cateva momente si memoreaza tot ceea ce simti emotional.
Acest exercitiu este foarte util sa il faci daca simti ca este dificil primul exercitiu pe care ti l-am propus. Vizualizarea aceasta iti activeaza direct mintea ta de copil, minte care nu era rigida si lipita de o singura perspectiva. Asa ca da-ti voie sa retraiesti aceasta experienta cu mintea ta subconstienta si lasa sa se intoarca la tine acel moment in care te-ai simtit cel mai creativ si flexibil in gandire.
Esti sincer cu tine sau esti un …”fentosan”?
Ceea ce am invatat eu de cand studiez dezvoltarea personala este ca nu trebuie sa fii un “fentosan” (vorba lui Dodo al nostru). Adica un mentosan, dar nu cu aroma de menta, ci cu aroma de … fenta.
Dezvoltarea personala ori o faci cum trebuie, ori nu o faci deloc. Adica, daca vrei sa te schimbi pe bucati nu va merge, ori iti schimbi tot ceea ce te trage in jos, ori esti un fel de elastic. Azi te intinzi in sus, maine revii iar cu capul la pamant. Toate elementele pe care le percepi ca negative in viata ta, e momentul sa incepi sa faci ceva pentru ele.
Daca esti fumator si vrei sa iti dezvolti personalitatea, dar spui ca nu e momentul sa renunti la fumat, ci vrei doar sa echilibrezi emotiile tale, atunci esti un fentosan. Tot ceea ce tu stii ca nu iti face bine e momentul sa extragi din viata ta si sa arunci la gunoi.
Pana nu faci asta, energia cu care se hraneste un comportament sau o emotie negativa o sa te tina prizonier. O sa fii un elastic. Azi zbori, maine te tarasti pe pamant!
Scopul acestui articol a fost sa iti arat ca, in momentul in care iti dezvolti “schimbarea de perspectiva”, o sa te vezi si pe tine ca avand succesul pe care ti-l doresti, dar inca nu pui umarul sa il obtii.
Trebuie sa exersezi si aceasta abilitate mentala, sa iti intre in sange, in obisnuinta – si, de fiecare data cand simti ca privesti lucrurile ca in trecut – treci pe postul celui de-al doilea jucator, priveste-te pe tine din alt unghi de vedere. E posibil sa iti placa sau sa nu iti placa ceea ce vezi, dar macar vei sti ce sa decizi in continuare.
Pe curand,
Marius
PS: Iti recomand un film foarte bun despre ce inseamna schimbarea perspectivei: “Cercul Poetilor Disparuti” – in engleza, “Dead Poets Society” (1989)
Iti recomand sa citesti si:
Esti sclav pentru ca nu sti sa doresti, nu pentru ca nu ai obtinut ceea ce doreai!
Ai o mentalitate de rege sau de cersetor?
Cum isi folosesc geniile creierul!
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Comentarii