3181 vizualizări

Testeaza cum functioneaza creierul tau si dubleaza-ti performantele

Salut si bine ai revenit pe NLP Mania!
Iti amintesti din celelalte articole de pe site ca am tot vorbit despre cele trei canale de perceptie a lumii pe care tu le ai.
Ca sa iti reamintesc despre ce e vorba, gandeste-te la trei persoane diferite care isi folosesc mintea in mod diferit. Unul este concentrat pe imagini, altul e concentrat pe sunete, altul e concentrat pe senzatii.
Cele trei canale de actiune ale creierului tau sunt: vizual, auditiv si kinestezic.
Te bazezi pe  simturile tale pentru a aduna informatii despre lumea din jurul tau. Cele cinci simturi ne construiesc  o “harta” a lumii, pe care apoi o “proiectam” in mintea noastra. Noi nu cunoastem lumea decat prin intermediul acestor simturi.
Gandeste-te insa cum ar fi sa lipseasca unul, oricare dintre aceste simturi. Sa zicem ca simtul mirosului. Cum ar fi sa traiesti intr-o lume in care nici macar sa nu te gandesti la mirosuri. Ele nu exista!  Sau sa nu avem simtul gustului! Cum ar fi sa mancam ciocolata, dar sa nu stim ca, in afara de culoare si consistenta, acel aliment mai are si gust…
Cat de saraca ar fi lumea ta fara unul dintre simturi?
Gandeste-te ca nu ar exista auzul. Ai comunica numai prin limbaj nonverbal, ai trai o viata de om fara sa stii ca exista si alt element intr-o furtuna in afara de fulger, vant si ploaie. Nu ai sti nimic de existenta tunetului, de exemplu. Nu stiu daca sunt cele mai bune exemple, dar incerc sa iti explic cat de important este fiecare simt pentru a “defini” cat mai detaliat lumea in care traiesti.
Ziceam mai devreme ca, de fapt, noi traim in lumea din jurul nostru, dar despre ea noi cunoastem numai ceea ce simturile ne transmit.
Cum ar fi sa cunoastem lumea prin inca 3-4 simturi in plus? Cum ar fi sa avem un simt al curgerii timpului? (de fapt, il avem, dar slab reprezentat) Habar nu avem ce alte simturi ne mai lipsesc!
Dar daca lumea este mult mai bogata decat o percepem noi?
Dar daca un obiect are si alte proprietati pentru care eu nu am simturi sa i le percep?
Cat de bogata si spectaculoasa ar fi lumea pentru noi atunci?
Ok, asta ca tema de gandire, dar nu e subiectul articolului de azi… dar e un hobby de-al meu sa ma gandesc la cum as percepe lumea prin mai multe simturi.
Subiectul articolului de azi este cum aceste simturi ne fac sa nu putem comunica perfect unul cu altul.
Foarte utile sunt simturile astea ale noastre. Problema este ca le folosim in proportii diferite pe fiecare.
De exemplu, tu poate iti folosesti preponderent vizualul, iar eu imi folosesc preponderent auditivul, iar altul isi foloseste preponderent kinestezicul (senzatiile).
Toti suntem prezenti la acelasi eveniment, dar fiecare pleaca de acolo cu impresii diferite. Pentru vizual poate ca a fost plictisitor, pentru auditiv a fost prea zgomotos, pentru kinestezic a fost interesant.
Atatea diferente intre noi si toate din cauza ca aceeasi informatie ajunge la mintea noastra prin filtre diferite ale simturilor.

Gandeste-te la o reteta de mancare. Poti sa ai pe trei mese diferite aceleasi ingrediente. Si sa faci 3 tipuri diferite de mancare folosind exact aceleasi ingrediente. Ceea ce va fi diferit o sa fie cantitatile, proportiile din fiecare  ingredient. Ai ulei, sare, apa, cartofi, conopida, ciuperci, oua etc. Depinde ce cantitate pui din fiecare si depinde in ce ordine le pui si vei obtine mancaruri diferite.

Asa e si cu simturile, daca tu ai activat mai mult simtul vizual, atunci lumea pentru tine va fi un ocean de imagini in care tu traiesti.

Daca tu esti un auditiv, atunci traiesti intr-un ocean de sunete si toate experientele tale o sa fie gandite si traite in functie de aceste sunete.

Daca esti un kinestezic (senzatii), o sa traiesti intr-un ocean de senzatii si perceptii, toata viata ta o sa fie filtrata prin emotiile si senzatiile pe care le simti.

Gustul si mirosul nu sunt asa de importante pentru a determina un anumit mod de gandire, asa ca nu intra in acest sistem de dezvoltare personala decat foarte putin. Nu o sa iti vorbesc nici eu despre reprezentarile gustului si mirosului, desi uneori mirosul iti poate activa foarte multe emotii, iar gustul la fel. Totusi, ele raman mult in urma ca importanta daca le compar cu celelalte trei simturi: vizual, auditiv, kinestezic (senzatii). Apropo, kinestezicul mai este denumit simtul tactil (al atingerii).

Toate aceste simturi si imaginile care se formeaza in mintea ta, dupa ce simturile transmit spre creier ce au analizat, iti dirijeaza comportamentele ulterioare.

Azi vreau sa iti propun un test ca sa afli care dintre simturi functioneaza la tine mai mult si prin care anume inmagazinezi tu cel mai mult informatii despre lumea in care traiesti.

O sa scriu in viitor articole despre cum sa poti sa modifici aceste perceptii despre lume in avantajul tau.

Momentan, iti spun doar ca tu comunici bine numai cu oamenii care au exact aceleasi sisteme de perceptie activate ca si tine. Pe ceilalti nu ai rabdare sa ii asculti, ei nu te asculta, te enerveaza si ii enervezi. Din pacate, nu traiesti inconjurat numai de oameni care au sistemul tau de reprezentari, asa ca e necesar sa incepi sa te adaptezi si la comunicarea celorlalti. Prima etapa este sa afli ce sistem de comunicare si reprezentare mentala folosesti tu.

5 intrebari pentru a determina pe ce canal functioneaza creierul tau deobicei

O sa te rog sa citesti urmatoarele afirmatii si pentru fiecare dintre ele sa notezi un numar de la 1 la 4, in functie de cum se potriveste pentru tine. Uite ce inseamna cifrele de la 1 la 4.

4. Afirmatia care ma descrie cel mai bine dintre toate

3. A doua descriere care ar putea sa ma caracterizeze

2.  A treia descriere care e posibil sa mi se potriveasca

1.  Aceasta e afirmatia care mi se potriveste cel mai putin

Deci pentru urmatoarele 5 seturi de propozitii, o sa ai cate patru afirmatii la fiecare. O sa te invit sa pui la fiecare propozitie numere de la 1 la 4, in functie de ce inseamna ele pentru tine, conform explicatiilor de mai sus.

Propozitia 1. – Deciziile mele importante se bazeaza pe:

–          Senzatiile pe care le am in stomac (piept etc.)

–          Care dintre variante imi suna mai bine

–          Care dintre variante imi este mai clara

–          Pe un studiu precis si o revizuire exacta a situatiei

Propozitia 2. – In timpul unei discutii in contradictoriu, sunt cel mai des influentat de:

–          Tonul vocii celor cu care discut

–          Daca nu imi dau seama care sunt argumentele celor cu care discut

–          Logica argumentelor celeilalte persoane

–          Daca nu ma simt pe aceeasi lungime de unda cu ce simte cealalta persoana

Propozitia 3. – Comunic cel mai usor starile pe care le am prin:

–          Modul in care arat si ma imbrac zilnic

–          Sentimentele pe care le impartasesc

–          Cuvintele pe care le aleg si le rostesc

–          Tonul vocii mele

Propozitia 4. – Cel mai usor  este pentru mine:

–          Sa gasesc care este volumul ideal al sunetului la un sistem audio stereo

–       Sa gasesc argumentul cel mai potrivit, din punct de vedere intelectual, in legatura cu un subiect interesant

–          Sa aleg cea mai confortabila piesa de mobilier la o expozitie

–          Sa aleg care sunt combinatiile de culori cele mai atractive si bogate

Propozitia 5. – Eu:

–          Functionez ca si cum as fi conectat cu sunetele din jurul meu

–          Functionez ca si cum informatiile si faptele din jurul meu sunt cele mai importante

–         Functionez ca si cum as fi foarte sensibil la modul in care imbracamintea se potriveste cu fizicul meu

–         Raspund foarte puternic la culori si la modul in care arata o camera

Cum sa faci notarea:

Pentru fiecare afirmatie, tu va trebui sa pui in tabelul de mai jos numarul pe care l-ai notat in dreptul ei.

Pasul 1. Copiaza raspunsurile de la test intr-un tabel precum cel de mai jos.

Propozitia 1                         Propozitia 2                Propozitia 3         Propozitia 4         Propozitia 5

K:  (numarul ales de tine)    A:                               V:                              A:                            A:

A:                                                  V:                               K:                               D:                            D:

V:                                                   D:                              D:                               K:                            K:

D:                                                   K:                              A:                               V:                            V:

Pasul 2. Aduna toate numerele pentru fiecare dintre literele A, D, K, V in parte. O sa ai cate 5 numere la fiecare dintre cele patru litere amintite.

Interpretarea testului

Punctajul cel mai mare pe care l-ai obtinut la una dintre litere reprezinta sistemul tau de a percepe lumea.

A – auditiv (persoane pentru care toata experienta acumulata consta din sunete si cuvinte)

V- vizual (persoane pentru care toata experienta acumulata consta in imagini)

K – kinestezic (persoane pentru care toata experienta acumulata consta in senzatii si emotii)

D- dialog intern (persoane care sintetizeaza toata experienta prin cuvinte si sens, isi vorbesc in minte)

La modul general, trebuie sa stii ca tiparul pe care iti functioneaza creierul (vizual, auditiv, kinestezic, dialog intern) iti conduce toata viata. Poti sa comunici si sa te faci inteles mai bine de catre persoanele care au exact acelasi profil mental ca al tau. Ceilalti te vor intelege mai rapid daca au si ei acelasi tipar ca al tau. Esti atras de oameni care isi folosesc creierul exact cum ti-l folosesti si tu.

Aceste tipare nu arata ce ai tu in minte, ci arata cum anume foloseste mintea ta toate informatiile pe care le ai acolo.

De exemplu, Vizualul aduna informatii in mintea lui sub forma de imagini (poze si filme). Atunci cand tu esti un vizual, o sa crezi ca toata lumea este tot vizuala. Si o sa incerci sa le explici ce doresti tu, in termeni vizuali.

Asta este o limitare.

Alta persoana poate ca isi foloseste creierul in alt mod, auditiv, kinestezic, dialog intern. Aceste diferente sunt cele care te fac sa spui: “Imi place cutare persoana”, sau “Nu il suport pe acela”.

Imagineaza-ti orice relatie cu cineva – serviciu, cuplu, prieteni, cunostinte intamplatoare etc. Aceste relatii sunt influentate de modul in care tu percepi lumea si de modul in care functioneaza creierul tau.

Tot ce faci tu este filtrat de tiparul creierului tau.

De exemplu, daca ai de prezentat ceva si tu esti vizual, o sa prezinti numai in modul vizual acele lucruri. Asta inseamna ca o sa captezi atentia a 40% dintre oameni (cam asta e proportia de vizuali in lume), dar o sa-i pierzi pe ceilalti 60% dintre cei prezenti, care sunt pe tiparul auditiv, kinestezic si dialog intern.

Proportia de oameni cu tipar auditiv este de 20%, kinestezic tot 20%, iar dialog intern tot 20%.

In articolele urmatoare, o sa iti detaliez cum gandeste fiecare dintre aceste tipare, astfel incat sa poti sa cunosti rapid cum sa comunici cu ceilalti oameni din jurul tau.

Acest tipar pe care l-ai identificat cu ajutorul testului este cel care structureaza propria ta personalitate. Toate informatiile pe care le acumulezi de-a lungul vietii sunt asezate pe acel tipar. Este fundatia personalitatii tale. Fundatia da forma casei ce urmeaza sa fie construita. NLP-ul nu se foloseste de ce informatii stii tu despre lume si viata, ci se foloseste de aceste tipare, de chiar fundatia personalitatii tale, ca sa te ajute sa te schimbi.

Daca stii exact ce tipar foloseste creierul tau, poti sa il “convingi” rapid sa faca tot ceea ce vrei tu. Acum cel mai mare dusman al tau esti chiar tu. Prin aceste metode, o sa inveti sa devii cel mai bun aliat al tau.

In articolele urmatoare, o sa iti explic in detaliu cum sa modifici gandurile tale sau ale altei persoane folosind aceste tipare ale mintii tale. Cred ca tot in articolul urmator o sa iti dau si un exercitiu ca sa iti dezvolti tiparul pe care il ai mai putin activat.

E nevoie sa ai toate tiparele activate cat mai mult, pentru ca in jurul tau primesti tot felul de informatii si daca nu ai activat un tipar anume, o sa treci pe langa acele informatii si o sa fie prea tarziu.

De exemplu, un vizual vede totul in jur, de la afise pana la mici modificari pe figura celui cu care vorbeste. Un auditiv isi da seama imediat daca s-a schimbat ceva in tonul vocii celuilalt, iar un kinestezic isi da seama mai usor de emotiile celuilalt.

Daca esti un auditiv, iti scapa si modificarile pe fata cuiva si nici nu interpretezi sau nu observi rapid emotiile. Asa ca am cautat un exercitiu si o sa te invat sa il faci ca sa le ai pe toate activate eficient.

Pe curand,

Marius

Iti recomand si:

Cunoaste-ti structura de valori daca vrei sa stii ce poti!

Afla ce se ascunde in spatele personalitatii tale!

Descopera secretul omului superior!

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *