5661 vizualizări

Urmatorul nivel: Construirea viziunii personale

Hai sa facem un mic joc. Poti sa ii zici test in loc de joc.

 Imagineaza-ti ca esti pe plaja, la mare. Poti sa iti imaginezi marea cu ochii inchisi sau cu ochii deschisi, nu conteaza. Imagineaza-ti ca auzi marea cum se loveste de mal, simti mirosul marii, simti soarele care iti atinge corpul, dar nu poti sa ajungi la apa pentru ca e un zid care te desparte de valurile racoroase ale marii.

Esti pe plaja fierbinte, se face din ce in ce mai cald si tu nu poti sa ajungi la apa din cauza acelui zid.

Cum arata acel zid in mintea ta? Imagineaza-ti zidul si descrie-l (posteaza un comentariu sub articol cu descrierea zidului).

Iti vei imagina acel zid in functie de cum te simti tu in fata obstacolelor din viata ta. Acel zid reprezenta obstacolele din viata ta. Daca zidul e unul mare si puternic, asa vezi tu obstacolele. Daca e unul mic, firav si usor de distrus, cam asa vezi si obstacolele din calea ta.

Ceea ce multa lume nu stie este ca fiecare zid este de fapt doar o provocare ca sa te dezvolti.

M-am intalnit cu un prieten.

…nu mai stiu ce sa fac, parca nimic nu imi place, nu mai am chef de nimic”, imi zice.

 

Intrebarea mea l-a enervat pe moment pentru ca avea senzatia ca nu il inteleg.

Ce ti-ar placea sa faci daca ai avea chef de viata si viziune de viitor?”

Nu a mai zis nimic pentru cateva secunde dar il vedeam cum se chinuie sa raspunda. Stia ca o sa ii pun intrebari, de asta venise la mine. Asa ca macar sa foloseasca timpul acela.

De fapt, punandu-i intrebarea ii ziceam indirect ca si-a pierdut cheful de viata si viziunea. Nu puteam sa ii zic „ti-ai pierdut viziunea” asa ca i-am pus sub forma de intrebare acel mesaj.

 

Exista doua categorii de oameni.

Cei carora li se intampla lucrurile si cei care fac ca lucrurile sa se intample.

Cei care fac ca lucrurile sa se intample ii deosebesti prin urmatoarele lucruri:

  • – Au viziunea viitorului (o viziune construita de ei, o viziune subiectiva, cu rolul de a ii mentine in miscare, cu rolul de a ii mentine provocati si competitivi.) – nu conteaza ca viziunea aceea e corecta sau nu, conteaza ca ea exista si ii motiveaza.
  • – Vad obstacolele ca trambulini pe care ei se urca si sar pe urmatorul nivel al vietii
  • – Renunta usor la principii si reguli care ii incurca, isi schimba modul de gandire ca sa poata merge mai departe.
  • – Nu se sperie si nu refuza schimbarile si provocarile. De fapt orice lucru inca nefacut este o sursa de provocare. Orice dificultate este o sursa de putere interioara.
  • – Prioritar pentru ei este drumul, calatoria pana la atingerea scopului. Ei stiu ca orice scop atins inseamna inceputul altei calatori, se bucura de calatorie nu de destinatie.

 

Oamenii carora li se intampla lucruri se deosebesc prin:

  • – Le lipseste viziunea pe termen lung – asa ca toata viata lor este centrata pe placerea pe care reusesc sa o „stoarca” din indeplinirea dorintelor de moment.
  • – Au foarte multe dorinte dar nu si obiective. Dorintele cer satifactie imediata iar acesti oameni sunt focalizati sa isi satisfaca dorintele si nu mai au timp si energie pentru viitorul indepartat.
  • – Gasesc scuze de genul „o viata am, asa ca trebuie sa o traiesc la maxim in prezent” (A trai in prezent in mod real, reuseste doar cel care nu este frustrat si plin de dorinte. A trai in prezent nu inseamna satisfacerea dorintelor ci inseamna renuntarea la dorinte pentru a iti urma viziunea).
  • – Prioritar pentru ei este indeplinirea scopului si nu drumul pana la indeplinirea scopului. Pentru ei conteaza destinatia si nu drumul.

Poate te-ai regasit in una sau in cealalta din cele doua categori. Important nu este in care categorie te-ai regasit ci ce vei face in continuare.

E normal, e uman ca la inceput sa nu ai o viziune de viitor. Dar viziunea se poate contrui, iar asta te va schimba pe tine ca om.

 

Cum se deseneaza viziunea personala de viitor

Cum arata o viziune de viitor. Care sunt pasii pentru construirea unei viziuni. Care sunt erorile cand iti construiesti o viziune care sa te sustina in viata.

Frica cea mai mare a cuiva care inca nu si-a format o viziune este ca nu stie „ce va castiga la final de drum”. Adica oamenii se tem ca viziunea aceea nu ii va face suficient de fericiti incat sa merite efortul de a o urma pana la capat.

Am o veste proasta pentru tine.

Scopul unei viziuni nu este sa te faca fericit la final de drum. Nu exista final de drum. Nu asta e scopul viziunii. Scopul este sa te faca sa dai din coate si sa pedalezi.

Rolul viziunii este sa te faca sa mergi continuu, fara sa te opresti.

Viziunea se presupune ca este ceva atat de profund si de inaltator pentru tine incat si la 90 de ani sa te ridici din pat in carje ca sa lupti pentru viziunea ta.

 

Metafora maslinilor in construirea viziunii

Nu stiu cat de reala este, dar sa presupunem ca e real asa.

Se spune ca un baiat mergea cu bunicul sau sa planteze un maslin.

Baiatul era vesel si sarea intr-un picior si se juca pe cararea pe care cei doi mergeau iar bunicul il urma si zambea in urma lui.

Cand au ajuns la locul unde crestea o superba livada de maslini, batranul a ales un loc unde a sapat o mica groapa si a plantat cu grija ramura de maslin cu o radacina firava.

Baiatul era bucuros si ii spunea batranului ca anul viitor vor manca masline din acel maslin sadit de ei amandoi, iar batranul doar il privea si zambea.

Pe drumul spre casa bunicul i-a povestit ca pentru ca un maslin sa ajunga la maturitate e nevoie de o viata de om.

Batranul stia ca niciodata nu va gusta nici macar o maslina din pomul plantat impreuna cu nepotul sau. Dar faptul ca el nu se va bucura niciodata de acel maslin nu e un motiv pentru a nu il planta.

Aceasta metafora este importanta pentru tine daca incepi sa traiesti dupa o viziune.

Nu conteaza daca tu vei gusta din roadele sadite de tine. Conteaza ca viziunea ta te tine viu, te tine in miscare. Atunci cand viziunea dispare tu vei imbatrani si te vei ofili, indiferent ce varsta ai.

 

Viziunea de viitor este scop in sine

Nevoia de fericire si placere ii face pe oameni sa caute satisfactie imediata, sa urmareasca beneficiile imediate din orice.

Am mai spus in alte articole, un obiectiv cu adevarat valoros pentru cineva are nevoie de un minim de 2-3 ani ca sa il poti realiza. Daca imi vorbesti despre obiective pe durata mai mica de 2-3 ani stiu ca nu ai viziune.

Nu conteaza ca iti doresti ca viziune sa cuceresti lumea si sa ajungi urmatorul Napoleon, sau sa vindeci cancerul definitiv, sau sa descoperi energia pura si ieftina sau pur si simplu ai viziunea de a lasa in urma ta o plantatie de maslini pentru copiii tai, important este ca ai o viziune pe termen lung si foarte lung.

 

Cat de lunga trebuie sa fie o viziune

Suntem fiinte nobile, chiar daca uitam asta si ne comportam ca niste animale uneori.

Dincolo de ceea ce credem ca putem face in viata sunt in noi vulcani de energie inca ascunsi si nefolositi.

Atunci cand iti contruiesti viziunea, fa-o sa atat de mare incat sa depaseasca puterea ta din prezent. Cu alte cuvinte fa-ti viziunea in asa fel incat sa trebuiasca tu sa cresti si sa te dezvolti ca sa o poti atinge.

Viziunea se contruieste pe o perioada care depaseste durata vietii tale. Un om cu viziune va trai mai mult, motivat tocmai de puterea acelei viziuni, de pasiunea pe care o pune in fiecare mic pas pe drumul viziunii sale.

Nu conteaza nimic mai mult decat aceasta viziune a ta. Toata viata ta este centrata in jurul viziunii. Toata energia ta este dedicata acestei viziuni pe care nu stii daca o vei atinge vreodata.

Acum imi vin in minte acei luptatori care mergeau la lupta indiferent daca vor invinge sau nu. Pur si simplu luptau pentru ca lupta era viata lor.

Tu nu trebuie sa mori pentru viziunea ta, dar trebuie sa traiesti pentru ea.

Atunci vei veni la mine si imi vei spune ca duci o viata implinita. Atunci vei simti ce inseamna sa traiesti fericit.

Te gandesti ca lucrurile nu au sens in viata ta?

Lucrurile au sens doar daca sunt aliniate cu viziunea. Daca nu exista o tinta, nimic nu are sens. Viata ta are sens doar cand este aliniata la o viziune, la un ideal construit din propria ta vointa. Nimeni nu o sa iti contruiasca viziunea in locul tau. Si chiar daca cuiva i-ar fi mila de tine si ti-ar contrui viziunea, nu te-ar ajuta cu nimic, pentru ca nu ar fi a ta.

Viziunea este unul dintre cele mai personale si intime lucruri din viata ta. Tu singur trebuie sa o construiesti si sa o urmezi. Fara sa iti fie teama de insucces, de ridicol, de vocile celor multi care nu au nici o viziune.

Te-ai speriat ca tinta ta este chiar linia orizontului? Nu o vei atinge niciodata. Dar pe mine exact asta ma face fericit. Faptul ca nu imi voi atinge niciodata tinta. Faptul ca stiu ca nu ma voi plictisi niciodata pe acest drum. Stiu ca tot timpul mai am de facut inca un pas si inca unul.

M-au intrebat oamenii daca am fost speriat cand am inteles cum sta treaba cu viziunea.

Da, am fost speriat si frustrat. Nu ma asteptam sa nu imi ating viziunea.

Am vrut sa renunt la viziune? Da, am vrut si sa renunt. Dar nu am renuntat pentru ca nu aveam altceva mai bun.

Intr-un final mi-am dat seama ca a atinge un scop este un obstacol. Dar a construi un scop este de fapt o libertate interioara pe care nu o puteam avea altfel.

In momentul in care mi-am dat seama ca imi ating cu mare usurinta orice scop (de cand ma folosesc complet de tehnicile NLP de setare a obiectivelor) pur si simplu nu a mai reprezentat pentru mine satisfactie sa imi ating scopurile.

Asa ca a trebuit sa imi schimb gandirea.

Am trecut de la dorinta de a atinge scopul la dorinta de a construi scopuri tot mai dificil de atins.

Iar viziunea s-a construit pas cu pas.

 

Reguli si erori in construirea viziunii

Cand viziunea era construita si stiam ce sa fac pentru a lasa o urma in acest univers, au fost momente in care uitam de viziune.

In acele momente universul nu ma sustinea, ma simteam descurajat si simteam ca ceva gresesc. Simteam ca uit ceva extrem de important dar nu stiu ce. De fapt uitasem de viziune. Apoi o luam de la capat si totul revenea la normal. Niciodata nu reveneam la zero, tot timpul continuam de unde ma pierdusem pe drum.

In momentul in care incepi sa iti contruiesti viziunea tu esti un om care inca nu stie cum sa isi deseneze aceea viziune. Asa ca de fapt urmaresti sa gandesti pe un nivel pe care inca nu esti. De aici apar o groaza de probleme.

Vei construi la inceput o viziune limitata la propriile tale limite. Dar e ok asta, pentru ca viziunea este tot timpul in expansiune, asa cum este universul.

Pe masura ce tu faci primii pasi spre viziunea ta, tu te vei schimba si iti vei expansiona si viziunea.

Cateva caracteristici ale viziunii:

  •  trebuie sa cuprinda un numar cat mai mare de oameni (sa atingi prin actiunile tale directe si indirecte)
  •  trebuie sa fie mai mare decat viata ta (sa continue si dupa ce tu nu mai esti)
  •  trebuie sa fie construita fara nici o limita sau teama ca ceva nu ar putea functiona
  •  trebuie sa fie aliniata idealului tau de dezvoltare pentru tine si pentru univers (adica sa conduca spre atingerea idealului imaginat de tine pentru viata ta si a altora)

 

Nerespectarea acestor reguli te poate face sa ratezi contruirea propriei viziuni de viitor.

Cel mai des vei incurca viziunea cu obiectivele, sau chiar mai rau, vei incurca viziunea cu dorintele.

Viziunea nu este un obiectiv, este o suma de obiective, este obiectivul de a construi obiective la fiecare pas.

Un obiectiv are un timp de realizare, o viziune nu are timp de realizare tocmai pentru ca continua sa se expansioneze cu fiecare moment, cu fiecare obiectiv pe care il vei include in viziune.

O viziune este imposibil de atins de o singura persoana si de viziunea ta vor beneficia foarte multi oameni.

Tu nu esti important pentru viziune ca sa fie atinsa. Insa viziunea este importanta pentru tine. Fara viziune ai fi un mort viu, fara pofta de viata, fara bucurie, fara sansa sa traiesti implinit si fericit.

 

Viziunea iti da elan, entuziasm si motivatie. Nu stiu ce te-ai face fara ea. Ea este suflul vietii tale, este menirea ta.

Scopul vietii tale este sa iti urmezi viziunea. Contruirea viziunii este sarcina ta. Este ceea ce tu va trebui sa faci zilnic, pentru ca viziunea nu este statica. Ea expansioneaza pe masura ce tu cresti si evoluezi.

Pe masura ce tu urci muntele vezi tot mai mult din peisajul din jurul tau, viziunea ta se extinde si tu vei putea mai mult.

O greseala intalnita este sa iti pui limite la propria viziune de teama ca nu vei atinge niciodata ce iti propui. Pai cum ziceam scopul nu este sa ajungi la destinatie, ci sa favorizezi ca altii in urma ta sa atinga aceea destinatie. Scopul este sa mergi spre destinatie indiferent daca ajungi sau nu acolo.

Dar pentru asta trebuie curaj. Curajul acesta il vei descoperi nu stand si nefacand nimic, asteptand sa vina. Curajul il vei descoperi urcand muntele, actionand fara curaj vei dobandi curajul.

Actionand fara incredere in tine vei dobandi increderea in tine.

Oricine poate face multe lucruri cand are putere si incredere, dar adevarata forta o are cel care face acel lucru atunci cand inca nu are increderea ca va reusi si totusi o face.

 

Implicarea ta

Am nevoie de un feedback pe ce am scris azi. Acest concept de viziune personala poate sa fie un punct de rascruce in viata ta.

Dar vreau sa stiu ca esti alaturi de mine in acest moment. Scriu despre un subiect profund si vreau sa aleg explicatiile potrivite. Nu s-a scris mult despre viziunea personala.

Cum arata viziunea ta de viitor in acest moment?

 

Pe curand!

Marius  – NLP Mania

 

 

 

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

  1. Mădălina Mirela Ogica spune:

    Salut Marius,

    Ma bucur ca am gasit acest articol. Incercam sa ii explic prietenului meu de ce e asa important sa iti construiesti o viziune personala.

    Eu aplica asta deja de 3 ani in viata mea bazandu-ma pe principiile de Product Management. Eu sunt Product Owner si dezvolt software cu echipe de produs. Sa ai o vizune de produs pe care o impartaseste toata echipa e cel mai important liant.

    Revenind la prietenul meu, trece printr-o schimbare substantiala si incerc sa il ajut sa isi construiasca o viziune personala. I-am trimis articolul tau care se potriveste manusa.

    Te tin la curent. Toate cele bune,
    Madalina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *