13941 vizualizări

Metoda științifică pentru atingerea obiectivelor (foarte puțini oameni știu asta!)

Salutare!

Trebuie să îţi fac o dezvăluire.

Toată viaţa mea am fost leneş. Nu mi-a plăcut să fac efort, am fost comod de când mă ştiu. Când alţii studiau ore în şir ca să treacă clasa, eu căutam metode ca să învăţ rapid.

Când alţii lucrau de dimineaţă până seara ca să câştige bani să pună ceva pe masă, eu căutam metode ca să lucrez ceva valoros şi care să îmi aducă mulţi bani.

Când eram mai tânăr, mi-am programat viitorul şi mi-am urmărit visul până când l-am atins. Trăiam de pe o zi pe alta şi în mintea mea ştiam exact unde vreau să ajung şi cine vreau să fiu.

În gândurile mele de la 20 de ani mă vedeam călătorind cu avionul peste tot şi vorbind oamenilor. Aveam gândurile astea când încă îmi era teamă şi de avion şi de vorbit în public.

Azi, călătoresc în medie măcar 2 zboruri pe săptămână, lună după lună, an după an. Şi ţin cursuri în faţa a sute de oameni peste tot în ţară şi nu numai.

Habar nu am cum un leneş ca mine a ajuns aici. Sunt sigur de un singur lucru. Dacă nu eram leneş, nu aveam nici o şansă în viaţă.

Lenea m-a făcut să învăț mai repede ceea ce alţii au învăţat într-o viaţă.

Şi am căutat tot timpul metodele cele mai rapide ca să îmi ating obiectivele. Nu cele mai grele, ci cele mai documentate şi studiate. Am mers pe calea celor care deja au reuşit înaintea mea.

Ce vei citi în continuare este ceea ce am aplicat şi am avut succes!

Sistemul binar de atingere a succesului
(pentru oameni leneşi şi inteligenți)

Vreau să îţi dau un sistem fain şi simplu. L-am simplificat până când l-am adus la două componente esenţiale (de asta l-am numit „sistem binar”) pentru ca el să se potrivească pentru cine e leneş sau nu are prea mult timp de investit în propria dezvoltare.

Eu eram şi una şi alta, aşa că mi-a folosit la maxim.

Sistemul aceasta de a avea succes se bazează pe două concepte:

  • vocea interioară a convingerilor
  • obiectivele dedicate

O să îţi dau mai jos detalii despre cele două componente ale sistemului. Vei vedea ce am făcut şi ce ai de făcut ca să îţi fie extrem de uşor să ai o viaţă de succes fără să îți bați prea mult capul.

1. Vocea interioară

Primul lucru pe care l-am făcut a fost că mi-am observat convingerile şi vocea interioară.

Mi-am dat seama că succesul meu e influențat de ceea ce cred eu că sunt în stare să fac.

Fiind leneş, îmi era clar că nu vreau să muncesc „,din greu”, ci trebuia să muncesc inteligent. Aşa că am gândit că primul pas este să îndepărtez obstracolele.

Şi cele mai naşpa obstacole nu sunt în afară, ci sunt în mintea ta. Am început prin a-mi reprograma mintea să mă ajute.

La început a trebuit să fiu atent la dialogul interior – acea voce din capul tău care îţi face lista cu toate limitările şi blocajele tale.

Această voce e cea mai importantă când vrei să schimbi ceva la tine. A fost un moment când credeam tot ce îmi zicea dialogul interior.

Până în ziua în care am înţeles că tot ceea ce zice mintea mea este programat de cei din jurul meu, de cei care m-au educat şi m-au crescut.

Iar ei chiar dacă au avut cele mai bune intenţii, nu tot timpul au avut şi cele mai bune experienţe şi informaţii. Aşa că educaţia mea, programările mele mentale au fost limitate.

Şi vocea interioară, vocea minţii tale programate, îţi spune ceea ce a fost programată să îţi spună.

Vocea din mintea mea îmi zicea cel mai des fraze de genul:

  • „nu voi reuşi”
  • „cine sunt eu că să am pretenţia să am succes?”
  • „sunt alţii mult mai buni decât mine”
  • „mai bine să abandonez decât să fiu dezamăgit”

Astea sunt doar câteva din ce îmi amintesc. Dar au fost mai multe asemenea fraze „pe pilot automat” pe care mintea mea le repeta zilnic.

Cu o asemenea programare mentală ştiam că nu am mari şanse să reuşesc să îmi ating obiectivele, oricare ar fi fost ele.

Vocea ta interioară îţi şopteşte permanent în ureche toate convingerile tale. Ceea ce alţii numesc gândire negativă sau gândire pozitivă sunt de fapt convingerile tale.

Eu le numesc convingeri pentru că şi eu şi tu suntem convinşi că ele sunt reale.

Schimbarea convingerilor

După ce mi-am ascultat vocea interioară şi am înţeles că am o grămadă de convingeri care mă sabotau zilnic, am trecut la război.

Am dat startul vânătorii de convingeri negative (gândirea negativă).

Când observam că mintea mea zice ceva de genul „nu sunt destul de bun ca să reuşesc” imediat foloseam un truc de Programare Neuro-Lingvistică ca să desființez acel program mental.

Pentru că aceste convingeri (gânduri negative) sunt programate de cei care te-au educat prin propoziţiile pe care ei ţi le spun în copilărie. Dacă cineva ţi-a zis „dă-te la o parte că nu poţi” tu ai luat-o de bună şi ai în minte programul „eu nu pot”.

Am simplificat la maxim explicaţia, dar cred că ai prins ideea. Cu cât cei care te-au educat au implantat în mintea ta mai multe convingeri negative, tu le vei actualiza când eşti adult şi vei crede că sunt reale.

Chiar dacă ele poate erau reale doar în perioada când au fost instalate în mintea ta.

Practic, când mă trezeam că îmi spun ceva negativ, îmi ziceam „ăsta este unul din programele mentale cu care am fost programat din trecut şi nu e neapărat necesar să fie adevărat”.

Acest gând la început părea fals, dar pe măsură ce îl repetam am început să îl simt tot mai puternic şi mai real. Zi după zi, această nouă regulă devenise şi ea un program.

Dar de data aceasta, era ales şi implantat în mintea mea de către mine … şi pentru prima dată, era unul pozitiv!

Aşa că, am urmărit permanent ce zic gândurile mele şi am început să nu le mai cred pe cele negative şi să îmi pun întrebări despre cum au apărut ele şi dacă sunt încă obligat să cred acele programe.

Până atunci nu mi-am dat seama cât de mult gândeam „pe pilot automat”.

Gândeşti pe pilot automat atunci când nu te mai întrebi dacă ceea ce tu gândeşti este corect sau nu.

Pur şi simplu iei de bune toate gândurile tale. Atunci nu gândeşti tu, ci foloseşti gândurile celor care te-au educat.

Dacă în copilărie ţi-au spus că trebuie să suferi ca să ajungi om de succes, tu vei cauta să suferi ca să ai succes.

Gândeşte-te câte programe mentale ţi-au fost instalate despre relația de cuplu.

Toată gelozia, toate fricile şi toate conflictele din relaţie apar din cauză că cei doi parteneri vin cu programe mentale greşite în relaţie.

Cum ştiu când programările mele mentale sunt potrivite şi când sunt greşite

E super simplu să îţi dai seama când programele sunt bune şi când nu.

Când programele tale nu se potrivesc cu realitatea, apar problemele. Când programele mentale sunt bune, atunci ele se potrivesc pe ceea ce ai tu de făcut şi te vor duce la rezultatele pe care le doreşti.

În caz contrar, vei avea parte de eşec şi suferință.

Fie că e vorba de carieră, de sănătate, de iubire, convingerile tale (programările din trecut) sunt cele care te ghidează să gândeşti şi să faci anumite lucruri.

Deci rezultatele sunt direct dependente de ceea ce tu gândeşti şi faci.

Când eşti mulțumit de viaţa ta pe un anumit domeniu, atunci programele tale mentale, convingerile tale mentale, sunt optime.

Dar dacă ceva nu îți place, atunci înseamnă că mintea ta nu foloseşte „soft-ul” potrivit. Poate îi trebuie un Upgrade! 🙂

2) Obiectivele

Al doilea concept al sistemului binar este definirea corectă a obiectivelor tale. Ţi-am zis mai sus că deja fusesem programat că nu prea e mare lucru de capul meu.

Aşa că îmi era teamă să îmi mai pun obiective mari pentru că eram aproape sigur că nu o să le ating.

Nu ştiu dacă cunoşti senzaţia aia când îţi doreşti să visezi la ceva grandios, dar vocea interioară îţi şopteşte că nu are rost pentru că oricum nu ai nici o şansă. Eu aşa am trăit o bună parte din viaţă, până când totul a luat o altă direcţie.

Da, recunosc că îmi era frică să îmi pun obiective pentru că îmi era frică de faptul că nu le voi putea atinge.

Iar când aş recunoaşte că nu eram în stare să le ating, credeam că mă degradez ca om şi mai mult, credeam că voi avea confirmarea că sunt un nimeni, o nulitate.

Îmi era teamă de obiective pentru că ele erau în stare să îmi confirme lipsa mea de valoare.

Aşa că am evitat cea mai mare parte din viaţă să ştiu ce îmi doresc cu adevărat. Trăiam de pe o zi pe alta, eram mulţumit de ceea ce venea spre mine. Eram ca o frunză care mergea încotro bătea vântul.

Nu aveam încredere în mine şi nici voinţă, mă simţeam fals şi trist în relațiile cu oamenii. Pentru că speram că nimeni să nu îşi dă seama cât de mediocru sunt.

Apoi, într-o zi, după o perioadă din aia neagră, mi-am zis că dacă toate gândurile mele sunt doar programe instalate de alţii, eu pot să îmi „instalez” singur programările de succes. Şi am început să fac asta cu ce ţi-am zis mai sus.

Însă îmi lipsea ceva. Aveam acum programările mentale pozitive, începusem să cred în mine, începusem să visez.

Dar a trebuit să caut cum se ating visurile!

Îţi dau mai jos strategia mentală a oamenilor care îşi ating uşor obiectivele. Ca să îţi atingi un obiectiv, ai văzut deja că ai nevoie de o minte pozitivă, dar ai nevoie şi de claritate a obiectivului.

Cei mai mulţi oameni au dorinţe, dar nu au obiective. Şi dorinţele sunt potrivite pentru lista lui Moş Crăciun, dar nu le vei atinge niciodată.

Ca să le atingi, trebuie să le transformi în obiective. Iar acest pas sunt puţini oameni care să îl ştie.

Dorinţe – obiective

Ce este o dorinţa şi ce este un obiectiv?

Când te-ai trezit că „vrei o maşină nouă” este o dorinţă.

Ca să devină obiectiv trebuie să îți răspunzi la nişte întrebări:

  • Ce probleme îmi rezolv dacă ating acest obiectiv?
  • Cum îmi va schimba în bine viaţa atingerea acestui obiectiv?
  • Merită efortul de a atinge acest obiectiv?
  • Ce beneficii voi avea din atingerea obiectivului?
  • Cum mă va transforma pe mine atingerea obiectivului?
  • Cum descriu verbal momentul atingerii obiectivului? Cum ştiu că l-am atins? (nu se pune răspunsul de genul „simt eu”, ci va trebui să dai detalii concrete)
  • Am deja toate abilităţile pentru a acţiona ca să ating obiectivul? Ce abilităţi mai am nevoie?
  • Este obiectivul realizabil de către mine sau ţine de altă persoană? (de exemplu „să mă iubească partenerul” nu este obiectivul tău, ci îl poate realiza doar celălalt; sau „să îmi mărească şeful salariul” e ceva ce tu nu poţi decide, ci doar şeful).

Dacă nu poţi răspunde toate aceste întrebări, atunci obiectivul tău este o dorinţă pentru Moş Crăciun.

Iar mintea nu lucrează pentru dorințe, ci doar pentru obiective. Dorinţele nu prind forţă în subconştient. Fără să le prelucrezi prin aceste întrebări, fără să le concretizezi, mintea le percepe foarte superficial şi le lasă în baza „norocului”.

Din cauza asta cei mai mulţi oameni zic „îmi doresc, dar o să fie cum vrea Dumnezeu” – adică nu îşi asumă responsabilitatea acţiunii pentru propria dorinţă.

Diferenţa principală dintre dorinţă şi obiectiv este puterea de acţiune. Când ai doar o dorință în minte, ai activat în tine rolul de copil care cere părintelui ce îşi doreşte.

Când ai transformat dorinţa în obiectiv, ai activat în tine rolul de adult, capabil să îşi asume responsabilitatea pentru acţiunile sale.

Copiii au dorinţe pentru că încă nu au resursele necesare să acţioneze constant şi perseverent. Dar am fost aşa de mult timp educaţi şi programaţi să gândim în termeni de dorinţe încât am rămas aşa toată viaţa.

Avem dorinţe şi ne e mai uşor să zicem „nu a fost să fie” decât să ne asumăm responsabilitatea că nu am făcut mai nimic pentru dorinţele noastre.

Nu ştiu dacă acest sistem al meu te va pune pe treabă, dar ştiu că cei care l-au folosit au avut parte de un şoc.

În ziua în care îți vezi dorințele cu adevărata lor semnificaţie – adică ca o cerere lansată în univers, dar în același timp să îți asumi responsabilitatea – e posibil să fie un nou început pentru tine.

Maturizarea unui om nu ține de vârsta biologică, ci ține de capacitatea de a-şi asuma responsabilitatea vieții lui. Eşti adult nu când ai depăşit 18 ani, ci când îţi iei în mâini destinul şi direcţia propriei tale vieţi.

Cât timp crezi că „nu meriţi” sau că „nu poţi” ai nişte scuze bune să nu acţionezi. E nevoie de curaj să te uiţi în oglindă şi să zici „sunt leneş sau sunt destul de inteligent încât să reuşesc tot ce îmi pun în minte”.

Asta vreau de la tine! Să te uiţi în oglindă şi să vezi acel om inteligent care chiar poate orice îşi pune în cap.

Eu m-am considerat prost şi incapabil. Asta vedeam în oglindă. Dacă eu am putut schimba această percepţie despre mine, poţi şi tu!

Tot ce ți-am spus mai sus poți schimba la tine dupa o perioadă mai scurtă sau mai lungă de practică.

Dacă vrei să te folosești de psihologie ca sa ai rezultate rapide și garantate, îți dau link-ul cu cele mai tari exerciţii psihologice pentru încredere în tine pe care le-am găsit în ultimii 20 de ani de când mi-am dat seama că asta e baza în tot ce înseamnă evoluţie personală:

› › › Creşte-ți încrederea în tine şi transformă-ți viața ‹ ‹ ‹

P.S. Sunt aici dacă ai întrebări. Dă-mi un semn că ţi-a plăcut articolul pentru că e important pentru mine să ştiu că munca mea te ajută.

Dă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi ce părere ai despre ceea ce ai citit azi. Pentru mine e important să ştiu că te ajută ceea ce am scris.

Cu mult drag,
Marius

NLP Mania

P.P.S. Eu am pornit de la zero, fara sa fiu fericit cu jobul meu, fara sa fiu implinit in viata personala, fara sa stiu ce inseamna siguranta zilei de maine si, mai ales, fara o viziune de viitor care sa ma faca mandru de cine sunt.

Am fost curios toata viata cum de unii oameni isi ating usor obiectivele, iar altora le este aproape imposibil sau fac eforturi uriase ca sa le atinga. Eu am facut parte din categoria celor care abandoneaza pana cand am descoperit uneltele care m-au dus la succes.

Le-am strans pe toate si le-am pus intr-un curs (sub forma de CD audio). Apasa pe imaginea de mai jos, ca sa vezi tot ce contine acest curs gandit special ca tu sa ai succes:

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *