39421 vizualizări
Cele 10 secrete ale increderii in tine
Salut și bine ai revenit pe NLP Mania! Știu din propria experință cât e de important să ai acces la informațiile potrivite pe tema increderii in tine, așa că m-am hotărât să dau mai departe ceea ce și eu am învățat pe propria-mi piele.
Unul dintre lucrurile care m-au făcut să nu îmi împlinesc obiectivele timp de mai mulți ani a fost teama de eșec și lipsa de încredere în mine care să mă ajute să depășesc această teamă.
Și, ca de obicei, tot ce am câștigat în acești ani de căutări împărtășesc cu tine.
Azi o să scriu iar despre încredere în sine. Mai exact, despre cele 10 mari secrete ale încrederii în sine.
* * *
Nu am mai dat până acum toate la un loc aceste secrete. Eu mi-am dat seama rând pe rând cum funcţionează ele. Am găsit câte unul în altă parte şi le-am pus acum la un loc. Nu le-am zis nici la cursurile mele, nu le-am trecut încă în niciun alt articol aşa grupate.
Dar sunt aşa de necesare şi rapide, încât e momentul să le ai şi tu.
Am început să le folosesc de când aveam 16-17 ani şi eram zero la capitolul încredere în mine. Încet- încet însă, am început să prind încredere.
Mi-a luat mult timp să le găsesc pe toate. Foloseam doar 3 din aceste 10 secrete psihologice şi tot m-au ajutat enorm de repede.
Nu ştiu de ce nimeni nu explică aceste lucruri atunci când ai cea mai mare nevoie de ele în viaţă.
Oricum, azi e momentul tău să le afli.
Uite mai jos cum să îți dai seama dacă ai nevoie de mai multă încredere în tine sau poți să zici că ai suficientă.
Fă-ţi următorul test de încredere în tine:
1. Când cineva ţipă la tine, te simţi intimidat şi ai un moment de ezitare?
2. Când cineva te critică, te simţi demoralizat şi lipsit de motivaţie?
3. Când cineva îţi cere părerea sau te laudă, te simţi important?
4. Când te gândeşti la viaţa ta, îţi dai seama că nu ai motive de mândrie?
5. Când eşti în public, încerci să pari mai bun decât te simţi, mai puternic?
6. Când eşti refuzat de o persoană care te atrage, te simţi trist şi abandonat?
7. Eviţi să vorbeşti în public şi să ieşi în centrul atenţiei persoanelor necunoscute?
8. Îţi doreşti uneori să nu te bage nimeni în seamă, să fii invizibil?
9. Tu eşti cel care îşi fereşte privirea primul când te uiţi în ochii unei persoane puternice?
Este un test simplu, dar dacă ai răspuns cu DA la majoritatea acestor întrebări, atunci ai nevoie de mai multă încredere în tine.
Principiul din fiziologie – „funcţia face organul”
Profesoara de la care am învăţat cea mai multă psihologie ne-a zis un principiu care mi-a devenit o regulă de viaţă.
Dacă nu ai în tine o anumită emoție sau atitudine dezvoltată (de exemplu, încrederea în tine), poţi să îți dezvolți această atitudine prin antrenarea ei ca şi cum ai avea-o deja.
Acest principiu provine din medicină. Acolo se spune că dacă ai un muşchi şi nu îl foloseşti, el se atrofiază şi nu mai e bun de nimic, dar e valabil şi invers. Dacă vrei să îţi dezvolţi ceva, trebuie să foloseşti acea funcţie.
E acelaşi lucru pe care l-ai mai auzit şi sub formă „pofta vine mâncând”. Adică începe ceva, pentru ca apoi o să meargă de la sine.
Aud mulţi oameni care îmi spun: „Eu nu o să vorbesc în public pentru că nu am încredere în mine şi aştept până când am încredere în mine, apoi o să vorbesc”.
Păi şi cum crezi că o să îţi dezvolţi încrederea? Crezi că iei o pastilă seara şi dimineaţa și la trezire din somn o să ai încredere în tine? Visează în continuare!
Cea mai mare greşeală a cuiva care nu are încă încredere este faptul că se comportă ca şi când nu are încredere.
O veste bună pentru tine
Sună cam ca mesajele martorilor lui Iehova, dar mă refer la faptul că dacă tu te plângi că nu ai destulă încredere în tine, majoritatea oamenilor tot aceeaşi problemă o au.
Imaginează-ţi că eşti în faţa unui grup şi trebuie să ţii o prezentare. Ai emoţii pentru că te gândeşti oare ce o să gândească despre tine acei oameni. Asta e lipsa de încredere în tine.
Dar mai imaginează-ţi ceva ce e foarte real. 90% dintre cei care sunt acolo au aceeaşi problemă de încredere ca şi tine. Ştiu că nu îţi pare aşa pentru că în acele momente nu mai vezi, nu mai auzi, eşti complet blocat.
Dar oamenii chiar nu au încredere în ei. A cui e vina? A culturii noastre româneşti care ne-a învățat să fim cuminți, să nu fim obraznici, să nu ne certăm, să lăsăm de la noi, să facem compromisuri.
Legătura dintre încredere în tine şi copilărie
Acum câteva luni mi-a venit la cabinet o mămică şi mi-a zis că nu mai ştie ce să facă cu copilul ei de 10 ani pentru că e obraznic şi nu face nimic din ce vrea ea să facă.
Mi-a zis că nu mai poate aşa şi că îi vine să îl pedepsească dur. Am liniştit-o când i-am zis că un copil care învaţă de mic să fie docil, ascultător, cu frică de autoritate, o să fie un sclav toată viaţa – nu o să aibă încredere în el.
Bazele încrederii în tine se pun în copilărie. Când tu greşeşti, eşti certat, pedepsit uneori şi înveţi că nu faci bine, deci că deciziile tale nu sunt bune. Dacă acest proces se repeda prea des sau dacă, atunci când greşeşti, părinţii (autoritatea) reacţionează negativ, convingerea ta că nu eşti bun începe să se întărească rapid.
Imaginează-ţi că într-o zi, când erai copil, au venit nişte musafiri în vizită la părinţii tăi. Iar tu ai vrut să vorbeşti şi ai spus o prostie de faţă cu acei musafiri. Dacă atunci eşti criticat sau după ce au plecat musafirii eşti certat, îţi dezvolţi deja o teamă de a mai spune ceva în public. Tot timpul în tine va exista teamă că vei putea să greşeşti când vorbeşti în public.
Ştiu toate aceste lucruri pentru că am trecut prin aşa ceva. A trebuit să îmi dezvolt singur încrederea în mine pentru că nu o aveam de mic.
Dar să trecem la cele 10 secrete pe care le-am folosit pentru a avea încredere în mine!
Secretul numarul 1 – Zâmbetul
Încep cu acest secret pentru că e cel mai simplu de folosit, de pus în practică. Într-o singură secundă poţi să îl activezi. Acum poate te gândeşti că un om care are încredere e cel care zâmbeşte. Dar există şi un mare secret aici:
Poți să foloseşti zâmbetul tocmai ca să îți creşti încrederea în tine!
Când zâmbeşti, se modifică contracțiile de la zeci de muşchi ai feței tale. Faţa ta prinde o altă formă într-o singură secundă de zâmbet. Când acea formă este adoptată, acele contracții musculare îi transmit creierului tău un mesaj pozitiv.
Creierul începe să secrete atunci hormoni de calm şi de plăcere: endorfine. Aceste endorfine o să te facă să te simţi bine când situaţia e tensionată. Iar un om care se poate simţi bine în orice situaţie este un om care are încredere în el.
Creierul tău e un instrument pe care îl poţi folosi cum vrei tu. Zâmbeşte când eşti depăşit de situaţie, iar creierul primeşte atunci comanda de a te linişti şi de a-ți da putere. Zâmbetul este arma cea mai bună ca să ai putere interioară în câteva secunde.
Învaţă creierul să fie servitorul dorinţelor tale şi o să te asculte de fiecare dată când ai nevoie de el.
Altfel, o să se blocheze, o să secrete adrenalină şi ţie o să îţi vină să o iei la fugă. Poate că ştii la ce mă refer. Dacă începi să zâmbeşti, creierul o să îţi dea toate stările bune şi dacă antrenezi acest lucru, o să te trezeşti că ai încredere în tine foarte repede.
Secretul numărul 2 – Vorbește mai lent și fii atent la celălalt
O caracteristică a oamenilor care au multă încredere în ei este că nu se grăbesc niciodată. Au tot timpul din lume, nu sunt pe fugă pentru că ei savurează fiecare clipă a vieţii lor.
Nu o să îi vezi că îşi strâng degetele de la mâini ca şi cum sunt stresaţi, nu o să îi vezi că dau din picior sub scaun, nu o să îi vezi că au nevoie să roadă guma de la creion.
Aceşti oameni calmi şi încrezători doar te ascultă. Ai senzaţia că eşti ascultat când vorbeşti cu ei. Zâmbetul lor şi calmul cu care vorbesc îţi arată că ei sunt acolo cu tot sufletul şi mintea lor – că nu se gândesc deloc să fie în altă parte.
Pe când un om fără încredere în el se gândeşte: „Ce bine era dacă acum eram în camera mea şi mă uităm la TV”. Înţelegi diferenţa? Oamenii care au încredere în ei se simt bine oriunde. Oamenii care nu au încredere în ei vor să schimbe ceva la mediul unde se află.
Dar să revin la ritmul de vorbire. Oamenii care vorbesc lent au tendinţa să se bucure de moment. Ca atunci când un om mănâncă pe fugă şi nu savurează mâncarea şi vrea să se simtă sătul doar. Oamenii care savurează mâncarea o să mănânce lent şi cu mare satisfacţie.
Tot aşa şi un om vorbeşte mai lent ca să aibă timp să savureze acel moment, el îi priveşte pe cei din jur, se simte bine când vede chipurile lor, îi place locul unde se află, etc.
Când un om vorbeşte lent, el e văzut de ceilalţi ca având încredere în el. Dacă vorbeşti repede, dai senzaţia că eşti pe fugă şi că vrei să scapi de acolo. Aşa că începe să îţi urmăreşti ritmul vorbirii şi să îl domoleşti.
Secretul numărul 3 – Contactul vizual
Da, e naşpa să faci contact vizual dacă nu ai încredere în tine! Eu ştiu asta şi uram să mă uit la cineva în ochi mai ales că îi credeam pe toţi mai buni ca mine.
Parcă atunci când îi priveam în ochi ştiau toţi ce slab sunt eu; uram când trebuia să îmi las eu primul privirea pentru că nu puteam să rezist mai mult.
Mă enervam pe mine când nu reuşeam să susţin privirea unei femei frumoase pentru că mă gândeam că se uită la mine şi după ce mă studiază vede că nu sunt bun pentru ea.
Ce vremuri de coşmar!
Asta până când am citit despre privire şi despre ce înseamnă să priveşti în ochi o altă persoană. Privitul în ochi înseamnă şi în lumea animalelor o comunicare a puterii.
Dacă un animal te priveşte în ochi şi tu vrei să îl domini trebuie să ai o privire mai puternică decât a lui. Dar dacă ştii clar că nu merită să domini un tigru, un leu sau un urs atunci mai bine nu îl privi în ochi pentru că el interpretează asta ca o provocare a unui rival.
Deci mi-am dat seama că privitul în ochi chiar are ceva mai deosebit decât o simplă evaluare a persoanei.
Aşa că am început să nu mai îmi feresc privirea. Mă simţeam torturat în interior, dar ţineam capul drept şi priveam ochi în ochi. Mă foloseam şi de zâmbet (vezi secretul nr 1) şi mai ușuram chinul ăsta de a privi în ochi.
Zâmbeam şi priveam direct în ochii persoanei din faţa mea. Azi un pic, mâine un pic, până când chinul a dispărut şi a început să îmi placă. Cu cât exersam mai mult, cu atât eram mai liniştit şi îmi plăcea mai mult să fac asta.
De-abia atunci am observat că şi alţii au aceeaşi problemă; eu îi priveam în ochi şi ei îşi mutau privirea, mai ales dacă nu zâmbeam. Am avut o perioadă de egoism şi mă simţeam mare şi tare când vedeam că oamenii îşi feresc privirea. Mă simţeam parcă răzbunat. A fost o perioadă prostească a mea – recunosc.
Dar îmi asum această perioadă şi mă bucur că a trecut de mult. Apoi am descoperit că scopul nu e să îi domini pe ceilalți prin privire, ci să îi faci să se simtă bine. Acum sunt în această fază: mă interesează să îi fac pe oameni să se simtă confortabil şi relaxaţi când ne privim, aşa că zâmbesc şi sunt atent la discuţia cu ei.
Îţi recomand să foloseşti acest secret aşa cum l-am folosit şi eu pentru că rezultatele sunt excepţionale. O să simţi cum dispare din tine teama şi cum creşte curajul, încrederea, puterea interioară.
* * *
Mai sunt încă 7 secrete de explicat – un pic mai complexe – cum ar fi vocea interioară, respiraţia, modificarea percepţiei mentale, etc. Dar o să ţi le explic în articolul de săptămâna viitoare.
Te rog să îmi spui pe o scală de la 1 la 10 cât de utile îți sunt aceste informații şi ce părere ai despre ele. Asta mă ajută ca să îmi dau seama dacă e nevoie de aceste tehnici sau pot să trec la alte subiecte.
Scrie-mi un comentariu şi spune-mi ce ai aflat nou din acest articol şi ce mai vrei să afli în plus.
Te salut,
Marius Simion
Ps. Îţi recomand să citeşti şi:
Cum sa ai mai multa incredere in sine
Cum sa iti evaluezi puterea interioara
3 tehnici ca sa iti invingi teama de a fi judecat de altii
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Ahhh nu pot astepta doua saptamani ca sa vad ce imi doresc de la o relatie :))
Stii ce ar fi tare? Sa postezi o metoda scurta si subtila prin care sa ne dam seama de personalitatea celor din jur. Sigur, am putea sa aplicam metoda de pe site, dandu-le doua liste din care sa-si aleaga ce-i caracterizeaza etc. dar ar fi prea lung si plictisitor pentru persoana in cauza. Asa ca te-as ruga sa iei in considerare ce am scris si sa-mi dai un reply, as aprecia.
By the way, super articole!
Sa fi iubit 🙂
Eu va trebui sa astept mai mult de 2 saptamani….. sunt entuziast,generalist….dar sunt convins ca merita asteptarea!
Toate bune!
foarte interesante lucruri, astept articolul urmator 🙂