14629 vizualizări

Esti rational sau emotional? (exercitiu pentru controlul emotiilor)

Salut, 


​Tocmai am inchis telefonul cu un prieten. 

In ultimele minute din discutie mi-a zis ca a primit un mesaj din acelea distribuite pe Facebook ca sigur e o conspiratie cu virusul asta si ca cifrele oficiale sunt umflate. 

I-am zis ca nu stiu daca sunt umflate sau nu, daca e conspiratie sau nu si ca nu imi pasa prea mult. 

Ce ma intereseaza cu adevarat este cum se adapteaza lumea la noul mod de viata.  

Ma intereseaza adaptarea, pentru ca adaptarea si flexibilitatea este o caracteristica care duce la progres. 

Rigiditatea, fixitatea nu e evolutiva, este doar … sigura. Caut sa ma agat de principii, de certitudini, de trecut, de traditii, doar din nevoia de certitudine, ca o reactie in fata fricii de viitor. Deseori ii intreb pe cei care vin la cursurile mele daca cunosc oameni cu principii. Si cum majoritatea imi spun ca da, le explic ca principiile solide, fixiste sunt un indicator al fricilor noastre de schimbare, de viitor. 

Am fost invatati sa cautam siguranta si certitudinea, cand, in realitate, viata e plina de incertitudini si nesiguranta zi de zi. Asta inseamna ca fugim tocmai de ceea ce viata ne poate aduce, atunci cand cautam cauze, motive, conspiratii.   


Cand ma uit la reactiile pe care le au oamenii in perioada asta, observ trei categorii de persoane: 

1. cei care neaga 

2. cei care se panicheaza

3. cei care se adapteaza


Nu stiu care au dreptate si care gresesc. Si nici nu consider important acum. 


Nu pot sa fac nimic cu negarea. E un punct de vedere pe care il respect. Insa pot sa te ajut daca simti ca te cuprinde anxietatea si panica in fata a ceea ce poate sa urmeze. 

Iti explic azi cum functioneaza mintea ta atunci cand produci stres si anxietate, ca sa poti sa intelegi mai usor „computerul” mintii, si sa il poti programa cu succes asa cum ai nevoie. 

 

Curba anxietatii si a panicii 

Vorbeam zilele trecute cu niste vecini care au diferite firme. Si imi spuneau ca afacerile lor sunt aproape la pamant, clientii isi primesc marfa la usa magazinului, furnizorii lasa marfa pe scari si fug. 

Acesti oameni au nevoie de o minte limpede, mai ales acum, in mijlocul furtunii. 

Panica nu a salvat niciodata pe nimeni. Dar cum sa renunti la panica si anxietate cand nu esti sigur daca luna viitoare vei avea inca bani, daca poti plati chiria, daca poti cumpara mancare. 


In situatii de stres, modul de gandire intra pe pilot automat, intra pe sistemul de supravietuire. 

Singura veste buna, chiar daca nu e ideala, este faptul ca nici o emotie nu tine la infinit. 

Exista o curba dupa care emotia creste, apoi atinge un varf, apoi scade.

Din pacate, in loc sa rezolvam sursa stresului din viata, avem tendinta sa ne adaptam la stresul vietii. Asta nu ajuta deloc organismul nostru care preia toate pagubele si ajungi sa te imbolnavesti.

Stresul produce aciditate in corp, activeaza boli psiho-somatice, produce conflicte interioare, emotii distructive care conduc la pierderea increderii in tine, anxietate, chiar depresie cu timpul.

Imagineaza-ti o corabie cu panze, impinsa de vant, care nu mai are carma si nu mai poate decide directia de mers. Asa este creierul care nu stie sa controleze emotiile si gandurile. Iar aceasta deriva emotionala se adanceste in perioade de stres si panica.

Cand corpul simte hormonii de stres nu mai trimite energie spre creier ci spre muschi.  O sa iti explic imediat de ce se intampla asa. 

 

Procesul de evolutie 

In perioada in care inca traiam in pesteri, adica ieri, pe scala timpului, pericolele veneau din partea animalelor salbatice sau inamicilor. Toata puterea de supravietuire era atunci concentrata in muschii picioarelor (pentru fuga) si in muschii mainilor (pentru lupta). 

Acest mod de functionare al organismului exista si astazi. Stresul e de fapt un indicator de pericol. Acum nu te mai musca tigrul, dar te musca foamea si nevoia de siguranta financiara. 

Azi nu ai unde sa fugi ca sa te protejezi de animalul ce te urmareste si nu poti lovi cu sabia inamicul ce te ameninta. 

Dar organismul tau reactioneaza ca in caz de pericol, prin venele tale curge acum un cocktail ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​de hormoni care au nevoie sa se linisteasca si sa nu iti invadeze mintea. 

In stare de stres atentia e concentrata spre a cauta sursa pericolului si a fugi din calea ei. Dar asta nu e rezolvare, e doar amanare. 

Cele trei creiere (reptilian, mamifer, uman)

Desi am fost invatati ca avem un singur creier, se pare ca e format din trei straturi, trei creiere distincte, care se ocupa fiecare de altceva. 

Creierul nostru a evoluat de la un creier foarte simplu, incepand cu 400 de milioane de ani in urma si inca mai evolueaza. 

Cele mai simple creiere reactioneaza doar la pericol si la hrana. Acestea sunt creierele reptiliene care apoi au evoluat in creiere de mamifere si au dezvoltat emotii complexe, nevoia de apartenenta la grup, posibilitatea de a conlucra pentru a obtine hrana si apoi evolutia a condus spre creierul uman, cu plusurile si minusurile ratiunii. 

Au trecut 200 de milioane de ani de cand reptilele au evoluat in mamifere si reactiile au devenit mai complexe.  Mamiferele fiind cele care au construit relatii, grupuri, empatie. 

Pe scara timpului, doar de foarte curand, creierul de mamifer a evoluat si a dat nastere unui nou tip de creier, creierul uman. ​​​​​​​​​​

Toate aceste zone din creier au evoluat in milioane de ani, trecand de la un nivel extrem de simplist de reactie la un nivel extrem de complex. 

Ceea ce e interesant este ca prima data intra in functiune creierul reptilian, apoi cel de mamifer si doar la final se activeaza creierul uman, rational.

De fapt deciziile noastre sunt deja luate inainte ca sa se activeze creierul rational, uman. Creierul uman se activeaza ca sa valideze si sa argumenteze deciziile pe care le luam deja instinctual si emotional.

Sunt multi oameni care spun despre ei ca sunt „rationali”, ca iau decizii rational. In realitate nimeni nu ia decizii rationale. Noi doar ajungem sa gasim argumente rationale la deciziile pe care le-am luat deja inainte de activarea rationalului din noi.

Uneori cineva imi zice „Marius, nu ai dreptate, eu sunt sigur rational. Am cumparat o masina sigura, pentru familia mea, ca sa ii stiu in siguranta. Aceasta cu siguranta e o decizie rationala.”

In realitate nu e deloc asa. Ai cumparat o masina sigura pentru ca sa compensezi o emotie de teama de accident. Decizia a fost luata pentru ca exista aceea emotie. Creierul rational doar a gasit argumentul logic pentru care ai decis sa iei masina. Dar decizia a fost luata de creierul de mamifer, de sistemul nostru emotional.

Iti descriu mai jos cele 3 creiere pe care le folosim, ca sa vezi cum functioneaza panica si cum ajungem la adaptare. ​​​

Creierul reptilian

Cel mai profund strat din creierul no​stru este cel care se ocupa de instinctele de supravietuire. 
Acest creier, numit creier reptilian, produce trei reactii cand simte pericol: 

* Fuga

* Lupta

* Inghetare


Toate trei sunt reactii pe care „animalul” din noi le produce in diferite momente din viata. Aminteste-ti cand erai la scoala si pe neasteptate profesorul zicea numele tau ca sa raspunzi la o lectie. 

Uneori stiai lectia si cu toate astea, pentru ca exista un potential stres/pericol, acest creier care te protejeaza de pericole iti producea reactia de inghetare. Nu mai puteai sa vorbesti, cuvintele se blocau, nu mai puteai sa gandesti, e o reactie pe care creierul reptilian o produce cand nu poate produce nici fuga si nici lupta. 

Nu puteai nici sa fugi din clasa, nici sa ii dai un pumn profesorului care te-a ridicat in picioare, doar te blocai. Aceasta e una din reactii pe care o avem in fata pericolului. 

Imagineaza-ti ca esti la plimbare si deodata vine spre tine un caine latrand. Creierul reptilian reactioneaza instinctiv si te intorci sa fugi sau sa lovesti in agresor.

Cand creierul reptilian controleaza reactiile atunci vei actiona rapid si instinctiv.

Insa uneori intervine creierul de mamifer sau cel uman. Atunci reactia ta e intarziata de emotiile pe care le simti. Incepi sa te gandesti:

„Oare nu e mai bine sa strig dupa ajutor? Unde naiba e stapanul cainelui? Oare e un caine periculos sau nu? O sa fug si apoi vad eu ce fac.”  



Creierul de maimuta ​(sau de mamifer)

Alteori, urmatorul creier prelua controlul, creierul de maimuta. ​​​​​​​​​​​​​​​​

Daca creierul reptilian evalua gradul de pericol si iti sugera ori sa fugi, ori sa te lupti, ori sa ingheti, acest creier de manifer produce emotii si reactii mai complexe. 

​​​Cand nu esti condus de creierul reptilian, adica cand nici nu fugi de pericol, nici nu ai cu cine sa te lupti, nici nu te blochezi, controlul va fi preluat de creierul nostru emotional. 

Atunci cand esti condus de pofte, de dependente, cand iti doresti succesul, cand esti atasat emotional de partener, cand cauti iubire sau cand fugi de conflicte, toate aceste reactii sunt ale creierului nostru emotional. 

Cand iti propui sa faci curatenie in casa si doar dupa 30 de minute iti amintesti ca nu te-ai uitat la un episod nou pe Netflix, ala e un alt moment dominat de creierul de maimuta. De fapt, creierul nostru emotional, ne domina cam toata viata. 

Emotiile sunt cele care misca lumea, sunt cele care ne controleaza cel mai mult. 

Cu cat aceste emotii sunt in afara controlului nostru, cu atat ele vor domina viata noastra. 

 

Creierul uman (neocortexul)
Neocortex inseamna „creier nou”. E denumit asa pentru ca e cel mai nou tip de creier cu care ne-a dotat evolutia 🙂

Are probabil o gramada de functii pe care inca nu le cunoastem. Daca e sa facem o paralela, putem spune ca acest creier uman a aparut doar de o fractiune de secunda pe scara timpului, si ca inca nu ii intelegem potentialul.

Ce stim este ca are puterea sa controleze emotiile, daca primeste programul potrivit, adica daca e invatat cum sa faca asta.

Acest creier uman nu este instinctiv ca cel reptilian, nu ia decizii ca cel emotional, insa poate depista „erorile” si poate construi strategii, poate elabora planuri, poate dezvolta viziunea de viitor, ceea ce creierele anterioare nu aveau capacitatea sa faca. 

Rolul lui este de a putea „monitoriza” si „controla” emotiile si actiunile. Dar ca sa poata face asta trebuie ajutat, trebuie invatat sa o faca. E ca un computer care nu stie inca sa faca nimic. Dar daca ii dam programele de care are nevoie, incepe sa devina din ce in ce mai util.

Cat timp nu primeste programe, nu se pune in functiune, nu lucreaza la capacitatea maxima. Daca creierul uman nu primeste un set de programe, o sa lase la butoane pe creierul emotional si pe cel reptilian. Adica vei ramane dominat de emotii si de reactii impulsive si instinctive in fata pericolului.

Una din functiile cele mai importante pe care creierul uman o are si lipseste complet la celelalte doua este planificarea viitorului.

Ai observat ca in situatii de stres, cand pare ca se blocheaza tot sistemul, nu te poti gandi la ce vei face peste 5 ani? Pur si simplu esti complet acaparat de ceea ce vei face acum si aici, de cum sa supravietuiesti, nu de cum sa progresezi.

Creierul de mamifer din noi si creierul reptilian se concentreaza pe supravietuire si pe obtinerea placerii, pe cand neocortextul se ocupa de bunastare pe termen lung, pe evolutie si dezvoltare.

Din pacate in perioade de stres cum este acum, acest creier are nevoie de programe ca sa invete cum sa functioneze. Altfel cedeaza controlul catre creierul emotional.

Rolul Programarii Neuro-Lingvistice este de a invata creierul uman toate programele eficiente pe care le-au descoperit psihologii in ultimii 40 de ani de care exista acest domeniu.

Faptul ca NLP-ul este considerat ca o stiinta a elitelor e din aceasta cauza. Pentru ca permite sa ii dau creierului meu „instructiunile” de functionare pe care le-au descoperit mari cercetatori in psihologie. Din pacate nu este un subiect care sa se doreasca sa ajunga la toata lumea. Societatea are nevoie de oameni care sa fie emotionali, nu de oameni care sa isi poata controla emotiile.

Asa ca NLP-ul e inca tinut departe de multi oameni, tocmai pentru are puterea de a iti tie controlul asupra emotiilor tale.

Am intalnit chiar psihologi care spuneau ca prefere sa nu stie oamenii NLP pentru ca asa nu mai vin la ei la cabinet. Cand am facut site-ul NLP Mania l-am facut ca o reactie impotriva acestor oameni care prefera ca populatia sa fie lipsita de control emotional si sa apeleze la ​​​​​​​​​medicamente sau la terapie cand ar putea sa invete exercitii simple (programele mentale de care iti ziceam anterior) ca sa isi controleze emotiile. 

Am vrut sa ai aceste informatii ca sa intelegi care e rolul si locul ratiunii si emotiilor in viata ta.

Si nu te las doar cu asta. Iti propun un exercitiu pe care daca il faci de cateva ori o sa devina un program instalat pe care creierul tau uman (neocortextul) il va utiliza de fiecare data de acum inainte.

 

Cum sa scapi de stres si anxietate in 3 pasi simpli 

Anxietatea si stresul sunt niste denumiri frumoase pentru a nu spune de fapt ca simtim frica in fata a ceva. Cand simt frica in fata unui animal de prada stiu ce ma sperie. Dar uneori sunt bombardat cu mesaje care prevestesc pericole, sau poate am crescut intr-un mediu in care nu ma simteam in siguranta, erau tipete, certuri, loviri, asa ca „am antrenat” un creier emotional extrem de sensibil si simt deseori frica inexplicabil.

Cat timp e ziua si am activitate, frica aceea inexplicabila e usor estompata, pentru ca ma gandesc la orice altceva decat la ea. Dar seara, atunci apare mai intens, pentru ca atunci ai timp sa stai in liniste, tu cu tine, sa iti auzi gandurile.

Frica asta inexplicabila este anxietatea si stresul care te pot distruge daca nu iei masuri si nu iti programezi neocortextul sa o controleze.

De fapt aceste programe cuprinse in Programarea Neuro-Lingvistica iti ofera control asupra creierului tau emotional, care pana acum nu putea fi stapanit.

Si uite ce ai de facut.

  1. Gaseste imaginea/cuvintele/senzatia care iti produce cea mai mare emotie de frica sau anxietate: ce vezi in mintea ta cand incepe aceea frica sau ce iti spui in gand, sau ce simti in stomac sau in alta parte din corp.
  2. Dupa ce gasesti imaginea sau cuvintele sau senzatia, incepe sa o modifici.
    1. Cum modifici imaginea:  o indepartezi, o faci mai mica, o decolorezi, o faci neclara, o intuneci
    2. Cum modifici cuvinte si sunete: cobori volumul pana nu mai auzi, muti sunetele ca si cand se aud din alta parte, schimbi tonul cu un ton pozitiv.
    3. Cum modifici senzatia din corp: imagineaza-ti ca isi schimba temperatura, greutatea, textura, locul in corp – observa ce simti cand faci fiecare schimbare.
  3. Repeta de 5-6 ori toate schimbarile din ce in ce mai repede. Asta ii spune creierului tau ca vrei sa instaleze acest program ca sa faca automat acelasi lucru cu toate imaginile/sunetele/senzatiile care iti produc anxietate si teama.

 

Suplimentar pentru cine vrea sa isi activeze functia de creativitate si viziune.

Dupa ce ai facut exercitiul anterior, imagineaza-ti ca mintea ta e ca o galaxie de stele si ca incepe sa se roteasca lent si pe masura ce se roteste galaxia isi mareste dimensiunile. La inceput imagineaza-ti stelele minuscule in interiorul capului tau, pe masura ce iti imaginezi rotatia galaxiei mentale si o faci sa creasca, iti vei imagina ca galaxia acum e cuprinsa in camera ta, apoi e mare cat orasul, apoi cat planeta si tot asa pana cand o faci sa fie gigantica.

Exercitiul poate sa dureze si 10 minute. Efectul acestui exercitiu este instalarea unui programel mental care ii spune mintii tale sa expansioneze si sa cuprinda cat mai multe detalii, informatii, evenimente. E un proces de integrare si expansiune, opus celui care se intampla in situatii de stres si pericol cand apare un proces de contractie a mintii.

De fapt ii spui mintii tale ca nu te lasi condus de pericol ci ca scopul tau este cresterea si expansiunea dincolo de limitele actuale. Repetand acest exercitiu iti programezi mintea pe un nivel de functionare mai inalt, un nivel de functionare in care sa iti fie usor sa iti depasesti limitele si sa treci pe urmatorul tau nivel de evolutie si dezvoltare.

Lasa-mi, te rog, un comentariu mai jos si scrie-mi parerea ta despre acest articol. E important sa stiu ca munca mea e utila si ca te ajuta sa iti intelegi mai bine psihologia.

Te salut cu drag,

Marius Simion

NLP Mania

 

P.S. Te rog sa imi spui intr-un comentariu, sub articol, care din cele trei creiere consideri ca e cel care iti influenteaza tie cel mai mult viata. Multumesc!

 

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

  1. Iolanda Nanu spune:

    Creierul uman

  2. Tiberiu spune:

    In mod clar, EMOTIONAL !

  3. Oana-Elena Dumitriu spune:

    creierul emotional

  4. Mihaela spune:

    Imi plac mult exercitiile propuse!
    Chiar vreau sa fac schimbari in viata mea!
    Iti multumesc!

  5. Anamaria spune:

    Credeam cu convingere ca este cel rational, dar binenteles ca ai dreptate – si este cel emotional!!!

  6. Mariah spune:

    Interesant ce ai spus si foarte clar!
    De cele mai multe ori sunt condusa de creierul emotional, insa am invatat sa folosesc si creierul uman.
    Multumesc pentru exercitiu!

  7. Vali spune:

    Tot emotional… Si da, munca ta este foarte apreciata. Dupa ce te-am ”cunoscut” viata mea si-a ridicat nivelul mult. Explici lucrurile in asa fel incat sunt foare usor de inteles.

  8. Cristina spune:

    Cel mai mult,creierul emotional.
    Mulțumesc pentru email.

  9. Cristina spune:

    Cel mai mult,creierul emotional.
    Mulțumesc pentru email.

  10. Nicoleta spune:

    Îmi dau seama ca până acum am fost condusă de creierul emotional si în mică măsură de cel uman. Multumesc cu recunoștință pentru ptr informațiile prețioase pe care ni le oferiți după multă muncă și studii de specialitate

  11. Paula spune:

    Credeam ca sunt rationala dar de fapt, intervine creierul reptilian sau cel emotional. Aproape ca nu-mi dau seama cand intervine si creierul uman 😁😁
    Desigur ca articolele tale sunt utile si nu numai atat, sunt unice. Nicaieri nu mai gasesc informatiile despre NLP pe care mi le pui tu la dispozitie. Motiv pr care … MULTUMESC 🙏

  12. Irina spune:

    Cel care conduce de multe ori, este creierul emoțional.
    Mulțumesc pentru informații. Sunt foarte valoroase.

  13. COLCERIU VOICA MIRELA spune:

    Gandesc cu inima, si cu creierul emotional.

  14. Mirela spune:

    Marius, iti multumesc frumos pentru articol! 😊 Ca de obicei, informatiile tale sunt foarte valoroase. Ambele exercitii sunt deosebit de eficiente si, explicate de tine, sunt usor de realizat. Le-am facut de cateva ori cu diferite imagini/cuvinte/senzatii si am obtinut rezultate pozitive importante.

  15. Alina Stefan spune:

    Dintotdeauna am fost foarte rațională. Am fost un copil matur. Toate comportamentele și deciziile mele au fost conduse de rațiune, fără a-mi lăsa inima sau sentimentele să intervină. În ultima vreme fac eforturi conștiente să îmi ascult mai mult inima (intuiția ?). Mi-a plăcut foarte mult articolul. A adus unele clarificări și unele informații pe care nu le știam.

  16. Clara Robu spune:

    Cred că toate 3 joacă ping pong în capul meu…îmi place foarte mult al doilea exercițiu cu galaxia. Te iubesc

  17. NEAG-MARC FELICIA spune:

    Buna Marius,

    initial m-am gandit doar la cel emotional , dupa ce am citit articolul mi-am dat seama ca la mine intra in joc toate 3.

    Am constatat ca exercitiul pentru emotie l-am facut la modulul 2 NLP SUBMODALITATI si am continuat sa il folosesc in momentele in care am avut nevoie, la mine functioneaza foarte bine.

    Interesant exercitiul cu GALAXIA.
    Multumesc.

  18. Mari spune:

    Creierul emotional m-a dominat cam tot timpul si imi aduc aminte si de cateva momente de panica totala, cand pur si simplu am inghetat, m-am blocat. Dupa trecerea momentului respectiv, ani de zile ma tot intrebam de ce oare nu am putut reactiona cumva. Abia acum citind articolul tau am inteles. Problema e ca un copil nu stie cum sa isi controleze creierul reptilian sau pe cel emotional. Fetita mea are 4 ani si observ ca tinde sa aiba firea mea, sa fie un copil timid si emotional. Vreau sa o ajut sa nu fie ca mine si sa se blocheze la scoala cand trebuie sa raspunda la lectie sau sa i se faca rau de emotie pana aproape de lesin la examenul din cls a8 a, cum mi s-a intamplat mie. Oare pot sa o ajut? Multumesc pt articol, Marius! Dupa 30 de ani, m-am lamurit in sfarsit! 😉

  19. Bogdan spune:

    Salut , sunt un mare fan.
    Accept ideea ca principiile ne alimenteaza senzatia de siguranta in fata fricilor pe care nu le realizam si ca trebuie sa renuntam la ele pentru a putea sa fim liberi , fara frici.
    Oricum principiile se suprapun , in parte peste valori si fara valori un om chiar dc e liber , cred ca-si pierde superioritatea fata de animale.
    Ar trebui gandita o diferentiere mai fina aici.
    Oricum mie mi-ai schimbat viata cu articolele tale.

  20. Dutu Luminita spune:

    Sunt o mica maimutica! Ma agit prea mult si emotiile imi dau de furca. Bineinteles ca mi-este frica, dar imi fac de lucru… Sau ascult muzica. Nu cred ca frica este emotia care ma domina.
    Am dat peste o haita de caini in drumurile mele, dar n-am fugit. Poate ca am avut pentru cateva clipe impulsul sa fug sau tendinta sa intepenesc pe loc. M-am gandit la alternative. M-am gandit ca n-are rost, cainii oricum fug mai repede decat mine…Le-am dat de mancare ce-am avut prin buzunare. Am mers mai departe pe drum si ei s-au tinut in sir dupa mine.
    Probabil ca folosesc, pe rand, toate cele 3 creiere. Poate ca se suprapun reactiile cand sunt intr-un moment de pericol imiment. Si cel care are castig de cauza este creierul asta mai nou. Pare mai convingator. Da. Multumesc pentru articol! Mult succes si sanatate va doresc!

  21. Marinela spune:

    E combinație! Când simt partea emoțională că vrea să domine, trec la cea rațională. Acum când scriu parcă mă aflu în marea Galaxie. Sunt obosită, mă preocupă noul stil de viață și simt că nu e pe placul meu.Fac tot efortul să iau cele mai bune decizii. Nu vreau să las partea emoțională să prindă teren.Totuși reacționez la „luptă”. Am nevoie să mă lupt, să se termine odată și mă simt puternică, dar imi vine a „rage”. Nu mai am răbdare! Care parte mă domină?În această situație recurg la creierul reptilian? Aleg să lupt, dar nu am cu cine și atunci mă adaptez. Rămân calmă să pot să-mi desfășor munca.Of, Doamne !
    Sănătate și putere !

  22. Marinela Coste spune:

    Creier emoțional

  23. Iulia spune:

    Buna,Marius! Credeam ca sint condusa de rational si emotional insa in trecut am avut o experienta neplacuta si am luat-o pe rand. Reptilian ,emotional si acum sint la emoțional si incerc sa resetez pe cel uman.Am trait toate simptomele descrise mai sus si a fost greu. Recunosc ca inca mai apare reactia reptilianului insa muuuuult mai scazut. Articolul a fost super,nu intelegeam se se intampla in creierul meu,cand la un moment dat toate trei creierele functionau in acelasi timp. Unul spunea ceva,unul altceva si eram epuizata si psihic si fizic. Acum am inteles,nimeni nu a stiut sa imi explice clar. Multumesc ,a fost super. Primul ex este cam greut de facut,te cam pune in fata cu fricile,desi noi vrem sa fugim de ele,sa nj mai fie,insa al doilea este foarte placut.

  24. Catalina spune:

    Buna, Marius. Mi-edor de voi, de gasca noastra:) La mine is toate, dar ala emotional probabil mai tare. Dar de cand cu NLP-ul si exercitiile, parca e ceva mai bine. Tine-ne in priza, mare bine faci multor oameni! Multumesc!

  25. Dana spune:

    Emotional

  26. Daniela spune:

    Creierul emotional.Multumesc pentru aceste informatii pretioase.Foarte greu primul exercitiu. Simt ca este nevoie de multe exercitii pentru schimbarea modului de gandire. Tare mult imi doresc sa reusesc sa scap de frici.

  27. Georgy spune:

    Cred ca am fost condusa mult timp de cel emotional! Multumesc pentru articol!Foarte interesant si scris intr-un mod atat de clar !!!Felicitari!!!

  28. Dragos spune:

    superb, iti multumesc

  29. Dorela spune:

    Ce am citit este deosebit si ma ajuta enorm deoarece totul este explicat intr-un mod superb,cu siguranta creierul emotional functioneaza la mine intotdeauna.
    Multumesc!

  30. VIORICA Luca spune:

    Multumesc cu recunostinta pentru informatii.Toate trei actioneaza,mai mult cel emozionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *