17069 vizualizări

Harta dezvoltarii personale – cum sa iti dai seama daca esti pe drumul cel bun

 

Salut si bine ai revenit pe NLP Mania!

De multa vreme ma tot gandesc cum ar arata o harta a dezvoltarii personale.

Vreau sa fac o lista scurta cu ce ai nevoie din punct de vedere psihologic ca sa dezvolti pentru a avea o viata implinita.

Daca as face vreodata o harta a dezvoltarii personale, ar arata cam asa.

 

Harta dezvoltarii mele 

Vreau sa iti zic ca am incercat sa nu pun “increderea in sine”  pe primul loc. Am pus pe primul loc dezvoltarea abilitatilor si informatii-cheie. Dar dupa zece secunde le-am schimbat. Ca sa poti dezvolta rapid orice abilitate ai nevoie sa crezi ca esti in stare sa dezvolti la tine acea abilitate. Deci primul pas ramane tot timpul increderea in tine.

Din timp in timp mai fac experimente in mintea mea si incerc sa sar peste etapa de incredere. Ca sa imi dau seama daca cineva fara incredere in sine are sanse sa se dezvolte. Si de fiecare data rezultatul e nul.

Raman insa incapatanat si o sa mai incerc. Daca o sa gasesc o varianta, o metoda care iti va permite sa ai succes in viata fara incredere in tine, o sa te anunt. Pana acum nu am gasit niciuna.

Uite mai jos harta dezvoltarii personale. O sa iti fie usor sa iti dai seama acum ce trebuie sa imbunatatesti sau sa modifici la tine. Nu sunt etape, ci sunt domenii de dezvoltare. Cred ca poti sa incepi cu ultimul domeniu si tot o sa te opresti din drum daca nu le incepi si pe celelalte. Am pus ordinea aceasta doar pentru ca in societatea in care traim iti e mai usor sa te descurci daca incepi cu ordinea propusa de mine.

1) Incredere in tine – puterea interioara, curajul de a actiona, iesirea din zona de confort.

Toate acestea au legatura cu increderea in tine.  Incredere in tine inseamna ca tu crezi ca esti bun, important, valoros etc.

Ai incredere in tine cand incepi sa te cunosti si sa accepti ca nu trebuie sa fii bun la toate, ci trebuie sa fii bun la ceva. In mod gresit oamenii au tendinta sa isi doreasca sa fie buni la multe lucruri. Zic si de mine la fel, pentru ca imi era foarte greu sa accept ca nu ma pricep la fotbal ca prietenii mei, ca nu ma pricep la reparat lucruri ca tatal meu etc.

Nu te pricepi la ceva din doua motive:

1) nu te pasioneaza si/sau nu ti se potriveste tie

2) nu ai increderea ca ai putea sa te pricepi

Unele lucruri pur si simplu nu mi se potrivesc, nu ma pricep nici acum la fotbal (decat din fotoliu) si nu sunt decat submediocru cand trebuie sa repar o priza defecta.

Dar in perioada cand nu aveam incredere in mine eram convins ca nu ma mai pricep nici la alte lucruri:

– credeam ca nu sunt deloc bun sa vorbesc in public

– credeam ca nu sunt bun sa scriu

– credeam ca nu sunt bun sa gandesc strategic

– credeam ca nu sunt bun sa inteleg emotiile oamenilor

Nu puteam sa fac acele lucruri doar din cauza ca nu aveam incredere in mine.

Dar dupa ce am inteles ca nu e necesar sa fiu bun la toate, am ajuns sa fiu bun la un singur lucru: am invatat sa citesc oamenii. Apoi au urmat si celelalte, am invatat ca pot sa scriu si ca pot sa vorbesc in public. Au trecut deja 15 ani de cand tin cursuri si vad ca oamenii inca mai vor, deci ceva sigur fac bine, mai ales ca nu sunt deloc ieftine si nici usoare pentru participanti, adica implica multa munca de transformare din partea lor.

2) Informatii si abilitati-cheie in dezvoltarea ta

Ai nevoie de informatii cat mai de calitate despre sanatate, despre profesie, despre psihologia umana. De fapt, cam tot ce urmeaza pe harta dezvoltarii in continuare nu ai putea sa atingi fara acest element al cunoasterii.

Iti dau un mic truc pentru a evalua daca o informatie iti este utila sau nu, ca sa nu pierzi timpul.

Fiecare carte pe care o citesti, fiecare film pe care il vezi poate sa aiba doar 2 scopuri pentru tine.

– sa te invete ceva nou si practic (aplicabil in perioada urmatoare)

– sa te faca sa te simti bine (sa razi, sa te amuzi)

Daca ai citit un articol sau o carte, sau daca ai stat 2 ore ca sa vezi un film, dar nu te-ai simtit nici bine, nici nu ai invatat ceva nou si util in perioada imediat urmatoare, atunci ai pierdut timpul.

Timpul e singurul lucru de care nu mai poti sa faci rost in viata ta. Poti sa pierzi orice altceva, pentru ca vei putea recupera. Dar timpul tau e limitat.

Daca nu faci acum ceea ce trebuie sa faci, risti sa nu faci niciodata.

 

3) Comunicare avansata

Acest element din dezvoltarea personala deja are treaba cu relatiile cu ceilalti. Ai vazut ca nu am scris simplu “Comunicare”,  ci am spus  ” Comunicare avansata”.

Multa lume crede ca stie sa comunice, dar de fapt oamenii stiu doar sa vorbeasca.

Exista un sistem de comunicare numit “comunicare strategica”  care tine cont de modul de gandire al celui cu care comunici, de emotiile sale, de obiectivele sale, de propriile tale obiective.

Acest sistem ia in calcul fiecare element al limbajului nonverbal si tot ce inseamna programarile sociale care il fac pe acel om sa gandeasca intr-un anume fel.  Sistemul de comunicare strategica te invata si cum sa creezi emotie in ceea ce spui, dar si cum sa anulezi emotia daca e nevoie.

Oamenii care s-au remarcat in istorie, oamenii care au putut sa schimbe ceva sunt toti foarte buni comunicatori.

A comunica inseamna a “vinde idei”, a face ca ideile tale sa fie acceptate usor de alti oameni. Poate ca ideea ta e geniala si o sa fie acceptata intr-un tarziu de ceilalti. Dar daca esti expert in comunicare vei castiga timp.

Majoritatea oamenilor au impresia ca e suficient ca ideea lor sa fie genial si ca ceilalti o s-o inteleaga. Dar daca tu ai o idee foarte buna, o solutie geniala, doar mintea ta o sa o inteleaga perfect. Pentru ca tu esti cel care ai creat ideea, ea este clara si logica doar in mintea ta.

Nu ceilalti au o problema ca nu iti inteleg ideea, ci tu ai o problema ca nu ai invatat sa le comunici acea idee.

 

4) Urmarea vocatiei personale

Orice vei face, orice vei obtine in aceasta viata, nu te va satisface, nu te va impaca cu tine insuti daca nu faci ce iti place.

O idee gresita a oamenilor este sa amane sa faca ce le place spunand: “Acum muncesc, strang bani, apoi o sa fac ce imi place”.

Munca iti ocupa jumatate din viata (nu calculez orele de somn). Ieri am fost la gara sa o iau pe maica-mea de la sat sa ne vada in Timisoara. M-am trezit pe la 7.30 si am coborat la masina. Cand sa intru in masina, prin fata mea a trecut un om. Era bine imbracat, cam de 30-32 de ani, dar mergea ca un om terminat.

Isi taraia picioarele dupa el, avea umerii cazuti, o geanta diplomat in mana si avea privirea cea mai trista pe care am vazut-o. Si cel mai probabil mergea la serviciu (era 8 fara 20).

Opt ore pe zi inseamna jumatate din ziua activa a unui om. Jumatate din fiecare zi a vietii tale inseamna jumatate din viata ta.

Jumatate din viata ta nu esti entuziasmat, nu te bucuri, nu esti incantat. Asta doar pentru ca programarea sociala ti-a dictat ca nu poti face doar ce iti place, ca trebuie sa muncesti ca sa traiesti. Ce prostie am ajuns sa credem.

E ok, nu poti face doar ce iti place. Dar fa ce nu iti place doar 1% din timp, nu 99% din timp.

Am vazut un mecanism psihologic ciudat la oamenii care vin la mine. Imi spun: “Nu imi place ce lucrez” si le raspund “Pai, fa o schimbare”.  De cele mai multe ori cand le spun de schimbare, incep sa bata in retragere si sa imi spuna: ”De fapt, nu e chiar asa de rau, am colegi faini, imi place ca nu e stres mare, nu am prea multa bataie de cap”.

Sa iti zic si cum stii daca iti urmezi vocatia:

– nu iti vine sa dormi pentru ca te gandesti cu drag la ce vei face maine

– noaptea visezi solutii pe care vrei sa le pui maine in aplicare

– nimeni nu iti zice ce sa faci

– nu ai termene limite impuse de altii, ci doar de tine

– nimeni nu iti face orarul, ci tu singur iti organizezi munca

– te gandesti cu drag la ce urmeaza

 

5) Inteligenta emotionala – capacitatea de a intelege emotiile, de a intelege mesajul din spatele fiecarei emotii.

Mai mult decat atat, acest element al dezvoltarii personale inseamna sa iti poti vindeca emotiile asa cum corpul isi vindeca ranile. Orice suferinta ai avea sa se vindece, in mod simplu si fara sa lase urme in personalitatea ta.

Iar pentru a obtine acest lucru ai nevoie sa intelegi cum functioneaza emotiile si legatura dintre trecutul tau si emotii, dintre gandurile tale si emotii.

Subconstientul tau are programat deja din trecut modul in care se creeaza emotiile tale.

Fericirea si suferinta sunt cei doi poli ai emotiilor. Afla ce anume te face fericit si ce te face sa suferi.

 

Cum sa iti dai seama daca esti ok la capitolul inteligenta emotionala:

– nu te intristeaza evenimentele din viata ta (sau daca te intristezi, iti trece in aceeasi zi)

– incepi fiecare noua zi cu o stare de fericire, chiar daca in ziua anterioara ai fost trist

– intelegi ca emotiile de fericire sunt acolo ca sa iti spuna ca e bine ce faci

– intelegi ca emotiile de suferinta sunt acolo sa iti zica ca gandesti gresit legat de ceva

– nu iti apar frici si tristeti cand stai singur, cand nu ai nimic de facut, cand esti in fata a ceva nou si necunoscut, ci te simti provocat, curios, interesat

– esti fericit mult mai mult si mai des decat esti trist

– emotiile tale sunt predominant dependende doar de tine si de gandurile tale (ai scapat de dependentele fata de alte persoane din viata ta)

– ai lasat trecutul in urma si nu te mai intorci cu gandurile spre momentele de tristete din trecut

– cand te gandesti la momentele de bucurie din trecut nu te simti trist

 

6) Putere mentala – gandire pozitiva, concentrare, starea de flux.

Mintea ta este aliatul sau dusmanul tau cel mai mare. Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii este ca au incredere in propria lor minte. Asta e ca atunci cand conduci o masina puternica si ai incredere in masina mai mult decat ai in capacitatile tale.  Prima lectie pe care am invatat-o de la instructorul auto a fost sa nu am incredere in masina, sa nu ma bazez ca masina ma salveaza din pericole, ci ca eu trebuie sa fiu cel care ma salvez si previn orice pericol.

Iti dai seama ca nu l-am crezut, ca nu am inteles ce voia sa spuna. Apoi bunicul meu mi-a repetat acelasi lucru, dar legat de un animal. Bunicul a trait toata viata la sat, inconjurat de cai si caini. Mi-a spus ca cel mai destept caine este totusi un animal si ca nu poti sa fii niciodata sigur ca nu o sa predomine in el instinctele, chiar dupa ani de dresaj.

Mintea ta este instrumentul cel mai puternic pe care il ai. Mintea functioneaza si ca arma, si ca scut. Gandeste-te ca tot ceea ce crezi despre tine (nivelul tau de incredere in tine) este generat tocmai de informatiile pe care mintea ta le repeta despre tine – acel dialog interior.

De aceea se spune ca tot ceea ce gandesti tu despre un lucru este adevarat, mintea face ca orice gandesti sa se implineasca. Daca tu crezi ca poti face ceva, atunci e adevarat. Daca crezi ca nu poti sa faci acel lucru, este adevarat.

Functiile cele mai importante pe care le ai de dezvoltat pentru mintea ta sunt:

– concentrarea atentiei – din cauza vitezei cu care traim, mintea nu se poate concentra. Primesc multe e-mail-uri de la oameni care imi spun ca au vrut sa faca cate un exercitiu din cele puse pe site, dar ca le-a zburat mintea in alta parte.

– memoria – e nevoie sa iti exersezi zilnic memoria, nu cu lucruri inutile, ci cu informatiile de care ai nevoie. Memoria e un muschi care se atrofiaza daca nu-l exersezi.

– detalierea (analiza) – este capacitatea de a “desface firul in patru” si este o trasatura care dezvolta inteligenta, puterea de a face conexiuni. Detalierea te va ajuta sa intelegi si sa intri in profunzimea lucrurilor, dar ea nu se poate dezvolta fara puterea de concentrare.

– generalizarea – este capacitatea de a intelege ansamblul, de a vedea “din varful muntelui”  o situatie. Fara generalizare, nu vei putea sa vezi clar conexiunile dintre informatii, nu vei putea sa iei o informatie si sa te folosesti de ea si in alt domeniu. Daca esti bun sa vorbesti in public pentru ca ai fost pus de seful tau sa tii o conferinta, capacitatea de generalizare o sa iti spuna ca poti face asta si ca trainer profesionist.

– autoreflexia – capacitatea mintii de a se observa, de a se analiza. Aceasta capacitate este cea de care ai nevoie pentru a invata sa meditezi.  Fara autoobservarea mintii, e imposibil sa o poti controla complet.

– contemplarea – este capacitatea pe care o vezi la copiii care sunt absorbiti complet cand privesc la desene animate sau cand se joaca ceva ce ii captiveaza. Mintea, in acel moment, este complet concentrata fara efort pe ceva. Atunci tu nu gandesti, doar traiesti. Acest moment este descris ca “a trai in prezent”.

– meditatia – aceasta capacitate este cea mai inalta la care poti sa aspiri, consta in puterea de a face ce vrei tu cu mintea ta, de a opri gandurile, de a te gandi doar la ce vrei tu, de a-ti reprograma subconstientul daca vrei. Aceasta capacitate iti da acces la nivelurile spirituale ce se ascund in psihologia ta.

 

Pentru a obtine starea de flux ai nevoie ori de capacitatea de contemplare, ori de autoreflexie. Oricare dintre aceste doua capacitati te fac sa fii foarte creativ, sa intri in acea stare mentala in care sa fii in legatura cu propriul tau subconstient si sa iti vina cele mai geniale idei.

Mintea este o parte din tine, la fel ca mana si piciorul tau. Imagineaza-ti cum ar fi sa iti zboare mana in alte parti, sa nu fie sub controlul tau.  Nu te-ai mai descurca sa faci nimic.

Dar la nastere nu aveai control asupra mainilor si picioarelor, insa l-ai exersat de mic. Acum e timpul sa exersezi sa iti tii mintea sub control.

 

7) Cautarea Supra-Eului  – aceasta etapa inseamna acea dorinta de a afla cine suntem, ce este omul, ce este viata, ce se intampla cu noi dupa viata, de unde venim, unde ne ducem. Fiecare om isi gaseste propria cale pentru a rezolva aceasta nevoie.

Unii apeleaza la religie, altii apeleaza la tehnici de meditatie, altii la filozofie. Oricare metoda ai alege, verifica cat de putin si celelalte. E nevoie sa fii sigur ca ai ales cea mai buna metoda pentru tine, care te implineste cel mai bine.

Ceea ce vei descoperi folosind religia, meditatia, filozofia se numeste intelepciune. Capatul drumului dezvoltarii si evolutiei tale personale este aceasta intelepciune. De fapt, doar intelepciunea aceasta iti asigura sursa de fericire si implinire de care ai nevoie, din care emana orice succes, fara efort. Cand ai atins acest nivel de intelepciune, ai rezolvat absolut orice.

Aud tot mai putina lume folosind acest cuvant, ca si cum ar fi un cuvant straniu si ciudat. Am citit o carte cu ani in urma si era acolo o replica care a rezumat tot ce inseamna intelepciunea. Fiind intrebat cu ce e diferita viata unui om obisnuit de viata unui intelept, raspunsul a fost:

“Un om obisnuit cand ii este foame nu mananca, cand ii este somn nu doarme. Iar un intelept cand ii este foame mananca, cand ii este somn doarme.”

Cu alte cuvinte intelepciunea este completa armonizare dintre ce simti si ce faci, este autenticitate, naturalete in a gandi, in a simti, in a actiona.  Dar pana acolo mai avem.

 

Concluzie

Am scris acest articol ca sa te ajut sa vezi conexiunile dintre dezvoltarea personala si viata ta.

Stiu ca mai sunt multe detalii pe care trebuie sa le pun in aceasta harta schematica. Am sarit peste multe informatii tocmai ca sa iti dau o imagine de ansamblu a tot ce trebuie sa dezvolti la tine si sper sa iti fie de folos.

Te rog sa imi spui ce parere ai despre cele 7 domenii ale dezvoltarii personale. La ce ai lucrat pana acum sa dezvolti? Ce ti se pare cel mai important si urgent de dezvoltat la tine in aceasta perioada a vietii tale?

Lasa-mi un mic comentariu sub articol si daca ti-a fost utila informatia, trimite-o si pe facebook pentru ca vreau parerea de la cat mai multa lume.

Cu mult drag,

Marius Simion

 

 

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *