10323 vizualizări
Miturile fericirii si secretele din spatele cortinei
Salut si bine ai revenit pe NLP Mania!
Am inceput sa scriu de dimineata si stau cu laptopul la masa din bucatarie si savurez linistea din casa. Simona a plecat cu Adeline, o duce la gradinita. Au lasat o jumatate de cana de ceai, deja rece, pe care o beau de sete. Nu ma pun sa mananc pentru ca nu mai pot sa scriu cu burta plina.
Vreau sa povestesc cu tine despre o minciuna care a influentat pentru jumatate de secol intreaga planeta. O sa iti rezum in cateva randuri cum un mit poate sa schimbe obiceiurile a miliarde de oameni si sa se perpetueze pentru jumatate de secol pe tot pamantul, ajungand pe buzele tuturor.
E vorba despre greseala de laborator care ne-a facut sa credem ca spanacul contine fier mult peste media celorlalte legume. In realitate, dupa vreo 45 de ani s-a descoperit ca a fost o eroare de transcriere si ca spanacul nu are mai mult fier decat varza sau patrunjelul.
Noroc ca imi place spanacul si il mananc chiar daca nu am puterea lui Popeye Marinarul 🙂
In realitate nu despre spanac imi pasa azi. Ci despre cum miturile pot sa devina parte din adevarul nostru, sa ne influenteze viata si deciziile. Stiu zeci de parinti care si azi isi indoapa copiii cu spanac pentru ca „are fier”.
Dar, dincolo de legenda cu fierul din spanac, ce conteaza mai mult este credinta noastra in mituri pe care nu cunoastem daca sunt reale sau false.
Miturile fericirii si regulile care te fac nefericit
Cultura noastra abunda de mituri legate de fericire si de cum sa ajungi un om fericit. Si vreau sa le discutam amandoi pentru ca mi-au dat batai de cap si nu sunt sigur ca le-am gasit chiar toate aceste mituri.
1.Fals: „Fericirea se naste din suferinta si efort”
Unul dintre miturile cele mai distructive pentru sanatatea noastra emotionala este credinta ca fericirea este atinsa doar prin sacrificiu si prin lupta.
Cand ajungi sa gandesti asa, esti programat sa gandesti si ca ai nevoie de suferinta ca sa urmeze fericire in viata ta.
Aceasta este calea prin care oamenii isi saboteaza proiectele, isi amana vindecarile emotionale, isi antreneaza parca mintea spre gandire negativa.
Noi traim intr-o cultura in care suferinta a fost transformata in ceva pozitiv. Asa ca am ajuns sa acceptam suferinta ca fiind nu doar inevitabila dar si utila, necesara.
Am cunoscut oameni care au trecut printr-o pierdere, printr-o despartire si sufereau asa de tare incat nu mai reuseau sa doarma linistiti, isi traiau zilele cu lacrimi in ochi, se intrebau daca mai are sens viata pentru ei.
Noroc ca prin NLP i-am putut ajuta sa vindece rapid aceste rani emotionale de suferinta.
Senzatia lor era ca suferinta aceea e un fel de pedeapsa pentru deciziile din viata lor. „Am fost atat de prost incat merit sa sufar” – e una din concluziile pe care le-am tot auzit.
In realitate nimic nu justifica aceea suferinta emotionala. Cat timp nu ai acces la o metoda de vindecare a suferintei, o vei duce in spate. Dar cand poti vindeca usor tristetea, gelozia, frica, furia e doar masochism cand preferi sa stai cu acele emotii si sa nu le vindeci imediat.
2. Fals: „Fericirea vine din atingerea obiectivelor”
Un alt mit este legat de faptul ca fericirea o atingi doar dupa ce realizezi ce iti doresti, ca si cand fericirea e data de atingerea obiectivelor, de dragul obiectivelor.
In realitate obiectivele au un alt rol. Sunt ca niste jaloane care iti arata unde ai ajuns in dezvoltarea ta. Obiectivele tale nu sunt scopul in sine ci sunt un mod prin care tu sa cresti, ca niste probe pe care le dai ca sa te antrenezi.
Cresti pe masura ce iti atingi obiectivele, dar cresterea se face in interiorul tau, nu in exterior.
Obiectivele tale te cresc pe tine si tu le cresti pe ele. Un obiectiv are scopul de a te face sa vezi lumea altfel, dupa ce ai evoluat suficient incat sa il poti atinge.
Obiectivul nu te face fericit pentru ca l-ai atins, ci simti fericirea imediat dupa atingerea obiectivului pentru ca tu esti pe o treapta superioara a dezvoltarii tale. Ai crescut ca sa poti atinge acel scop, iar acum vezi lumea de pe alt nivel.
Cu cat obiectivul atins este mai inalt, mai nobil, mai de impact, cu atat schimbarea ta interioara pentru a-l atinge o sa fie mai intensa. La final, cand ai atins un obiectiv, tu nu mai esti aceeasi persoana care a pornit la drum in ziua in care ai decis sa iti pui acel obiectiv.
Fiecare obiectiv te invata ca fericirea depinde de tine, nu de exterior, ca si cand esti un nucleu de fericirie care deabia asteapta sa vina la suprafata.
Calea prin care iti poti atinge obiectivele ti-o dau la final de articol.
3. Fals: „Fericirea vine cand o meriti”
Un alt mit pe care l-am auzit despre fericire este ca fericirea vine pe baza de noroc. Daca ai noroc in viata, o sa ai si fericire. Din acest mit sunt toate derivatele care spun „daca ai noroc in dragoste, nu vei avea noroc la bani” sau „banii nu aduc fericirea”.
Credinta ca fericirea tine de sansa, de destin, de noroc, nu arata decat o foarte putina cunoastere a principiilor dupa care functioneaza psihologia noastra.
Nu exista „criterii” legate de ceea ce ar trebui sa faca un om ca sa merite sa fie fericit. Merg des la o manastire langa Timisoara si cand intru in biserica sunt tot timpul umit de privirile triste si deprimate ale oamenilor care stau acolo intr-o postura de umilinta si frica. Pentru ca nu e vorba de nici o credinta, e doar frica care ii aduce acolo. Frica ca ar putea sa sufere mai mult daca nu ar aprinde o lumanare si nu ar sta in genunchi.
Imi place sa meditez cand ajung acolo la biserica. Ma ascund intr-un colt si stau in liniste, eu si emotiile mele. In primele momente e agitatie in mintea mea si nu simt nimic special. Dar pe masura ce trec minutele si zgomotele incep sa dispara, se instaleaza in mine o pace care se transforma rapid intr-o stare intensa de fericire.
Nu trebuie sa fac nimic pentru asta. Nu sunt un om virtuos, doar stiu o metoda pentru a avea acces la ceea ce e dincolo de norii intunecati ai gandurilor. Caut dincolo de acei nori care aduc furtuna in viata.
Si cand mintea e foarte linistita, acei nori negrii de furtuna incep sa se calmeze si dincolo de ei e lumina soarelui. A fost permanent acolo, doar ca eu credeam ca trebuie sa fac ceva ca sa ajung la ea. Credeam ca trebuie sa sufar, credeam ca trebuie sa ajung undeva, credeam ca trebuie sa o merit.
In realitate, trebuie doar sa cunosc ca nu e nevoie de nimic, doar de a exersa un exercitiu.
Ce ai de facut inainte sa simti fericirea
Insa ca sa fiu pregatit sa pot simti aceasta stare de fericire, trebuie sa se intample cateva lucruri:
- Sa vindec suferinta din mintea si emotiile mele.
- Sa schimb convingerea ca nu sunt suficient de bun ca sa merit
- Sa imi ating obiectivele ca sa pot creste, sa ma pot dezvolta
Fericirea este acolo permanent, dar nu ai acces la ea datorita ranilor tale si convingerilor tale.
Despre vindecarea ranilor emotionale
Cand ai avut un trecut plin de suferinta, mintea ta e antrenata deja sa produca suferinta. Prima data ai de vindecat ranile care in trecut ti-au adus suferinta.
Azi simti suferinta pentru ca in trecut ai programat mintea pentru aceasta suferinta. Trecutul e deja trecut, dar emotiile tale nu stiu asta. Asa ca emotional, tu te comporti ca si cand azi se intampla toate lucrurile rele din trecutul tau.
Vindecarea ranilor emotionale se face in NLP printr-un exercitiu care implica sa identifici imaginile din mintea ta care iti provoaca suferinta si apoi sa modifici acele imagini dupa o anumita regula.
Facand asa, acele imagini nu mai aduc suferinta, devin neutre si pur si simplu nu te mai deranjeaza, ajungi sa le uiti rapid.
Acum 100-200 de ani era acceptabil si normal ca un om sa nu stie sa scrie si sa citeasca. Acum acest lucru este ceva de neimaginat. In viitor o sa fie de neimaginat ca cineva sa nu fie la curent cu modul in care functioneaza propria psihologie si sa nu stie sa isi controleze gandurile si emotiile.
Despre atingerea obiectivelor si despre convingerea ca meriti mai mult
Gandurile tale si emotiile tale stau la baza tuturor reusitelor sau esecurilor din viata ta, nu sansa sau destinul, nu norocul sau vointa divina.
Pur si simplu, pentru multi oameni, e mai usor sa puna responsabilitatea fericirii lor pe umerii universului decat sa isi asume ca mai sunt lucruri pe care trebuie sa le invete despre ei insisi, despre cum functioneaza computerul asta pe care il numim minte si emotii.
Fericirea nu tine de noroc, o sa iti explic imediat pe ce se bazeaza o viata fericita si ce fac oamenii gresit legat de fericire.
E important sa ai abilitatile necesare ca sa iti atingi obiectivele. Fiecare obiectiv atins e ca si cand ai mai absolvit o clasa, ai trecut mai departe. Obiectivele tale atinse sunt de fapt treptele pe care tu urci si evoluezi.
Nu obiectivele in sine iti aduc fericire ci faptul ca, cu fiecare obiectiv atins, tu devii mai puternic, mai echilibrat, mai increzator in tine insuti.
Pentru atingerea obiectivelor ai nevoie de controlul emotiilor si de puterea vizualizarii mentale. Trebuie sa exersezi construirea de imagini mentale noi, pozitive pe care sa le tot repeti.
Noile trasaturi emotionale ale personalitatii tale vin din repetarea filmelor si imaginilor din mintea ta.
Daca ani de zile ti-ai repetat in minte trecutul plin de rani si lacrimi, ai antrenat mintea sa activeze instant emotia de suferinta.
Acum trebuie sa faci aceasta repetare a filmelor mentale in sens opus, sa iti imaginezi si sa repeti continuu acele scene pe care le doresti in viata ta, care iti aduc fericire.
Ce este fericirea si cum o poti avea in viata ta
Cei mai multi oameni considera ca fericirea se „castiga cu efort” sau ca apare la finalul unui drum dificil, cand ajungi la destinatie si ti-ai atins scopul.
In realitate fericirea este doar o obisnuinta emotionala. Obiceiurile si obisnuintele noastre nu sunt doar legate de comportamente. Tot asa cum avem un obicei comportamental, avem si obiceiuri emotionale.
Tu de ce ai nevoie ca sa simti fericire?
Tendinta generala e sa crezi ca iti lipseste ceva si din cauza asta nu simti fericirea mai des in viata ta. Stiai ca sunt oameni care nu simt fericire nici macar o data pe an? Pur si simplu sunt obisnuiti sa simta doar emotii de negative, asa ca nu pot sa simta fericire.
In realitate avem nevoie de foarte putin pentru a fi fericiti. Piramida lui Masolw arata foarte repede care sunt necesitatile pentru fericire.
Pentru a trai starea de fericire ai nevoie macar ca primele niveluri din piramida sa fie realizate. Sa nu iti fie foame, sete , frig si sa te simti in siguranta sunt primele criterii pentru fericire.
Daca aceste criterii sunt realizate, incepem sa aspiram la ceea ce e mai sus in piramida. Incep sa nu ma mai simt fericit doar cu mancare si siguranta, am nevoie sa ma simt acceptat de cineva.
Asa se naste nevoia de relatii si de iubire. Si fara relatii si iubire nu te simti fericit. Si din pacate, atat de multi oameni, nu stiu nici macar principiile de baza ca sa se simta acceptati si sa simta iubire.
Pe locul patru ca nevoie umana este recunoasterea sociala, respectul pe care il primesti in societate. Acum nu iti mai pasa doar ca esti parte dintr-un grup, acum iti doresti sa simti ca esti leader, ca esti important, ca valorezi ceva.
Dar ca sa poti atinge acest nivel ai nevoie sa simti ca esti important pentru o persoana, sa simti ca esti iubit si apreciat in relatia ta. In realitate sunt multi oameni care sunt infometati dupa recunoastere sociala, dar nu primesc suficienta iubire si acceptare.
Si ajung sa detina puterea sociala si sa „impuna” cu forta sentimentul ca sunt apreciati. Asa se nasc dictatorii si narcisistii care distrug totul in calea lor doar ca sa se simta importanti.
Cand, in mod sanatos si normal, un om obtine si respectul societatii pentru realizarile lui personale, aceasta forma de rasplata ii asigura un nou nivel de satisfactie si fericire.
Un alt nivel de satisfactie este cautarea cunoasterii, dezvoltarea persoanala si spirituala. Atentie, nu poti sa sari peste aceste trepte ale piramidei. Acest nivel de dezvoltare personala nu se refera la studiul propriu zis, ci la intelegerea misterelor personalitatii tale, dincolo de mastile pe care le afisezi in societate.
Acest nivel reprezinta vindecarea ranilor tale emotionale si iti asigura echilibrul complet emotional, iti asigura accesul la aceea fericire care vine din interiorul tau.
Dar, cum ziceam mai devreme, ca sa ajungi aici ai de „stapanit” fericirea provenita din exterior: acces la resurse, securitate, iubire , impact social.
Sistemul pe care l-am gandit implica folosirea acestei piramide a lui Maslow ca o harta pentru cautarea fericirii.
Si am adaugat metodele NLP ca sa te ajute sa parcurgi pasii din harta. Am tot analizat aceste lucruri si mi-am dat seama de ceva ce nu vazusem pana acum, desi era extrem de simplu, odata ce te prinzi.
NLP-ul insista mult pe dezvoltarea abilitatilor tale pe mai multe ramuri:
1.Abilitati de relationare si comunicare
Aceste abilitati sunt cheia pentru a avea siguranta materiala, financiara dar si pentru a putea sa ai o relatie de iubire. Se leaga perfect. Pentru ca fara a intelege empatic, intr-o comunicare complet autentica, sentimentele tale si ale partenerului, nu ai cum sa primesti si sa oferi iubire.
In NLP toata zona de comunicare este extrem de vasta si o sa scriu separat un articol despre asta.
2.Abilitati de transformare emotionala
Atunci cand iti stapanesti emotiile esti cu adevarat liber. E un citat aproximativ pe care l-am gasit pe undeva, nu imi amintesc unde. Dar e complet adevarat. Libertatea inseamna sa poti decide tu, nu trecutul tau, nu alti oameni, nu educatia ta. Cand tu decizi daca azi sa te intristezi sau sa te relaxezi, esti un om liber.
Acest nivel in care iti stapanesti emotiile si poti tu singur alege ce emotie sa ai este un nivel superior pentru ca iti permite sa treci la „liga” profesionista.
Ai auzit oameni care sa zica „as lucra azi pentru obiectivul meu, dar nu prea am chef” ? Acesti oameni sunt la voia vantului vietii lor. Nu pot sa decida ei emotia pe care sa o simta.
„Inspiraţia există, dar trebuie să te găsească muncind.” Pablo Picasso
Ai un obiectiv de atins, schimba-ti la vointa emotiile si incepe sa lucrezi pentru el. Atunci acel obiectiv te creste si pe tine, altfel acel obiectiv o sa te apese din ce in ce mai mult.
Exista in NLP o tehnica numita „Ancora” care iti permite sa creezi instant starea emotionala de care ai nevoie ca sa treci la treaba.
Toate metodele prin care schimbi emotiile sunt valoroase pentru ca fac doua lucruri pentru tine:
- iti arata ca tu esti stapanul fiintei tale, ca tu esti cel „la comanda”
- iti dau energie emotionala atunci cand ai cea mai mare nevoie
Oamenii confunda libertatea cu programarea mentala
Si cele doua sunt de fapt la polul opus. Iti dau un exemplu. In cursurile NLP ii invat pe oameni sa isi vindece, sa isi linisteasca emotiile distructive.
Poti face o „ancora NLP” si sa activezi emotia pe care o vrei tu, bucurie, relaxare, curaj, incredere, etc. Si poti face asta ori de cate ori vrei, ori de cate ori decizi ca ai nevoie de aceea emotie.
Aproape de fiecare data apare intrebarea „Marius, dar daca eu pot sa imi activez la vointa o emotie devin ca un robot si se pierde misterul vietii.”
Din fericire lucrurile sunt exact invers. Un robot erai cand nu puteai tu singur sa decizi ce emotie sa simti. Un robot nu are libertatea sa aleaga, el este controlat de programarile lui anterioare. Asa cum sunt oamenii care cand afara e intunecat ei devin repede tristi, sau cand cineva tipa la ei se intimideaza sau cand cineva rade de ei se simt umiliti si frustrati, sau cand cineva nu le da dreptate simt enervare, etc.
Atunci cand nu ai puterea de a alege tu ce sa simti esti cu adevarat programat, esti robot.
Insa un om care poate alege ce sa simta este liber. E liber sa simta ce doreste. Asta e nivelul urmator al evolutiei psihologice a oamenilor.
Doar cativa oameni stiu astazi ca emotiile pot sa fie alese. Cei mai multi oameni cred ca emotiile sunt cumva implicite in situatiile de viata. In realitate emotiile pe care tu le simti intr-o situatie apar doar pentru ca ai fost educat sa ai acele emotii in aceea situatie.
Daca erai educat ca atunci cand cineva urla la tine nu te pune in pericol, pentru ca urla din cauza propriilor sale frustrari, nu din cauza ta, atunci te-ai simti complet relaxat in fata frustrarilor altei persoane.
Dar am fost educatia ca un om care urla o face pentru ca eu am gresit cu ceva. Si deci ar trebui sa ma simt umilit si sa simt regret si frica.
Ce ai de facut pentru a antrena fericirea
Cum iti ziceam in articol, fericirea este o emotie. Nu este nimic magic si mistic, e o emotie foarte faina pe care o cautam.
Fericirea e si o busola. Cand simti fericire e pentru ca esti pe drumul potrivit pentru tine. Cand deviezi de la drumul tau, dispare si starea de fericire.
„Numai pe calea fericirii tale vei gasi invatatura pentru care ai ales sa traiesti aceasta viata.” – Richard Bach, „Iluzii”
Fericirea se invata si se exerseaza. Psihicul nostru traieste starile emotionale doar pe masura ce le invata si le exerseaza.
Cand traiesti intr-o familie in care nu se zambeste, nu ai cum sa inveti sa simti bucurie si fericire. Doar mai tarziu, fugind in lume, poti reinvata sa zambesti.
Apoi trebuie sa exersezi aceasta stare. Sa iti amintesti de ea cat mai des. Oamenii au obiceiul sa isi aminteasca evenimente neplacute si sa le tot repete in minte, ca un film pe care il tot repeta pana cand se simt tristi si deprimati.
Dar cand le zic „pai repeta in minte filmul ala fain cand te-ai simtit bine in concediu” stii ce imi spun?
„Pai aia e o fericire falsa daca apare doar ca m-am gandit eu” – asta e marea pacaleala, capcana in care cazi.
Aceiasi oameni nu imi zic „pai nu are rost sa stau trist cand tot repet in minte filmul in care am fost parasit, ca e o pacaleala tristetea asta data de repetarea filmului”.
Culmea, cand tu singur iti produci tristete prin repetarea unor imagini negative in minte, asta iti pare absolut normal.
Dar cand iti zic „repeta imagini faine in minte” atunci iti pare ca ai o fericirea falsa 🙂
Ma distreaza dubla masura aplicata propriilor emotii 🙂
In realitate, fericirea trebuie exact asa antrenata prin repetitie. Altfel ajungi sa te inchizi emotional si sa nu mai simti fericire.
Uita-te la un copil. Simte fericire si cand ii arati un colt de hartie rupta si incepe sa rada. Dar pe masura ce sensibilitatea noastra la fericire se estompeaza, avem nevoie de „droguri” tot mai puternice ca sa simtim fericirea.
Iti zic un test ca sa evaluezi cat esti in masura sa simti fericirea.
- Observa pe o scala de la 1 la 10 cat de fericit esti cand te trezesti dimineata.
- Observa pe scala 1- 10 cat de fericit esti la serviciu sau undeva intre oameni care nu sunt neaparat familia si prietenii.
- Observa tot asa pe scala cat de fericit esti cand privesti natura.
- Observa pe scala cat de fericit esti cand vine seara si te pui la somn.
- Observa cat de fericit esti cand cineva nu e deacord cu tine sau te respinge.
Incepe sa iti observi si sa iti monitorizezi nivelul de fericire. Pentru ca pana acum ai trait cu impresia ca nu era responsabilitatea ta sa te simti fericit.
De fapt, esti singurul responsabil de propria ta fericire. Doar ca ai fost educat sa crezi ca fericirea vine din ceea ce fac alte persoane sau din noroc si mai putin din ceea ce faci tu.
Fericirea este o busola a vietii tale. Cand esti fericit inseamna ca esti pe drumul corect in viata ta si ca esti sanatos emotional.
Accesul la fericire implica antrenament si intelegerea modului in care functioneaza emotiile. Pentru mine NLP-ul a fost o harta a emotiilor si a modului in care functioneaza psihicul meu. O harta care ma ajuta si acum sa nu ma ratacesc.
Cu drag,
Marius Simion
(Scrie-mi un comentariu si spune-mi tu personal de ce ai nevoie ca sa te simti un om fericit!)
P.S. Ti-am zis ca iti dau acces la niste resurse super tari. Am vorbit despre Obiective si atingerea lor in articol. Iti dau link catre lectiile pe care le-am facut audio despre psihologia obiectivelor. Vei afla de ce pentru unii e imposibil sa atinga obiective si pentru altii e asa de usor: https://www.nlpmania.ro/obiective/
Marius Simion
Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.
TRIMITE-MI UN EMAIL
Eu ma simt fericita cand ma rup de realitatea de zi cu zi: in concediu intr-o companie placuta, cand vizionez un film interesant, la teatru, la seminar(curs)in care ascult prelegerea unor invitati deosebiti ( D.C.Dulcan, Suada Agachi etc.).De asemenea ma simt deosebit la o petrecere sau aniversare !
Sa am obiective.
Nu am obiective.
Buna dimineata!Multumesc mult
Da , ai mare dreptate , fericirea este o busola.Cred ca trebuie sa lucrez mult cu mintea mea sa invat sa fiu fericita.Da am facut cursuri, am invatat dar….nu stiu de ce nu pot sa ma implic sa fac ceea ce mi-am propus.Parca este ceva ce ma trge in jos……
Dupa ce am citit intr-adevar imi dau seama ca fericitea tine doar de mine….eu de fel sunt fericit cand primesc ceva din exterior…mai ales de la oameni….sau uneori cand imi iese ceva, cand fac ceva bine(aici ma gandesc ca sunt tot lucruri din exterior), se pare ca suntem programati sa fim nefericiti si sa asteptam fericirea de la altii.
cred ca trebuie sa imi schimb modul de gandire si ma antrenez mai mult sa fiu fericit…..culmea ma afecteaza lucrurile din exterior(pozitiv si negativ) iar asta cred ca vine din lipsa respectului de sine si increderii in mine….
ca si o concluzie personala….eu stiu ce trebuie sa fac dar nu prea pun un aplicare, cu ajutorul exercitilor sper sa pun in aplicare mai bine ce stiu 🙂
După două infarcturi,în fiecare dimineață sunt fericit că trăiesc, sunt fericit că pot să mă mișc sunt fericit că am un loc de muncă, unde fac ceea ce îmi place, sunt fericit pentru ceea ce am și apreciez,dar cea mai mare fericire o am,când pot să ajut alți oameni,și asta caut să o fac în fiecare zi,bucuria din ochii lor este de neprețuit iar fericirea din sufletul meu la fel,sunt fericit că oamenii din jurul meu,mă iubesc și mă apreciază.