3622 vizualizări

De ce azi te comporti diferit?

Salut!

Am primit o cerere sa explic ce anume apare in schema aceasta.

Din punct de vedere al NLP-ului, noi ne dorim sa putem schimba comportamentele noastre sau ale altora si sa putem sa schimbam emotiile.

Comportamentul este evident de ce ne dorim sa il schimbam. Pentru ca vrem sa renuntam la un anume comportament nedorit sau vrem sa adoptam un comportament dorit, dar pe care nu il avem.

Apoi ne dorim sa ne simtim bine, adica sa schimbam emotiile. Sa le putem controla. Pare greu, dar NLP-ul iti pune la dispozitie exact metoda pentru a reusi sa faci acest lucru.

Comportamentul si starile emotionale

O sa povestim un pic despre fiecare element din schema de mai sus, pentru a intelege legaturile dintre ele.  Ce ne pune la dispozitie NLP-ul pentru a putea controla comportamentul sunt tocmai tehnicile de control ale emotiilor.

Imagineaza-ti ca te trezesti dimineata cu o stare emotionala proasta; ma intreb oare cum vor fi atunci rezultatele activitatilor tale? Vei avea aceleasi comportamente ca atunci cand ai o stare emotionala pozitiva?

Pur si simplu, atunci cand esti deprimat sau suparat, nu reusesti sa fii la fel de eficient in orice ai face ca atunci cand esti vesel si plin de optimism.

Marele avantaj pe care il pune la dispozitie NLP-ul este faptul ca percepem legate intre ele elementele acestei scheme. Daca nu ar fi legate, atunci nu am putea sa le influentam.

De fapt, ce facem noi? Modificam ce este mai usor de modificat si obtinem rezultate la nivelul elementelor mai dificil de modificat.

Sa luam un exemplu: daca azi am de prezentat un curs, dar ma simt nasol, deja pot anticipa ca nu o sa fac mare lucru la acea prezentare. Deci se vede clar ca emotiile imi influenteaza comportamentul. Inseamna ca se poate si invers, daca eu pot sa modific emotiile, atunci pot sa modific comportamentul. Mai departe e la fel.

Emotiile si fiziologia

Avem doua directii prin care putem influenta starile emotionale: Fiziologia si Reprezentarile mentale.

Putem sa ajungem la comportamente trecand prin intermediul emotiilor, dar putem sa ajungem aici venind dinspre modificari la nivelul fiziologiei si al reprezentarilor mentale.

Sa luam alt exemplu:

Sa zicem ca am o stare nasoala care, asa cum ziceam mai sus, nu m-ar ajuta sa imi tin bine prezentarea. Ok, e clar ca vreau sa imi schimb starea emotionala. Am doua variante. Sau schimb fiziologia, sau schimb reprezentarile mentale care mi-au provocat starea emotionala.

Prima varianta – schimba fiziologia: simplu ca buna ziua (pe scurt aici), imi caut o pozitie corporala, un ritm respiratoriu, o anumita mimica si gestica care sa transmita creierului faptul ca sunt intr-un moment pozitiv din toate punctele de vedere (o sa explicam alta data cum functioneaza).

Aceasta pozitie fiziologica pozitiva va genera o stare emotionala pozitiva. Am ajuns la rezultatul pe care l-am dorit.

A doua varianta – schimba reprezentarile mentale: un pic mai dificil decat varianta anterioara.

Se identifica reprezentarile mentale care conduc la aparitia starilor emotionale negative si se alege una dintre tehnici pentru a schimba acele reprezentari mentale cu unele pozitive (metodele de schimbare ale reprezentarilor sunt mai multe si necesita un articol detaliat).

Prin folosirea fiziologiei corecte si prin schimbarea reprezentarilor ajungem acolo unde ne dorim, adica la modificarea emotiilor. De la emotii ajungem apoi la comportamentul pe care dorim sa il schimbam.

Ar mai fi de spus ca fiziologia iti modifica atat emotiile, cat si reprezentarile mentale.

De exemplu, daca ai o reprezentare mentala (o imagine in minte) in care te vezi foarte relaxat si calm si impacat, dar apoi adopti o fiziologie (adica o pozitie a corpului, un ritm respirator etc. pe care le ai in situatii de stres si teama, o sa vezi ca reprezentarile mentale se vor modifica foarte rapid).

Reprezentari mentale – stimuli exteriori

Ar fi ideal daca am putea sa schimbam situatiile din jurul nostru care ne genereaza anumite ganduri, apoi anumite stari emotionale si, in final, anumite comportamente. Uneori reusim sa le schimbam, alteori nu.

De fapt, reusim atunci cand ne pastram o stare emotionala pozitiva si un comportament adecvat; de-abia atunci putem schimba ceva la situatia exterioara. Vezi cercul cum se inchide?

De la un eveniment exterior (stimul) apar anumite reprezentari mentale. Acestea pot fi pozitive sau negative. Apoi apar anumite emotii, de asemenea pozitive sau negative. Apoi apar comportamentele eficiente sau ineficiente.

Cele eficiente inchid cercul, adica pot sa schimbe situatia initiala. Asta ne dorim. Dar vezi ca pana nu am o intreaga filiera numai cu reprezentari – emotii – comportamente pozitive, nu prea pot schimba nimic.

Ce facem noi prin NLP este sa actionam undeva de-a lungul acestui lant si sa intoarcem in pozitiv ceea ce s-ar termina negativ.

Motivatia – convingerile – valorile

Stimulii exteriori sunt statici, ficsi. Toate celelalte elemente le poti modifica de la inceputul lantului. Poti modifica reprezentarile, apoi emotiile, apoi fiziologia. Poti modifica de asemenea si motivatia, convingerile si valorile personale.

Motivatia

Daca ti-ai propus sa faci un anume lucru (orice), dar motivatia ta e slaba, atunci reprezentarile mentale iti vor fi conforme cu motivatia. Reprezentarile nu vor transmite suficienta informatie astfel incat sa apara o emotie puternica care sa iti impinga de la spate comportamentul.

Motivatia se poate si ea modifica. Poti sa iti modifici propria motivatie sau poti modifica motivatia altor persoane. Sa iti dau un alt exemplu de metoda (nu o detaliez din lipsta de spatiu acum).

Sa zicem ca trebuie sa inveti pentru un examen sau orice altceva. Dar nu ai deloc motivatie pentru acest lucru. Cea mai la indemana tehnica este sa folosesti fiziologia.

De la fiziologie pana la motivatie va trebui sa trecem prin reprezentarile mentale.

Ok, va trebui sa iti identifici acea fiziologie ca atunci cand esti foarte motivat. Va trebui sa stai in pozitia in care stateai cand ai simtit o stare intensa de motivare, sa fii la fel de relaxat si sa respiri la fel ca atunci.

E foarte posibil, daca faci corect aceasta, sa iti apara instantaneu doua lucruri: o reprezentare mentala motivanta si o emotie (cea a motivatiei) mai intensa – daca urmaresti schema, vei vedea ca fiziologia exact in cele doua directii trimite comenzi.

Fiziologia modifica anumite reprezentari mentale care, la randul lor, vor forma un nucleu motivational in timp. Asta prin repetare. Pe moment, fii multumit cu schimarea emotiei din una demotivanta in una motivanta.

Convingerile

Imagineaza-ti motivatiile ca pe un motor. Daca motivatia e puternica, atunci si emotiile, si comportamentele generate vor fi puternice.

Gandeste-te insa si la convingerile tale personale. Daca ai convingerea ca tot ce faci vei reusi, atunci asta e ca un buton de turbo la motorul tau. Dar daca ai convingerea ca orice faci, ai nevoie de ajutor pentru ca singur nu poti asta, e ca o frana de motor.

Convingerile pe care le ai iti vor netezi drumul sau iti vor pune bariere. Le poti modifica insa si pe ele. Prin intermediul reprezentarilor mentale. Asta tocmai pentru ca asa au si aparut.

Ai avut esecuri repetate – asta a dus la reprezentari repetate de esec – asta a dus la convingerea ca vei avea esec. Si viceversa e valabil.

Daca asa apar convingerile, inseamna ca daca stim ce sa facem la nivel de reprezentari, vom putea sa schimbam convingerile. Garantat 100%.

Valorile

De multe ori, valorile sunt puse in aceeasi oala cu convingerile. Nu este deloc asa. Sunt foarte legate unele de altele, dar nu sunt acelasi lucru. Daca acele convingeri te imping de la spate sau te franeaza, atunci valorile iti dau directia spre care te vei indrepta.

Daca, sa zicem, pentru tine cea mai mare valoare o are cariera, vei fi in stare sa iti concentrezi toata energia in acea directie. Daca va trebui sa faci o actiune in directia carierei, vei folosi la maximum tot potentialul tau.

Dar daca va trebui sa faci aceeasi actiune in alta directie, care nu are legatura cu cariera, pur si simplu nu vei „pune tot sufletul”.

Dinamica schimbarilor

Toate elementele din schema sunt modificabile. Cu cat un element e mai usor de modificat, cu atat ne putem folosi mai bine de el ca sa le modificam pe celelalte.

Cele mai maleabile elemente sunt reprezentarile mentale si fiziologia. Sunt si cele pe care le putem controla mai usor. Cele care se modifica cel mai lent sunt valorile si convingerile. Motivatia e pe undeva la mijloc.

Unii experti NLP spun ca valorile sunt statice si nu se modifica. Am insa experiente personale de modificari de valori, asa ca pot sa ii contrazic. De altfel, o valoare este si ea aparuta tot ca urmare a unui lant de convingeri si reprezentari.

Daca a aparut din asa ceva, atunci inseamna ca tot asa o putem modifica. E evident ca mult mai greu este procesul de a modifica o valoare decat orice altceva, dar e posibil.

Modificarea convingerilor este insa cea mai importanta etapa in dezvoltarea personala. Convingerile sunt cele care iti garanteaza succesul sau esecul.

Daca tu crezi ca vei reusi, atunci chiar vei reusi. Daca insa crezi ca nu vei reusi, poti sa folosesti toate metodele din lume si tot vei pierde.

Eu am pornit de la zero, fara sa fiu fericit cu jobul meu, fara sa fiu implinit in viata personala, fara sa stiu ce inseamna siguranta zilei de maine si, mai ales, fara o viziune de viitor care sa ma faca mandru de cine sunt.

Am fost curios toata viata cum de unii oameni isi ating usor obiectivele, iar altora le este aproape imposibil sau fac eforturi uriase ca sa le atinga. Eu am facut parte din categoria celor care abandoneaza pana cand am descoperit uneltele care m-au dus la succes.

Le-am strans pe toate si le-am pus intr-un curs (sub forma de CD audio). Apasa pe imaginea de mai jos, ca sa vezi tot ce contine acest curs gandit special ca tu sa ai succes:

Tema de casa

Ia o foaie de hartie si fa doua liste: una cu toate convingerile care ti se par pozitive, care te imping de la spate si alta lista cu toate convingerile care te blocheaza, care sunt negative.

Nu incerca sa le modifici, pentru ca inca nu stii cum. Incearca numai sa analizezi (intoarce-te in timp daca e nevoie) cum anume au aparut. Ce le-a cauzat? Fii atent cum anume te influenteaza zilnic aceste convingeri.

Vei deveni mult mai constient de cine esti tu cu adevarat daca iti cunosti puterile si limitele.

Pe curand,

Marius Simion

NLP Mania

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

  1. jeni spune:

    Merci Marius!
    Ai un mod foarte bun de a transmite informatiile astfel incat acum s-a facut lumina in treaba cu schema.Am luat informatie dintr-o suflare si asta dupa ce am dantuit toata 2 nopti:)Acum,am inteles,am blat de lucru,ma lupt oricum cu golurile de la capitolul motivatie ca in ultima vreme s-a cam dus pe apa sabetei…
    Si intr-adevar este indubitabil,cel putin ptr mine indiferent ce teorii contrazic,ca si valorile se pot schimba functie de anumiti factori si eu am ex personal

  2. Marius spune:

    Azi am tinut un curs si iar a aparut tema schimbarii valorilor. Poate ca se schimba mai dificil dar daca o persoana doreste sa isi schimbe valorile e liber sa o faca. Daca cineva are pe primul loc o valoare precum "dorinta de control" si isi da seama ca nu e ceva bun, poate sa schimbe sau poate sa accepte ca ii place sa domine.
    Astept alte intrebari ptr ca asa imi vin idei de alte articole.
    Merci Jeni pentru feedback.

    1. angela spune:

      Eri am descoperit blogul tau si deja am citit totul. Mi-ai mancat 24 de ore, glumesc…
      Da, se pot schimba valorile. Mie mi s-au scimbat brusc si radical. In urma unei operatii am facut septicemie si fapul ca am fost atat de aproape de moarte m-a schimbat radical, adica aproape cu 180%. Nu am ramas cu sechele de ordin psihic, am cautat sa nu raman, ca sa nu-mi influentez pruncul nou nascut. Dar s-a schimbat modul meu de a privi lumea atat de profund incat am devenit o persoana total diferita de ceea ce eram pana atunci. Cu tot felul de modificari de aspiratie, valoare, directie, tinuta, valente de tot felul. Diferentele au fost foarte mari. Eu am ajuns sa fiu un privitor uimit decat un fauritor al propriului destin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *