18086 vizualizări

Cele 32 de trăsături ale personalității magnetice și atractive

Cum sa fii mai atractiv pentru cei din jurul tău

Mă gândeam serios zilele astea ce anume ne atrage la oameni sau, mai exact, ce anume ne face să considerăm pe cineva atractiv sau nu. Mi se pare fascinant modul prin care ajungem să evaluăm (mai mult inconștient) o persoană pentru a hotărî apoi dacă o vrem în cercul nostru apropiat sau dacă o ignorăm.

* * *

Apropo, acum mi-am amintit și pun pe site ca să nu uit! Te rog, când îmi trimiți e-mail-uri sau comentarii, nu îmi mai scrie „Domnule Marius” sau mai știu eu ce politețuri! Nu îmi plac formulările oficiale, nu mă regăsesc în așa ceva și nu mă reprezintă deloc. Așa că insist să îmi vorbești așa cum îți vorbesc și eu, direct și fără un limbaj oficial. Am ținut chestia asta cu „domnul Marius” de un an de zile și tot am amânat să ți-o spun… dar nu mai pot!

Poate unii oameni o să se supere pe mine că vreau asta, dar amintește-ți că e inboxul meu unde îmi trimiți e-mail, deci eu fac regulile! 🙂 Așa că de acum înainte fără „Stimate domnule Marius…”, ci doar cu „Salut, Marius…” 🙂

 * * *

Ok, acum să revin la articol. Am spus ce aveam de spus și respir ușurat.

Unde am rămas data trecută?

Ah, da! Ziceam de cele 32 de de elemente pe care le deține un om cu multă putere interioară și cu o personalitate magnetică.

O să încep să ți le explic pe fiecare pe rând, așa cum le-am gândit eu și cum le-am găsit în cărți și în filme.

Să nu te mire că o să observi legăturile între elemente. Sunt toate conectate, fiecare se sprijină pe altele. Am încercat să le includ în câteva categorii:

– psihologie (minte și emoții)

– relații cu ceilalți

– mod de acțiune

– spiritualitate

Ți le descriu cât de scurt pot, pentru că sunt multe și faine și vreau să trec prin toate. Nu o să îți descriu decât jumătate azi pentru că am scris prea mult la fiecare dintre ele.

  * * *

Vreau să te gândești la ce o să citești în continuare ca la niște etape pe care trebuie să le parcurgi ca să ajungi să ai o personalitate puternică, magnetică și să devii mai atractiv . Aceste trăsături sunt cele care te vor face să fii persoana aceea specială care atrage oamenii și care poate să influențeze prin prezența sa pe oricine!

Deci primele 16 elemente psihologice ale unui om atractiv sunt:

1.  Atenție mentală concentrată

Ai văzut oameni care dau din picioare – care au câte un tic nervos și parcă își mișcă necontrolat mâinile sau picioarele? Acel comportament apare ca lipsă totală de atenție asupra propriului corp, deci este întâlnit la oamenii care încă nu au dezvoltată această primă caracteristică psihomentală a omului superior.

Prima caracteristică este puterea de a se concentra pe propriile gesturi și gânduri. Majoritatea oamenilor uită de ei și se implică în ceea ce fac fără să își urmărească mental propriile mișcări și cuvinte. Se pierd în ceea ce fac în acel moment. Din ce am observat la acești oameni (inclusiv la mentorii mei), ei sunt atenți la ei înșiși în permanență. Această atenție mentală concentrată pe propria persoană le oferă autocontrol.

Autocontrolul este una din caracteristicile cele mai evidente a acestor oameni superiori. Am avut un șoc când am înțeles că autocontrolul nu vine prin poștă și nici nu îl cumperi de la supermarket, ci îl dezvolți prin atenția antrenată zilnic.

 * * *

2.  Sistem de valori propriu

Cunosc mulți oameni care își schimbă părerile după cum bate vântul. Acest tip de persoane este cel mai ușor de dominat. Dacă ai un sistem propriu de valori poți să îți păstrezi calea ta.

Gândește-te la acei oameni pe care nu poți să îi clintești din hotărârea lor: par încăpățânați, dar și puternici. Acest tip de sistem de valori propriu se poate construi, iar când este construit o să îți dea foarte multă încredere în tine.

Fără un sistem de valori ești ca o frunză în bătaia vântului. În orice direcție bate vântul, în acea direcție mergi și tu, din cauza asta ești ușor de manipulat – pentru că tu te bazezi pe sisteme de valori care nu sunt ale tale.

De exemplu, sunt mulți oameni care au „adoptat” sistemul de valori religios și îl folosesc mecanic și apoi suferă. Dacă îți construiești sistemul propriu, atunci poți să te simți liber și să trăiești și în armonie cu toți ceilalți, și cu tine și să te simți fericit și împlinit.

  * * *

3. Renunțare la EGO – dispariția nevoii de a ieși în evidență: nu iei nimic la modul personal

Acest element l-am înțeles cel mai bine din „Cele patru legăminte”, cartea lui Don Miguel Ruiz. Cei 90% dintre oameni au toți frica de a nu părea slăbi și neimportanți. Îți dai seama de ironia situației? Chiar acei oameni care sunt slabi se tem să nu pară slabi.

Dar o persoană puternică știe un mic secret al minții oamenilor. Un secret care se învață în detaliu și la cursurile de NLP. Știe că orice om își exteriorizează DOAR ceea ce are în el  – adică dacă cineva țipă la tine și îți zice că ești prost, de fapt, în acel moment, el este trist, supărat, nervos etc.

Dacă ar fi avut o altă stare emoțională, sigur nu ar fi spus acele lucruri. Orice face sau spune cineva este doar din cauza a ceea ce simte acel cineva în momentul respectiv. Nimic din acțiunile unui om nu are legătură directă cu tine.

Dacă un om te minte, o face de teamă. Dacă te jignește, o face din teamă să nu îl jignești tu sau să nu descoperi că e slab și că nu poate face față unei provocări a vieții. Tot ceea ce pare că un om varsă asupra ta este pentru că acel om are în el și dă pe dinafară.

Omul superior, cu personalitate magnetică și care e considerat atractiv, știe că oamenii sunt conduși de firea lor interioară și pur și simplu nu îl deranjează când cineva îl atacă sau îl jignește. Știe că acel om, în realitate, nu are de unde să știe adevărul.

Dacă ție îți zice cineva: „Ești prost și idiot”, tu te simți deranjat deoarece crezi că acel om ar putea avea dreptate. Dacă știi sigur 1000% că acel om greșește, ce rost are să te mai lași deranjat? Așa gândește legat de acest lucru omul pe care ți-l dorești ca mentor, de la care ai avea cu adevărat de învățat.

* * *

4.  Încredere în propria intuiție și în ce îi spune corpul (instincte)

Am ascultat sute de oameni care îmi spuneau că ei se bazează pe instinct și pe intuiție. Și, de fapt, se bazau pe o singură formă de emoție: teamă!

Își conduceau destinul fugind de teamă. Gândește-te la un moment când ai luat o decizie. Te-ai gândit la 2-3 variante și ai ales una dintre ele. Te-ai gândit la cât de bine o să îți fie pe acea variantă sau te-ai gândit la cât de rău o să îți fie pe variantele alternative? 90% dintre oameni aleg din teamă.

Dacă scapi de teamă, poți să îți asculți și celelalte emoții, și intuiția. Acest mod de a-ți asculta corpul ca să înțelegi ce mesaj vrea să îți transmită subconștientul tău este foarte bine descris în cartea „Putere versus Forță” a lui David Hawkins.

Am urmărit cum funcționează intuiția la două persoane care au un asemenea nivel de dezvoltare. Mi-am dat seama că toți avem intuiție, doar că nu o ascultăm – vocea ei este slabă comparativ cu țipetele gândurilor noastre. Așa că dacă stai în liniște, o să simți exact de ce anume au nevoie corpul, mintea și inima ta. Am câteva exerciții foarte faine pentru asta, dar nu e timp și spațiu în articol acum să le scriu.

  * * *

5.  Nu cere nimic de la ceilalți – nici cât face el

Asta e una dintre caracteristicile care îmi sunt mie foarte dragi. Eu greșeam des la asta. Ziceam: „Dacă eu pot, atunci și tu trebuie să poți!”, dar greșeam ca un prost. Nu ai de ce să ceri altora să facă exact ce faci tu și cum faci tu. Îmi dau seama acum de asta. Era doar o nevoie a mea de a părea mai bun decât cei care greșeau.

Omul cu o personalitate puternică și pe care îl considerăm atractiv nu are nevoie să simtă că e superior altora: nu îl bucură orgoliul. Pur și simplu nu cere altora nici măcar ce poate el să facă. Știe că fiecare poate să facă maximum la nivelul la care este.

După ce am învățat lecția asta, mi-am dat seama cât de fain este așa. Primesc e-mail-uri cu întrebări unele foarte simple pentru mine, dar le iau ca și când sunt cele mai importante întrebări. Mă gândesc cum ar fi să fiu eu cel care întreabă și cineva să zică: „Băi, chestia asta e banală și nu poți să o rezolvi?”, așa că începe să lași pe fiecare să facă doar ce poate, fără să mai ceri de la altul performanță.

Singurul de la care ai voie să ceri performanță ești chiar tu! 

  * * *

6.  Implicat în problemele altora

Ceva ce m-a marcat la toți mentorii mei pe care îi admir este faptul că atunci când vorbeam despre problemele mele, parcă dispărea orice altă preocupare a lor. Toată energia lor era concentrată asupra mea. Cred că un asemenea om superior își retrăiește alături de tine perioada de dezvoltare. El știe și simte prin ce treci și tu și din cauza asta poate să te și ghideze corect și eficient. Se implică cu adevărat pentru că empatizează cu tine.

Dar nu îi e milă de tine. Pur și simplu, știe că poți să depășești orice obstacol. Dar nu îți ia el bagajul să îl ducă în locul tău, doar te va încuraja să mergi mai departe, iar întocmai această calitatea lui îi va asigura simpatia și îl va face mai atractiv pentru cei din jurul său.

  * * *

7. Concentrat pe soluții, și nu pe probleme (nu caută cauzele, ci soluțiile)

Am momente când mă enervez! Mă enervez când sunt întrebat: „De ce am eu problema asta?”. Îmi trimiți e-mail și, în loc să mă întrebi care e soluția la o problemă pe care o ai, mă întrebi de ce a apărut problema. Păi dacă știi cauza, dar nu știi soluția, la ce te ajută?!

Gândește-te acum la oamenii din viața ta. O să observi că îi interesează mult de tot să știe cauzele, să afle „de ce” se întâmplă anumite lucruri. De ce s-a despărțit X de Y ? De ce șeful i-a dat prima doar colegului și mie nu?

Îți dai seama că pierzi timp valoros? Lasă cauzele, concentrează-te pe căutarea soluțiilor! Cauzele le poți analiza, medita, studia după ce ai rezolvat problema.

Bineînțeles că cei mai mulți o să zică: „Băi, Marius, dar dacă nu știu cauza, nu pot rezolva problema”. FALS, FALS, FALS… gândește-te la orice problemă ai avut în trecut sau ai în prezent.

În momentul în care începi să te întrebi „de ce”, mintea ta rămâne în trecut, că doar acolo sunt cauzele.

În momentul în care întrebi „Cum să fac ca să rezolv?”, mintea se duce spre viitor, că doar acolo sunt soluțiile.

Bineînțeles că în procesul de a descoperi soluția o să înțelegi și cauza, dar nu te concentra pe ea. Caută soluții, nu cauze. Cauzele aduc cu ele scuze. Când ai găsit o cauză a unui eșec, poți spune că ai găsit și o scuză ca să nu îl depășești. Acum ai o cauză, deci ești scuzat pentru eșec – poți să dormi!

Și cum gândește acest tip de om superior și atractiv? Păi știe că scuzele îl țin pe loc, cauzele îl țin în trecut, așa că se gândește doar la soluții.

 * * *

8.  Stilul de viață sănătos

Nu vreau să dau sfaturi, nu pot să îți spun care e alimentația corectă pentru tine. Eu mi-am găsit modul de a mânca, de a mă odihni, de a respira, după ce am studiat ani de zile.

Am observat că acești oameni pe care îi urmăream au o voință puternică legată de alimentație. Dar nu se abțin de la a nu mânca ce e nociv – face parte din ei să mănânce sănătos. Așa cum un om obișnuit respinge o crimă, tot așa un om superior respinge ceva ce nu se potrivește corpului sau.

  * * *

9. Acționează rapid – își asumă un rol dinamic, activ

Acel om care te magnetizează e atractiv și prin faptul că nu amână pentru că știe că oricum trebuie să facă acel lucru. Îți plac oamenii care acționează hotărât, care iau decizii repede. Când ai în față un om care stă pe gânduri, îți dă un sentiment de nesiguranță.

Dar dacă vezi acel om superior că știe exact ce este de făcut, iar dacă nu știe, începe să întrebe sau apelează rapid la cineva care știe, te simți în siguranță lângă el. Omul cu o personalitate magnetică este un om proactiv: știe că ceilalți nu au inițiativă, așa că își asumă inițiativa el, fără orgoliu, doar știind că nu are de ce să aștepte de la alții.

Inițiativa sau acțiunea reprezintă una dintre cele mai puternice caracteristici ale omului atractiv cu personalitate charismatică. Dacă vrei să ai succes în orice domeniu, esențial este să acționezi. Chiar dacă riști să greșești, chiar dacă nu ai destule informații. Dacă acționezi, poți să te corectezi pe parcurs, dar dacă nu faci nimic, atunci sigur nu o să ajungi nicăieri.

 * * *

10.  Vede calitățile oamenilor

Îmi amintesc de un singur profesor din școală – nu era cel mai bun, nu era cel mai frumos, nu era cel mai deștept. Era însă cel care ne lăuda, ne motiva să învățăm.

Când un om te critică, el vede doar părțile slabe din tine și nu îți place asta. Când un om vede calitățile tale, te simți puternic lângă acel om și îți dă și ție putere acest lucru.

Știi cum este să stai lângă cineva care vede calitățile tale? Poate că ai calități la care nici măcar nu te-ai gândit. Omul obișnuit vede defectele tale și se compară cu tine și e mulțumit. Omul superior și considerat atractiv îți vede calitățile, pentru că nu are nevoie să se compare. El știe că oamenii sunt diferiți, că nu poți să îi compari unul cu altul.

Când observi doar calitățile cuiva, treci dincolo de latura umană, slabă, a acelei persoane. E ca atunci când spui: „Privesc cu sufletul, și nu cu ochii”.

 * * *

11.  Este atent la propriile nevoi

Ceea ce pare la prima vedere egoism este atenția pe care acest om o acordă propriei vieți. El știe că dacă nu își respectă corpul, sufletul și spiritul, atunci se sabotează singur. Știe că trebuie să aibă el grijă de sănătatea lui, de odihna lui, de starea lui emoțională.

Îl vezi deseori stând liniștit și ascultând muzică, fără să se simtă singur și abandonat. Îl vezi ieșind la plimbare ca să se recreeze. Chiar dacă lumea e în prag de distrugere, el o să își vadă de recreerea lui, de sănătatea lui.

Nu se implică în lucrurile pe care nu le poate schimba, dar o să se implice tot timpul în acele lucruri pe care le poate schimba.

Știe că trebuie să aibă grijă de nevoile lui fizice, emoționale, spirituale. Așa că niciodată nu o să se plângă că cineva nu îi oferă ce are el nevoie. Își ia singur ce are nevoie tocmai pentru că e atent la aceste nevoi, chiar înainte ca ele să apară și întocmai această independență îl face mai atractiv.

Îmi amintesc de o povestire făcută ca un test psihologic. Imaginează-ți că ești pilot de avion și lângă tine în avion este copilul tău. Brusc, se produce o defecțiune și tot aerul din avion se scurge afară. Ai o singură mască cu oxigen la tine. Întrebarea este: folosești tu masca sau o pui copilului tău? Scrie-mi răspunsul pe care tu îl crezi corect într-un comentariu sub articol!

 * * *

12. Nu are principii rigide 

Omul atractiv cu personalitate magnetică acceptă că greșește și că tot timpul se poate dezvolta. Cel mai mare inamic al dezvoltării este să îți construiești viața pe baza a ceea ce știi în acest moment. Dacă afli ceva și crezi că – gata! acum ai aflat tot – te-ai sabotat singur. Gândește-te la acele lucruri pe care le credeai corecte și care, după 1-2 ani, s-au dovedit greșite.

Omul superior și atractiv nu crede că deține adevărul, el știe că deține doar o parte din adevăr. Asta îi dă voie să fie tot timpul atent și curios. Gândește-te la lista ta de principii. Poate că ai un principiu de genul: „Nu este bine să furi”– nu este bine să furi nici măcar dacă copilul sau iubitul/iubita ta moare de foame? Sau alt principiu: „Nu este bine să minți” – nu este bine să minți nici măcar dacă e în joc viața cuiva?

Omul charismatic (atractiv) s-a dezvoltat așa tocmai din cauză că nu a luat niște principii și le-a considerat bătute în cuie. El știe că orice regulă poate să fie încălcată și că, la un moment dat, chiar el poate o va încălca. Asta îl face flexibil în gândire și creativ.

Orice progres s-a construit prin încălcarea vechilor reguli și principii. Oamenii care se tem să încalce regulile sunt sortiți mediocrității și eșecului. Există însă o limită: încalcă doar reguli care nu îți pun viața în pericol. Nu încălca regula care spune: „Nu săriți din avion fără parașută” 🙂

  * * *

13. Limbajul lui este motivant și constructiv

Niciodată nu am auzit un om magnetic să critice pe cineva. El critică o idee, critică un sistem, un concept. Dar niciodată nu se referă la un om.

Mi-a fost greu să pricep, pentru că în mintea mea ideea unui om era legată de omul care o emite. Dar am înțeles că dacă critic omul, acel om este minimalizat și îi scade încrederea în el. Dacă însă critic doar o idee, ofer și opțiunea ca acel om să vină cu o altă idee.

Nu spune cuiva: „Tu ești incapabil”, ci spune: „Ideea ta poate să fie îmbunătățită”. Observi ce diferență uriașă? Ce afirmație preferi? Îți dai seama că dacă încet-încet îți transformi limbajul și cauți să formulezi doar în cuvinte pozitive, întregul tău psihic începe să se educe să devină pozitiv.

Omul atractiv își asigură simpatia prin faptul că îți găsește tot timpul motive pentru care să mergi înainte, el este un exemplu și o să îți vorbească despre viitor, despre succesul tău. Nu o să aibă în vocabular cuvântul eșec. El știe că a învățat mai mult din greșeli așa că nu se sperie de greșeli, ci încearcă să învețe maximum posibil din aceste greșeli.

  * * *

14.  Face tot timpul tot ceea ce poate

Asta ca să nu regrete niciodată că ar fi putut face ceva și nu a făcut. Aud oameni care spun: „Am făcut tot ceea ce am putut”, dar vezi pe fața lor că nu e așa. E doar o replică pentru a se scuza de eșec. Eu știu bine pentru că o foloseam. Acum îmi ia mult mai multă energie să fac tot ceea ce pot, dar sunt mulțumit de rezultat. Înainte eram mulțumit că am găsit o scuză și că îmi scuzam eșecul.

În momentul în care treci de la scuze la rezultate, „a face tot ceea ce poți” își schimbă sensul. Un om care face tot ceea ce poate nu o să abandoneze niciodată, nu o să se oprească din drum până nu reușește.

 * * *

15. Nu se plânge niciodată

Cel mai mult mă amuză oamenii care nu cer ceea ce doresc, iar apoi se plâng că nu au primit. Nu am habar din ce cauză, dar văd tot mai mulți că fac așa. Poate că am fost învățați la școală sau acasă că nu e frumos să ceri ce simți că vrei. Asta văd la mulți tineri care vor să aibă o relație cu cineva – vor ceva, dar nu cer și se așteaptă să primească.

Știi că nu sunt foarte religios, dar îmi amintesc că am auzit un preot care spunea că a „cere și ți se va da” este o promisiune pe care Dumnezeu a făcut-o oamenilor. Poate că nu e nevoie să ceri doar de la divinitate, dar obișnuiește-te să ceri când vrei ceva.

Dacă îți dorești ceva mult de tot și nu ceri, acea dorință va crește, va deveni obsesie, vei deveni frustrat și nefericit. Poate că nu vei primi tot timpul ceea ce ceri. Adaptează-te, cere altfel, cere altcuiva, cere altcândva.

Oamenii nu cer ce își doresc pentru că se gândesc: „Oare ce va crede despre mine când cer asta?”. Stai liniștit, oamenii oricum vor crede doar ceea ce vor, indiferent de ce faci tu.

  * * *

16. Nu se ghidează după plăcerea imediată

Aici vine adevărata forță mentală și emoțională a omului superior. Vorbeam de cei 90% dintre oameni care sunt slabi și manipulabili. O caracteristică a acestor 90% este faptul că ei caută să se simtă bine acum.

Nu se gândesc decât la confortul de moment. Un asemenea om are clar nu e atractiv spune: „Îmi place zahărul, deci o să mănânc” sau „Îmi place să stau la TV, deci o să stau la TV”. Omul magnetic simte plăcere prin acțiune, prin a face ceva util. El se gândește: „Cui îi este util că stau la TV?” sau „Îmi e util să mănânc zahăr?” și dacă nu găsește nicio utilitate, pur și simplu nu face acele acțiuni.

Capacitatea de a nu cauta plăcerea imediată înseamnă forță interioară – putere a voinței. E mai ușor să stai în zona de confort, nu îți trebuie putere prea mare ca să nu faci nimic. Așa că majoritatea oamenilor nu o să treacă niciodată la acțiune.

Dacă vrei să înveți să fii un om atractiv trebuie să sacrifici comoditatea și confortul. Știai că mării oameni ai timpului au trăit foarte simplu? Chiar dacă erau bogați, acei oameni nu au trăit în confort și lux. Una din valorile acestor oameni este simplitatea și convingerea că acel „confort te face slab și moale”.

Omul obișnuit nu sacrifică niciun moment de plăcere ca să progreseze, preferă plăcerea momentului.

Un principiu pe care l-am observat la mentorii mei este că atunci când trebuie să facă ceva important, sacrifică imediat o altă acțiune care le făcea plăcere.

* * *

Mai am de scris încă 16 elemente ale personalității omului atractiv, dar o să fac un roman, așa că mă opresc aici azi. Ai destule pentru câteva zile de studiat? Sunt destule ca să poți să te apuci de lucru. Inițial, m-am gândit să le scriu mai pe scurt, dar îmi tot veneau exemple și detalii și am zis că te-ai obișnuit cu stilul meu de a scrie cât mai detaliat.

Spune-mi acum, într-un comentariu mai jos, care dintre aceste prime 16 elemente îți pare cea mai importantă pentru dezvoltarea ta imediată.

P.S.: Continuarea articolului o să o postez în curând. Am scris deja încă vreo 5 elemente și la final o să fie un element surpriză… peste cele 32 pe care le-am găsit inițial 🙂

Cu drag!

Marius 

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *