3872 vizualizări

"Vreau sa ma dezvolt, dar nu ma pune sa invat ceva nou… "

Bine ai revenit pe NLP Mania!

Imi suna in urechi replica din titlul articolului! Ma zgarie pe timpane…

Cum poate cineva sa gandeasca in acest mod? Cat de aberant este sa spui ca vrei sa te dezvolti, dar sa nu trebuiasca sa inveti nimic nou?

Tu cat esti dispus sa inveti nou ca sa te transformi?

Cat de lenes esti cu capacitatea ta de invatare?

Iti amintesti de saptamanile trecute ca discutam de acel cod moral care, atunci cand il respecti, iti purifica mintea de orice “toxine psihice”.

Spuneam ca aceste toxine psihice sunt gandurile negative, influentele emotionale din mediul in care traiesti, muzica dizarmonioasa care, in loc sa te echilibreze, iti da emotii negative de tristete, frustrare, agitatie etc.

Am explicat deja primele 8 elemente ale acestui cod moral. Mai sunt de explicat doua elemente.

Primul pe care il aleg sa ti-l explic este ceva foarte banal din punctul de vedere al oamenilor din civilizatia contemporana, dar gandeste-te ca acest cod moral are o vechime de cateva mii de ani.

Acest element este educarea personala continua.

Iti dai seama ca acesti oameni, acum mii de ani, puneau accent pe aceasta activitate? E adevarat ca ei atunci nu spuneau acestui domeniu „psihologie”, ci tot ce tinea de dezvoltarea omului facea parte din „evolutia spirituala” si intr-un fel chiar ma gandesc ca aveau dreptate.

Doar noi separam psihologia de spiritualitate, dar nu cred ca mai este mult pana cand oamenii o sa le vada doar ca pe doua etape ale aceluiasi drum.

Mergand inapoi pe linia timpului, dau de acesti oameni care au gandit de pe atunci ca educatia permanenta face parte din regulile de baza (10 reguli) care il ajuta pe om.  Iti dai seama ca am ramas un pic mirat cand am vazut asa ceva.

Ma asteptam la niste reguli mai bombastice, mai spiritualizate, dar ele sunt foarte foarte practice si aplicabile in viata de zi cu zi. Iti amintesti de acum doua saptamani, cand o regula pe care am prezentat-o se referea strict la cum iti faci igiena si cum mananci corect. Mai practic de atat ce se poate?

Cele 2 criterii care te ajuta sa te decizi

Nu imi place sa vin cu teorii si sa spun ca „e bine sa inveti permanent” doar ca sa para ca eu invat permanent cate ceva. Uneori sunt lenes si nu citesc nimic perioade destul de mari de timp. Apoi ma apuc sa citesc toate cartile pe care le gasesc.

Am observat insa o ciudatenie la mine: daca imi cumpar mai multe carti deodata, nu le citesc decat foarte greu. Asa ca am decis sa nu mai cumpar mai mult decat citesc intr-o luna.

Ok, invatam permanent, dar ce anume trebuie sa invatam?

Pai sunt doua elemente pentru care tu decizi sa faci orice lucru:

  1. Placere
  2. Invatare

Asa ca, dupa aceste doua criterii imi aleg toate actiunile, iau decizii. Ai tot timpul aceste doua criterii ca sa poti alege daca pierzi timpul sau castigi ceva cand citesti o carte sau te uiti la un film, sau asculti o melodie, sau vorbesti cu un om.

Daca nici nu inveti ceva, nici nu simti vreo placere (relaxare, bucurie, etc) atunci mai bine nu pierde timpul pe acolo.

Ai fost vreodata la un chef unde oamenii stateau din obligatie? Ai privit la fetele lor?

Acum doi ani am fost la vreo 9 nunti. Una dintre observatiile pe care le-am facut atunci a fost ca sunt oameni care chiar se simt rau si nu se distreaza. Le priveam fata si de-abia asteptau sa plece de acolo.

Eu ma simteam bine pentru ca eram cu niste prieteni la care tin, dar nu ma omor dupa zgomot si fum de tigara. Dar vedeam oameni care dansau cu o privire asa de trista, incat imi venea sa rad.

Sau alege orice altceva, un film pe care vrei sa il vezi. Cauta sa verifici ce ai de invatat de acolo sau verifica daca iti face placere cu adevarat, daca corpul si mintea si emotiile tale simt o senzatie de bine si confort.

Educatia psihologica

Aceasta regula a codului moral se refera foarte mult la cunoasterea de sine. Sunt foarte multi oameni care vin la mine la terapie si imi dau seama ca nu stiu sa isi foloseasca mintea.

Daca ar intelege ce este si cum functioneaza mintea lor, 90% dintre problemele cu care acesti oameni se confrunta ar fi deja rezolvate.

Toate emotiile pe care iti vine greu sa le elimini, toate starile emotionale pe care ai vrea sa le ai si inca nu poti tin de cat de mult stii sa iti folosesti mintea.

Stii sa iti folosesti mainile si picioarele? Stii sa stai in echilibru intr-un picior? Priveste in urma, in perioada cand erai copil, aminteste-ti ca iti venea greu sa faci asa ceva cand erai foarte mic.

Tot asa si cu mintea, poti sa inveti sa o stapanesti. Poti sa inveti sa ii spui tu ce sa faca cu o emotie. Sa o tina activa sau sa o indeparteze de tine si sa ii schimbe culoarea si luminozitatea.

Asta e o tehnica care rearanjeaza emotiile in prezent sau in trecut si te face sa scapi de intensitatea unei emotii care te copleseste. Cred ca ar trebui sa ne invete de la gradinita, asa de importanta este.

O sa o inregistrez audio ca sa te invat sa o faci. Daca uit, te rog sa imi amintesti asta. Imagineaza-ti ca orice emotie ai avea poti sa o faci sa dispara in cateva secunde. Am lucrat aceasta tehnica cu zeci de oameni si toti pot sa spuna cum s-au simtit.

Cred ca unii dintre ei chiar citesc acest articol, asa ca ii rog sa scrie un comentariu despre aceasta metoda.

Educatia psihologica inseamna sa cunosti cum anume functioneaza mintea si emotiile tale. Din pacate, asa ceva nu se invata la scoala.

La liceu inveti un manual stupid de psihologie, iar majoritatea celor care invata la facultate psihologie sunt la fel de dezamagiti tocmai pentru ca nu invata nimic practic.

Ai insa la dispozitie o multime de carti de dezvoltare personala sau NLP. Acesti autori au inteles ca dezvoltarea provine in proportie de 100% din controlul mintii si din intelegerea modului in care mintea functioneaza.

Ne gandim ca nu stim nimic despre cosmos si despre planetele din sistemul solar sau ca nu stim mai nimic despre ce se ascunde in fundul oceanelor, dar sa fim seriosi – majoritatea oamenilor nu stiu ce sa faca cand se simt gelosi, tristi, deprimati, fara motivatie, nervosi etc.

Ma intreb cui ajuta faptul ca oamenii nu stiu aceste lucruri banale! Ar fi asa de simplu sa inveti lucrurile acestea si totusi parca nu se doreste sa fie scoase de sub magia acestui cuvant – “psihologie”.

Zilele trecute, o prietena m-a intrebat pe internet daca nu cumva se „deregleaza” daca face terapie. Asta imi spune ca nivelul de cunoastere a ceea ce inseamna terapia este inca mic. Terapia doar asaza lucrurile la locul lor in interiorul mintii tale.

Educatia spirituala

Acest element al codului moral se refera nu numai la educatia psihologica, ci si la educatia spirituala.

Sunt multi oameni in zilele noastre care au impresia ca studiaza spiritualitatea. Adica citesc horoscopul

Spiritualitatea inseamna tot ceea ce tine de fiinta ta, dincolo de minte.

De la corp la minte studiezi psihologia, dar de la minte la spirit deja intri in domeniul spiritualitatii.

Dincolo de minte ce mai poate sa existe?

Pai exact acolo incepe adevarata evolutie. Mintea te poate ajuta doar ca sa te echilibrezi.

Imi amintesc o bucatica din cartea Profetul a lui Kahlil Gibran care vorbea despre „pigmeul din noi.

Kahlil Gibran spune ca „Omul” din noi sta la mijloc intre Pigmeul din noi si Eul divin din noi.

Pigmeul reprezinta toate instinctele noastre, toata partea animalica din noi ce vrea sa supravietuiasca, care nu are moralitate si care lupta pentru a domina.

Eul divin reprezinta partea care nu moare si nu este limitata de lipsuri si de suferinte. Este acea parte pe care o cautam in drumul evolutiei noastre.

Asa cum esti constient ca in tine exista aceasta parte de pigmeu, instinctuala, tot asa vei fi la un moment dat constient si de partea superioara din tine.

Insa Omul, cel din mijlocul acestei balante, este cel la nivelul caruia suntem acum. Nu mai traim la niveul pigmeului, dar nu traim nici la niveului Eului spiritual.

Dezvoltarea spirituala inseamna studierea si cunoasterea acestor legaturi intre cele trei elemente.

Instinctele sunt instrumentul Eului pigmeu.

Mintea este intrumentul de lucru al Omului care suntem acum.

Intuitia este instrumentul Eului superior.

A fost o perioada lunga in evolutia omului ca specie cand mintea nu a existat. Mintea exista incepand cu formarea materiei cenusii, a cortexului cerebral.

Dar aceasta parte din creier este cea mai complexa combinatie biologica “inventata” vreodata de univers (cel putin, din cate stim pana azi).

In perioada cand mintea nu a existat, omul era instinctiv. Instinctul ii spunea ce sa faca si ce sa nu faca, cand sa manance si cand sa doarma. Era in echilibru cu universul.

Era inca in Gradina Edenului. In momentul in care a mancat din “marul cunoasterii binelui si raului” a decazut din acea stare instinctuala.

Cunoasterea binelui si a raului se realizeaza la nivelul cortexului cerebral, a materiei cenusii. Fara aceasta parte din noi nu am putea sa spunem ca ceva e bine si altceva e rau.

Din acel moment a inceput drumul nostru ca oameni.

Am folosit aceasta metafora cunoscuta ca sa iti explic ca si in trecut oamenii stiau de aceste perioade din evolutia umana, doar le-au definit prin aceste povesti, metafore spirituale.

Urmatoarea etapa in evolutia ta este sa treci de la aceasta cunoastere “diferentiata” (asa este numita in spiritualitate) la o cunoastere unitara. Diferentiata, in sensul ca spui ca un eveniment este ori bun ori rau.

Dar iti fac o paranteza acum: toti oamenii care vin la mine cu probleme emotionale fac aceasta diferentiere. Spun despre un eveniment ca este rau si de alt eveniment ca este bun.

Imi dau seama ca in terapie eu trebuie sa le dau o alta perceptie asupra evenimentului pe care ei il vedeau ca fiind rau.

De fapt, ceea ce fac eu prin aceste metode, lucrand cu ei, este sa ii indrept spre o cunoastere unitara.

Cum spuneam si intr-un articol anterior, nimic nu este rau sau bun, totul depinde de faptul ca eu am sau nu am puterea de a rezista emotional acelui eveniment.

Deci oricum o luam, tot ne intoarcem la acea evolutie. Se pare ca evolutie este egal cu vindecare.

Gata, ma tot staduiesc sa scurtez articolele. Asa ca am scris doar 5 pagini pentru azi. 🙂

Pe curand,

Marius

Iti recomand si:

Masculinitatea psihologica si amplificarea vointei

Cum sa antrenezi emotia de fericire si implinire interioara

Purificarea mintii si a organismului de toxine

Libertatea interioara si acumularea de bunuri

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *