16739 vizualizări

Scapa definitiv de blocajele emotionale!

Batalia cu propria umbra

A fost odata ca niciodata,  un moment in viata mea care putea sa schimbe totul.

Imi propusesem ca pana in 2010 sa am cea mai tare firma mica de consultanta din Timisoara.

Pe langa alte motive care nu m-au lasat sa obtin lucrul asta, am avut un si accident nasol de masina.

Mergeam sa tin o prezentare pentru niste oameni de afaceri la Targul Mures si din cauza ploii si neatentiei, era sa mor. M-am rostogolit cu masina intr-un sant de 2-3 metri, o cascadorie pe care nu o doresc nimanui.

Fizic am fost in regula, iar mental – aici o sa zici ca sunt sadic – am fost bucuros ca pot analiza pe propria piele ce simte un om pe cale sa isi piarda viata.

A fost atunci un moment unic si fascinant, cei care au trecut prin asa ceva pot sa spuna. Am simtit ca se dilata timpul, fiecare celula a corpului a inregistrat informatii.

Pot sa descriu o ora toate amanuntele secundei in care masina s-a rostogolit de doua ori peste cap. Pentru luni bune dupa accident era suficient sa inchid ochii si imi aparea iar imaginea din momentul in care ma dadeam peste cap.

Era ca un fulger care exploda in mintea mea timp de o fractiune de secunda. Vedeam iar si iar, extrem de colorat si de clar acel moment scurt, dar intens. Acea imagine scurta imi producea insa o senzatie nasoala de tensiune, de stres. Nu era tot timpul in mintea mea, dar daca aveam un moment de liniste, aparea imediat. Era ca o umbra care aparea atunci cand imi doream mai putin si pentru cateva minute nu ma lasa sa imi vad de viata in continuare.

Ce am facut in situatia aceasta?

Citeste mai departe ca sa afli ce tehnici am aplicat ca sa elimin aceste tensiuni si ganduri.

Pericolul unei frici ascunse

De ce doream sa scap atat de repede de imaginile acestea? Pentru ca stiam cat rau pot sa provoace repetarile de imagini in minte. Sa stii ca orice imagine care se tot repeta te influenteaza pozitiv sau negativ, in functie de mesajul acelei imagini. In marketing se spune ca “o minciuna repetata de nenumarate ori devine adevar”. Ce vrea sa spuna asta? Mintea noastra functioneaza cam asa:

Primesc acum o informatie => o analizez prin filtrul altor informatii anterioare => decid daca e adevarata sau falsa (tot prin comparatia cu informatiile anterioare) => reactionez intr-un anume fel.

In modul cel mai normal, asa se intampla. Sa zicem ca azi afli de o noua metoda de dezvoltare personala. Analizezi metoda pe baza altor metode pe care le stiai pana acum, apoi decizi daca ti se potriveste sau nu respectiva metoda.

De-abia apoi actionezi sau nu, adica te pui si faci metoda sau nu.
Insa exista situatii in care pasul 2 este deranjat in mod artificial. Adica etapa de analiza a informatiei. Ce faci daca, tot repetand o imagine in minte, aceasta devine pentru tine singurul filtru, singura realitate in care mai crezi? Ca si cum din cauza repetitiei, acea imagine pune stapanire pe creier si pe mintea ta.

Ai patit vreodata sa te obsedeze un gand atat de tare incat sa puna stapanire pe tine? O asemenea obsesie iti dirijeaza viata.

Daca e o obsesie pe un obiectiv, pe o pasiune, te ajuta, te impinge de la spate.

Dar tot o asemenea obsesie poti avea si pe un gand care iti provoaca frica si ajungi sa te autosabotezi.

Cum gandim de fapt

Orice vei analiza, orice vei gandi, o sa fie pe baza acelei imagini(gand). Daca ti s-a spus de mii de ori ca cea mai buna metoda de dezvoltare personala este sa sari intr-un picior, la un moment dat, aceasta se imprima in mintea ta si o iei de buna.

Chiar daca la inceput ai analizat si ai zis ca e o tampenie. Dupa un timp, creierul nostru refuza sa mai analizeze aceeasi informatie – se plictiseste. Daca, de exemplu, iti spui de mii de ori ca esti un ratat, chiar daca la inceput creierul te contrazice – dupa o perioada o sa vezi ca accepti si lucrul asta.

Iar mie personal imi era teama tocmai de momentul in care creierul meu nu va mai analiza imaginile cu mine accidentat, care mi se tot repetau in minte. Momentul in care nu mai analizezi ceea ce gandesti este cel mai periculos. Pentru ca din acel moment tu nu mai poti decide daca ceea ce gandesti este util sau real. Pur si simplu consideri ca ceea ce gandesti in acele momente este realitatea ta si ca nu mai exista o alta realitate.

Cand anumite ganduri devin obisnuinta, ele formeaza realitatea in care tu te misti si traiesti.

Ce e de facut? Pai, daca puterea de repetitie poate fi asa de distructiva, de ce nu ar putea fi tot atat de constructiva?

Autosugestie si modificare a gandurilor prin NLP

Cum ti-am spus deja, decat sa las la voia intamplarii revenirea mea, am preferat sa preiau controlul – este intotdeauna cel mai bun mod de a rezolva cu adevarat ceva.

Atunci cand ai o teama, cel mai bun lucru este sa o analizezi si sa o infrunti. Cand esti copil si iti e teama ca ai monstri in dulap, cel mai bun mod de a scapa de teama este sa deschizi dulapul. Poate nu sunt monstri acolo!

M-am hotarat deci foarte rapid ca nu mai am nimic de analizat la imaginile din mintea mea si mi-am dat seama ca imi fac rau prin repetarea lor haotica.

Apareau deja de cel putin 15-20 de ori pe zi, ceea ce e destul de mult. Se infiltrau in subconstient. Atunci cand o teama se infiltreaza in inconstient, se amplifica, nu mai poti sa o analizezi si te trezesti numai cu efectele ei.

Daca, de exemplu, ai vazut un om lovit de un tren, mai ales daca erai copil – te trezesti, adult fiind, ca ai o retinere cand trebuie sa mergi cu trenul si nu stii de ce. Imaginea respectiva pe care ai vazut-o se tot repeta in mintea ta si trece dincolo de pragul constientului, intra in subconstient si acolo – nemaifiind analizata de minte – se instaleaza confortabil si tot creste.

Stiam asta, asa ca am preferat sa nu las imaginea sa se aseze in subconstient, de unde ar putea sa ma influenteze asa cum vrea ea. 🙂

Ai auzit cu siguranta de autosugestie.

Metoda pe care am aplicat-o a fost sa imi sugestionez mintea ca accidentul petrecut a fost o intamplare minora, care ma va face sa fiu mai atent pe sosea. Cumva, am banalizat pentru mintea mea intensitatea acelui moment.

Asa cum unii oameni fac din “tantar armasar”, eu transformam “armasarul” in “tantar”, il faceam mic si nesemnificativ.

Ce am facut practic: de cate ori aveam ocazia sa stau in liniste, imi repetam in minte o fraza de genul asta: “Am trecut simplu si natural peste momentul accidentului, totul a fost usor si banal”. Nu mai stiu exact cuvintele, dar sensul era acesta.

Vezi cat de putin am accentuat situatia prin care am trecut, chiar am facut-o sa para banala. Dupa un numar suficient de repetitii, pentru subconstient devine clar faptul ca nu a fost nimic important, deci nu o sa acorde prea mare insemnatate acelei imagini.

Poate acum psihologii o sa imi sara in cap si o sa spuna ca de fapt nu am facut decat sa ascund mizeria sub covor, iar ea e in continuare acolo. Nimic mai fals, dragi colegi! O imagine intrata in subcontient ajunge sa devina monstru numai daca este hranita dinainte cu emotii intense. Altfel, se estompeaza si dispare incet.

Asa ca eu nu am facut decat sa ii tai hrana emotionala de la inceput. Frazele de autosugestie sunt ca niste comenzi pentru subconstient. Eu am comandat subconstientului sa nu se lase influentat de ceva nesemnificativ. Problema e sa stii limbajul subconstientului, apoi poti face ce vrei tu cu el.

Cea de-a doua metoda pe care am aplicat-o provine din NLP (programare neuro-lingvistica). Metoda este un pic mai complexa, nu neaparat complicata.

Dar fiind o metoda extrem de eficienta, cred ca o sa o poti folosi in diferite situatii si tu. O sa vezi de ce!

Spuneam ca in mintea mea tot aparea o imagine care ma influenta. Asta o stii si tu, nu de putine ori ti se deruleaza in minte cate un intreg film de imagini si uneori nu le poti face fata. Pur si simplu, te influenteaza ori negativ, ori pozitiv. Parca nu ai nici o putere asupra lor, parca nu vor sa asculte de tine. Se deruleaza numai in mintea ta si tu te lasi influentat.

Ei bine, de acum o sa poti face ceva. Te invat ceea ce am aflat de la niste cursuri de dezvoltare personala, iar apoi am practicat pentru ani buni. Cu aceasta metoda am influentat multe persoane sa isi schimbe comportamentele si, bineinteles, m-am schimbat si eu.

Dar cum functioneaza metoda!?

Am scris intr-un articol anterior ca, de fiecare data cand vedem un obiect, in mintea noastra se creeaza brusc imaginea acelui obiect. In programarea neuro-lingvistica si in psihologie, aceasta imagine din minte se numeste reprezentare mentala, adica tu iti re-prezinti in minte ceea ce ai in fata ochilor.

Rolul emotiilor in psihologia ta

Ceea ce este interesant urmeaza de-abia acum. Iti amintesti ca am spus anterior ca o imagine este perceputa, apoi analizata pe baza a ceea ce stiam deja?

Dupa ce se face aceasta analiza, imediat apare o emotie. De ce? Pentru ca emotia respectiva ne spune daca obiectul analizat e bun sau rau pentru noi.

Sa luam iar exemplul amuzant cu aflarea unei noi tehnici de dezvoltare personala prin saritura pe un picior. Aceasta informatie e analizata pe baza altor informatii si apoi tu decizi ori sa razi, ori sa zici “woow, ce chestie inteligenta!”

Oricare ar fi aceste reactii, tot vei avea o emotie; daca te amuzi, de fapt iti spui ca e o informatie proasta. Daca ai o emotie de incantare si mirare – de fapt spui ca iti place informatia. Oricum, ai o emotie!

Pot deci sa spun ca o informatie noua/imagine noua duce la o emotie (oricare ar fi ea).

Ce ai de facut in situatia asta? Stii ca ceea ce s-a intamplat nu se poate schimba. Asta e problema cu timpul, nu il poti intoarce din drum. Nu ai cum sa schimbi ceea ce deja s-a petrectut. Ce poti insa schimba este modul in care te influenteaza pe tine intamplarea respectiva. Si acest lucru o sa iti arat cum se face.

Aceasta tehnica a influentat dezvoltarea personala a milioane de oameni. De fapt, daca ar trebui sa aleg sa stiu o singura tehnica de dezvoltare personala, as alege-o pe aceasta.

De ce?

Pentru simplul motiv ca imi da controlul complet al modului in care se deruleaza gandurile. Cum iti suna sa ai deplin control asupra gandurilor tale? Interesant, nu?

Inainte de a trece la metoda de modificare si control al gandurilor, trebuie sa iti spun ca fiecare dintre aceste imagini mentale are niste caracteristici.

Inchide ochii pentru 10 secunde si analizeaza caracteristicile primei imagini care iti vine in minte cand te gandesti la o situatie dificila. Haide, inchide acum ochii! Nu o sa scriu mai departe, te astept! 🙂

…………….Tic , Tac, Tic, Tac …………….

Foarte bine! Ce ai vazut in minte? Unele imagini pe care le-ai avut au fost clare si luminoase (probabil a fost ceva petrecut recent sau ceva ce iti doresti mult sa se intample), alte imagini poate ca au fost mici si sterse, neclare (poate a fost o amintire din trecutul mai indepartat sau ceva de mica importanta pentru tine).

Apoi, sunt convins ca unele dintre imagini iti inspirau o senzatie de caldura, iar altele o senzatie de intuneric si rece. Pe unele dintre imaginile din minte le vedeai mari si aproape de tine, iar pe altele le vedeai mici si la distanta. Probabil ca nu ai apucat in cele 10 secunde sa observi toate aceste amanunte, dar ele sunt acolo.

Sunt cateva tipuri de caracteristici principale ale acestor imagini:

  • Exista caracteristici de imagine (pozitia imaginii, culoarea, intensitatea luminii, miscatoare sau statice etc.).
  • Exista apoi caracteristici auditive (volumul sonorului, tonalitatea, distanta de unde se aude sunetul si localizarea lui, ritmul sunetului etc.).
  • Caracteristici tactile, de atingere (temperatura, netezimea imaginii, greutatea etc.).

Tu, de fapt, esti cel mai bun regizor al vietii tale. In minte iti contruiesti un film si comanzi creierului toate caracteristicile imaginilor respective. Daca vrei un fim placut, atunci vei genera imagini calde, luminoase, aproape de tine, in marime naturala etc. Filmele mentale in care ai imagini reci, dar apropiate de tine, cu sunete rapide, stridente, intepatoare, iti vor crea insa emotii negative.

Sa iti dau un exemplu despre cum functioneaza aceste caracteristici – pentru ca ele ne influenteaza enorm de mult. Am un nepotel mai mic care se uita din cand in cand la filme de groaza. In momentul in care apare o scena care il face sa ii fie frica, ce crezi ca face? 🙂

Pur si simplu opreste sonorul la TV!

Priveste in continuare scena, dar fara sonor. De fapt, ce face el atunci? Modifica acele caracteristicile (macar cele auditive) ale unei imagini care ii va influenta starea emotionala. Le modifica si ajunge sa poata sa aiba sub control acea stare emotionala.

De fapt, asta dorim toti. Sa putem sa detinem controlul asupra gandurilor si emotiilor noastre. In definitiv, se pare ca e suficient sa modific cum vreau eu aceste caracteristici ca sa modific si intensitatea emotiei ce rezulta. Daca vrei, poti deci sa scazi intensitatea unei emotii sau poti sa amplifici o alta emotie. Cum iti pofteste inima!

Haide acum sa facem un scurt exercitiu de care am mai amintit in alte articole (vezi articolul despre dependente), dar il completam acum cu o caracteristica in plus.

Inainte de a incepe, te rog sa iti identifici o imagine negativa care te influenteaza, poti alege o fobie, un eveniment precum cel pe care l-am dat exemplu din experienta mea, orice vrei tu.

Poate fi pierderea cuiva drag care inca te influenteaza, poate fi un examen la care ai picat si inca iti produce fiori, orice vrei tu.

  1. Daca ai ales imaginea pe care vrei sa o modifici, acum va trebui sa ii identifici caracteristicile vizuale, auditive si tactile.
  2. Inchide ochii si adu in minte imaginea respectiva. Stabileste acum ce dimensiune are imaginea, ce culoare, cat de intensa este lumina, unde este asezata imaginea in raport cu ecranul mintii tale pe care o vezi, cauta sa percepi atat umbre, cat si lumini distincte in imagine. Fii acum atent la sunetele care sunt legate de imagine. Sunt puternice? Slabe? Melodioase sau zgomotoase? Poti sa distingi cuvinte sau nu? Din ce parte a imaginii provin aceste sunete? Apoi verifica cu perceptia mentala daca imaginea este fina daca ai atinge-o sau daca este aspra. Este oare rece sau calda, grea sau usoara?
    Acum partea mai interesanta …
  3. Tu te vezi in imaginea respectiva sau nu? Imaginea apare ca si cum ai privi la un film in care esti filmat si tu in acea scena? Sau apare ca si cand tu ai privit exact scena, ca si cand “camera de filmat” ar fi fost la tine, deci nu ai cum sa apari in imagine?
  4. Imagineaza-ti acum ca te afli intr-o sala de cinema, in sala ta preferata de cinema. Poti sa iti imaginezi ca esti singur sau ca esti cu cineva, tu alegi. Imagineaza-ti ca te asezi confortabil exact pe scaunul pe care il vrei tu. Acum imagineaza-ti ca pe ecran se deruleaza scena sau imaginea care doresti sa nu te mai influenteze.
  5. Daca in scena nu te vezi si pe tine, e momentul sa schimbi si sa te introduci si pe tine in scena respectiva. Imagineaza-ti ca scena de pe ecran devine alb- negru si daca e in miscare, imagineaza-ti ca se deruleaza cu viteza inainte. Apoi tot cu viteza, imagineaza-ti ca se deruleaza inapoi. Imagineaza-ti ca toate elementele din scena de pe ecran devin simple desene animate, simple caricaturi fata de original.
  6. Continua sa stai pe scan in acea sala de cinema si sa urmaresti pentru 2-3 minute aceste modificari pe care le faci la vointa.
  7. Imagineaza-ti acum ca esti inconjurat de o aura de protectie, ca o energie luminoasa care radiaza in jurul tau, si ca esti inconjurat de ea atunci cand esti pe scaunul din sala de cinema.
  8. Apoi imagineaza-ti cum plutesti in afara corpului tau de pe scaunul de cinema si cum te afli inconjurat de aura de protectie tocmai deasupra scaunului pe care se afla corpul tau. Privesti in jos spre scaune si te vezi cum privesti in continuare scena modificata de pe ecran. Te observi cum privesti din ce in ce mai detasat si mai relaxat scena de pe ecran, cum devii din ce in ce mai relaxat si te simti mai confortabil.
  9. Acum coboara plutind usor spre corpul tau si devino una cu el. Imagineaza-ti ca te ridici si mergi spre scena de pe ecranul urias. Opreste scena si apropie-te de persoana ta din scena respectiva. Acum tu vorbesti cu tine insuti. Spune-i eului tau ca orice se intampla, totul este spre bine, spune-i ca timpul va sterge orice sau alt mesaj care crezi ca ti-ar fi prins bine sa il auzi in acel moment.
  10. Intoarce-te acum pe scaun si imagineaza-ti iar scena in derulare. Dar de data aceasta, Eul tau de pe scena e mai increzator, mai energic, mai optimist, e intr-o stare pozitiva emotionala. Continua sa derulezi de cateva ori aceasta scena, de data asta incarcata pozitiv.
  11. Poti acum sa te concentrezi asupra respiratiei tale si dupa cateva momente sa deschizi ochii.

Asta este una dintre cele mai importante metode din NLP. Cum functioneaza? Am spus anterior ca nu putem intoarce timpul inapoi in realitate. Dar… in mintea noastra putem. De fapt, ce faci prin aceasta metoda este sa te intorci in timp in momentul in care s-a petrecut evenimentul si sa iti dai tu tie mai multa forta.

Asta e un element. Alt element important este faptul ca atunci cand te vezi pe tine in scena, te detasezi emotional de scena respectiva. In aceasta tehnica, insa, am apelat la o dubla detasare, dubla disociere – cum este numita. Aceasta dubla disociere are rolul de a te ajuta sa te detasezi de cele mai intense evenimente care te-au marcat emotional.

Aplica practic ceea ce ai citit

Ti-am adaptat aceasta metoda, am facut-o sa fie usor de aplicat. Este un instrument de dezvoltare personala la indemana ta. Este eficienta si rapida. Ce iti doresti mai mult?!

Te sfatuiesc sa iti faci o lista cu acele momente din viata care te-au marcat. Daca ceva ti-a produs la un moment dat multa emotie negativa, atunci pune si acel moment pe lista.

Daca cumva crezi ca ai depasit acel moment si ca nu mai are sens sa il pui pe lista, totusi pune-l. Nu ai nimic de pierdut daca faci tehnica si pentru acel moment pe care crezi ca l-ai depasit. Acestea de pe lista vor fi momentele pe care ti le poti aminti. Dar mai sunt in viata si momente de care ai uitat, dar care te-au influentat emotional negativ.

Si pentru acestea exista metode de a le influenta, dar o sa le prezint alta data. Acum sa ne concentram macar pe momentele pe care ni le amintim. De ce trebuie sa faci asta? Pentru ca asemenea momente contin in ele multe energii emotionale acumulate. Sunt ca niste bombe in mintea ta, nu stii cand explodeaza. Si mai grav, nu stii efectele exploziei.

Aceasta metoda contine in ea semintele schimbarii tale, dupa ce te eliberezi de blocajele emotionale din trecut, o sa ai mult mai multa energie pe care sa o folosesti asa cum vrei tu. Daca esti inca la inceput pe calea dezvoltarii personale, aceasta metoda iti va fi foarte utila, iti va da acel impuls de inceput si te va face sa vezi lumea altfel.

Blocajele emotionale ne obliga sa percepem lumea intr-un mod limitat, sa nu ne dam seama de ce posibilitati ne apar in cale.

Fiecare tehnica si fiecare exercitiu pe care il scriu este un inceput de drum, nu un final, asa ca tu va trebui sa iei ce anume ti se potriveste mai bine.

Da-mi un comentariu, mai jos in pagina si spune-mi cum a functionat pentru tine aceasta tehnica de NLP sau oricare alta ai mai folosit.

(NLP-ul  sau Programarea Neuro Lingvistica este domeniul care a cercetat cum isi folosesc creierul oamenii exceptionali. In NLP inveti care sunt cele mai eficiente metode care au dat rezultate pe emotii negative, pe depresie, pe gelozie, etc). 

Te imbratisez cu drag,

Mult succes,
Marius Simion

NLP Mania

Marius Simion

Sunt fondatorul proiectului NLP Mania, cel mai cunoscut blog de Dezvoltare Personală prin Programare Neuro-Lingvistică din România. Sunt Master Trainer NLP, Coach WingWave, Trainer și Autor de programe de dezvoltare personală.

TRIMITE-MI UN EMAIL

Mesajul tău a fost trimis cu succes.

A apărut o eroare, reincearca...

Comentarii

  1. Carmen spune:

    Buna ziua, Marius!
    Multumesc! Eu am cumpărat materiale de la tine, imi place cum lucrezi; am făcut si eu un curs NLP in urma cu 15 ani pentru ca voiam o cale mai scurta decât psihoterapia ca sa trec peste un divorț civilizat darvdevastator pentru mine si fiul meu mic atunci-acum are 21 de ani si eu plătesc nota de plata pentru suferința lui( cred ca eu sunt responsabila). Nu-ți voi consuma timpul sa ți spun ce si cum dar cert e ca nu am practicat mai nimic din ce am învățat atunci(Grațian mi a fost coleg…), el si alții fac scoala serioasă pe NLP. Problema mea grea, nerezolvata de ani de zile, care s a domolit un pic de numai 1an in care am urmat niște cursuri ale lui Paul Martinelli, a fost si amenință sa ma atace, un sentiment difuz de eșec, de durere sufleteasca profunda si care are episoade devacutizare, despre fiul meu mic căruia i am provocat durere; nu eram f constienta atunci dar durerea si frica lui mi se reactivează, e adevărat ca pe niște amintiri de episoade concrete dar in care eu nu simteam ceva anume, e un sentiment de durere difuza pe toți anii scurși… Nu prea știu sa explic. Dar am aplicat -incomplet-procesul cerut de tine si mi a venit in minte-dincolo de câteva episoade concrete in care eu rezonez cu durerea fiului meu- poate un corp de suferința adunat din toate acele trăiri negative, parca o entitate neagră si grea, de plumb, care apasă pe pieptul meu si doare, o sfâșiere si un plină. Este ceva adunat, adică nici o amintire concretă nu ar genera o astfel de intensitate, ci toată Copilăria chinuita a fiului meu, chipul sau mic chinuit de plâns si suspinul. Multumesc, iartă-ma!

    1. Simion Marius spune:

      Draga Carmen, iti sugerez sa faci un mic test. Mintea noastra este cea care prezinta ca fiind ceva greu si negru sau ceva este usor si alb si pufos ca un nor pe cer. Testeaza si imagineaza-ti ca ai in mana o telecomanda si schimba culorile acelor reprezentari mentale intunecate. Apoi urmareste sa masori pe o scala de la 1 la 10 cu cat a scazut in intensitate emotia negativa. Fa asta de cateva ori, pana cand ceea ce e intunecat devine luminos si vei vedea ca si emotia ta o sa fie diferita. Succes!

  2. Codruta spune:

    Am citit tehnicile tale. Nu tine figura cu imagineaza-ti aia …cealalta si tot asa.
    Sunt adepta tehnicilor cognitiv-comportamentale. Cu siguranta exista oameni la care functioneaza recomandarile tale bazate pe training autogen.
    Multumesc pentru material si mult succes in continuare!
    Cu respect,
    Codruta Goja

    1. Simion Marius spune:

      Sunt super bune tehnicile cognitiv comportamentale. Se adreseaza in special convingerilor noastre despre ceea ce traim, despre experientele prin care trecem. Ce propun eu este o abordare nu la nivelul convingerilor ci la nivelul reprezentarilor mentale.

      Convingerile noastre sunt generate din aceste reprezentari mentale initiale. Reprezentarile mentale sunt caramizile pe care se construiesc convingerile noastre.

      Din cauza asta eu le consider mai importante, sunt radacina modului nostru de gandire. Da, e mai usor sa lucrezi cognitiv-comportamental, eu folosesc asta cand sunt fata in fata cu clientul.

      Dar cand te invat cum sa folosesti singur metodele, cel mai usor se invata sa modifici caracteristici ale gandurilor (reprezentarilor mentale).

  3. Marinela Coste spune:

    Care este limbajul subconstientului?
    Mie mi se pare grea cea de-a doua metodă NLP, dar probabil trebuie să o citesc, recitesc, până o înțeleg.

    1. Simion Marius spune:

      Subconstientul ne comunica prin simboluri si prin emotii. Partea rationala a mintii noastre este conectata la exterior, pe cand partea emotionala a mintii e conectata la subconstient.

  4. Bogdan spune:

    Si pot face fiecare exercitiu unul dupa altul sau trebuie sa am pauze printre ele si tot asa. Te urmaresc de anul trecut si sincer sa iti spun, un pic ma ajutat ceea ce am invatat de la tine. Anul trecut cand am inceput sa te urmaresc, am fost fara nici un pic de incredere in mine, toata lumea din jur facea ce vrea cu mine. Dar cu ajutorul tacticilor de la NLP incet incet ma trezit. O idee simpla este si aceea de a avea grija ce fel de persoane ai in jurul tau ! O zi frumoasa in continuare !

  5. Anton Bara spune:

    Salut Marius,

    Chiar dacă aveam deja elemente de lucru și exerciții cu submodalități și disociere din cursul de NLP Practitioner făcut cu Horia Radu în Cluj-Napoca, am citit cu interes și mi-a părut bine să îmi reîmprospătez memoria și să îmi amintesc că unele lucruri le pot lucra chiar și singur și că nu e nevoie să le las să mă „bântuie”. Câteodată mai uit…

    Apreciez toate explicațiile și îți mulțumesc.

    Faci o treabă SUPER și te admir!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *